SDD místo HDD v NB

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
zdendys
Kontaktovat uživatele:

SDD místo HDD v NB

#1 Příspěvek od zdendys »

Zdravím,
plno známých se mi diví, že ještě nemám v NB SSD disk. Tož jsem si jej koupil.
Samsung 850 EVO 250GB.
Než se pustím do přehazování, prosím o pár informací.
Když jsem před pár lety NB koupil, měl tzv. předinstalované W7.
Když už nemám W7 samostatně koupené, udělal jsem si hned po instalaci zálohu na 5ks DVD.
Protože jsem NB ještě nepřeinstalovával, najíždí víc jak 5 minut, o vypínání a neustálému sekáni se
nemluvě, konečně vyzkouším přeinstalaci.
Chtělo by to asi s čistý systém, bez nesmyslů výrobce NB, ale to přežiju.
První otázka, bude po přeinstalaci NB ve stejném stavu jak byl po prvotní instalaci,
nebo tam může zůstat nějaký bordel po mých eskapádach, a chtělo by to format ?
Teď k SSD. Je u něj DVD a na něm migrační soft. Ten se má nainstalovat na stavájící HDD.
Pak se má připojit USB-SATA kabelem SSD disk připojit a naklonovat systém, případně i data, jak kdo chce.
Protože tam nebyl kabel a ten se mi nechce kupovat, chci dát HDD místo mechaniky a SDD místo HDD.
Druhá otázka je, musí se něco po přehození HDD na místo mechaniky něco nastavovat?
Třetí otázka, první bootování je navoleno z mechaniky, nabootuje se tedy NB z HDD, když bude tento místo mechaniky ?
Poslední otázka, půjde pak po spuštění migračního softu naklonovat systém na SSD?
Děkuji předně za odpovědi, a pak za případné rady a názory jak se to má správně dělat, a jak to chci dělat blbě…
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

Re: SDD místo HDD v NB

#2 Příspěvek od JirkaA »

Jdeš na to blbě, pokud chceš čistou instalaci, nainstaluj wokna přímo na ssd. Potom drivery periferií od výrobce notebooku, na závěr nainstaluj aplikace co používáš. Starý disk strč do USB boxu a přetahej si jenom data co potřebuješ, bez dalšího balastu.
OK2WY
zdendys
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od zdendys »

Ano, taky mě to napadlo.
Ne instalovat čistá wokna, která nemám, ale tu zálohu co mám na dvd.
Přehodil jsem disky, strčil tam prvni dvd, nabootovalo se to a spustila se instalace.
Při druhém dvd jsem ale omylem při posunování NB vysunul mechaniku z druhým dvd.
Zahlásilo to, že se instalace nezdařila.
Při opakováném pokusu při prvním dvd, a po volbě jazyka to napíše:
Please complete operation system setup proces before doing system recovery.
A celé se to zresetuje.
Co jsem podělal? To můžu ssd vyhodit??
kitemonkee

#4 Příspěvek od kitemonkee »

tak tak, přesně jak píše Jirka.
a hlavně se pak ujisti (před tou instalací), že máš v BIOSu nastaven řadič "disků" na mód AHCI
frsky x7 & frsky xLite | telink toro & zohd orbit & hacker tomahawk.ng
coro

#5 Příspěvek od coro »

zdendys píše:..
Zahlásilo to, že se instalace nezdařila.
Při opakováném pokusu při prvním dvd, a po volbě jazyka to napíše:
Please complete operation system setup proces before doing system recovery.
A celé se to zresetuje.
Co jsem podělal? To můžu ssd vyhodit??

Nechalo to tam rozbehnutú inštaláciu a zabudlo Ti ponúknuť že či chceš začať odznova.
Musíš ten SSD vymazať.
Napríklad tak, že dáš naspäť starý disk a ssd do USB, a najjednoduchšie je zmazať partition (oddiely na disku, cez správu počítača - disky, a najlepšie všetky, ale pozor aby si mazal len na tom SSD...).
Ale ani formátovanie nie je nič zlé, len daj pozor aby bolo "rýchle", nie prepisovať celý disk (to je nielen zbytočné ale možno aj škodlivé lebo by presvedčilo radič SSD že má už všetku kapacitu použitú).

SSD potrebujú na správnu funkciu nejaké voľné miesto, najlepšie aspoń 20 ak nie 30 %. Ja to robím tak že urobím menšiu partíciu a nechám na disku "nerozdelené" miesto, ale to Ti asi ten disk od výrobcu nedovolí, tak len daj pozor aby si nezaplnil celý disk a ak sa to stane, tak niečo pomažeš.

Pri SSD diskoch vždy vypínam swap, ale na to musí mať nb dostatok pamäte. Pre bežnú prácu to je asi 8 gb, možno aj menej stačí, a neviem či Win10 už náhodou nevie swapovať rozumnejšie že by už na to nebolo treba mysieť.??
zdendys
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od zdendys »

Nemám kabel USB - SATA , nešlo by vyrobit bootovací USB na kterém by byla utilita,
kterou by šlo ssd naformátovat? Pokud ano, nevíš která, různě se píše, že je třeba být opatrný
a disk si formatem nezničit, tak se trochu bojím.
JuraS.

#7 Příspěvek od JuraS. »

samozřejmě že existuje možnost jak instalovat Win7 z USB http://pctuning.tyden.cz/software/laden ... -usb-disku
můžeš si i připravit vlastní instalaci s http://www.nliteos.com/download.html pomocí ní můžeš do instalace Win7 rovnou přidat ovladače co k NTB máš. Hodí se to např když se instaluje hodně počítačů ve firmě a rovnou se nastavují nějaká pravidla.
K tomu startu pc. Já mám 4 jádro, nadupanou herní grafiku a 16gb herní ram. A 4 HDD, systém je na letitém kdy mi SMART hlásí že zbývá 40% životnosti disku. K tomu mám antivirus co mi při startu všechno kontroluje. Počítač mi startuje i 10 minut než je plně použitelný. Samotná deska se oživuje asi 3 minuty, má nějaké ochrany..nevypínal bych ho ale 750W zdroj a 8 ventilátorů v kisně v ložnici není ke spaní...
jinak přenositelnost systému je +- nereálné. Osobně z praxe, práce, doporučuji udělat si zálohu dat, podívat se na jednotlivé softy kde mají zálohy nastavení, napsat si seznam softů, připravit instalačky, a skopírovat zálohy.. a pak provést čistou instalaci a z gruntu všechno nainstalovat nově. pokud je možné natáhnout nastavení (někde to nepůjde) a pak nakopírovat data (např. dokumenty, fotky apod.). zkoušeli jsem v práci instalovat pomocí ghosta a image nesedla na vvšech počítačích stejně.
kitemonkee

#8 Příspěvek od kitemonkee »

JuraS. píše:jinak přenositelnost systému je +- nereálné...
+1
a navyše se kompletní reinstalací "vyčistí" systém.
dokonce doporučuju pak doinstalovat jenom ten nejnutnější SW, zbytek nechat až když to budeš opravdu potřebovat, časem se dokáže do PC dostat spousta balastu, který člověk vlastně ani/už nepotřebuje.
pak je supr dělat si image backup (TrueImage, Ghost, atd...) po každém větším kroku (instalace OS, instalace driverů, prvotní nastavení, atd...), dnes už pár GB někde na externím disku nikoho nezabije a v budoucnosti to může hodně pomoct.
frsky x7 & frsky xLite | telink toro & zohd orbit & hacker tomahawk.ng
zdendys
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od zdendys »

Určitě nejlepší postup, nová instalace. Tak jsem to léta praktikoval u XPček.
Teď ale nemám instalačku, byla v NB a nechce se mi kupovat novou.
JuraS.

#10 Příspěvek od JuraS. »

nechci přímo psát kde ale podívej se po netu tak seženeš od linuxu co hrdlo ráčí až po nejnovější okna...i ty plastový s 10 ti skly..se 7mi skly normálně ve všech variantách i barvách...
zdendys
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od zdendys »

Hledám, hledám nějaký iso soubor, na který bych mohl použít svůj legální klič.
Ale protože je to verze OA, tak všude čtu, že je to asi marné.
Zatím se nechci věnovat nelegálním verzím, to třeba až posléze, než vyčerpám možnosti.
JuraS.

#12 Příspěvek od JuraS. »

Pokud máš legální klíč pak bych ti radil obrátit se na zastoupení mrkvosoftu pro ČR. Bacha !!! OEM verze může být vázaná zrovna na ten HDD který jsi vyměnil.
zdendys
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od zdendys »

Ano, že je to nějak vázáné na tento NB vím, neboť jsem se při koupi ptal,
zda když si koupím jiný NB, budu moci použít stávající OS. Tak že ne.
Nejspíš to nebude vázané na HDD, protože by potom nešlo udělat migraci
na SSD, případně kdyby HDD odešel a koupil si člověk nový, co pak.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Mad_Box »

Na HDD to opravdu vázané nebude.

Nejlepší je sehnat někoho se stolním PC připojit oba disky, vzít ten soft od Samsungu udělat migraci (mělo by to přenýst i skrytý oddíl s instalačkou) a pak se rozhodneš zda pojedeš dál na stávajícím nebo uděláš obnovu čistého systému ze skrytého oddílu.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Jicha

#15 Příspěvek od Jicha »

ČISTÁ INSTALACE
Pokud má notebook legální předinstalované windows 7, stačí si z netu stáhnout (nejlépe ISO) odpovídající verze (=home premium nebo profesional) WIN7 SP1 OEM CZ. Jde to i z webu microsoftu, ale strašně složitě.
Vypálit na DVD, nebo pomocí utilitky (je jich hodně) vyrobit bootovací flash disk.
Nový disk SSD dát místo starého.
Nastartovat z CD a provést instalaci Win7. Jako licenční číslo použít to z nálepky, aktivovat. (Není-li nálepka čitelná, je to složitější, ale stále řešitelné).
Pro jistotu si předem na flashku stáhnout ovladač od sítové karty. :roll:
--Pokud chceš upgradovat na windows 10, stáhnout z microsoftu windows 10 (iso a vypálit, nebo opět na flashdisk (verze home nebo profesional) a spustit setup, zkontrolovat, že jsou windows aktivované.
Nastartovat z instalačky windows 10, smazat všechny diskové oddíly a spustit instalaci windows 10. Ty se zaktivují samy. :)
Najít (pokud je nutno) zbývající ovladače pro hardware, ze starého disku překopírovat data.
--Pokud chceš /nebo musíš/ zůstat u WIN7, nainstalovat ovladače k chipsetu, nejnovější ovladače od výrobce hardwaru a zaktualizovat windows...
DX8, 2x mCP X, Nano CP X, Gaui 200FBL, T-Rex 450PRO FBL, 3x T-Rex 550E FBL
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“