Odpor pro infra led
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- Eduard
- Kontaktovat uživatele:
Odpor pro infra led
Zdravím,
Kolega mne požádal o zapojení pomocného přísvitu k fotopasti. Máme 10kusů " 3W " ledky z ebaye 1,4-1,6V a 700mA.
K napájení bych použil v sérii 2ks Li-ion Soshine 18650 a ledky také do série 2x 5ks.
Odpor mi vychází 1ohm. Musí být do série zapojen? Nebo mohu ledky připojit na přímo, když budou pokaždé svítit jen cca 2 sekundy?
Snad je můj dotaz srozumitelný. Díky za odpovědi.
Kolega mne požádal o zapojení pomocného přísvitu k fotopasti. Máme 10kusů " 3W " ledky z ebaye 1,4-1,6V a 700mA.
K napájení bych použil v sérii 2ks Li-ion Soshine 18650 a ledky také do série 2x 5ks.
Odpor mi vychází 1ohm. Musí být do série zapojen? Nebo mohu ledky připojit na přímo, když budou pokaždé svítit jen cca 2 sekundy?
Snad je můj dotaz srozumitelný. Díky za odpovědi.
- Eduard
- Kontaktovat uživatele:
Re: Odpor pro infra led
OK. Válí se mi tu v šuplíku 5W 1.2ohmu tak ho tam dám.
Dík.
Dík.
To bude ale velmi nestabilní, ten proud bude lítat jak hadr na holi. Když baterky trochu poklesnou tak už to nebude svítit vůbec. Buďto musíš snížit počet ledek v sérii nebo přidat počet článků baterky a odpor trochu zvětšit. Nebo ještě lépe vyrobit si zdroj konstantního proudu.
- Eduard
- Kontaktovat uživatele:
Zdroje konstantniho proudu se trošku bojím - abych je neupekl 
Ty ledky se chovají jako zenerky. Když napětí poklesne pod otvírací hodnotu tak proud zanikne. Napětí zdroje by mělo být o dost větší než to napětí kolena a odpor taky větší. Když je nebudeš dávat do série a každá bude mít svůj odpor tak by to vycházelo dobře ale zase bude zbytečná výkonová ztráta na těch odporech. Ideální je elektronika která by držela konstantní proud po celou vybíjecí křivku lion.
Eduard píše:Zdroje konstantniho proudu se trošku bojím - abych je neupekl
Přesně naopak. Jedině zdroj konstantního proudu jim zajistí optimální provozní podmínky.
- Eduard
- Kontaktovat uživatele:
Dobře. A když zbastlím nějaký ten tranzistorový zdroj konstantního proudu, můžu ho nějak otestovat bez diod?
Samozřejmě. Na zdroj proudu přímo připojíš ampérmetr jakoby do zkratu a nastavíš si požadovaný proud. Jen si při tom hlídej teplotu výkonového prvku (tranzistor, stabilizátor), protože věškerý výkon se na něm bude měnit na teplo, takže to chce krátká měření.
- Eduard
- Kontaktovat uživatele:
Jak to trochu studuju, tak mi z toho jde hlava kolem. Nebude jednodušší koupit 3x http://www.ebay.com/itm/1pcs-5-35V-3W-LED-Driver-700mA-PWM-dimming-DC-to-DC-step-down-constant-current-/221925024302?hash=item33abc3222e:g:1AsAAOSwo6lWMDqM pro 3 série po třech diodách.
- JosefSvejk
No jasně že to bude nejlepší. 
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
- Eduard
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za navedení.
Proč 3x ? Já bych tam narval všech 10 led do série.
- Eduard
- Kontaktovat uživatele:
Při napájení ze 2s li-ion? To si ten driver zvýší napětí na 15V?
- JosefSvejk
Nezvýší. Musel by tam být ještě step up.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.