Pořadač vrtáků

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Pořadač vrtáků

#1 Příspěvek od Celeron »

Lidi, neviděli jste někde na netu klasickej deskovej pořadač na vrtáky? Kdysi byla taková bakelitová deska, kde byly ďoury od 1 mm nahoru po 0,1 mm a u toho vždy napsanej průměr. Rozměr asi A4, odhadem 4-5 řad za sebou. Hledám, ale už mě docházej názvy pod čím to hledat. V Uni-maxu mají jen pořadač na stopkový frézy, Proma vůbec nic. Jeden jsem našel u Landsmana, ale ten je po 0,05mm a je obrovskej.
No v nejhorším si ho vytisknu ale kdo se s tím má malovat. A navíc velkoplošný věci se na 3D tiskárně kvůli smrštování plastu netisknou úplně ideál.
Díky
Jirka
Amper

Re: Pořadač vrtáků

#3 Příspěvek od Amper »

http://www.thingiverse.com/thing:187030

Tady to mas , je to parametricky pro SCAD a kdyz to vytisknes z PLA tak neni problem ani se smrstovanim a nemel by byt problem s podstrelovanim rozmeru der (aspon to pise)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem zkusil ten Thing v Scadu malinko poupravit. Natáhl jsem ho na 190 mm, přidal pátý patro a nacpal tam vrtáky po 0,1 mm od 1 do 10 mm. Je to teda dost nahusto. Pokud zkusím přidat šestý patro, zmrskne se to.
Nojo, ale v Repetieru je z toho děrovej paskvil, pro malý vrtáky to tiskne trojůhelníkový díry. Scad vůbec neznám, netuším, jak se defunuje počet segmentů kružnice a taky proč to mrví šestý patro. Tisk vychází 4 hodiny a 50 m PLA. Asi si koupím ten hotovej a nebudu se s tím muset vztekat. :wink:
Jirka
guchar

#5 Příspěvek od guchar »

Bývaly (i možná jsou) hranaté i kruhové. Těch malých (pod 1.5 mm) mám v zásobníku raději několik.
Triumf stojan na vrtáky, plastový, pro 111 vrtáků
Mimo klasických, bývaly i krabičkové pevná nebo skládací-přemosné příklad
Sady vrtáků ve stojánku/pouzdru

- Do vhodně tlusté překližky(vrchní strany z tvrdé dýhy)v čtvercovém rastru otvory vrtákem o 0.1 mm větším.
Nutno vyzkoušet. Díry se v dřevěných materiálech svírají. Zezdola podlepím filcem.
Ne vždy dělám všechny velikosti odstupňované po 0.1 mm. Pracovní si dělám na nejčastěji užívané velikosti.
V používání mám 3 sady. Každou v samostatném zásobníku. (Speciální jsou v krabičce rezervní vrtáky.)
I. nové a téměř nové = ostré, II. na běžné užívaní, III. zmršené = ale ještě je mi je líto je vyhodit
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jyrry »

Celeron píše:... Hledám, ale už mě docházej názvy pod čím to hledat...

https://www.srovnanicen.cz/q/Stojanek%20na%20vrtaky/
???
jyrry.webnode.cz
guchar

#7 Příspěvek od guchar »

stojan / stojánek na vrtáky je častěji používaný název pro daný výrobek
Někteří používají i název "POUZDRO"/"OBAL" nebo autorem použitý "POŘADAČ" na vrtáky
Obal na vrtáky v sadě
v POUZDRU se prodávají sady vrtáků někdy také vrtáky doplněné o další nástroje-příslušenství
Sada vrtáků do kovu 19 dílů 1 - 10 mm x 0,5mm kov. pouzdro TERRAX - PROTECO
- označení "(SAMOSTŘEDICÍ) POUZDRO" jsou taky užívána pro speciální přípravky
Samostředící pouzdro s vrtákem HSS D2,8 vrut 3,5-4
POUZDRO pro upínání spirálových vrtáků v redukcích kolíčkovacího stroje
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Celeron »

No stojánek na vrtáky mě pravda nenapadl. :oops:

Asi to skončí opravdu na 3D tiskárně. :wink:

Jirka
petrno

#9 Příspěvek od petrno »

Jirko, zdá se že dnes jsou pouze stojánky od 1 - 10 mm.
Ale já pochopil, že ty chceš ten předrevoluční, který je od 1 mm - do 5,9 mm ( po 0,1mm)
Je to tak ??
Mám ho - nedám :-))
petr
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Celeron »

To on byl jen do 5.9 mm? Už si to moc nepamatuju, neměl takový kopečky kolem každýho vrtáku? Trochu jsem přetvořil to, co sem dal Ampér, vypadá to takhle:
drill.png

Jirka
guchar

#11 Příspěvek od guchar »

A4 to nebyla. Snad A5 ten do 9.9 . Řady byly po celých milimetrech a v řadě po 0.1 mm .
A opravdu existoval i menší "bakelit". končící řadou 5 . A v řadě 5 velikostí 5.9 mm
Já na něj zapomněl.
=U01
Ty stojánky byly vlastně dva - malé vrtáky do 5.9 - velké vrtáky od 5.0 do 9.9
petrno

#12 Příspěvek od petrno »

Celeron píše:To on byl jen do 5.9 mm? Už si to moc nepamatuju, neměl takový kopečky kolem každýho vrtáku? Trochu jsem přetvořil to, co sem dal Ampér, vypadá to takhle:
drill.png

Jirka

Máš to hezky nakreslené, ale asi jsi z někde z arabského poloostrova - já bych to čísloval zleva do prava :-)
Ano "kopečky" tam byly :-)
A taky bych končil na *.9 a začínal na celém čísle - ale to už by bylo příliš dokonalé :-)
Obrázek

Samozřejmě prosím o soubor - taky si to rád vytisknu
Petr
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Celeron »

Ale já to nekreslil, tohle programoval nějakej kokot v Scadu a pak dal na Thingiverze. Ampér na to upozornil, a já jen rozšířil počet průměrů.
A proč jsem napsal kokot? No protože jsem vytisknul asi 5 vrstev a zjistil, že všechny díry jsou o 0,2 až 0,8 mm větší. Nejhorší to je na spodním patře, tam jsou průměry až o 2 mm větší. Prostě paskvil. Jdu si to namalovat v něčem jiným a od začátku.

Já ti rozumím, že by to bylo lepší po dekádách ale na malých vrtákách to je moc nařídko a zbytečně se zvyšuje plocha celýho tisku.

A propo, jak MPCNC-čkuješ? :)
Jirka
Lark

#14 Příspěvek od Lark »

Jirko, když to budeš modelovat znova, asi bych ty dirky pro tisk udělal menší, a až po vytisknutí si je zkalibroval vrtákem s požadovanou vůlí. Hlavně u těch malých průměrů to asi bude lepší a díry budou mít hladkou stěnu.
zdzd

#15 Příspěvek od zdzd »

Šel bych ještě dál - slepil pár dřevěných špalíků a vrtáky tam rovnou vrtnul...
Odpovědět

Zpět na „Dílna“