Prosím o konzultaci BRZD dle foto

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Zpráva
Autor
vasin
Kontaktovat uživatele:

Prosím o konzultaci BRZD dle foto

#1 Příspěvek od vasin »

Prosím podívejte se na přiložené odkazy, uvidíte na nich jako moc vyklopím křidélka dolů a jak moc nahoru.

Než zalepím serva musím si vybrat na kterou stranu vyklápět brzdy, vím, že většina z vás je klopí dolů, ale není nahodou moje vyklopení malé? Nebylo by lepší je vyklápět vzhůru? :?

http://www.vachovo.cz/F3K/abrzdadolurcm.JPG
http://www.vachovo.cz/F3K/abrzdanahorurcma.JPG

K této otázce mě přivedl i tento kousek článku na stránce u Hořejšího:

Jako brzdy se používají křidélka, která se vychylují nahoru nebo dolů. Obě možnosti mají svoje výhody. Pokud se brzdy vyklápějí nahoru, model letí "na brzdách" vyšší rychlostí a je křidélky dobře směrově ovladatelný. Když vrátíte brzdy do neutrálu, model pokračuje normálně v letu.
Pokud se brzdy vyklápějí dolů, let je pomalý ale model je křidélky neovladatelný. Směrově se musí řídit jen směrovým kormidlem. Po vrácení do neutrálu se model víceméně zřítí, protože pro normální let neletí dost rychle.
Pro současnou módu závěsů na dolní straně se ovšem hodí otáčení dolů.

Co si myslíte, že by v mém případě bylo lepší. :?:
Azy
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Azy »

tak to jsem zvedav co kdo odepíše protož ejelikož podobné dilema mám u apache ...... :D :D :D chtel bych je klopit dolu protože to vypadá líp :-)
MK Katoda Sokolov :-)
vasin
Kontaktovat uživatele:

Dolu

#3 Příspěvek od vasin »

No mě je jasný, že lepší je dávat je dolů, ale nevím zda to moje sklopení není malé no.
vasin
Kontaktovat uživatele:

Apach dolu

#4 Příspěvek od vasin »

Azy píše:tak to jsem zvedav co kdo odepíše protož ejelikož podobné dilema mám u apache ...... :D :D :D chtel bych je klopit dolu protože to vypadá líp :-)

Hele koukal sem na model Apache a tam bych rekl ze to je zcela jasné . Serva máš ze spodní strany takže vyklápět dolů.
sopta
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od sopta »

tak to by mě taky zajímalo jak to dopadne :wink:

Zkušenosti mám s tímhle jen z 2metrového a 2,5 metrového větroně(což je trošku něco jinýho),ale od oka myslím,že výchylky jsou na obě strany dostatečné. teď jen kam to vyklápět :D

Nahoru vyklopený křídýlka mají za následek rychlé ztrácení výšky při dobré ovladatelnosti a zachování rychlosti,znamená to ale přistání na vyšší rychlosti a "mírné fláknutím" modelu o zem. Dolů vyklopený křidýlka model hodně zpomalý,ale taky se model špatně ovládá. Při použití v rovném letu před přistáním se sedne jako do peřin, ale křidýlka pak často chytají o zem a převody serv dostávají dost zabrat.. nestalo se mě ale,že po vrácení křidýlek zespodu nahoru by se model začal řítit - postupně zrychlil a trochu zklopil čumák.

Osobně jsem křidýlka prvně klopil dolů a těsně před přistáním zavřel,občas jsem na to ale zapomněl a po výměně převodů je z "praktických" důvodů vyklápím nahoru a ero se trochu projede po trávě.

Každýmu to ale může vyhovovat jinak
vasin
Kontaktovat uživatele:

F3K

#6 Příspěvek od vasin »

Hmm F3k po bříšku jezdit nesmí :)

Ok poprosím POLYNOMA pls .. jsou ty moje výchylky z fotek směrem dolů tak nějak od oka dostatečné na brždění, asi přeci jen máš představu ze svých modelů. Díky
sopta
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od sopta »

no vidíš a je to vyřešený :D já pravidla F3K neznám,vím jen že je :D Protože klouzačka po bříšku je teda zakázaná,takže křidýlka dolů.
vasin
Kontaktovat uživatele:

Klouzačka

#8 Příspěvek od vasin »

Klouzačka po bříšku není zakázaná ... ale měrovka je i pod trupem ... takže častým přistáním do drnů určitě trpí.
diver
Kontaktovat uživatele:

klouzačka

#9 Příspěvek od diver »

tak tam zbastli nějakou malou ostruhu, právě s ohledem na přistání bych asi vyklápěl nahoru, nebo těsně před přistánim vrátit do nuly :wink:
vasin
Kontaktovat uživatele:

Ostruhu?

#10 Příspěvek od vasin »

OStruhu .. :?: na tohle .. to by byl fakt bastl . .to uz i na mne by byla prasarnicka 8)

http://www.f3k.cz/files/galerie/29.jpg
http://www.f3k.cz/files/galerie/30.jpg
helbo
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od helbo »

skúšal som aj tak a aj tak.... osvedčilo sa mi smerom dolu...
áno máš to až až, bude to bohato stačiť... hore je vtákovina, zase záleží aj od modelu.... o servá sa nemusíš báť, nejedná sa o F3J, F3B, či F3F alebo F5J, takže sa nemusíš báť pristávať s brzdami až do trávy, časom si na to zvikneš a budeš to spomalovať tak, že to sadne ako do periny :)
síce vidím, že tam pcháš carsony, ak sa mi zdá.... taká rada... tiahla daj na servá a aj na krídielká na prvú dierku !!! to je základ úspechu pri F3K

GL&HF helbo
... urobíme tak, aby bolo dobré ...
vasin
Kontaktovat uživatele:

První dírka???

#12 Příspěvek od vasin »

Co myslíš tím na první dírku .... to je dírka nejblíž k servu a nejblíž ke křidélku?
A proč na tuhle dírku. :?:

Serva tam mám Futaba 3114, křidélka jsou mírně ztuha atk sem raději zvolil sílu 1,5kg.
Torro 900, HomeMade F3K(létá na svahu), F3K TurboGladiator, Tornado XX, Motýl (Lynx), 2M (e-větroň)
helbo
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od helbo »

aha tak som zle videl.... prečo, jednoduché vysvetlenie ? pri silnejšom hode chytíš flater a rozdrbe ti servo krídlo alebo sa ti okosia prevby v serve (proste príliž velká a zbytočná páka)...
áno najbližšie k servu a krídielku....
... urobíme tak, aby bolo dobré ...
vasin
Kontaktovat uživatele:

Díky

#14 Příspěvek od vasin »

Díky moc .. přehodím to do těch prvních dírek a asi to tednes zalepím tak, že budu brzdit směrem dolů .. díky :!:
Torro 900, HomeMade F3K(létá na svahu), F3K TurboGladiator, Tornado XX, Motýl (Lynx), 2M (e-větroň)
starter

#15 Příspěvek od starter »

Jediná možnost jak se dovědět co Ti vyhovuje je to prostě vyzkoušet. Názory zde prezentované mají různou informační hodnotu ale defacto se nic pořádně nedovíš, nemáš-li v této problematice zkušenosti. Jestli máš dost trpělivosti k tomu, abys ve vzduchu otestoval obě varianty není co řešit. Sám přece víš, co je pro éro dobré no ne....
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“