HotWire rezanie a úprava hrubky odtokovky
HotWire rezanie a úprava hrubky odtokovky
Zdravím páni.
Skúšam pripraviť Gkód pre rezačku a narazil som na problém s odtokovkou.
Chcem rezať krídlo z EPP a preto potrebujem odtokovku končiť s hranou hrubou cca 5mm.
Skúšam DevWingFoam, Jedicut, Wing Designer..... Vždy to vygeneruje ostrú hranu odtokovky.
Nepodarilo sa mi nájsť funkciu, ktorá by upravila odtokovú hranu na večšiu hrúbku.
Vie niekto poradiť ako na to ?
Vďaka Ľubo
Chcem rezať krídlo z EPP a preto potrebujem odtokovku končiť s hranou hrubou cca 5mm.
Skúšam DevWingFoam, Jedicut, Wing Designer..... Vždy to vygeneruje ostrú hranu odtokovky.
Nepodarilo sa mi nájsť funkciu, ktorá by upravila odtokovú hranu na večšiu hrúbku.
Vďaka Ľubo
http://lubo111.rajce.idnes.cz
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: HotWire rezanie a úprava hrubky odtokovky
Upravit profily. Když máš zadané profily co končí ostrou hranou, tak SW jen poslouchá. Osobně bych nechal ostrou hranu a vyjel bych mimo desku nebo zařízl až následně.
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Profil s odtokovou hranou 5 mm je modifikovaný profil. Když je ten profil hluboký 500 mm, je to malá modifikace, když 100 mm, velká modifikace. Když to křídlo není obdélník, je to více modifikací profilu - různá hloubka, stále stejná tloušťka odtokovky. K modifikaci lze přistoupit buď metodou CRD (co ruka dá) nebo sofistikovaněji řešit zachování křivosti profilu v blízkosti odtokovky. Vykreslit profil v nějakém CADu, nakreslit si tu odtokovou hranu, vhodně napojit horní a dolní povrch profilu. Ruční práce.
TomasC píše:Upravit profily. Když máš zadané profily co končí ostrou hranou, tak SW jen poslouchá. Osobně bych nechal ostrou hranu a vyjel bych mimo desku nebo zařízl až následně.
Běžně se to tak dělá. Když chci křídlo 200mm hluboké, tak říznu hloubku např. 210 a pak na těch 200 zaříznu již nožem. Ten přesah je o zkušenostech. Profil je samozřejmě modifikovaný, na druhou stranu z EPP asi nebudeš stavit výkonný větroň s klouzákem 50 a pod.
Ak by to to bol model v rozpätí cca 1m už by som odtokovku 5mm nerobil, stačí tenšia napr. 3mm.
Podľa mojich amatérskych rezov mi prepal na EPP vychádza na 1,5mm.
Namiesto podloženia šablóny pod odtokovku napr. 1mm si prekreslím profil ako to už vyššie bolo vysvetlené, pri malých hĺbkach profilu to vyzerá ale mnohokrát čudne.
No ale veď to je to len EPP model tak to nevadí, radšej tam dám kW pohonu a nejako to poletí
Podľa mojich amatérskych rezov mi prepal na EPP vychádza na 1,5mm.
Namiesto podloženia šablóny pod odtokovku napr. 1mm si prekreslím profil ako to už vyššie bolo vysvetlené, pri malých hĺbkach profilu to vyzerá ale mnohokrát čudne.
No ale veď to je to len EPP model tak to nevadí, radšej tam dám kW pohonu a nejako to poletí
Vďaka.
Úprava profilu ma napadla, ale dúfal som že v rezacích softoch sa to dá aj jednoduchšie.....
Ešte jeden dotaz...
Dá sa v Jedicut otočiť profil tak, aby sa rezalo od odtokovky?
Štandartne sa nastaví rezanie od nábežky....
Tiež by to mohlo ísť úpravou profilu, aby bod 0.0 bol na konci odtokovky. V WingFoam som našeiel neakú voľbu "začať na odtokovke" alebo na nábežke.... voľba 5
V Jedicut som takúto voľbu nenašiel...
Vďaka Ľubo
Úprava profilu ma napadla, ale dúfal som že v rezacích softoch sa to dá aj jednoduchšie.....
Ešte jeden dotaz...
Dá sa v Jedicut otočiť profil tak, aby sa rezalo od odtokovky?
Štandartne sa nastaví rezanie od nábežky....
Tiež by to mohlo ísť úpravou profilu, aby bod 0.0 bol na konci odtokovky. V WingFoam som našeiel neakú voľbu "začať na odtokovke" alebo na nábežke.... voľba 5
V Jedicut som takúto voľbu nenašiel...
Vďaka Ľubo
.... tak som našiel upravu odtokovky v profili.....

lubo1 píše:Zdravím páni.
Vďaka Ľubo
Ahoj, mozno si uz pozeral toto video, ak nie odporucam pozriet cele. nastavenie toho co hladas sa riesi od csu 40:45min.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pjx6_OrfhVQ[/youtube]
Snad to pomohlo.
Lubo
Alpha 1500 Blanik 2100 (LM) Mustang P-51 (SAD) Blanik 2600 (LM) Grand Tundra (Avios), Taranis X9D+
Lubo3 píše:......
Vďaka našiel som to.... Idem skúšať...
Ľubo
Mal by som ďaľší dotaz
V programe DevWing Foam skúšam vytvoriť krídlo.
V programe vytváram súčasne ľavé aj pravé krídlo. Ak urobím neakú zmenu v jednom - prenesie sa aj do duhej polovice....
Štandartne do výsledného bloku polistyrénu umiestni program krídla nad seba.
Problém nastane ak potrebujem krídla umiestniť vedľa seba - povedzme že nemám tak hrubý blok...
Existuje v programe niekde voľba, ako umiestníť výsledné krídla vedľa seba namiesto nad seba?
Riešil som to zatiaľ tak, že som celý projekt dokončil a uložil bez generovania G kódu, následne ho znovu otvoril , vymezal jednú polovicu krídla a vygeneroval som G kód pre jednu polovicu... projekt som neuložil
Otvoril som ho znovu - vymazal druhú polovicu a vageneroval som G kód pre druhú polovicu...
Síce to ide, ale trošku je to nepraktické.....
Predpokladám, že to ide aj logickejšie
Vďaka Ľubo
V programe vytváram súčasne ľavé aj pravé krídlo. Ak urobím neakú zmenu v jednom - prenesie sa aj do duhej polovice....
Problém nastane ak potrebujem krídla umiestniť vedľa seba - povedzme že nemám tak hrubý blok...
Existuje v programe niekde voľba, ako umiestníť výsledné krídla vedľa seba namiesto nad seba?
Riešil som to zatiaľ tak, že som celý projekt dokončil a uložil bez generovania G kódu, následne ho znovu otvoril , vymezal jednú polovicu krídla a vygeneroval som G kód pre jednu polovicu... projekt som neuložil
Otvoril som ho znovu - vymazal druhú polovicu a vageneroval som G kód pre druhú polovicu...
Vďaka Ľubo
lubo1 píše:Mal by som ďaľší dotaz
Vďaka Ľubo
Ahoj,
rozlozenie za sebou som nenasiel, ale ak rozrezes svoj dlhy blok na potrebny rozmer a posadis na seba, mohlo by to stacit a mozes rezat dve polovice na jednu supu.
Lubo
Alpha 1500 Blanik 2100 (LM) Mustang P-51 (SAD) Blanik 2600 (LM) Grand Tundra (Avios), Taranis X9D+
Lubo3 píše:
Ahoj,
rozlozenie za sebou som nenasiel, ale ak rozrezes svoj dlhy blok na potrebny rozmer a posadis na seba, mohlo by to stacit a mozes rezat dve polovice na jednu supu.
Lubo
Nazdar
Príde mi jednoduchšie exportovať G kód na dva krát.... Ak by som dal dva bloky na seba, musím dávať pozor, aby som sa trafil do blokov....
Aj tak som ešte musel editovať hotový Gkód.... nepáčilo sa mi, ako to vygenerovalo ukončenie rezu krídla.... tak som to trošku upravoval.
Krídla som vyrezal z EPP viacmenej ku spokojnosti.... ľavú časť krídla som musel rezať znovu....
Použil som G93.... a rýchlosť na niektorých miestach boli privysoké, inde zbytočne nízke..... Možno preto, že som zasiahol ručne do Gkódu...
Nabudúce to musím zakázať.....
Parádne to máš. 
lubo1 píše:Kridlo hotove....
paradne.
akym drotom rezes a aku dlzku vies rezat?