Hacker Katana 1200 epp, unašeč+vrtule
Hacker Katana 1200 epp, unašeč+vrtule
Zdravím všechny...
Mám cca rok Katanu 1200 od Hackera, instalovaný motor Emax GT2815/07
(http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/elektromotory-a-prislusenstvi/brushless-stridave-elektromotory/pro-letadla/gt2815-07-motor-gt2815-07)
Včera mi podruhé za letu ulítla vrtule i s kuželem...
Podle výrobce by na tento motor měla pasovat vrtule 11x5,5E při 3S napájení. Jedinou dostupnou v tomto rozměru jsem našel od APC nebo EMC (obě korunové položky).
Bohužel tato vrtule má nestandardní vnitřní průměr a nedaří se mi ji napasovat na žádný unašeč na 5mm hřídel. Vrtuli tedy nelze vystředit a poměrně vibruje při vyšších otáčkách.
Můžete někdo poradit kvalitnější vrtuli (klidně podobného rozměru - pokud je to možné) a k ní unašeč na 5mm hřídel?
Děkuji
Mám cca rok Katanu 1200 od Hackera, instalovaný motor Emax GT2815/07
(http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/elektromotory-a-prislusenstvi/brushless-stridave-elektromotory/pro-letadla/gt2815-07-motor-gt2815-07)
Včera mi podruhé za letu ulítla vrtule i s kuželem...
Podle výrobce by na tento motor měla pasovat vrtule 11x5,5E při 3S napájení. Jedinou dostupnou v tomto rozměru jsem našel od APC nebo EMC (obě korunové položky).
Bohužel tato vrtule má nestandardní vnitřní průměr a nedaří se mi ji napasovat na žádný unašeč na 5mm hřídel. Vrtuli tedy nelze vystředit a poměrně vibruje při vyšších otáčkách.
Můžete někdo poradit kvalitnější vrtuli (klidně podobného rozměru - pokud je to možné) a k ní unašeč na 5mm hřídel?
Děkuji
Re: Hacker Katana 1200 epp, unašeč+vrtule
co mas za unasec kužel?
mas ho spravne dotahly/zas se to nejak rvat nemusi jeto al/ ,,sedí sevreni hridele atd
vrtule ma stredicí kroužky- provrtat ve stredu nejlepe
ne že ma pasovat ale doporucuje tenhle rozmer ale mužes jit do lehci ci težší vrtule / rychlost tah spotreba/ apc nejsou spatne eprop od graupnera
vyvažit vrtuli
mpjet unasec ,kužel s al zakladnou ,apc,/ vrtacka vyvazovacka...
mas ho spravne dotahly/zas se to nejak rvat nemusi jeto al/ ,,sedí sevreni hridele atd
vrtule ma stredicí kroužky- provrtat ve stredu nejlepe
ne že ma pasovat ale doporucuje tenhle rozmer ale mužes jit do lehci ci težší vrtule / rychlost tah spotreba/ apc nejsou spatne eprop od graupnera
vyvažit vrtuli
mpjet unasec ,kužel s al zakladnou ,apc,/ vrtacka vyvazovacka...
Mel jsem tam unasec od MPjet i od jinych vyrobcu.
stredici krouzky jsou tam v podstate k nicemu, efekt s nimi a bez nich je stejny.
Nemam problem, ze je otvor ve vrtuli moc maly, spis naopak...
Bohužel patřím mezi letce nemodeláře, takže vyvážit vrtuli je pro mě poměrně abstraktní pojem...
Hledám řešení ideálně od jednoho výrobce, kde bude unašeč a vrtule sedět ( v rámci možností)...
stredici krouzky jsou tam v podstate k nicemu, efekt s nimi a bez nich je stejny.
Nemam problem, ze je otvor ve vrtuli moc maly, spis naopak...
Bohužel patřím mezi letce nemodeláře, takže vyvážit vrtuli je pro mě poměrně abstraktní pojem...
Hledám řešení ideálně od jednoho výrobce, kde bude unašeč a vrtule sedět ( v rámci možností)...
Pokud tam máš kleštinový unašeč na 5mm hřídel tak vrtuli dáváš na průměr toho unašeče tak 8mm tipuju? Dej foto.
U vrtulí APC je ta menší díra jen "informativní", vrtule středí tím větším průměrem kam se narazí právě ten středicí kroužek. APC od 6" do 16" jsem nikdy nevyvažoval a vždy jsem je středil tím kroužkem.
Nemáš ohnutou hřídel motoru? Nedostal ránu?
U vrtulí APC je ta menší díra jen "informativní", vrtule středí tím větším průměrem kam se narazí právě ten středicí kroužek. APC od 6" do 16" jsem nikdy nevyvažoval a vždy jsem je středil tím kroužkem.
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Pokud tam máš kleštinový unašeč na 5mm hřídel tak vrtuli dáváš na průměr toho unašeče tak 8mm tipuju? Dej foto.
Bohužel fotku sestavy nemám, protože mi uletěla za letu
Mohl bys sem dát fotku jak to vypadá u tebe? Je to rok, co jsem to letadlo dával dohromady a z hlavy si nevybavuju jak to tam celé vypadalo.
Jen vím, díra ve vrtuli byla větší než průměr unašeče a středící kroužky mi moc nepomohly.
Motor je OK, nikdy nedostal žádnou ránu.
sedět třeba i bude, ale vyvážená asi ne, vždy a všechno co se trošku točí vyvažuji
Prstovou vyvažovačku pořídíš za 50kč
třeba - http://www.modelarina.cz/vyvazovacka-vrtule-p-1177.html
sedět třeba i bude, ale vyvážená asi ne, vždy a všechno co se trošku točí vyvažuji
Prstovou vyvažovačku pořídíš za 50kč
xxx
Adam70 píše:Hledám řešení ideálně od jednoho výrobce, kde bude unašeč a vrtule sedět ( v rámci možností)...
Prstovou vyvažovačku pořídíš za 50kčtřeba - http://www.modelarina.cz/vyvazovacka-vrtule-p-1177.html
Souhlasim,
už jsme pohledal na netu jak se to dělá a je to poměrně jednoduchá záležitost...
Nicméně pořád to neřeší problém. Pokud vrtuli vyvážím a pak ji nasadím na unašeč mimo osu otáčení -> je mi vyvážení k... ničemu...
mas tam ty stredici kroužky nebo se nauč vrtat ci vysoustruž si svuj kroužek/ fakt nevim co vic poradit.....
dej tam sklopku ta nehaže 
tak vrtule je vyvážená a jak tu velkou díru vystředit na tu menší hřídel. Já to dělám následovně, ustřihnu si podélně proužek papírové pásky (lepenky) šířky vrtule. Omotávám tak dlouho až jde vrtule ztuha nasadit. No a je to 
xxx
Přátelé...
Zprvu jsem Vám začínal věřit, že jsem retardovaná mula, která nedokáže provrtat kus plastu...
Ale ve chvíli kdy jsme dostal do ruky nový unašeč pro 5mm hřídel, vrtuli APC 11x5,5E a změřil si všechny rozměry kroužků, vrtule a unašeče, pochopil jsem kde je chyba.
Unašeč má sice závit M6 a část unašeče u závitu má průměr 6mm, ale bohužel kvůli 5mm hřídeli je potřeba rozšíření unašeče na 7mm v průměru (kvůli mech pevnosti stěny unašeče). Středící kroužky se u APC vrtule dávají "dozadu!, čili přesně na to 7mm osazení. Bohužel žádný z kroužků nemá 7mm průměr.
Čili, i když jsem provrtal střed vrtule na potřebných 7mm, tak vzadu jsem měl pořád 6mm středící kroužek (který jsem provrtat na 7mm fakt nedokázal).
řešení bylo jednoduché... Koupil jsem jinou vrtuli od jiného výrobce sice drobet větší stoupání (11x6), ale proudy motoru jsou pořád v normálu...
Katana nyní lítá ještě lépe jak dřív, po vyvážení vrtule a instalaci kuželu s hliníkovou základnou je vše jak má být
Zprvu jsem Vám začínal věřit, že jsem retardovaná mula, která nedokáže provrtat kus plastu...
Ale ve chvíli kdy jsme dostal do ruky nový unašeč pro 5mm hřídel, vrtuli APC 11x5,5E a změřil si všechny rozměry kroužků, vrtule a unašeče, pochopil jsem kde je chyba.
Unašeč má sice závit M6 a část unašeče u závitu má průměr 6mm, ale bohužel kvůli 5mm hřídeli je potřeba rozšíření unašeče na 7mm v průměru (kvůli mech pevnosti stěny unašeče). Středící kroužky se u APC vrtule dávají "dozadu!, čili přesně na to 7mm osazení. Bohužel žádný z kroužků nemá 7mm průměr.
Čili, i když jsem provrtal střed vrtule na potřebných 7mm, tak vzadu jsem měl pořád 6mm středící kroužek (který jsem provrtat na 7mm fakt nedokázal).
řešení bylo jednoduché... Koupil jsem jinou vrtuli od jiného výrobce sice drobet větší stoupání (11x6), ale proudy motoru jsou pořád v normálu...
Katana nyní lítá ještě lépe jak dřív, po vyvážení vrtule a instalaci kuželu s hliníkovou základnou je vše jak má být