BF109G-10 Messerschmitt (3D Aeroworks)

Informace, plánky i stavební vlákna k modelům které mají vzletovou hmotnost nižší než 250g.
Pravidla fóra
Pro modely do 250g.
Odpovědět
Zpráva
Autor
bahora

BF109G-10 Messerschmitt (3D Aeroworks)

#1 Příspěvek od bahora »

Stavba mého druhého tištěného modelu od 3D Aeroworks
https://cults3d.com/en/3d-model/various ... bf-109-g10

Rozpětí: 600mm
Motor: BE1806 2300 Kv
Baterka: GAONENG GNB 7.4V 600mAh 2S 50C
Servo: 4x Micro 3.7g
Přijímač: Corona R6SF
Regulátor: bezejmený žlutý 10A

3D tisk z materiálu ColorFabb LW-PLA
Letová váha plně vybaveného modelu 223g

Model jsem již postavil podle původního návrhu autora. Pohledově vypadá fantasticky jako větší plastikový model :)
Po osazení doporučeného vybavení vyšel narozdíl od Spitfire bez nutnosti dovažování :)

Pro let jsem použil tištěnou vrtuli v trojlistém provedení. Tištěná vrtule z PLA materiálu překonala mé skeptické očekávání a je překvapivě odolná. Neláme se a přistání zvládá s přehledem i v zimních teplotách kolem nuly.

Na rozdíl od Spitfire lítá na první hod a je to na svoji velikost poslušné a pohodové éro.
Za mne splnilo očekávání, jediné co bych doporučil stejně jako u Spita vypustit ovládání směrovky.
Na výchylky směrovky je moc agresivní, musí být jen v malém rozsahu, jinak se stane nestabilní.

Předpokládám že po vypuštění serva směrovky a osazení integrovaným přijímačem se dostane pod 200g a trup bude vypadat stejně prázdně jako u Spita.

Jsem ostuda a Mezek je stále v zimní kamufláži.

Taková malá zajímavost, můj model byl zalítnut jako první na světě, pokud nepočítám autorův prototyp ;)
Odkaz na popis stavby Mk IX mini Spitfire (3D Aeroworks) viewtopic.php?f=151&t=89789
Přílohy
BF109_DxO.jpg
predzaletem.JPG
díly.JPG
20201201_223926_DxO.jpg
BF109-vaha.jpg
Paris Ivan

Re: BF109G-10 Messerschmitt (3D Aeroworks)

#2 Příspěvek od Paris Ivan »

Ahoj,
Zatím jsem toho ještě moc nevytiskl.
Při tisku modelů od fy. Labprint za použití dat STL, se mi netiskly vnitřní konstrukce. Jejich G cody jsou ale bezproblémové. Pro STL je nutné použít slicer Simplify.
Já nemaje tento slicer a G cody pro tvého mezka tam nejsou, mám dotaz. Jaký slicer jsi použil.?
Je tam totiž zmínka, že při použití jiného sliceru je třeba zvětšit model o 1000%. :o
Tak tomu už vůbec nerozumím.
Ivan
bahora

#3 Příspěvek od bahora »

Paris Ivan píše:Ahoj,
Zatím jsem toho ještě moc nevytiskl.
Při tisku modelů od fy. Labprint za použití dat STL, se mi netiskly vnitřní konstrukce. Jejich G cody jsou ale bezproblémové. Pro STL je nutné použít slicer Simplify.
Já nemaje tento slicer a G cody pro tvého mezka tam nejsou, mám dotaz. Jaký slicer jsi použil.?
Je tam totiž zmínka, že při použití jiného sliceru je třeba zvětšit model o 1000%. :o
Tak tomu už vůbec nerozumím.
Ivan

Slicer Simplify3D, ale dnes již někteří úspěšně používají slicer Cura. Vzhledem, že jeho verze jsou navzájem nekompatibilní, tak pro mne ztráta času se jím zabývat. Ostatní slicery si ani neškrtnou ..... Návody na tisk letadel s Cura slicerem zde
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=SCVjh9QKJeA[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TZ_-AespXDw[/youtube]

Důvod zvětšení je prostý, autor kreslí 3D modely v Blenderu, ten nemá jednotky jak bys očekával pro rozměr v "milimetrech/palcích", takže modely v Blenderu autor kreslí tak, jak mu to vyhovuje a ty si je pak při tisku jen zvětšíš.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Blender

Tiskové nastavení pro Simplify3D mohu poskytnout, autor s tím dost zápasí a né všem se to moc na rcgroups.com daří poštelovat pro to LW-PLA.
HLA
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od HLA »

Jestli pomůžeš poskytnutím nastavení pro simplify, tak objednávám LW-PLA :-)
Akorát, za data jsem odeslal platbu přes paypal, a asi to není online. Měl přijít e-mail s odkazem na stažení.
Jester80
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jester80 »

Můžu taky poprosit o profil nastavení Simplify3D, pro LW-PLA.
Děkuji
bahora

#6 Příspěvek od bahora »

Jelikož je zájemců více, přikládám jako inspiraci můj tiskový profil kousku trup a křídla.

Technické data tiskárny:
Tiskárna Rebel II (2014)
Ložiska + broušené a kalené tyče cncshop.cz
Firmware Klipper (Rasppbery 3 + Ramps + Octoprint)
Direct extruder Trianglelab TitanAero (Trianglelab titan heatbreak + Capricorn)
Slicer Simplify3D 4.1.2 (používám i 3.1.1 pokud se nekorektně tvoří plné stěny "uprostřed modelu" u některých letadel)
Přílohy
kridlo.zip
(397.72 KiB) Staženo 168 x
trup.zip
(234.33 KiB) Staženo 171 x
Odpovědět

Zpět na „Letadla do 250g“