Vrtání lamina korunkama
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Vrtání lamina korunkama
Dnes jsem potřeboval vyvrtat do 18mm lamina 3 díry průměr 60 mm a 8 děr průměr 30 mm. Dělal jsem to tímhle. Na pohon jsem střídal 12V Makytu a 14,4V Narexku. Ty menší díry celkem šly ale 60 mm, to bylo strašný. Co díra, to úplně tupá korunka, musel jsem ji přejet diamantovým pilníkem. Musel jsem střídat bateriovky, neboť se rozšvicovaly tak, že jsem je v prostoru komutátoru neudržel v ruce. Taky jsem na těch pár děr spotřeboval celkem 5 NiCd rok starých batérek 1,9Ah. Koukám na ty korunky a origo jsou nějak divně nabroušený a šraňk taky žádnej. Při vrtání se strašně hřejou, vychlazoval jsem je v lihu, protože pokud se dostane voda do řezu, asi lamino ihned naboptná a korunku bateriovka neutáhne.
Zkoušel jste někdo tyhle korunky našraňkovat a přebrousit tak jak je klasická pilka? Jde to vůbec, případně čím je nabrousit? Pilníkama to jde pomalu a blbě. Ty korunky mají dost hladový (podbroušený) zuby a klasickým trojůhelníkovým pilníkem to nejde. Já to zkoušel půlkulatým ale s ním je to mizérie.
Díky
Jirka
Zkoušel jste někdo tyhle korunky našraňkovat a přebrousit tak jak je klasická pilka? Jde to vůbec, případně čím je nabrousit? Pilníkama to jde pomalu a blbě. Ty korunky mají dost hladový (podbroušený) zuby a klasickým trojůhelníkovým pilníkem to nejde. Já to zkoušel půlkulatým ale s ním je to mizérie.
Díky
Jirka
Re: Vrtání lamina korunkama
Na vrtání do lamina používám asi stejný vrtáky jako ty.
Používám je dost často.Je to dělaný s dost měkýho
materiálu a o lamino se to dost rychle otupí.
Brousim je normálně .Upnu do svěráku a trojhranym
pilníkem brousim.Bohužel se rychle otupí.Když jsou nabroušený tak
to projedeš raz dva .Je ale lepší vrtat s obou stran.
Navrtat jednu stranu tak aby se objevil středovej vrták
a pak vrtat z druhé strany.Na vrtání to chce silnější vrtačku.
Jinak jí můžeš spálit.Vrtám s tím průchody na hadice od myčky
v kuchynských skřínkách nebo el. krabičky na zásuvky.
Používám je dost často.Je to dělaný s dost měkýho
materiálu a o lamino se to dost rychle otupí.
Brousim je normálně .Upnu do svěráku a trojhranym
pilníkem brousim.Bohužel se rychle otupí.Když jsou nabroušený tak
to projedeš raz dva .Je ale lepší vrtat s obou stran.
Navrtat jednu stranu tak aby se objevil středovej vrták
a pak vrtat z druhé strany.Na vrtání to chce silnější vrtačku.
Jinak jí můžeš spálit.Vrtám s tím průchody na hadice od myčky
v kuchynských skřínkách nebo el. krabičky na zásuvky.
Naposledy upravil(a) jumper dne stř 09.03.2016 22:17, celkem upraveno 1 x.
Ty nejsou na lamino.
Na lamino musíš tvrdokovem.
Na lamino musíš tvrdokovem.
Nevím z jakého je to materiálu, ale předpokládám, že to bude na úrovni planžety, takže by na tom možná šrank šel udělat, ale kleštěma, NÉ kladívkem. Lamino je docela hnusnej materiál ve kterém bývá i písek, a při ručním vrtání a ještě bez šranku to musí být utrpení. Lepší by byly nějaké plátkové korunky, ale to stojí spoustu prašulí. To broušení by šlo udělat tvarovým kotoučkem do Dremlu. Pilníkem to bude stát za prd.
chce to hlavně klasickou vrtačku na 220v, stačí ty obyč hobby za 1500kč, s akučkou je to bída, ta nemá sílu to utočit a udržet nějaký otáčky, když se o to opřeš, mám těch obyč korunek několik typu, nikdy jsem je nebrousil, nikdy neřešil šrank, v laminu nevidím žádný problém, někdy ale vrtám z obou stran--aby se to zespodu nevyvalilo.
když je potřeba nějaká díra přesnějšího pruměru než je odstupnování těch kroužku, na prasáka se to dá doštelovat--přitáhnout-- takovou tou šroubovatelnou páskovou svorkou--ono to pak navíc nemá ani takovou tendenci hrábnout si nejdřív trochu ven.
určitě to chce ale vrtat vrtačkou na 220v.
když je potřeba nějaká díra přesnějšího pruměru než je odstupnování těch kroužku, na prasáka se to dá doštelovat--přitáhnout-- takovou tou šroubovatelnou páskovou svorkou--ono to pak navíc nemá ani takovou tendenci hrábnout si nejdřív trochu ven.
určitě to chce ale vrtat vrtačkou na 220v.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
pepin píše:když je potřeba nějaká díra přesnějšího pruměru než je odstupnování těch kroužku, na prasáka se to dá doštelovat--přitáhnout-- takovou tou šroubovatelnou páskovou svorkou--ono to pak navíc nemá ani takovou tendenci hrábnout si nejdřív trochu ven.
To asi mluvíš o jinejch korunkách. Nechápu co bys dokázal na tý korunce z mýho odkazu stáhnout, vždyť je to uzavřená trubka. Nemyslels náhodou tohle?
Nojo, ten matroš korunek je asi nic moc. Tyhle bimetaly jsou určitě lepší, sice je mám ale zase nemají potřebný průměr...
Jirka
Celeron píše:To asi mluvíš o jinejch korunkách. Nechápu co bys dokázal na tý korunce z mýho odkazu stáhnout, vždyť je to uzavřená trubka. Nemyslels náhodou tohle?
sorry, opravdu jsem se přehlédnul, já používám opravdu ty obyčejné sračky co fungujou v pohodě--- ale na vrtačce na 220v
asi to bude fakt chtít pořešit dobroušení, nebo šrank, nebo koupit ty obyč sračky, který si v tom řezu sednou tak nějak, jak to výrobce předpokládal
možná by stačila ale i tak vrtačka na 220v, se fakt obávám, že řešíš neřešitelné, akučka má prostě své meze, při 12 voltech určitě a i při 20 ti voltech, stále nic mnoho, tak dobrý už dostatečný výkon na už protažení větší díry předvrtané vrtačkou na 220.
aku nářadí je fajn věc, ale má rozhodně své meze použití.
pepin píše:chce to hlavně klasickou vrtačku na 220v....
Souhlasím, mám stejné vrtáky i stejné zkušenosti. Einhell 850W s nimi točí tak nějak přiměřeně; aby akuvrtačka dala 850W, musela by i ta 20V žrát přes 40A a takový proud je pro baterky co v nich jsou třeba 20C (a to jsem optimista) a tudíž výdrž 1/20 hodiny, což tak nějak odpovídá
jyrry.webnode.cz
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
Kup si korunky od hitachi. Jsou v zelené barvě. Vrtáme s nima i nerezové plechy a ok. Tohle bude nějaký šunt.
V dnešní době většinu nástrojů kupuju na práci z kovem. Nástroje které jsou určené na dřevo jsou tak pro práci se smrkem.
V dnešní době většinu nástrojů kupuju na práci z kovem. Nástroje které jsou určené na dřevo jsou tak pro práci se smrkem.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Víš, kdy to zase budu potřebovat?
Průměr 60 třeba nikdy. Na elektrikářský KU68 a KU97 mám suprový korunky z tvrdokovu, používám je když se dělá instalace v dřevěnkách. Ještě jsem je nebrousil. Ale to vrtání korunkama 700W vrtačkou Bosch na 230V je docela o držku, když se to kousne, je to o ruce. Já jsem si vykloubil na levý ruce 2 klouby prstů a kámoš si zlomil zápěstní kůstky.
Bateriovku udržíš ale moc toho s ní nevyvrtáš.
Od tý doby dávám do vrtacího 2 kg kladiva SDS redukci na klasickou hlavičku 1-13 mm. To kladivo má momenťák pojistku a když se korunka kousne, tak procvakává. Sice to je taky prda, ale ruce to nezk...í.
Jirka
Od tý doby dávám do vrtacího 2 kg kladiva SDS redukci na klasickou hlavičku 1-13 mm. To kladivo má momenťák pojistku a když se korunka kousne, tak procvakává. Sice to je taky prda, ale ruce to nezk...í.
Jirka
- ufon13
- Kontaktovat uživatele:
před pár roky jsem si odrovnal destičky na pokosovce na lamele plovoučky.... výprodej za cenu kolem 100,- za metr v obi... to že povrch je nějakej divnej-tvrzenej mi zasignalizoval střapec jasně žlutých jisker jdoudcích od kotouče v místě dotyku s lamelou.
Na obalu ani zmínka o nějakém zušlechtěném povrchu(nejspíše skleněným práškem v pryskyřici) takže pozor na to......třeba je deska také zušlechtěná.......
Na obalu ani zmínka o nějakém zušlechtěném povrchu(nejspíše skleněným práškem v pryskyřici) takže pozor na to......třeba je deska také zušlechtěná.......
-
vladimir32
Na domácí práce tyhle korunky stačí . Jen to chce vrtačku na 220 a pak trpělivost při vrtání vyplatí se trošku kolíbat z vrtákem ať nebere celou plochou ,ale jakoby v náběhu .Problém u těchto korunek je že špičky se brzo zakalí . Zkus použít mýdlo pro zmenšení tření .
Mám tyhle korunky mám ty plechové potvory a jinak v práci máme sadu kde 8 korunek stálo kolem 5 tisíc .Tam už je tvrdo kov .
Jinak brousit jsem brousil jednou pilníkem a už to neudělám je to možná ještě horší než to bylo .
Mám tyhle korunky mám ty plechové potvory a jinak v práci máme sadu kde 8 korunek stálo kolem 5 tisíc .Tam už je tvrdo kov .
Jinak brousit jsem brousil jednou pilníkem a už to neudělám je to možná ještě horší než to bylo .
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
ufon13 píše:před pár roky jsem si odrovnal destičky na pokosovce na lamele plovoučky.... výprodej za cenu kolem 100,- za metr v obi... to že povrch je nějakej divnej-tvrzenej mi zasignalizoval střapec jasně žlutých jisker jdoudcích od kotouče v místě dotyku s lamelou.
Když vemeš jalýkoliv lamino na formátovačce s vidiákem, tak řekni kolegovi ať na chvilku zhasne a pořádně koukej.
Jirka
- ufon13
- Kontaktovat uživatele:
no zatím za 5 let odešel kotouč jen u jedného ostatní byly klasicky papírové přelakované podlahy... používám to často na boční krytí dioramat , takže jsem zkusil hodně lamel řezat jak šukalkou tak frézou i pokosovkou ale zatím opravdu jen jedna jiskřila a né modře ale jasně žlutě.....