Palivo pro žhavíka - malé balení
Palivo pro žhavíka - malé balení
Chtěl jsem po delší době "trochu provětrat" poslední model co mám se žhavíkem (O.S. MAX LA 46). Při procházení webu se mi nepodařilo najít prodejce, který by prodával balení po 1 litru paliva pro žhavíky. Našel jsem jen paliva pro auta a lodě s velkým procentním poměrem nitrometanu, což nepotřebuji. Jen doplňuji, že bych upřednostnil syntetický olej. Opravdu se nic takového už nedá koupit?
-
David Krnov
Re: Palivo pro žhavíka - malé balení
vím jenom o tomhle. Je bez nitra , ale je tam ricín-
https://www.modelcentrum.cz/produkt/Pal ... -3l-i73216
https://www.modelcentrum.cz/produkt/Pal ... -3l-i73216
Taky jsem chtěl na vyzkoušení litr paliva. Nějaký metyl mám tak jsem uvažoval o tom koupit to pro auta a naředit na nižší procenta nitra. Je to blbý nápad?
-
David Krnov
dělám to taky tak, koupím v e šopu už namíchané palivo a rozmíchám si ho dle potřeby. Já třeba dle výrobce potřebuji 10 % nitra, 11 % syntetika a 11 % ricínu.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Naposledy upravil(a) veka1 dne sob 11.04.2020 22:19, celkem upraveno 1 x.
-
David Krnov
díky za odkaz
A proč striktnĕ ne ricín? 
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
lítám na ricin odjakživa co lítám,tj cca 25 let a nebyl důvod lítat syntetiku...a navíc mi syntetika smrdí....beru z Macomodel a spokojenost
No, dyť právĕ, to nechápu proč ho on tak striktně odmítá? 
Jinak, než vstoupil do platnosti zákaz prodeje čistého nitromethanu a směsí s jeho koncentrací >30%, tak se mi poštěstilo na poslední chvíli koupit v jakémsi výprodeji 5l balení paliva pro autíčka se 45% nitra.
Tak to jsem používal asi rok na nitrování vlastního míchaného paliva. Dal jsem deci toho paliva, přidal 120ml ricínu, dolil do 1 litru methylem a získal jsem tak litr leteckého paliva se 4,5% nitra. Nebo dal 2 deci toho paliva a získal 9% nitra. Bylo to pohodlné a jednoduché, nemusel jsem při míchání nic složitě počítat. 
Tak jsem nakonec získal od kamaráda zbytek několik let starého paliva, zkusím ho pomocí modré skalice odvodnit a uvidím. Bohužel, opravdu sehnat 1l paliva pro žhavíky bez nitra (nebo alespoň s malým množstvím) a se syntetickým olejem je skoro nemožné.
Pokud to je už namíchané s olejem, tak prý není dobré to "čistit" modrou skalicí. Byla tu kdysi debata, která se dotkla i tohoto tématu, přesné důvody si už nepamatuju, musel bys to zde prohledat. Tato metoda se používala na čistý metyl, resp líh jako takový (čistý =bez dalších přísad). Zkus motor nahodit na to co máš, pokud to nebylo uloženo nějak obzvlášť nevhodně, tak by s tím velký problém být neměl.
Hitec Aurora 9X
Díky za radu, už jsem si to našel. A to jsem se chtěl do toho dnes ráno pustit. Taky by mě nenapadlo, že v "lihovém" palivu může být takový rozdíl. Hold nejsem chemik. Skalici jsem úspěšně používal v začátcích, kdy coby začínající vesnický samouk po pořízení Juniora 2ccm (kdy MK-17 s koupeným palivem jsem v podstatě nikdy nenastartoval), a nemožnosti získat methyl, ho provozoval úspěšně na denaturovaný líh s ricínem.
Psal jsem o tom já.
I když naopak chemie byla vždy mým koníčkem, tak jsem si taky myslel, že je líh jako líh a to, co platí pro odvodnění denaturáku (tedy ethanolu), bude stejně fungovat i při methanolu.
Ale nefunguje, methanol s mnohými anorganickými solemi vytváří sloučeniny, nebo spíš jakési konglomeráty, zvané solvány. Takže ačkoli v ethanolu je skalice naprosto spolehlivě nerozpustná, tak v methanolu bohužel ano, i když opravdu jen trochu (palivo zůstává velmi lehce namodralé, to mě mělo upozornit, ale ja to bagatelizoval). Každopádně na to, aby se to pak vysráželo v motoru jako krystaly, i ta opravdu minimální rozpustnost naprosto stačí.
Navíc při těch teplotách, co panují v motoru, dochází i k nežádoucímu poměďování ocelových součástek.
Když začaly moje motory stávkovat a po rozebrání jsem zjistil příčinu (ucpané přefukové kanály krystaly CuSO4), tak jsem začal na webu intensivně pátrat jak je to možné.
A věru tu informaci nebylo lehké najít.
Teprve na ruské verzi Wikipedie o methanolu jsem našel o tom zmínku, záhy jsem zjistil, že to je i na anglické a německé mutaci. Bohužel ale na české nebo slovenské to není.
Taky jsem to nenašel v žádné základní, nebo středoškolské učebnici chemie (proč by tím děti zatěžovali, že), možná na VŠCHT ve skriptech se o tom učí, ale já chemii na VŠ nestudoval.
Mimo jiné jsem se na ruské wikipedii dozvěděl i to, že methanol reaguje s čistým hliníkem a slitinami, ten v něm koroduje. Takže i k čištění a odmáčení dílů motorů je lepší použít denaturák, než methanol.
I o tom jsem se přesvědčil až potom, co mi jeden blok starého motoru zešedl (a to ho stačilo nechat v té methanolové lázni jen přes noc).
Holt, člověk se učí celý život.
Takže vyžíhanou skalici lze celkem bezpečně používat pro odvodňování denaturáku (ethanolu), ale kdo by dnes z něj dnes míchal palivo, že.
Nikoliv však na odvodňování methanolu!!!

I když naopak chemie byla vždy mým koníčkem, tak jsem si taky myslel, že je líh jako líh a to, co platí pro odvodnění denaturáku (tedy ethanolu), bude stejně fungovat i při methanolu.
Ale nefunguje, methanol s mnohými anorganickými solemi vytváří sloučeniny, nebo spíš jakési konglomeráty, zvané solvány. Takže ačkoli v ethanolu je skalice naprosto spolehlivě nerozpustná, tak v methanolu bohužel ano, i když opravdu jen trochu (palivo zůstává velmi lehce namodralé, to mě mělo upozornit, ale ja to bagatelizoval). Každopádně na to, aby se to pak vysráželo v motoru jako krystaly, i ta opravdu minimální rozpustnost naprosto stačí.
Když začaly moje motory stávkovat a po rozebrání jsem zjistil příčinu (ucpané přefukové kanály krystaly CuSO4), tak jsem začal na webu intensivně pátrat jak je to možné.
Mimo jiné jsem se na ruské wikipedii dozvěděl i to, že methanol reaguje s čistým hliníkem a slitinami, ten v něm koroduje. Takže i k čištění a odmáčení dílů motorů je lepší použít denaturák, než methanol.
Holt, člověk se učí celý život.
Takže vyžíhanou skalici lze celkem bezpečně používat pro odvodňování denaturáku (ethanolu), ale kdo by dnes z něj dnes míchal palivo, že.
DAF píše:Pokud to je už namíchané s olejem, tak prý není dobré to "čistit" modrou skalicí. Byla tu kdysi debata, která se dotkla i tohoto tématu, přesné důvody si už nepamatuju, musel bys to zde prohledat. Tato metoda se používala na čistý metyl, resp líh jako takový (čistý =bez dalších přísad). ...
DAFe, je úplně jedno, jestli jde o namíchané palivo, nebo čistý methanol. Methanol + skalice = ne, ne, ne!
Čistý, ale zavodněný methanol, se dá zbavit vody celkem spolehlivě destilací, protože na rozdíl od ethanolu, kde to destilací jde jen do 96% (pak už vytváří s vodou azeotropní směs, která nejde destilací rozdělit, poněvadž se obě složky při tomto poměru odpařují stejně rychle), methanol lze vyčistit destilací až do 100% - on s vodou tu azeotropní směs netvoří.
Ale kdo by to dělal, ta destilace taky není zrovna bezpečná
Takže bych spíš zkusil podle Tvé rady použít ho tak, jak je. Methanol není natolik hydroskopický jako ethanol, takže to by musel být skladován přímo v otevřené nádobě, aby byl znehodnocen.
A jestli je v něm nadbytek vody - to se pozná hned při smíchání s olejem. Pokud se směs zakalí a zůstane zakalená, tak je tam vody víc než cca 8% a je to jako palivo nepoužitelné. Pokud se ale po počátečním zakalení vyčeří, tak je to OK a není co řešit. To stačí vyzkoušet na malé vzorce.