Centralbox 200+R2Sat - nastavení přijímačů

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
vlada7

Centralbox 200+R2Sat - nastavení přijímačů

#1 Příspěvek od vlada7 »

Ahoj,

potřebuji poradit. Koupil jsem do velkého modelu od Jeti centralbox200 s dvojicí satelitních přijímačů a nedaří se mi je nastavit.
Soupravu mám graupner MX-22 s jeti modulem TG2. K nastavení používám jetibox mini. Nevím, jak nastavit přijímače
jeden jako master a druhý na příposlech. Samostatně mi párováním fungují. Pomocí jetiboxu mohu nastavovat centralbox
nebo přijímače, ale nenašel jsem možnost volby přijímače a jejich nastavení ...Chápu, že asi s jeti vysílačem DS nebo DC je to jednoduché, k tomu
jsem i něco našel, ale jsem trošku ve slepé uličce. Určitě to nějak nastavit jde, třeba se s tím někdo už setkal.
Zkoušel jsem jeti podporu, ale zatím bez odpovědi. Děkuji za radu..:)
wisky

Re: Centralbox 200+R2Sat - nastavení přijímačů

#2 Příspěvek od wisky »

Ahoj,

nastavoval jsem nedávno, jeden z příjmačů musíš nastavit na režim příposlech, odpoledne kuknu do návodu, teď si nejsem 100% jistý
to nastavení pomocí jetiboxu je shodné jako s rádiem jen jiná grafika
vlada7

#3 Příspěvek od vlada7 »

Dnes jsem dostal odpověď přímo od výrobce, tak uvádím komunikaci, protože by to mohlo někomu případně pomoci...

Dobry den,

zkuste tento postup, nejprve sparujete jeden prijimac, odpojite od nej napajeni, i od vysilaciho modulu, znovu pripojite napeti na vysilaci modul, sparujete druhy satelit, treba parovaci propojkou nebo jetiboxem (satelity jsou stale nastaveny jako normal), nastavite na druhem parovanem satelitu pomoci jetiboxu rezim klonu. Odpojite napajeni od prijimace i od vysilaciho modulu. Pripojite napajeni k vysilacimu modulu, pripojte napajeni k prvnimu satelitu, ktery je v normal rezimu a pripojte napeti ke klonu.

nastavovani prijimacu muzete provadet bud primym spojenim jetiboxu se satelitem pres EXT (musi byt pripojeno napajeni k Jetiboxu, vysilac musi byt vypnuty), nebo muzete jetibox pripojit k vysilacimu modulu, kde najdete nastaveni Mx, kde se nastavi dany satelit, ktery je zrovna v rezimu normal.

Pro Vas by bylo asi nejlepsi mit na satelitech nastavenou komunikaci EX Bus, takto lze pripojit CB200 se satelitama jen pomoci 2kabelu. Druha moznost je prenaset ze satelitu PPM, potom by byly 2x kabel pro PPM a jeden kabel z masteru (normal rezim) z jeho EXTu na EXT CB200 pro telemetrii.
Ex Bus protokol obsahuje jak vychylky serv, tak telemtrii, tak konfiguraci vysilacem(jen pro nase vysilace).

Co se tyka zobrazeni telemtrie, tak mate v tomto pripade tri moznosti, Jetibox, Jetibox mini, Jetibox Profi. Jetibox a Jetibox mini zobrazuji stejna data na dvouradkovem displeji. Jetibox Profi ma sirsi moznosti zobrazeni, vetsi displej, prehledne zobrazeni hodnot, vcetne moznosti grafu. Nemusite ho mit ani pevne spojeny s vysilacem. Ma dostatecny podsvit displeje. Muze byt nastaveny jako USB emulator, tzn. ze ho lze pouzit pro update JETI vyrobku misto usb adapteru. Ma zaznam telemetrie, zobrazitelne na pocitaci. Snadno lze vybrat veliciny telemetrickych sensoru, ktere chcete zobrazit. Ma hlasovy vystup na repracek nebo pres sluchatka. Ma graficke zobrazeni chodu servo kanalu. Ma moznost profilu, tedy ukladani zobrazovani pro vice letadel, atd.

Když čtu vaši odpověď, tak jsem měl propojeny přijímače jen dvojicí kabelů, nastaveny na PPM, ne po sběrnici, ale neměl jsem zapojený přes EXTy. To jsem měl asi špatně.
Režim klonu nastavím pomocí jetiboxu v přijímači?

Dobry den,

presne tak, bud mate 3 kabely, 2xPPM + 1xEXT(z hlavniho prijimace), nebo 2xEXBUS, tzn jeden kabel z hlavniho prijimace, jeho EXTu, do Rx1 CB200 a z druheho satelitu, jeho EXTu do Rx2 CB200. V tomto zapojeni ale musi byt oba EXTy prijimacu nakonfigurovane jako EXBUS.

Ano, rezim klonu muzete nastavit primym pripojenim jetiboxu k prijimaci.

Je dobre si tady uvedomit jeste jednu vec, pokud mate EXT prijimace nakonfigurovan jako EXBUS, potom na tomto vystupu nebude fungovat zobrazni Jetiboxu, tedy pokud mate zapnuty vysilac. Pro zobrazeni jetiboxu s nastavenym EXBUSem musi byt vysilac vypnuty, v tom momente teprve pripojite napeti k prijimaci, resp.jetiboxu a muzete zase menit nastaveni prijimace, treba jeho EXTu.

Vše vyzkouším a napíšu, jak se zadařilo:)
wisky

#4 Příspěvek od wisky »

Ahoj,

je to tak jak jsem předpokládal, pokud máš českou lokalizaci tak ten druhý příjmač je nastaven na režim příposlech (clone), menu nastavení ,
mám to zapojeno pomocí Exbus
xpetr
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od xpetr »

Nevnucuji....., jen že by se to mohlo hodit.
Věnoval jsem tomu pár hodin a peněz , tak to nemusí ležet ladem....
Přílohy
DSCN5788.JPG
DSCN5783.JPG
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX
vlada7

#6 Příspěvek od vlada7 »

Tak jsem zkoušel různé možnosti a asi jsem tupý. Nedaří se nastavit druhý přijímač na příposlech.
Propojím ho přes EXT do jetiboxu a mělo by to jít nastavit přes Měření/nastavení-Nastavení-Režim přijímače :"příposlech"..Já tam mám napsáno normál, ale přepnout to asi neumím..Pak by to mělo jít spárovat. Zítra budu pokračovat, už jsem na to neměl nervy:).
jakub37

#7 Příspěvek od jakub37 »

Možná blbost, ale víš, že když máš na displeji jetiboxu dvě šipky místo jedný, tak pro pokračování musí přijít dlouhý (3 s) stisk tlačítka?
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
wisky

#8 Příspěvek od wisky »

je to v munu "NASTAVENÍ" poslední položka "režim příjmače" a pak jak píše výše Jakub37 vedle položky jsou dvě šipky doleva tak podržet přeskočí to na příposlech

PS: pokud bys to nenašel, odpoledne nafotím krok za krokem
midge

#9 Příspěvek od midge »

Ahoj, CB 200 mám také a trochu mi uniká, proč chceš mít nastavený jeden přijímač jen jako příposlech. Nevím, jestli je ve výsledku nějaký rozdíl, ale mám nastaveny oba přijímače úplně stejně, tzn jako hlavní.
vlada7

#10 Příspěvek od vlada7 »

Děkuji moc za reakce, informace, že se musí tlačítko podržet je pro mě zásadní, to jsem nevěděl, ani nikde nenašel
v návodech. Občas jsem používal jen podržení šipky nahoru, které vyskočilo na vrchol "programovacího stromu".
Ráno jsem to, než jsem šel do práce zkoušel a je to tak. Nedalo mi to to nezkusit. Já jsem nikdy v modelech nepoužil více přijímačů.
Modelů s jeti systémem (přijímači) mám 5 a vždy jsem jen jednoduše spároval přijímač, zkusil dosah a v jednom modelu
mám čidlo pro měření proudu. Toť vše. Až teď co dodělávám většího spitfira ( je to ve vláknu maket tady na fóru), tak jsem se rozhodl
použít CB200 s dvojicí přijímačů. Serva budou HV a použitím central boxu bude vše jednodušší. Já jsem si myslel, že jeden z přijímačů
musí být zapojený jako master a druhý clone. Co by jste doporučili ohledně zapojení a přenosového protokolu XBus..PPM.
Když jsem spároval s Tx, tak chodil vždy jen jeden. Měl jsem je zapojen jako PPM.
Ono je jednodušší nastavit většinu věcí s DC nebo DS vysílačem, ale já mám MX22 s TG2 modulem. To má pak určitě více možností nastavení.
Ještě jednou moc děkuji:).
wisky

#11 Příspěvek od wisky »

Rozdíl je v tom, že v tom režimu příposlech (clone) nevysílá příjmač data zpět (třeba telemetrii) funguje jen jako "obyčejný příjmač"
vlada7

#12 Příspěvek od vlada7 »

Tak úspěšně nastaveno:). Hlavní problém byl v tom, že jsem nevěděl, že podržením tlačítek na jetiboxu se dostanu do dalších menu
nastavení. To je informace, kterou jsem zpětně nenašel ani v návodech. Děkuji moc za pomoc.
wisky

#13 Příspěvek od wisky »

ono já na to přišel taky úplnou náhodou, před lety při kalibraci ExGPS, byly tam dvě šipky co s tím "dvojklik" , byl jsem na svahu a návod doma :lol:, trápil jsem se s tím snad 20. minut pok jsem to podržel
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“