Jeti ESC

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zpráva
Autor
Elcobre2

Jeti ESC

#1 Příspěvek od Elcobre2 »

zajímalo by mě jestli použitelnost regulátorů Jeti Spin v helině?Přijde mi totiž že všichni jedou CC,YGE,Kontronik...
TSA 600E,Gaui NX5,Gaui NX7,HD 502 all@SPIRIT,OXY3,OXY4MAX @IKONLOGO690,LA700 + nějaký ten eroplán
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

Re: Jeti ESC

#2 Příspěvek od pkotatko »

Lital jsem Jeti Spin 55 v Protosovi.

Pokud se lita na krivky, tak zadny problem neni a regl funguje bezvadne. Governor je ale problematicky.
Opravdu funkcni governor umi jen par vyrobcu a proto jejich regulatory jsou tak mezi helinari oblibene.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Elcobre2

#3 Příspěvek od Elcobre2 »

jakým způsobem je governor problematický?

je fakt že v Protosovi mám YGE a to je jíná káva.
TSA 600E,Gaui NX5,Gaui NX7,HD 502 all@SPIRIT,OXY3,OXY4MAX @IKONLOGO690,LA700 + nějaký ten eroplán
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JirkaA »

Udělat BLDC regulátor s otevřenou smyčkou, kdy nějak roztočíš motor a potom řešíš jenom komutaci resp. otevření PWM je docela triviální úloha. Uregulovat to ale na konstantní otáčky je daleko větší problém, kdy ti do regulační smyčky podstatným způsobem kecá motor, setrvačné momenty celé soustavy atd. Tedy parametry, které při návrhu regulátoru pro obecně jakýkoli motor bez křišťálové koule nevíš.
OK2WY
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pkotatko »

Governor ve Spinu jsem zapnul, s heli vzletnul, zavisel, hodil na zada a ..... regl vypnul. :mrgreen:
Na krivkach jsem s nim letal pres rok bez problemu.
Elcobre2

#6 Příspěvek od Elcobre2 »

tohle je mi celkem jasný.Dotaz byl myšlen co se děje za letu s nepříliš dobře fungujícím govíkem,jestli to generuje nějaké brutální proudové špičky,motor se hodně dusí apod.
Elcobre2

#7 Příspěvek od Elcobre2 »

až tak,jo? 8O
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pkotatko »

Az tak. Nemam duvod si vymyslet. Jeti produkty pouzivam a jsem velmi spokojen. I jejich regulatory jsou hodne dobre. Jenom ne pro heli kde chces pouzit governor.
Do heli bych dal Kontronik, YGE nebo Roxxy. Aktualne mam vsude Kontroniky, ale neni to zrovna levna legrace. Ale funguji. Dalsi reseni je skoro jakykoliv regulator s externim governorem treba primo v bezpadlove jednotce. A nebo litat na krivky.

A k tvemu dotazu co se deje pri nespravne fungujicim governoru, Tak je to ruzne. Nejcasteji se setkas s tim ze pretaci motor, dlouho trva nez governor prida pri zvysene zatezi (propad otacek), nebo ze tim jak governor pulsuje tak to kope do vrtulky ktera pak nejde poradne doladit. To jsou nejcastejsi problemy. No a nekdy to i vypne.... :wink:
igorb

#9 Příspěvek od igorb »

no ... pravdu povediac neviem si predsatvit dovod preco by regulator vypol kvoli zlemu governoru pri prevrateni na chrbat ... vsadil by som na iny problem, asi bolo dobre zistit dovod preco to bolo (pozriet jetiboxom)

som ale trochu zmeteny co tu pisete ... o AKEJ VERZII tu ide rec? To ze Spiny nefunguju s governormi v helinach, pocuvam uz dlho (nelietam heli, neviem o co ide) ale za to viem ze PRO verzia (ktora je mladsia ako pocuvam tie problemy) ma settingy a funkciu uplne inu ako ne-PRO verzia ... v uputancoch lietame SPINY a neni lepsich regularotov ... Spiny pro ale u nas pouzit nejdu ... takze bude nejaky rozdiel ... mozno to bude v helinach uplne opacne :- ))))))))))
JosefSvejk

#10 Příspěvek od JosefSvejk »

pkotatko píše:Governor ve Spinu jsem zapnul, s heli vzletnul, zavisel, hodil na zada a ..... regl vypnul. :mrgreen:
Na krivkach jsem s nim letal pres rok bez problemu.

A kolikrát se to stalo tobě nebo někomu jinému? Víš ještě o někom, komu se to taky stalo (regl vypnul)? Vycházet z jedné jediné události a na základě toho tvrdit, že je to běžná vlastnost regulátoru, mi přijde minimálně nekorektní.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pkotatko »

1) psal jsem o Spinu 55. Neznam PRO verzi
2) napsal jsem svoji zkusenost a nikde nevidim, ze bych psal ze ty regly jsou spatne. Neznam ale nikoho kdo by je v helinach pouzival s governorem. Lital jsem ten regl na krivkach a v pohode. Pak jsem zapnul governor a regl vypnul. Stalo me to rozbitou helinu. Po prepnuti zpatky na krivky to zase fungovalo.
3) zkusenosti s regulatory s funkcnim governorem jsou me vlastni, lidi se kterymi se stykam a troufnu si tvrdit, ze i velke vetsiny vrtulnikaru vubec.
Proste to tak je. V helinach se s pouzivaji levne regulatory na krivkach, regulatory s podporou externiho governoru v bezpadle a regulatory co governor overene umi. A ty jsou CC, YGE a klony, Kontroniky a Robbe Roxxy ( i kdyz Roxxy je prelepeneho neco jineho a nechce se mi ted hledat puvodni nazev )
4) co vim, co jsem dostal info z testovani, tak Mezon od Jeti uz docela funkcni governor ma, ale stejne porad ne na urovni treba Kontroniku. Je ale pravda, ze Mezony za louzi je dost lidi v helinach lita. Vetsinou ve spojeni s Jeti radiem.
Jeti produkty mi jsou sympaticke a nechci je hanit. Mam od nich radio DS 16 a prijimace. A jsem moc a moc spokojen. Jen mi pripada, ze zrejme heli governor u nich neni zrovna nejvyssi prioritou. Coz se da i pochopit. Konkurence je ve vyvoji daleko a pocet regulatoru ktere by se prodaly diky governoru navic by asi poradny vyvoj nezaplatil. Navic v helinach zacina byt trendem pouziti externich governoru v bezpadle. Uz jenom diky tomu, ze takovy governor ma vice vstupnich informaci treba o pohybu cykliky a kolektivu. Muze tedy reagovat lepe a rychleji.
Heli governor a governor pro pouziti v letadle ma podle mne uplne jine pozadavky na funkcnost. V letadle je vsechno vyrazne plynulejsi. Tam nikdo nabehem listu vrtule asi nelomcuje jak zbesily. Coz je u helin bezna praxe. Ale to varim z vody. Nikdy jsem governor v letadle nazivo nevidel.
helipali

#12 Příspěvek od helipali »

Kontronik, CC, YGE, Roxxy. Tohle si vynechal pkotatko:
http://www.rc-fans88.com/goods.php?id=1680
KDS 450 Q FBL _DEVO 10 v deviation4.0.1 (deviationtx.com)
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pkotatko »

Muze byt. Neznam vsechny regly.
Poku ale vim, tak tenhle regl letaji kluci prave s externim governorem. Netusim jak funguje ten interni. Ty ho pouzivas ?
helipali

#14 Příspěvek od helipali »

Uz to mam na Protos a vlastny interny governor chcem pouzivat. Protos teraz dokoncim, este som nelietal.

Hobbywing Platinum V3 vs Kontronik test:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2112916

Vedla YGE uz to predava aj MSH, co nieco naznaci
http://www.msh-direct.com/escs/
KDS 450 Q FBL _DEVO 10 v deviation4.0.1 (deviationtx.com)
Elcobre2

#15 Příspěvek od Elcobre2 »

ten Hobbywing vypadá zajímavě.
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“