STRŽENÝ pidi závit vrut v plastu

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
guchar

STRŽENÝ pidi závit vrut v plastu

#1 Příspěvek od guchar »

Je to nejmenší HODINÁŘSKÝ rozměr co jsem kdy viděl. Kovový vrut - ztržený závit v plastu.
Drží desku (DPS) a plastový kryt (přes distanční sloupek) budíku.
Projev: Nejedno-značná reakce tlačítek - vodivá guma - kovové plošky
NIC / OPAKOVÁNÍ. Dle zákona (Parkinsonova) Namazaného krajíce Téměř vždy výsledkem je nežádoucí stav
Spojení musí zůstat ROZEBIRATELNÉ. Pár postupů u jiných vrutů-krytů jsem zkusil. Úspěchy: Střídavě oblačno
Medved74

Re: ZTRŽENÝ pidi závit vrut v plastu

#2 Příspěvek od Medved74 »

Ahoj,
třeba Ti to pomůže: U hodinek (kovový vrut průměru cca 1,5 mm a plastové pouzdro hodinek, ve kterém se mi v dírce strhnul závit) se mi podařila oprava pomocí řídkého epoxidu nalitého do stržené dírky (zašťoucháno špendlíkem), předvrtání tenoučkým vrtákem a opětovného zašroubování vrutu. Dírku jsem před zalitím odmastil. Obdobné pokusy s hustým vteřinovým lepidlem nebyly trvanlivé.
Jirka
guchar

#3 Příspěvek od guchar »

@Medved74 Dík. Vteř. a tavné jsem zkoušel. Někdy místo šroubování vrutu zalití tence potřeného silik. vazelínou.
Ten epox bude asi lepší. Musím pohledat co najdu doma a na 2 až 3 menších dávkách prověřit zda ještě "funguje"
Ten můj vrut je porovnáním tenčí než 0.8 mm vrtáček. Možná nejdřív zašroubuji, a až pak kontrola lícování.
Pokud nesedne, tak dopiluji otvor a dám větší podložku. Je to budík MAZEL a nejde už koupit.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ufon13 »

epox na plast není dobré řešení, methylmetakrylát (dvou-tří-složka typu dentakryl ) by mohl být použitelným řešením. ale záleží na typu plastu - podloží....
guchar

#5 Příspěvek od guchar »

@ufon13 Ve zvětšeném původním otvoru vyříznu zavit vhodným vrutem. Epox nepoužiji křehký 1200 ale 5-min
pak teprve předvrtám otvor pro původní pidi vrut.
Materiál krytu bude termoplast, ale ne polyetylen spíš něco jako ABS Na podobném zdrsněném držel i 1200
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od STROHUR »

Několikrát se mi toto povedlo opravit zastrčením nitě ztužené lepidlem do plastu . Vymezily se vůle a vrut si vyřízl lepší závit.
guchar

#7 Příspěvek od guchar »

S Dentacrylem jsem pracoval, když vyschla tekutina šel do sběru. Malá množství, ač krytá fólii, po kraji "okorala"
Zkusím něco podobného jako nit, ale na sucho - úzký proužek silnějšího polyetylenu - dočasně, pak se uvidí.
beka

#8 Příspěvek od beka »

Ahoj, mám vyzkoušenou dentální nit,která je z vláken.Rozcupovat na tenké nitky, šroubek namazat LOCTITE 648 a natočit přiměřeně nit a znovu namazat LOCTITEM a opatrně zašroubovat.
MCPX-BL, blade 130x,trex 500, trex 550 dominator, dx7
guchar

#9 Příspěvek od guchar »

@beka Určitě perfektní pro jištění železných (kovových) šroubových spojů. Ta cena pro jedno užití je, ale síla
Loctite 648 - 5 ml
https://www.lepidla-online.cz/eshop/p/loctite-648-5-ml-upevnovani-0-120
https://www.loziska.com/store/648-cs.pdf
Další potíž u "hodinářského plastu" je ":
"Pro demontáž: 1. Použijte místní ohřev na sestavu až do přibližně 250°C. Rozeberte za tepla."

https://www.lepidlatmely.cz/user/related_files/technicky-list-loctite-648-cs(1).pdf
"Pro demontáž
1. Rozeberte závitové spojení běžným ručním nářadím.
2. Pokud je třeba, ohřejte místně sestavu na teplotu
přibližně 250 °C. Demontujte za tepla.
3. Pokud je tato teplota příliš vysoká, ohřejte na přijatelné
maximum a použijte adekvátní mechanické prostředky."
Potřebná síla pro povolení spoje, bez ohřevu. bude nejspíš větší je účelné.
beka

Re: STRŽENÝ pidi závit vrut v plastu

#10 Příspěvek od beka »

Ahoj,no rozebral jsi to do šroubku, Ale skutečnost je jiná, mám ten šroubek v holicím strojku a povolit šel hned napoprvé, ty plochy šroubku jsou tak malé že na něj ty různé síly neplatí. A nepočítal jsem že nemáš doma ten LOCTITE 648 který já používám k zalepení ložisek. A nikdy jsem nepoužil k vyjmutí ložisek 250 stupnˇů, šly vytlačit ve svěráku. :wink:
guchar

#11 Příspěvek od guchar »

@beka Nikdy neříkám nikdy. A je docela možné, že na LOCTITE 648 od Henkel, ještě dojde.
https://www.henkel-adhesives.com/us/en/product/retaining-compounds/loctite_648.html
Zejména pokud by se podařilo najít CHINA prodejce LOCTITE 648 balení 0.5 ml cca $2.00
tihle, ale asi z PEOPLE REPUBLIC nebudou
https://www.all-spec.com/Catalog/Adhesives-Sealants-Tapes/Anaerobic-Adhesives/Retaining-Compounds/1844659-30769
https://www.rshughes.com/p/Loctite-648-Retaining-Compound-Green-Liquid-0-5-Ml-Capsule-00461-IDH-1844659/079340_00461/
- Jak dlouho poslední LOCTITE 648 máš? Jaká je "použitelnost-skladovatelnost" otevřeného balení?
beka

#12 Příspěvek od beka »

pro guchar# LOCTITE 648 mám čtyři roky, první použití bylo vymezení vůle ložiska čerpadla,čerpadlo pořád běží a že má LOC. nějakou použitelnost, jsem nikde nenašel.Před měsícem jsem ho použil na výměnu ložisek hl. hřídele a volnoběžného ložiska +ložisek motoru TREX 550.jinak ho používám průběžně.
Amper

#13 Příspěvek od Amper »

bacha na to ze vetsina pojistovacu zavitu zere plasty. Po nejake dobe zkrehnou a prasknou.

Jsou urcene jen pro kov/kov
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ufon13 »

jak jsem už psal výše na tyto aplikace používám jedině dvousložková metakrylátová lepidla jako je toto:
https://hkzabradli.cz/berner-metakrylat ... -weld-25-g
jen kupuji tu verzi od vietkongu za 20,-kč . funguje skvěle, drží dokonale na ABS I tvrzeném PVC tak na PSH. jediné na čem nedrží je mosaz , nevytvrdne povrchová mikrovrstvička.
PICT0001 (2).JPG

a nenechte se zmýlit nápisem o ,,epoxy,, opravdu to epoxy není a nehořlavé též né.......
guchar

#15 Příspěvek od guchar »

Amper Dík za upozornění "plast většinou křehne" . ufon13 Dík za konkrétní návrh lepidla - pohledám prodejce.
Ještě ufon13 dotaz zde OT Když tak odpověď do SZ Někdo zde stavěl surf (prototyp) s e-phonem Ty? Další jiní?
Celeron dělal potápěčské skútry tahače. Jde mi hlavně o BCD motory ve vodě, hlavně sladké, slané okrajově
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“