Unašeč vrtule - utažení
Unašeč vrtule - utažení
Při utahování unašeče na hřídel elektromotoru se mi protáčí na hřídeli. Je nějaký fígl na utahování, nebo to řešíte úpravou unašeče např. tak aby se dal nasadit klíč.
Re: Unašeč vrtule - utažení
Normál jsem to vždy dotáhl a držel jen přes vrtuli popřípadě trámec - jaký máš? Radek
ICQ 638556901
Kleště a hadr...
PS: Předpokládám, že máš správný unašeč. Běžně se používají motory s hřídelí 3mm i 3,17mm. Tomu odpovídají rozdílné unašeče.
Pat
PS: Předpokládám, že máš správný unašeč. Běžně se používají motory s hřídelí 3mm i 3,17mm. Tomu odpovídají rozdílné unašeče.
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Pokud unašeč nejde utáhnout bez kleští (správný průměr otvoru beru jako samozřejmost) pak by letěl oknem. Mám jak pohodalet tak mpjet a možná jiný ale vše šlo bez problémů -Radek
ICQ 638556901
Presne, normalni unasec jde v pohode jen drzenim za vrtuli. Muze byt problem na zacatku nez se zmackne klestina a clovek ma treba tuzsi stredici krouzek ktery drzi vrtuli dal od klestiny. Ale staci jednou dotahnout aby se to trochu ojelo a je to
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Příslušný unašeč k hřídeli, jak už psali kolegové se předpokládá. Když by ale došlo k té politováníhodné situaci, že by kolega Bradbury měl hřídel 3,0 a unašeč 3,17mm, i to se dá řešit. Uznávám, že jen provizorně, ale dá. Prodávají se tzv. čajové svíčky, které mají obal lisovaný z tenkého Al plechu. Z něj se odstřihne pásek, který se jednou vrstvou namotá na hřídel, nasadí se unašeč a dá se to bez problémů utáhnout již výše popsaným způsobem, tedy klíč a držení vrtule. Ideální je střihnout pásek šikmo tak, aby "spoj" nebyl rovnoběžný s osou hřídele, ale šikmo (do šroubovice po namotání). Kdysi jsem to takto vyzkoušel a fungovalo to. Zdůrazňuji ale, že se jedná o provizorní řešení, chce to opravdu odpovídající součástky.
Hitec Aurora 9X
Unašeč originál dodávaný k motoru, utažené podržením vrtule, přesto se časem unašeč posunul na hřídeli. Teď MP JET průměr 6 M8 podložka u motoru lehce zbroušena na klíč a dotažené. Když se dostanu na vrtuli i motor a podržím je dohromady tak je utažení OK. Někde jsem zaslechl použít křídu na hřídel. To jsem dělával u kuželových vrtáků před naražením do kuželu
Ahoj - ke svému Fan Cubu jsem dal motor T 3632 s dodaným unašečem.Poději jsem vyměnil motor za Axi, unašeč jsem nechal stejný a trochu laboroval s vrtulemi.Unašeč šel utahovat čím dál hůř, jednou mě ulítla i vrtule,tak jsem ho nahradil novým od Mp jet.A je po problému.Co jsem si všiml, tak ten od Mp jde nasadit dál na hřídel asi o 5mm.S tím unašečem jsem si dost hrál, všelijak přidržoval, sypal kalafunu a připadá mě, že kužel šel při utažení málo vtáhnout do tělesa unašeče, aby se dobře zatáhl ke hřídeli.R.
Kdysi jsem mel podobny problem s Al turbokuzelem. Ze zacatku byl OK, ale po nekolika utazenich/povolenich se zacal protacet - az mi po jednom pridani plynu odcestoval z motoru.
Stacilo na hridel motoru maznout prstem trochu tekuteho pisku na vany a bylo po problemu. Vrstva nemusi byt nijak moc velka - spis naopak. Je dulezite, aby v tom cistici byly ty jejich "mikrogranule".
M.
Stacilo na hridel motoru maznout prstem trochu tekuteho pisku na vany a bylo po problemu. Vrstva nemusi byt nijak moc velka - spis naopak. Je dulezite, aby v tom cistici byly ty jejich "mikrogranule".
M.