Podivné chování větroně

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

Podivné chování větroně

#1 Příspěvek od Kiwira »

Zdravím ,
podařilo se mě zrušit trup Djanga 100. Udělal jsem nový - balsový všechno OK , úhel seřízení 2,5 stupně , hmotnost samozřejmě vzrostla + vozím i těžší baterky, abych nemusel vozit olovo na dovážení a tak teď má vzletovku cca 1000 g. Létá dobře kroužím , létám osmičky ale někdy ( ne vždy ), když chci někam rovným letem přeletět tak větroň jde po obloukové dráze čumákem k zemi ( musím zasáhnout výškovkou ) , asi jako při dive testu - těžký na zadek. Těžiště mám 58 mm od náběžky . Zkusil jsem o 2 mm podložit náběžku křídla , zdá se mě , že se to trochu o zlepšilo. Rád bych znal názor odborníků . Děkuji za odpovědi Mirek
Hrom do vrtule !!
Papir
Kontaktovat uživatele:

Re: Podivné chování větroně

#2 Příspěvek od Papir »

Pokud zůstaly křídla stejná Django, vzdálenost VOP taky, tak těžiště 58mm je strašně vepředu. Řekl bych že ti prostě jen i při té váze zpomalí natolik, že padá jak cihla :-)
Začal bych posunem těžiště vzad (70-75mm), byť ti to může připadat obráceně, a zrychlit. Nachat seřízení 2,5°, víc nedáva u "Djanga" smysl.
V.
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Kiwira »

Papir píše:Pokud zůstaly křídla stejná Django, vzdálenost VOP taky, tak těžiště 58mm je strašně vepředu. Řekl bych že ti prostě jen i při té váze zpomalí natolik, že padá jak cihla :-)
Začal bych posunem těžiště vzad (70-75mm), byť ti to může připadat obráceně, a zrychlit. Nachat seřízení 2,5°, víc nedáva u "Djanga" smysl.
V.

Nemyslím si , že by padal jak cihla. Nízkou rychlostí to nebude. Určitě to také nebude vyšší váhou ( Rychlost roste s druhou mocninou násobku hmotnosti ) Na dva a půl metrového větroně je kilo( si myslím ) přiměřené. Protože mám výškovku přilepenou "natvrdo" tak mohu pouze podkládat křídlo a nebo měnit těžiště. Je fakt , že tím podkládáním náběžky křídla jsem jej trochu přibrzdil ( Přestal při průletu " hvízdat" ). Protože se mě líbí ta stará klasika, tak VOP mám až za SOP . Délka trupu je stejná jen tam , kde byla SOP je teď VOP a opačně. VOP je tedy na delším rameni. Na fotce má větší VOP - teď létá s originální. která je o cca 16 g lehčí.
Přílohy
20210704_161351.jpg
Hrom do vrtule !!
HONZIK 22

#4 Příspěvek od HONZIK 22 »

...Rychlost roste s druhou mocninou násobku hmotnosti )?...
Tak to by melo stacit stavet hmotna letadla abychom lepe prekonali rychlost zvuku. :D
Naposledy upravil(a) HONZIK 22 dne sob 10.07.2021 17:38, celkem upraveno 1 x.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kocour »

Podle mého názoru při těžišti moc vepředu při řízení natahuješ výškovku příliš (bez ohledu jaké je pevné nastavení) a a úhel náběhu roste tak, že dojde k přetažení. Ten úhel výchozího nastavení je rozumný (2,5 st.), laborovat se dá jen s posouváním těžiště dozadu, nejspíš do 35 - 40% SAT. Taky by to chtělo vyzkoušet chování ve větší výšce, jak se chová model v následných momentech, může se jednat taky o pád do vývrtky. To se mi taky přihodilo, vyřešil jsem to zvětšením negativů.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Papir
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Papir »

Váha kilo není nic strašidelného lítat to bude, o tom žádná.
Tím "padal jak cihla" jsem myslel, že při té hmotnosti to musí mazat rychleji. Ono to težiště hodně a zbytečně vepředu sebou nutně nese potřebu většího seřízení. Tim sice zestabilní, ale taky "odporuje" a zpomaluje. A když si k tomu ještě drobet přitáhneš, tak podle mne jen prostě přijde o část vztlaku, s tím těžištěm vpředu a brutální stabilitou neupadne stranou, ale "jen" sklopí čumák a právě to jsem myslel že "padá jak cihla". Pak nabere trošku ryhlost, ty přitáneš a vše je v pořádku.
Takže se furt přimlouvám k posunu těžiště k 72-75mm, seřízení klidně těch 2,5° a nechat ho trochu na rychlosti.
Jinak mně teď nenapadá nic jiného, proč by se to tak mělo chovat.
V
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
tomashr

#7 Příspěvek od tomashr »

Tak ale je mimo jakoukoli diskusi, že těžiště 58mm u Djanga je nesmysl, to musí být strašně natažené... Obecně u těžšího modelu může být vhodné posunout těžiště trochu dopředu, ale to by u Djanga znamenalo třeba na 70mm, ne na 58mm!
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Kiwira »

Vrátil jsem se z dovolené, tak budu pokračovat v zalétávání. Na Vaši radu posunu těžiště dozadu. Také "doladím " výchylky kormidel dle návodu :
Základní nastavení modelu:
Křidélka: -9mm /+ 13mm (ve všech režimech)
Motýl: -10mm /+12mm (ve všech režimech)
VOP: +/-6mm
SOP: +/-17mm
Brzdy: klapky 70-90°, křidélka +10mm, motýl -5mm
Subtrim klapky: rychlost +2mm, normál +-0, termika – 0,5mm, max -1mm
Subtrim křidélka: rychlost +1mm, normál +-0, termika +-0
Základní těžiště: 72-80mm od náběžné hrany.
– = dolů
+ = nahoru
Zdá se mě, že je mám obecně větší a uvidíme ... dám vědět jak to dopadlo.
Mirek
Hrom do vrtule !!
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Kiwira »

HONZIK 22 píše:...Rychlost roste s druhou mocninou násobku hmotnosti )?...
Tak to by melo stacit stavet hmotna letadla abychom lepe prekonali rychlost zvuku. :D

Sorry , chtěl jsem napsat odmocninou , někde jsem četl , že když zvýšíme hmotnost dvakrát, tak rychlost vzroste cca 1,4 krát. Abychom rychlost zvýšili dvakrát, musel by model být těžší čtyřikrát. Tak jsem si to zapamatoval.
Hrom do vrtule !!
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Kiwira »

Kiwira píše:Vrátil jsem se z dovolené, tak budu pokračovat v zalétávání. Na Vaši radu posunu těžiště dozadu. Také "doladím " výchylky kormidel dle návodu :
Základní nastavení modelu:
Křidélka: -9mm /+ 13mm (ve všech režimech)
Motýl: -10mm /+12mm (ve všech režimech)
VOP: +/-6mm
SOP: +/-17mm
Brzdy: klapky 70-90°, křidélka +10mm, motýl -5mm
Subtrim klapky: rychlost +2mm, normál +-0, termika – 0,5mm, max -1mm
Subtrim křidélka: rychlost +1mm, normál +-0, termika +-0
Základní těžiště: 72-80mm od náběžné hrany.
– = dolů
+ = nahoru
Zdá se mě, že je mám obecně větší a uvidíme ... dám vědět jak to dopadlo.
Mirek
tomashr píše:Tak ale je mimo jakoukoli diskusi, že těžiště 58mm u Djanga je nesmysl, to musí být strašně natažené... Obecně u těžšího modelu může být vhodné posunout těžiště trochu dopředu, ale to by u Djanga znamenalo třeba na 70mm, ne na 58mm!

Pravda , pravdoucí. Posunul jsem těžiště dozadu ( 75 mm )a je to úplně jiný větroň. Také výchylky kormidel jsem upravil dle vašeho doporučení. Děkuji za něj.
Rád bych se ještě pozeptal na typ serv v křídle. Ty které tam mám teď mají vůli , tak že nastavení klapky +1 nebo 2 mm není možné ( Jedině použít gumičku, která by klapku táhla směrem proti vůli serva a tím ji vlastně odstranila. Toto řešení se mě ale zdá trochu Pat a Mat )
Hrom do vrtule !!
jirinovo

#11 Příspěvek od jirinovo »

ahoj, gumičku nebrat, vyzkoušeno :) efekt rovná se nule, akorát domrvíš křídlo. Na vůli, zvláště takhle malou neber ohled, nastav si výchylku a sleduj chování letadla, když by se to zdálo málo, přidej.
miran50

#12 Příspěvek od miran50 »

Nechci zakládat nové téma a tak dám dotaz sem.
Dnes jsem dal první zálet GLIDY 900 od va-models.
Při letu jsem musel docela přitahovat, jinak měl tendenci jít čumákem dolů (stav při cca půl plynu).
Potřeboval bych poradit zda snížit potlačení motoru (sklon dolů), nebo přenastavit VOP, nebo posunout těžiště.
Těžiště mám 50mm (výrobce doporučuje 48-50mm). Posouvat dozadu bych ho raději nechtěl, protože jsem na zádi již dost dovažoval.
Víc letů jsem bohužel neudělal protože při přistání byla lehká čumákovka a lože motoru se vytrhlo s kouskem EPP (EPP je nějaké řídké a budu muset vyztužit).
semo

#13 Příspěvek od semo »

A jaký byl let bez plynu? Taky bylo nutno přitahovat?
Když je větronň vytrimovaný v klouzavém letu na pěkný rovný let a pak po přidání plynu jde čumákem dolů, bude pravděpodobně potřeba upravit potlačení motoru (potlačit méně).

Většinou se to ale dělá obráceně a možná to půjde spravit těžištěm. Říká se tomu dive-test: el-větroň se vytrimuje na rovný motorový let. Pak se někde vysoko motor vypne a letadlo se navede pod úhlem (teď nevím přesně) třeba 45 stupňů k zemi a výškovka se pustí. V ideálním případě by měl jen mírně vybírat klesání, nebo pokračovat v rovném letu k zemi. Neměl by klesat. Pokud vybírá klesání moc rychle je těžiště moc vpředu (ano, paradoxně vepředu - vybírá klesání rychle kvůli té přitažené výškovce trimem a zvýšené rychlosti při klesání). Pokud klesá naopak víc a víc k zemi, je těžiště moc vzadu (opět kvůli té výškovce).
Pak je možné upravit těžiště, znovu vytrimovat pro rovný motorový let a zkusit to znovu. Pokud se nepodaří doladit to ke spokojenosti, bude potřeba laborovat s tim potlačením motoru. Nicméně, pokud jde o hotový výrobek, věřím, že mají geometrii vyladěnou.
http://semos333.rajce.idnes.cz/
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“