Proč se nepřevrátí?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
jio

Proč se nepřevrátí?

#1 Příspěvek od jio »

Všiml jsem si článku na idnes, kde je informace o největší kontejnerové lodi.

Otázka asi pro lodní modeláře zní - proč se to monstrum nepřevrátí? Vždyť těžiště musí mít hodně vysoko nad hladinou a moře není zrovna klidné prostředí aby to bylo stabilní a ponor asi taky nemůže být extra velký. Asi jsem tehdy v ZŠ na hodině fyziky chyběl, když se toto probíralo.

Ještě doplním. Proč plave, to bych věděl, říká se tomu výtlak, ale proč je stabilní, tomu nerozumím.
LV
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč se nepřevrátí?

#2 Příspěvek od LV »

Ono je dosť záťaže aj pod čiarou ponoru, ale proti prevráteniu je dôležitá aj jej šírka.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
jio

#3 Příspěvek od jio »

Dík za ten bokorys. Asi to tak bude.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jyrry »

jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jyrry »

Z bokorysu se to nevyčte. Jde o záležitost příčného řezu.
jyrry.webnode.cz
jio

#6 Příspěvek od jio »

Právě u té příčné stability mě zaujala ta vysoká poloha těžiště jak je i v tom pdf. Ale asi to mají kluci korejští dobře spočítané a ví, že kontejnery s wolframem nemohou dávat nahoru a kontejnery s bavlnou dolů. ;-)
jio

#7 Příspěvek od jio »

Jinak proč jsem zmínil bokorys. Je na něm vidět, kolik toho je pod čárou ponoru.
Shorty

#8 Příspěvek od Shorty »

Zas tak moc ne. Jestli jsem počítal dobře, tak pod je jen 5 kontejnerů a nad 19.
Ale hlavně ať žije přesun zboží a opomíjená ekologie u u těch monster.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
LV
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od LV »

Shorty píše:Ale hlavně ať žije přesun zboží a opomíjená ekologie u u těch monster.

Ak ti ide o ekologiu, tak predpokladam, ze oproti leteckej ci kamionovej doprave to monstrum zozerie na jeden tono-kilometer zlomok ropy .
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Shorty

#10 Příspěvek od Shorty »

LV píše:Ak ti ide o ekologiu, tak predpokladam, ze oproti leteckej ci kamionovej doprave to monstrum zozerie na jeden tono-kilometer zlomok ropy .

Nejsem ekoterorista. Spíš jsem měl na mysli nesmyslný EU nařízení ohledně aut versus tyto monstra včetně letadel atd.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od blesk »

Aspoň lodě co používá Maersk, tak splňují Euro6. Používají dvoutaktní motory s přeplňováním a přímým vstřikováním. Jen pro zajímavost, ty největší motory mají vrtání cca 95cm a zdvih cca 2,5m! Max otáčky jsou těsně nad 100ot/min.
guchar

#12 Příspěvek od guchar »

@jyrry Dík za odkaz VLASTNOSTI LODNÍHO TĚLESA (toto vlákno ned 07.06.2020 14:5)
A zejména pak jeho úseky Stabilita - Auto-stabilita - Podélná - Příčná - Dynamická - Malé/Velké úhly náklonu
Když si to jeden uvědomí, tak už zbývá výběr A) extrémně autostabilní / B) extrémně rychle reagující na řízení.
A nakonec rozumný kompromis preferující A) před B), nebo naopak.
Nejsem tak dobrý abych dle A) vs B) dělal vlastní návrhy. Ale tvar trupu v tomto směru je dost napovídající,
zejména pak délka pák (vzdálenost od těžiště) určující vratné síly vznikající při vychýlení ze stabilní polohy.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ufon13 »

jio píše:Právě u té příčné stability mě zaujala ta vysoká poloha těžiště jak je i v tom pdf. Ale asi to mají kluci korejští dobře spočítané a ví, že kontejnery s wolframem nemohou dávat nahoru a kontejnery s bavlnou dolů. ;-)

:lol: to sedí........ :lol:
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ufon13 »

jyrry píše:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://files.strojarna.webnode.cz/200000015-753a476345/LODN%25C3%258D%2520T%25C4%259ALESO.pdf&ved=2ahUKEwi-j8631e_pAhVE_KQKHcccCLUQFjAIegQIAhAB&usg=AOvVaw2IgBq_MuutXyLFYX6mqqge&cshid=1591534623887

jéééé to už jsem dlouho neviděl..... ani nevím kde mám ten výtisk ,,lodní modely 1,, co to tam otiskli...... :roll:
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ufon13 »

LV píše:Ak ti ide o ekologiu, tak predpokladam, ze oproti leteckej ci kamionovej doprave to monstrum zozerie na jeden tono-kilometer zlomok ropy .

A VŠIMLI JSTE SI NA TOM BOKORYSU CO JE NA TÉ NÁDRŽI NAPSANÉ ZA ZKRATKU? :!:
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“