Ve vlákně viewtopic.php?f=146&t=89987 jsem narazil na čínskou hračkoidní frézku.
Již předtím jsem byl nalomen informacemi od z vlákna viewtopic.php?f=146&t=64189&hilit=zastavit&start=1230#p1497504 kde jsem se poprvé dozvěděl o GRBL.
Zkoumal jsem, četl wiki, atd.. však to znáte. Nakonec jsem se rozhodl, že cca 2.700Kč za hračku dám a dozvím se co a jak. Laser jsem v domácnosti nechtěl.
https://www.aliexpress.com/item/4001272684785.html
Krabice přišlo poměrně brzy. Montáž je naprosté Lego, tak jsem mechaniku nechal na juniorovi. Bočnice jsou podle popisu "acrylic". Docela pevné, ale přeci jen plast. Tyče jsou 10mm. Šrouby jsou trapézové, matice s pružinou, ale samozřejmě zjednodušené. Šrouby drží proti axiálním silám jen uložení v krokových motorech. Na druhé straně jsou šrouby prostě v kuličkovém ložisku.
Elektronika chodila na první zapojení. Jen zacvakat konektory. Směry posuvů správně (jen je třeba myslet na to, že se v Y pohybuje stůl a nikoliv obrobek). Motor vřetena se točí. Dráty budou chtít trochu učesat. Katastrofa je koncovka do EU zásuvky, vakl v zásuvce a když podruhé prostě přestala napájet, tak letěla. Byla to chyba, měla letět hned. Zdroj má normální konektor, takže náhrada byla dostupná okamžitě v šuplíku.
Na desce je nahrané GRBL 0.9j a na CDčku je přiložen ovládací program grblControl.exe, který frézku snadno ovládá z PC. Nový Candle nechodí, ale jen jsem to zkusil a když to nešlo, tak neřešil. Koupil jsem si také ovládání přímo k frézce, a to je nějaký klon z tiskárny. Tlačítky se ovládá pojezd. Z mikroSD karty jde rovnou frézovat. Velké upozornění!! Buď ovládání z PC nebo napřímo. Po připojení ovládání prostě SW a frézka nekomunikuje. Přišel jsem na to náhodou.
Prozatím jsem ve fázi CNC "fixa". Učím se, jak je to s výškou nad stolem a tak... Tedy zatím žádné frézování, a tak o vřetenu nic nevím.
Kreslím si ve Fusion 360, kde také nastavuji frézku jako "Generic 3Axis". Jako nástroj mám "FIXA" tedy fréza síly 1mm. Ve Fusion 360 vyzkouším simulaci a exportuji pomocí post procesoru GRBL, které je přímo ve Fusion 360, jen jsem vyhodil G28, chovalo se to podivně (nebo jsem to nedokázal správně nastavit). Exportovaný G-kód jde rovnou nahrát na micro SD kartu a "frézovat". Je tam spousta nastavení, a tak to postupně prozkoumávám.
Nemám se tomu čas věnovat jak bych chtěl, o víkendu mám závody s pyloňáky a tak je příprava nutná. Ale zdá se to velmi zábavné. Na 3D tiskárně tisknu krabičku na elektroniku, atd. Na thingiverse lze lecos najít.
Pokud má někdo nějaké doporučení, tak budu velmi rád za poučení. Necítím potřebu prošlapávat slepé uličky. Je mi jasné, že duralové formy na na tom dělat nepůjde. Frézku beru jako technickou hračku, zdroj poučení a něco se o cnc dozvědět.
GRBL 3018 frézka z číny
-
Petr Budai
Re: GRBL 3018 frézka z číny
Na fotce jsem nikde nevidět zajišťovací kapalinu na šrouby. Pokud jste ji nepoužili, junior se naučí znova a lépe. Vibrace bezpečně nezajištěné šrouby uvolní.
Vítám Tě mezi frézaři.
Vítám Tě mezi frézaři.
Petr Budai píše:Na fotce jsem nikde nevidět zajišťovací kapalinu na šrouby. Pokud jste ji nepoužili, junior se naučí znova a lépe. Vibrace bezpečně nezajištěné šrouby uvolní.
Vítám Tě mezi frézaři.
Moje zkušenost za dvacet let používání frézy je, že se šrouby nezajištěné nikdy nepovolili.
Předpokladem je odpovídající utažení. Ocelový šroub se v duralu na plochách tak "zakousne" , že toto opravdu nepovažuji za nutné.
Vibrovat nic nesmí. Vřeteno i nástroj musí být vyvážené. A ani při vlastním obrábění nesmí docházet k vibracím. To se děje při špatně zvoleném nástroji,
rychlosti obrábění, špatném upnutí a podobně.
Já bych taky skládal...
Nejvíce baví stavba. Pěkný kousek Tome. Nyní můžeš vyrábět vánoční a velikonoční ozdoby jak na běžícím páse:-)
Nejvíce baví stavba. Pěkný kousek Tome. Nyní můžeš vyrábět vánoční a velikonoční ozdoby jak na běžícím páse:-)
Luboš
www.3dprintedtanks.com
www.3dprintedtanks.com
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Lubosh píše:Já bych taky skládal...
Ten Kress mě vytáčel, jak z něj chladící vzduch fučí dole do stran. Rozhazovalo to piliny a prach po dílně. Uřízl jsem tehdy kus horní části PET flašky a Kresse usadil do něj, ta PETka nasměrovala proud vzduchu nahoru a byl klid, prakticky nebylo potřeba odsávání. Při přestavbě jsem toho Kresse nahradil za čínský 800W vřeteno a frekvenční měnič, jednak ovládám otáčky z Gcode a druhak to neřve jako komutátorovej motor. A to odsávání jsem nakonec stejně udělal taky.
OK2WY
Je to běžné řešení, měl jsem tam také PETflašku.
Luboš
www.3dprintedtanks.com
www.3dprintedtanks.com