zásuvka s vypínačem (zapojení)
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
zásuvka s vypínačem (zapojení)
Naznáte někdo záhadné zapojení tohoto shitu, po změření jsem zjistil že fáze je v pravo, po vypnutí vypínače do polohy O nevypíná fázi ale naopak se objeví na obou kolících 
- Přílohy
-
- 08750041-1.jpg (10.74 KiB) Zobrazeno 813 x
- JosefSvejk
Re: zásuvka s vypínačem (zapojení)
Vypínač nemusí spínat fázi, ale jakýkoliv z pracovních vodičů. Fáze nemusí být vlevo.
JosefSvejk píše:Fáze nemusí být vlevo.
...aha, to je nejaka novinka ktera mi utekla?
Tak ted jsem se dozvedel ze v ramci EU je to jedno kde je faze 
Vzdy jsem fazi zapojoval vlevo a budu to tak delat dal
Vzdy jsem fazi zapojoval vlevo a budu to tak delat dal
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Tak to teda taky čumím
... Nevěřil jsem tomu ale dle ČSN 33 2000-4-46 ed.2 je tomu opravdu tak
... Jsem zvedavej jestli mě na to školitel na přezkoušení upozorní... Jako spoustu novot pochopím ale tohle teda fakt nepobírám
... Do teď jsem si byl vždy jistej kde v zásuvce najdu fázi..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Nikdy nespoléhat na to kde má být fáze. Doporučení vlevo platí jen pro pevné zásuvky a toto už není pevná. Třeba síťové šňůry k počítačům jsou každá překřížená jinak. Spotřebič musí být navržen tak aby mu to bylo jedno.
to Arcicorsa: Myslím, že školitel tě neupozorní, protože už to není žádná novinka. 
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě v 99 procentech případů je to naprosto jedno a spotřebič s tím nemá problém ale třeba některé řídící jednotky plynových kotlů s tím mají problém, u některých jen nefunguje ionizační detektor a u některých rovnou odejde jednotka (můj to má dokonce přímo v návodu), stejný problém mají indukční varné desky.. Jako tohle fakt nechápu, x desítek let je to sjednocené (což je myslím rozumné) a najednou to budeme plácat jak se komu umane...
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Toto bylo stanoveno kvůli úvaze, že většina dětí jsou praváci a budou strkat hřebíček pravou ručičkou do pravé dírečky. Když se ale vžiju do role dítěte, tak by mě zcela jistě napadlo pravou ručičkou prozkoumat obě dírečky. 
Asi nekdo usoudil ze to byla diskriminace a obetovani levaku, proto je to ted jedno a pujde o nahodny vyber... 
jyrry.webnode.cz
- JosefSvejk
Přesně jak píše Lark, nejedná se o žádnou novinku. Fáze vlevo u pevné zásuvky je jen doporučení, taky to není striktně předepsáno. Pokud držitel padesátky tohle neví, tak je opravdu někde chyba.
A ještě mi řekněte, že vypínače spotřebičů s třížilovým pohyblivým přívodem, mohou být jednopólové.
Tak to se mnou sekne, aniž bych se jednou rukou držel fázového vodiče a fruhou vodovodního zemění.
Pokud je jedno, zda pracovní vodič na zásuvce vlevo/vpravo, tak ty co budu dělat já budou postaru,
fáze vlevo, pro kolík nahoře.
Tak to se mnou sekne, aniž bych se jednou rukou držel fázového vodiče a fruhou vodovodního zemění.
Pokud je jedno, zda pracovní vodič na zásuvce vlevo/vpravo, tak ty co budu dělat já budou postaru,
- JosefSvejk
guchar píše:A ještě mi řekněte, že vypínače spotřebičů s třížilovým pohyblivým přívodem, mohou být jednopólové.
Mohou, pokud nemá přístroj další přívod (odvod), kde by se mohlo objevit napětí vyšší než bezpečné.
To, že budeš dávat fázi doleva, je určitě správné (já taky), ale je to v podstatě jedno, protože pokud budeš chtít vědět, budeš muset stejně vyzkoušet. Neznám elektrikáře, který by to dával naopak nebo dokonce všelijak.
Mně pan učitel říkal: Vlevo fáze, vpravo nulák, kdo to neví, tak je ..... Jelito ..
Bylo tam jiné slovo ale jako pomůcka to stačilo i s jelitem.
Bylo tam jiné slovo ale jako pomůcka to stačilo i s jelitem.
Díky za toto fórum.
- Arcicorsa
- Kontaktovat uživatele:
Jo přesně, to si pamatuju
... Jinak někde chyba bude, protože i na přezkoušení na 50 se nás běžně ptá kam má přijít fáze a jediná správná odpověď je na levo... Tenhle rok mě to zase čeká tak se ho na to poptám
.. Jinak jsem to říkal kolegovy a taky na mě čuměl jako na debila
kde že jsem přišel na to že si můžu dávat fázi kam chci, ještě teď nad tím kroutí havou
(je o 25 let starší jak já)...