Ahoj, Prosim, co pouzivate za pripravky pro zkousku teziste? Muzete sem pripadne hodit fotky vasich zarizeni? Ja vesmes pouzivam prsty ale to fakt neni idealni Hledam nejake sikovne a jednoduche reseni. Diky Michal
Přípravek pro určování těžiště modelů letadel s plastovou základnou, kovovým stojenem a nastavitelnou kalibrovanou opěrkou pro křídlo. Vhodný pro všechny modely s hmotností 0,9-18 kg bez ohledu na rozměry, umístění a počet křídel.
Já používám vyvažovačku značky Prima nanuk uchycene do svěráku na ponku Vhodné na libovolně velké modely, záleží jen na velikosti ponku, odstupu od stěn a délce tyček ...
Nektere modely staci povesit na kus spagatu s olovnici.... a jeto. Vhodnym obesenim lze timto zpusobem pomerne presne urcit i prostorovou pozici teziste ( ladeni chovani v nozovem letu a pod....)
Pozn. doporucuji nekopirovat muj masochisticky zpusob kotveni ... fotky vytazene z archivu byli porizene v lehkem stresu pred nekolika lety (v ramci reakce na zcela jiny problem v jine diskusi) a podle toho dopadla technicka realizace myslenky.
Snek píše:Já používám vyvažovačku značky Prima nanuk uchycene do svěráku na ponku Vhodné na libovolně velké modely, záleží jen na velikosti ponku, odstupu od stěn a délce tyček ...
Prima nanuk dobrej, ale na některá letadla je svěrák dost malý...
Prsty? Případně hrana ruky když prsty nestačí. Vyvažoval jsem tak vše do 25kg. Nikdy jsem stojan neměl a to modelařím už 20let a postavil jsem dost velkou řadu letadel.
Ideální je zespodu na křídla izolepou přilepit krátký kousek tenoučké bužírky (na každé křídlo jeden kousek, vedle trupu), vznikne tak hrbolek, který je prsty cítit takže se nemusí čučet zespodu na křídlo, koukat a hledat nějakou rysku. Pak se to v prstech pohodlně vyvažuje... I na letišti před letem jedním rychlým pohybem si můžete těžiště zkontrolovat.
Woita, Havel: To samé. Na centroplánu zespoda úzké proužky tlustší lepenky a je to. Stejně radši WWII vyvažuji těžší na kouli a to nemusí být nachlup přesně. U akrobatů to může být nutné, vědět přesně kam a o kolik posouvám těžiště, tam by se nějaký ten přípravek asi hodil.
Tazatel se ptal se na přípravek ..... , mimo akrobata vyvažuji normálně centrofixem .... udělám čáru na trup nebo křídlo a vyvážím v ruce posunutím baterky na sucháči, pokud jsou různé váhy ...
Přípravek není třeba. Když prsty nestačí, tak třeba rozštípnout kulatou tužku podélně a přilepit ji rovnoběžně s nosníkem, třeba izolepou. Pak model položit tužkami na dvě hrany, třeba mezi dvě bedničky jako houpačku. A je to.
zdzd píše:Přípravek není třeba. Když prsty nestačí, tak třeba rozštípnout kulatou tužku podélně a přilepit ji rovnoběžně s nosníkem, třeba izolepou. Pak model položit tužkami na dvě hrany, třeba mezi dvě bedničky jako houpačku. A je to.
JO, ale když máš model se vzpěrama na křídlech, tak to pak musíš mít položené dál od trupu a už to není tak přesné.
ASW-17, Sea Beaver, Piper PA-18 Super Cub JETI DS-16