slévárna

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Vlasta2

slévárna

#1 Příspěvek od Vlasta2 »

Mám takový malý problém. Zhruba před 50 lety mi známý mého otce udělal odlitek z bronzu - slévarna v Libni. Jelikož byl odlitek trochu komplikovaný (na melouch) , tak jsme se domluvili, že udělám model, který bude trochu zjednodušený pro formování a pak se dodatečně odlejí nějaké drobnosti a svaří se to. Než jsem ten hlavní výrobek trochu opracoval a připravil modely - zbylé 2 části, tak známý už pracoval někde jinde a odlití se nekonalo. Tak jsem to odložil s tím, že to jednou (ve vhodný čas) dodělám. A ten nastal. Jenže problém je, že nevím jaké je složení toho bronzu. Jde asi o cínový bronz - když se to vyleští, je to spíše žluto červený (víc žluto). Navíc v Libni už žádná slévarna není a když jsem se snažil sehnat nějaký bronz jako polotovar, sehnal jsem jen kulatinu z které by to sice šlo odfrézovat (kdybych měl frézu), ale po vyleštění je barva materiálu spíše do červena. Takže má otázka je, zda někdo náhodou nezná slévárnu, kde by mistr "pohledem zjistil" co je to za bronz a případně mi ty packy podle modelu odlil nebo alespoň někoho, kdo by mi mohl říct co mám shánět za materiál - je jasné, že to nebude zadarmo. Tvar odlitků je dost prostý a kdybych měl profil 15x15 mm, dlouhý 16 cm, tak to pilníkem a časem dám taky. Předpokládám, že svaření by snad už neměl být takový problém i když v poslední době zjišťuji, že tady už je problém skoro vše. Rád bych ten 50 let starý rest už konečně sprovodil ze světa.
Díky za jakoukoliv radu.
walter2

Re: slévárna

#2 Příspěvek od walter2 »

nafot to a pokud se zde nikdo neozve, tak dej dotaz na c-n-c.cz. Tam je dost lidi od fochu.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Celeron »

Vinikající osobní zkušenost zde. Netušil jsem, co se vše dá odlít volným litím.
Jirka
Vlasta2

#4 Příspěvek od Vlasta2 »

to Celeron :
mluvil jsem s tím pánem ze slévárny a vypadá to slibně. Budu mu posílat vzorek, aby zjistil jaké je složení a pak nic nebrání dohodě. Díky za tip :D
sramy
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od sramy »

slévárna v mém okolí http://www.slevarna.cz/?web:home
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“