Ohýbání depronu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Radek T.
Kontaktovat uživatele:

Ohýbání depronu

#1 Příspěvek od Radek T. »

Ahoj, máte nějaký vyzkoušený způsob ohýbání depronu do profilu křídla? Díky za odpovědi 8)
georg
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od georg »

Jo zaručenej, pokud půjdeš do kuchyně, kde je na lince ta deska. Tak na ní je zaoblená hrana, musíš pomalu na to zlehounka začít tlačit a tvarovat. Na to přídeš je to hračka, jen pozor at to nepřeženeš.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
zelenáč
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od zelenáč »

nejdřív si ale řízni proužky ze dvou stran desky. Jeden se ohne víc (kolmo k létům)a jeden míň (po letech). Pak to řízneš tak, aby jsi to tvaroval kolmo k letům.
Nic neumím, ale pořád se v něčem šťourám...
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Billy Bob Bean »

Já jsem léta nějak neřešil. NAhřál jsem část, která měla tvořit náběžku fénem a ono se to nechalo ohnout.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
BOBNM
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od BOBNM »

Jednoznačně se musejí léta zjistit, aby se ti nestalo, že budeš muset model vyztužovat dodatečně.

Už jsem pár lidí vyděl lítat s depronovým modelem (dvouplošníkem), který tam museli dát vzpěry na víc.
pilottt

#6 Příspěvek od pilottt »

Niekto to robí tak že to povalcuje novodurovou odpadovou trubkou.Smozrejme platí to s tými "léty".
Minitornado-elektro na predajTomahawk-svah, nepoužívaný na predajFW 190-elektro LM model
Abu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Abu »

Hodne zalezit na tom, co to je za material. Zeleny vroubkovany 5mm izofloor jde stocit do trubicky o prumeru 4cm temer bez pouziti nastroju, zatimco bily 4mm thermoplan je krehky a je problem to ohnout jakkoli.

Jinak metoda s kuchynskou linkou i novodurovou trubkou jsou pouzitelne a vyzkousene. Pri ohybani o malem polomeru (nabezka u kridla s potahem z jednoho kusu) je velice vhodne docasne prelepit vnejsi cast materialu nejakou sirokou lepici paskou (nepraska to), popripade vnitrni stranu materialu v miste ohybu nadrazkovat (treba propiskou podle pravitka).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Radek T.
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Radek T. »

Matroš je to právě klasický bílý 6mm Depron.... Docela se toho bojím, protože to už by mohlo prasknout! :?
zelenáč
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od zelenáč »

nepraskne. Neboj se. Zjisti léta a pak tvaruj. V klidu, nikam nespěchej. 6mm už je kus materiálu, ale s trochou trpělivosti ho do profilu vytvaruješ. Předpokládám, že se nebudeš pokoušet udělat vrch i spodek křídla z jednoho kusu... To by ti na "náběžce prasklo na 100%.
Nic neumím, ale pořád se v něčem šťourám...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Abu »

zelenáč píše:Předpokládám, že se nebudeš pokoušet udělat vrch i spodek křídla z jednoho kusu... To by ti na "náběžce prasklo na 100%.

Nemusi prasknout, mam dve era s potahem z jednoho kusu 5mm, nabezka je ohnuta (ale je to tlusty profil s pomerne velkym polomerem ohnuti). Tady je ale nezbytne nutne to pri ohybani prelepit paskou a z vnitrku nadrazkovat, jinak to praskne.
http://poletuchy.ic.cz/05nomad1/slides/P1010477.html
Radek T.
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Radek T. »

Nene, vrch i spodek křídla z jednoho kusu nebude... Křídlo bude jenom deska 6mm ohnutá do profilu. Zkusím ty léta a pak to zkusím ohnout metodou "kuchyňská linka" :wink: . Díky všem za rady 8)
Abu
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Abu »

Tak to by nemel byt problem. Pokud ma ten material na jedne strane takovou lesklou tvrdsi vrstvicku, tak ta by mela byt na vnejsi strane ohybu, tedy u kridla nahore.
Radek T.
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Radek T. »

Tak jsem se na to vrhnul, křídla jsem měl vyřezaný, ale léta jsem měl špatně a při tvarování křídla do profilu praskly :(. Už jsem udělal nový a správně :wink: Jde to krásně ohnout :)
Dawie
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Dawie »

Smazat, posláno omylem 2x
Naposledy upravil(a) Dawie dne stř 14.11.2007 20:07, celkem upraveno 1 x.
Dawie
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Dawie »

To Abu:

Koukám, že máš s Izofloorem bohaté zkušenosti. Je třeba řešit směr těch vroubků při stavbě křídla? Mám desky 3mm s vroubky rovnoběžně s kratší stranou. Ta je na křídlo ale moc krátká. Dá se postavit s ohýbáním kolmo k těm vroublům (tedy vroubky by bylo ronoběžně se směrem letu)? Mělo by to být právě taky na nějaký souměrný tlustý profil...
Odpovědět

Zpět na „Dílna“