Přenoska do 30 let starého gramofonu - kde koupit?
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- rdubsik
- Kontaktovat uživatele:
Přenoska do 30 let starého gramofonu - kde koupit?
V bazaru jsem za pár stovek koupil gramofon. Potřeboval bych novou přenosku protože jsem u původní ulomil jehlu. Dovedete mne nasměrovat kde jí sehnat?
Po mechanické stránce se přístroj zdá v pořádku.
Na Ebay jsem našel:
http://www.ebay.com/itm/TurntNew-Cartri ... 1460800117
Myslíte, že by byla použitelná? Trošku mne zaráží cena (cca 55,- Kč), není podezřele nízká?
Současný stav:
Po mechanické stránce se přístroj zdá v pořádku.
Na Ebay jsem našel:
http://www.ebay.com/itm/TurntNew-Cartri ... 1460800117
Myslíte, že by byla použitelná? Trošku mne zaráží cena (cca 55,- Kč), není podezřele nízká?
Současný stav:
- JosefSvejk
Re: Přenoska do 30 let starého gramofonu - kde koupit?
Pokud si chceš zničit desky, tak hurá do toho
.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
To je keramická přenoska, původní byla asi magnetodynamická. Takže bys musel použít jiný druh předzesilovače. Nebo si kup toto: http://www.ebay.com/itm/Nagaoka-MP-300-Cartridge-NEW-/201604827176?hash=item2ef0958828:g:musAAOSwNSxU2mWd
Tato cena už podezřele nevypadá.
Vyber si něco tady z toho: https://www.srovnanicen.cz/q/tesla%20VM%202102/
Moje žena vyráběla ty TESLA VM2102 doma na mateřské. Bylo to hrozné, měli jsme diamantové jehly v jídle i v posteli.
Moje žena vyráběla ty TESLA VM2102 doma na mateřské. Bylo to hrozné, měli jsme diamantové jehly v jídle i v posteli.
Google říká, že původní přenoska "YM-308" byla krystalová, tzn. low-end s dost vysokým přítlakem. Mám asi stejný názor jako Švejk, radši tomu nesvěřuj žádný vzácnější desky 
OK2BUH píše:To je keramická přenoska, původní byla asi magnetodynamická. Takže bys musel použít jiný druh předzesilovače. Nebo si kup toto: http://www.ebay.com/itm/Nagaoka-MP-300-Cartridge-NEW-/201604827176?hash=item2ef0958828:g:musAAOSwNSxU2mWd
Pokud si odkazy přes Google nevymýšlí YM-308 by měla být piezo (=keramická)
Piezo YM-308 II E Cartridge
Turntable needles Piezo YM-308
Google"YM-308"
- VYPADL HROT? NEBO SE ZLOMILA HLINÍKOVÁ TRUBIČKA-CHVĚJKA? NEŠLO BY TO SLEPIT?
===
Vzácné desky je vskutku vhodné, přes gramec s magnetodynamickou přenoskou, dát na CD nebo kartu
Ty piezoelektrické byly dva druhy. Krystalová byla z krystalu Siegnetovy soli, ta byla hydroskopická a po těch letech bylo už určitě po ní. Keramická byla časově stálejší. Vzácnou desku bych ale nedal na žádnou z nich. Otázka jestli ta kvalita ramínka stojí za to tam dávat lepší vložku.
- JosefSvejk
Gramec nejspíš nebude mít ani předzesilovač pro rychlostní vložku.
Dej tam "krystalku" a dávej na to max. tak Hurvínka nebo Mistříňanku.
Dej tam "krystalku" a dávej na to max. tak Hurvínka nebo Mistříňanku.
-
rampa_mckvak
- Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko
Ať mají desky jakkoliv super zvuk oproti cd, tak pohodlí s jejich obsluhou rozhodně žádné není. Laser na cd měnit nemusíš, šmudlat desky hadříkem, nebo kartáčkem od prachu, zvedat se abych mohl poslouchat druhou stranu.... Brr, nikdy více. A navíc cena dnešních LP 
Co neubrzdíš neukecáš.
- rdubsik
- Kontaktovat uživatele:
Kluci,
děkuji za vaše názory a rady. Celá věc se má tak - uklízel jsem sklep a při tom jsem narazil na svojí sbírku Supraphonských LP, asi 100 kusů, žádné rarity, všechno co mám se dalo běžně koupit, tuším, že tenkrát stálo LP 25,- Kčs a singl 12,-? Přepadla mne nostalgická nálada, protože ty desky tam leží tak 25 let. Řekl jsem si, že bych je mohl provětrat, ale nemám na čem. V našem bazaru byl k mání gramofon za 280,- korun, pochopitelně bez jakýchkoliv záruk. To je cena taková, že by mne nebolelo, kdyby byl gramec k ničemu a skončil ve sběrném dvoře. Když jsem ho kupoval, tak ještě jehlu měl, ale cestou v autě někam zmizela a už jsem jí neobjevil. Nepředpokládám žádné nekonečné přehrávání, jde o ten pocit, že to hraje.
děkuji za vaše názory a rady. Celá věc se má tak - uklízel jsem sklep a při tom jsem narazil na svojí sbírku Supraphonských LP, asi 100 kusů, žádné rarity, všechno co mám se dalo běžně koupit, tuším, že tenkrát stálo LP 25,- Kčs a singl 12,-? Přepadla mne nostalgická nálada, protože ty desky tam leží tak 25 let. Řekl jsem si, že bych je mohl provětrat, ale nemám na čem. V našem bazaru byl k mání gramofon za 280,- korun, pochopitelně bez jakýchkoliv záruk. To je cena taková, že by mne nebolelo, kdyby byl gramec k ničemu a skončil ve sběrném dvoře. Když jsem ho kupoval, tak ještě jehlu měl, ale cestou v autě někam zmizela a už jsem jí neobjevil. Nepředpokládám žádné nekonečné přehrávání, jde o ten pocit, že to hraje.
- JosefSvejk
Jsou to tvoje desky, tvůj boj. Desku můžeš zničit jediným přehráním špatnou jehlou, to si uvědom.
A LP tehdy, myslím, stály 44 Kčs.
A LP tehdy, myslím, stály 44 Kčs.
No já myslím, že ty desky za mlada už krystalovou přenosku viděly, takže už jim asi víc neublíží ta co jsi chtěl koupit na začátku.
teorie je taková, že občasné přehrání gramodesky nějakou jehlou--kopytem ji za předpokladu, že přítlak není takový, aby tím kopytem tu drážku doslova prodřel gramodesku nepoškodí ve smyslu, že pak bude s lepší jehlou praskat z toho duvodu, že kopyto snímá záznam na vrchu drážky, zatím co lepší jehly se dostanou hloubš .
mám i osobně odzkoušeno, že se větším přítlakem a ojetou jehlou dá někdy hodně praskající deska zachránit---jako vyšší přítlak používám na ramínku nad přenoskou položený obyč plastový zapalovač.
na té desce--pokud se takto projede třeba pouze začátek nějaké skladby, na kterou se puvodní majitel imr vére strefoval do pauzy pak i vidět, jak je to přehrání se zapalovačem profrézované, ale když pak přehrávám zase funkční jehlou, zejména lupance po tom profrézování často opravdu zmizí, pokud ne, je to stejně jedno.
PS: už jsem takto frézoval i funglovku, bo mi ta mrcha vyklouzla z ruky a proběhla se snad po celym bytě
mám i osobně odzkoušeno, že se větším přítlakem a ojetou jehlou dá někdy hodně praskající deska zachránit---jako vyšší přítlak používám na ramínku nad přenoskou položený obyč plastový zapalovač.
na té desce--pokud se takto projede třeba pouze začátek nějaké skladby, na kterou se puvodní majitel imr vére strefoval do pauzy pak i vidět, jak je to přehrání se zapalovačem profrézované, ale když pak přehrávám zase funkční jehlou, zejména lupance po tom profrézování často opravdu zmizí, pokud ne, je to stejně jedno.
PS: už jsem takto frézoval i funglovku, bo mi ta mrcha vyklouzla z ruky a proběhla se snad po celym bytě
Pepine nic ve zlém, ale to cos teď napsal by si zasloužilo smazání... Tohle je hodně dobrá cesta ke zmrvení desky, ono to sice přestane praskat, ale zato se docela slušně zhoršuje kmitočtový rozsah a dynamika.
Na odstranění prachu při velkém znečištění jsou úplně jiné metody, deska se mimo jiné dá čistit za mokra, je na to řada "udělátek", náhodná ukázka třeba http://www.conrad.cz/cisticka-na-gramod ... at.k345296 .
Jinak k otázce - u daného gramofonu asi jiná cesta než krystalová/keramická přenoska není, důvodem je integrovaný zesilovač, který by si s magnetodynamickou neporadil. Pokud se dá jehla nová, tak to sice pro desku ideální není, ale mohlo by být i hůře.
Pokud bys ale chtěl s deskami laborovat více, tak bych asi tohle hodil do popelnice a zapátral na Aukru, gramofony s MM převodovkou se dají koupit tak od 500 korun holé (pokud máš doma nějaký zesilovač s korekčním předzesilovačem) a 1000 včetně zesilovače.
Na odstranění prachu při velkém znečištění jsou úplně jiné metody, deska se mimo jiné dá čistit za mokra, je na to řada "udělátek", náhodná ukázka třeba http://www.conrad.cz/cisticka-na-gramod ... at.k345296 .
Jinak k otázce - u daného gramofonu asi jiná cesta než krystalová/keramická přenoska není, důvodem je integrovaný zesilovač, který by si s magnetodynamickou neporadil. Pokud se dá jehla nová, tak to sice pro desku ideální není, ale mohlo by být i hůře.
Pokud bys ale chtěl s deskami laborovat více, tak bych asi tohle hodil do popelnice a zapátral na Aukru, gramofony s MM převodovkou se dají koupit tak od 500 korun holé (pokud máš doma nějaký zesilovač s korekčním předzesilovačem) a 1000 včetně zesilovače.
- JosefSvejk
To "ofrézování" je právě to, co se může stát po jediném přehrání desky na nekvalitním gramofonu. Opotřebená nebo dokonce špatně vyrobená jehla spolu s velkým přítlakem "srazí hrany" v drážkách a vyšší tóny jsou pryč, sníží se i dynamika.
tomashr píše:Na odstranění prachu při velkém znečištění jsou úplně jiné metody, deska se mimo jiné dá čistit za mokra, je na to řada "udělátek", náhodná ukázka třeba http://www.conrad.cz/cisticka-na-gramod ... at.k345296 .
já jsem ale nepsal nic o odstranění prachu, ale o mechanickém odstranění v případě, že má drážka na povrchu vrypance---ano, pokud vyhladíš kopytem záznam a stále přehráváš kopytem, dynamiku to ztratí, pokud ale strhneš kopytem rejpance a pak přehráváš jehlou, která už jen o ty rejpance na povrchu nezachytává tak nevidím duvod, proč by se měla dynamika ztratit, navíc,k čemu ti je vysoká dynamika, když to někde loupe jak divý.
čistička na mokré čištění by měla mít v první řadě odsávání, osobně si teda o jejím zachranování desek už myslím své----měl jsem ji, ale nezdálo se mi, že by vyřešila něco víc, než jen z povrchu desky odstranit ohmatání od prstu.
jinak pokud má mít smysl místo třeba CD poslouchat gramodesku, je potřeba pořešit víc věcí, než jen gramo a jehlu, pokud má jít o jiný efekt, než o nějakou nostalgii---nic proti tomu, je to hezký vzít do ruky obal s gramodeskou .