Rapier - TSP Tender - nová náhrada

Modely od vypuštění neřízené. Házedla, gumáky i volné motoráky. Jak soutěžní, tak rekreační
Zpráva
Autor
jarda17
Kontaktovat uživatele:

Rapier - TSP Tender - nová náhrada

#1 Příspěvek od jarda17 »

Ahoj, nemám s tím žádnou zkušenost.
Než jsem se kdysi rozhoupal k vyzkoušení Rapierů, tak skončila výroba.
Teď jsem četl, že nějaký Polský modelář začal vyrábět něco podobného.
https://www.jetex.org/index.php/blog
https://www.youtube.com/watch?v=O7ysnG-gR0U
Nelenil jsem a napsal jsem mu, a říkal, že je možné je již objednat.
Ceny jsou: L-1-1.5Euro, L-2 -2.5E, L4-4E.

Zajímalo by mne, kolik bývala cena Rapierů? Upřímně mi přijde provoz L1 docela nákladný, když za 20 vteřin letu zaplatím 40korun...
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Rapier - TSP Tender - nová náhrada

#2 Příspěvek od DAF »

Ty máš nápady, kdo si to má po těch letech pamatovat :( . Cena 1 - 1,5 € myslím odpovídá tehdejší L3, možná L4. Matně si vybavuju, že jsem balíček L3 koupil před dávnými lety na model hobby veletrhu a stal něco přes stovku (5 ks?). Ale cena 4€ za kus už je celkem dost. Ovšem když nic jiného na trhu není... Když s tím dáš takových 5 letů po 30 vteřinách, no pěkný, ale za stejný prachy si už slušně, a po delší dobu, zalétám s čudákem.
Hitec Aurora 9X
tomashr

#3 Příspěvek od tomashr »

Přijde mi docela úchylný ten růst ceny mezi L1-L2... Rapiery se mezi L1-L2 zase tolik nelišily, zrovna tak u motorů pro rakety bývá rozdíl cen mezi třídami A-B minimální (nákladově je podstatná výroba trubky, trysky a pracnost, ta pohonná slož není zas tak drahá).
Jinak co si pamatuji, tak Rapiery začínaly někde lehce nad 10Kč/ks u L1 a něco pod 15Kč/ks u L2, větší si nepamatuji.

A v tom rozdílu je problém - cena TSP L1 je sice o dost vyšší vyšší než bývala L1 od Rapieru, ale budiž, taky tu máme nějakou inflaci atd. Jenže L2 už je "kurva dražší" a tam už mi cena pro blbnutí s volňásky přijde prostě moc.

L4 je sice cenově ještě výš, jenže pro větší a případně RC projekty se dá dnes jít do C2 od Klimy, které vyjdou levněji a jejich ostřejší charakter dává na větší projekty smysl, tak to není taková škoda.

Za mě tedy TSP L1 možná zajímavý bude, kdoví, zda by se nedala i ukecat o něco lepší cena při o něco větší objednávce atd. Ovšem L2 ve mne budí značné rozpaky...
Bayeux
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Bayeux »

Mno co pamatuju, první krabičku 10ks se zápalnicemi na veletrhu MH jsme v počátcích kupovali L-1 za 80 a L-2 za 100, později 130/150Kč/10ks. Ještě v dubnu 2017 (ověřeno v mailu) měla nejmenovaná pardubická prodejna kontakt s Dr.Z a semtam něco do krámu přinesl, ceny byly tuším L-1 20Kč a L-2 25 Kč (nejde dohledat, bral jsem za hotové). Ale Dr.Z už nechodí a rapiery nejsou.
Stejnou cestou měl motory i HIESBOK poro své super modýlky ze stavebnic.

1,5/2,5E za start (a to když se povede, jinak vyčoudíš při blbě hození na zemi) je darda, to bych nedal a nedám.

Naštěstí při své tristní produkci pár let ještě vydržím (ale mám jen L-1).

Na dotaz mi sám Dr.Z říkal, že Rapiery nestárnou a pokud není narušený, nabobtnalý nebo rozmočený obal (strávená lepenka skladováním), jsou pořád ostře nabity... Takže snad budou fungovat i ty z té krabičky za 80 Kč :)

PS: jen nevím co s S-1. Další tablety jsem ještě našel po tátovi. Mno v nejhorším prověřím naše dobrovolníky z HZS :wink:
Přílohy
P1130840.JPG
P1130838.JPG
EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS
jarda17
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jarda17 »

Díky za vaše příspěvky a názory. Přesto, že se mi tato sranda-kategorie líbí, tak mi to přijde trochu finančně náročné.. přirovnám to ke kondenzátorům, kde je míra zábavy srovnatelná za zlomek ceny..
REX

#6 Příspěvek od REX »

https://m.youtube.com/watch?v=YPlkpMPf6hk
Raketový pohon modelu letadla je prostě nepřekonatelně super! Jen to samozřejmě leze do peněz.... Já používám motory od Klimy D3P myslím, doba hoření 6s, model cca 300g, cena 1 kusu téměř 100kč :/
Když bych nepočítal pořizovací cenu, tak je provoz turbíny levnější!!
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od DAF »

Když jsme začínal vést kroužek, byl to jeden z projektů pro kluky. Určitě by se jim líbil jednoduchý, stínový model na letecký rakeťák. Bohužel, dnes jsou in zcela jiné věci, škoda, na takovéto jednoduchosti není prostor.
Hitec Aurora 9X
semo

#8 Příspěvek od semo »

REX: to video jsem sám jendou našel, je super! :-) Možná by šlo něco menšího postavit i na motor Klima C2-P - ten už neni za 100, ale třeba za 64 Kč :-). Ale holt táhne jen 2N.

Poznámka k objednávání motorů: je to výbušnina, posílají to za cca 400 stovky speciální přepravní službou (teď mluvím o Klima). A to jen tehdy, když se vám podaří nějaký Eshop přemluvit, aby Vám to poslali :-). Jak to bude z Polska nevím. Možná to prostě strčí do balíčku a nebude se nikoho ptát.
http://semos333.rajce.idnes.cz/
REX

#9 Příspěvek od REX »

Děkuji... ;)
Taky jsem přemýšlel postavit menšího lehčího Cometa, nebo cokoliv jiného, na menší, levnější motor, ale mám na to všechno málo času, rozpracovaných nebo plánovaných projektů spousty a když si uvědomím, že Cometa budu mít už 2 roky a vypálil jsem 12 motorů, není to zase tak strašný :)
adamescu

#10 Příspěvek od adamescu »

Ahoj,
Era rapierov je asi prec ... rad na to spominam (((
http://www.minimakety.cz/rapier/reports ... 25&nick=G1
http://www.minimakety.cz/rapier/reports ... 24&nick=G1
http://www.minimakety.cz/rapier/models/ ... k=G1#imgG1
Snad si zas zalietame .)
Budem rad za kazdu správu o Dr. Z
Adam
P.S. Tri dvojmotoraky na akci .)
tomashr

#11 Příspěvek od tomashr »

Tak na okraj - 23.9.2021 přímo Piotr Tendera publikoval zprávu, že TSP motory získaly CE certifikaci a navíc to proběhlo v nějaké kooperaci s německým Klima raketen, takže by tyto motory měly v dohledné době být ke koupi standardně u Klima a jelikož věci od této firmy běžně dováží k nám Astra model, tak by mne neudivilo, ani kdyby se daly koupit u nás. Viz třeba https://jetex.org/index.php/blog/119-he ... -terry-kid .
Cenu zatím nepublikovali, ale minimálně by se mohla pro nízkotlaké motory zase obnovit běžná dostupnost...
REX

#12 Příspěvek od REX »

Tak je ale skvělá zpráva, už jsem se dávno rozloučil s malým Kometem na Rapiera a teď to vypadá že si budu moct postavit něco dalšího, plánu je doma dost :) jen aby cena byla alespoň trochu rozumná!
tomashr

#13 Příspěvek od tomashr »

Jo, na cenu jsem taky zvědavý. Ty původně avizované byly poměrně vysoké, ale nevylučoval bych, že tou spoluprací s Klima může narůst sériovost... Fakt je, že klasické raketové motory umí Klima spolehlivě pod 2EUR (až na D, ale to je v dané velikosti extrém) a moc se mi nechce věřit, že by L2 a L4 byly výrobně výrazně dražší.
Na druhé straně by ale bylo asi naivní čekat, že by L1 padly pod 1EUR, spíš bych věřil v menší rozdíl u L2 a L4...
tomashr

#14 Příspěvek od tomashr »

Tak už je to na webu Klima celkem jasně. K dodání by měly být od 30.11., a ceny jsou takto:
Vždy cena 23,9EUR, liší se počty:
L1 12ks
L2 8ks
L3 6ks
L4 5ks

Jinými slovy za kus to je 2EUR u L1, 3EUR u L2, 4EUR L3 a 4,8EUR u L4. Nekomentuji, cena zatím nic moc k nadšení, ale dostupnost se prakticky na 100% skutečně obnoví velmi slušně.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od blesk »

Raději nepočítat kolik stojí letová hodina... :-D
Odpovědět

Zpět na „Volný let“