MEGA 22/30/1

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
jcb

MEGA 22/30/1

#1 Příspěvek od jcb »

Ahoj mam mega22/30/1 pg 3,5ku1 v ion pro regl yep100 a listi 16/17 rfm krmim to 4s lipo 2800mah50c vaha2kg otazka zni:neslo by to trochu vice ozivit.asi mam neco spatne a nevim coo (leze nahoru ale nejak to neni ono)jestli baterka no proste nevim.dokaze nekdo poradit.predem diky
master_raa
Kontaktovat uživatele:

Re: mega

#2 Příspěvek od master_raa »

Z moji zkusenosti - mel jsme podobny problem s hornoplosnikem - po startu nizky tah. Zkusil jsem pripojit watmetr a ukazal mi, ze sem na 1/2 proudoveho odberu co by mel motor brat. Takze jsem vymenil vrtuli za vetsi a prud se zvedl o 1/3. Ted uz tahne slusne a u startu nejsou problemy. Pri tehle testech jsem si chtel "usetrit" praci a pouzil starou baterku, co uz neletam abych si zbytecne nevybijel ty pripravene k letu. Tim jsme zjistil, ze i pokles napeti je rapidnejsi, ale hlavne s normalni baterkou jsem u meho motoru dostal po vymene vrtule 19A pri max plynu, ale s tou starou jen 14A.
Taranis X9D Plus
Foto RC.CERNIK-NET.COM/CS/Gallery.html
Videa RC.CERNIK-NET.COM/CS/VideoGallery.html
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od HavelAircraft »

Změř kolik to bere proudu. pak se jde podle něčeho odrazit
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
nike

#4 Příspěvek od nike »

Pokud jsou příklady použití motorů na stránkách megy správné, tak je ta vrtule moc velká a těžká.
Udávají 13/8" při 10V.
Jak píše kolega, tak odebíraný proud napoví více.
PetrD

#5 Příspěvek od PetrD »

Souhlas s nike, pokud je převod opravdu 3,5:1 tak je ta vrtule nesmyslná, motor se nemůže roztočit... Na 4S vychází podle DC proud 102A s vrtulí 12/8 (Vpitch=39m/s).
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jindraj »

jcb píše:Ahoj mam mega22/30/1 pg 3,5ku1 v ion pro regl yep100 a listi 16/17 rfm krmim to 4s lipo 2800mah50c vaha2kg otazka zni:neslo by to trochu vice ozivit.asi mam neco spatne a nevim coo (leze nahoru ale nejak to neni ono)jestli baterka no proste nevim.dokaze nekdo poradit.predem diky

tenhle pohon je úplný nesmysl ... ta vrtule je na tohle zcela nepřiměřeně velká s nesmysl stoupáním. když si to hodíš do ecalcu, tak ti vyjde, že teoreticky by přes to tekly proudy kolem 190A a stejně by se to dusilo a nerozeběhlo. Prostě při tomhle zpřevodování se to nedokáže roztočit a běžet. zároveň na Ionu tahat takhle velkou a těžkou baterku je haluz ... já vozím menší 4s i ve Vikingovi, kde má hmotnost nějaký smysl ...

pokud beru za dané, že motorem a převodovkou (určitě jen 3,5 ???) nehneš, tak začni tím, že použiješ výrazně přiměřenější vrtuli .... vychází mi, že 12x8 by byla dobrá výchozí hodnota. Tam sice stále budeš přetěžovat regulátor, ale pokud to bude jen impulsně, tak by to mohl a měl vydržet ale ta vrtule se už roztočí do pracovních otáček a poletí to. zkoušel jsem tam hodit mou oblíbenou 13x9" od RFM, ale i ta už je moc ... rozhodně moc na to s tím začít. Takže ta 12x8" třeba od Aeronautu a by ten pohon měla oživit. Pak bys tomu mohl pomoct odlehčením ... msto té 2800mAh použít baterky kolem 2200. To by fakt mělo v Ionovi smysl.

Prostě tenhle pohon má své limity a velkou vrtulí z něj nejenže nevydojíš víc, ale naopak ho vlastně jen neefektivně zabrzdíš, takže místo do vrtule tu elektriku jen protopíš teplem a v horším případě tak ještě spálíš motor, ale poletí to pomaleji než s přiměřenou vrtulí. K využití optima toho, co tam máš to odlehči na vrtuli (a nejlépe i na té baterce - bude to znát na stoupavosti dost) a pokud ti pak nebudou rychlosti stačit, tak bys to musel přeskládat celé aby to k sobě pasovalo ... větší motor, více zpřevodování a pak bys mohl uvažovat o větší a těžší vrtuli.
PetrD

#7 Příspěvek od PetrD »

jindraj píše:...Takže ta 12x8" třeba od Aeronautu a by ten pohon měla oživit...

Pozor na maximální otáčky, Ae 12" má maximum 13tis a tomu se ten pohon s dobrou 4S baterkou může blížit :!:

Pohon by líp seděl na 3S baterku, pak by ta 13x9 byla krásně pod 100A a případně by se tam na chvilku dalo naložit i víc.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jindraj »

PetrD píše:Pozor na maximální otáčky, Ae 12" má maximum 13tis a tomu se ten pohon s dobrou 4S baterkou může blížit :!:

Pohon by líp seděl na 3S baterku, pak by ta 13x9 byla krásně pod 100A a případně by se tam na chvilku dalo naložit i víc.

To by mělo být v pohodě. Koukal jsem i na tenhle parametr. Bude tam mít i tak takový pokles napětí a díky malému převodu málo krouťáku že se to tolik točit nebude. eCalc mi ukazuje cca 10000 otáček a to by mělo být s rezervou v tom limitu i kdyby to někde trochu rozparádil.
jcb

#9 Příspěvek od jcb »

Dekuju za rady ale moudry s toho nejsem. Napadlo me tam vrazit 5s lipo a k tomu listy rfm slo by to diky za info
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jindraj »

Ne neslo - jen bys to definitivně spálil. Nebo bys tam musel dát ještě menší vrtuli a začít dělat něco jako piloňáka ale proč s tou převodovkou - ten pohon prostě už větší výkon efektivně nedá. Prostě mu jen odlehči aby se roztočil a ten výkon alespoň dával nějak efektivně do vrtule a tahu a ne do tepla co ti taví motor ... a nebo to musíš překopat celé a nový pohon stavěný na větší výkon
Standa Stuchlý

Re: MEGA 22/30/1

#11 Příspěvek od Standa Stuchlý »

prubni 12/10 AE . Odběr do 100A a měla by tahat slušně.
jcb

#12 Příspěvek od jcb »

Ok dam 12*10 snad to bude lepsi.dik vsem
tomashr

#13 Příspěvek od tomashr »

jindraj píše:
tenhle pohon je úplný nesmysl ... ta vrtule je na tohle zcela nepřiměřeně velká s nesmysl stoupáním. když si to hodíš do ecalcu, tak ti vyjde, že teoreticky by přes to tekly proudy kolem 190A a stejně by se to dusilo a nerozeběhlo. Prostě při tomhle zpřevodování se to nedokáže roztočit a běžet. zároveň na Ionu tahat takhle velkou a těžkou baterku je haluz ... já vozím menší 4s i ve Vikingovi, kde má hmotnost nějaký smysl ...

Se závěry můžeš (a taky nemusíš) mít pravdu, jen chci obecně varovat, že ecalc ve spojení s nadčtvercovými vrtulemi trochu kecá (tedy aspoň to platilo, když jsem to před nějakou dobou zkoušel). Ony totiž tyto vrtule staticky prakticky nefungují, začnou zabírat až od nějaké rychlosti - odsud známé "bučení fajek" při startu. Do rozumného režimu se dostanou až po dosažení jisté (a to ne zcela malé!) rychlosti...

A na okraj - tato Mega má oficiálně od výrobce povoleno 160A po 30s - viz http://www.megamotor.cz/v4/script/defau ... 80a222cfb7 , takže tebou zmíněných 190A mi zas tak mimo realitu nepřipadá. Ony se tyto Megy kdysi v podobných režimech v F5B užívaly, je to ale poměrně historie ještě před nástupem NEU (a později i jiných motorů). Co si pamatuji, tak hlavní průser s 22/30/1 byly extrémní nároky na regl, tento motor se reguloval velmi špatně.
Já sám měl první řekněme "standardní" Megu 22/30/2 a běžně jsem ji někam k 85A honil, proto mi proud přes 100A u 22/30/1 přijde celkem normální :-) Viděl bych to ale spíš na tříčlánek než čtyřčlánek...
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jindraj »

ale jo :) ... ale i když ta mega ten proud snese (jako že se neroztaví), tak se asi shodneme, že tenhle setup není takto moc perspektivní protože je přetížený je potřeba mu nějak pomoci odlehčit, aby začal pracovat místo aby jen topil. Těch 190A by mi jako absoutní číslo nevadilo tolik, kdyby to bylo 190A vynaložených na roztočený motor v otáčkách co táhne nějakého rozfofrovaného rychlíka. Ale to evidentně není případ tazatele :). To co jsem psal samozřejmě není jen o jednom výpočtu z ecalcu který beru jako velmi orientační, nicméně v případě podobných dotazů to je jediné byť hrubé vodítko k nějakým předpokladům. Ale i když nemám s podobnými pohony zdaleka takové zkušenosti jako ty, tak mám určitou empirickou zkušenost mj. s Megou, nějakými Neu a Leomotion motory s převodovkami a také jde trochu použít nějaká řekněme selská logika ... ta mi říká, že když vezmu relativně malý inrunner, tak bez velkého zpřevodování na něj moc velké listí nemůžu věšet a čekat že poběží na nějakých rozumných otáčkách ... neroztočí to. Zrovna tyhle 16x17 (kterou jsem také měl) vrtule přitom otáčky = rychlost potřebují jak píšeš, aby běžely ... a s tím převodem a velikostí motoru je tam nedostane. Ostatně tazatel sám uvádí, že to takhle moc neletí a já se nedivím. Znamená to, že je něco špatně, protože adekvátně hnaná 16x17 by byla už slušná raketa co by měla stoupat řekněme třeba kolem +- 45-50 m/s a v rovině dávat nahrubo přes 200 (otázka, zda je na to Ion stavěn by pak ale byla na místě). Můj nejpravděpodobnější závěr proto byl, že tenhle pohon na tuhle vrtuli moc nemá a pokud se mám bavit o nějaké jakés také efektivitě tak už nejspíš vůbec ne. Jako nejlevnější krok proto vidím zkusit odlehčit na vrtuli a uvidí se. O nějakém experimentu to ale může být. Ale ten experiment by asi měl vést cestou odlehčení a ne cestou další zátěže 5s baterkou jak tu také padlo.
tomashr

#15 Příspěvek od tomashr »

Mě tam hlavně nesedí ten čtyřčlánek, na 3s si to představit umím... Pětičlánek je samozřejmě totální kravina :lol:

Ale hlavně jak tu správně padlo - chce to změřit proud při současném nastavení, stačí i staticky na zemi klešťákem. Pokud tazatel dodá tento údaj, tak se s tím dá pracovat, ono je totiž taky klidně možné, že mu to ve skutečnosti limituje nějaká proudová ochrana reglu, případně se regl nechová korektně (ony s tím jednozávitovým šestipólem fakt byly potíže). Bez této informace je těžko posuzovat :-(

A doplňující dotaz je samozřejmě to, jaká skutečná stoupavost je míněna tím výrazem "nějak to není ono" (graf z výškoměru), už jsem se totiž setkal s tím, že takto v diskusi kdosi na svůj pohon brblal a pak se ukázalo, že měl jen poněkud nesmyslné představy...
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“