Alouette II. Vario

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

Alouette II. Vario

#1 Příspěvek od blesk »

Nazdar pánové a případné dámy :D netušíte někdo, zda se dá sehnat kabina na Alouette II. Od Varia? Viz. odkaz. Jedná se mi jen o tu přední průhlednou kabinu, zbytek vrtulníku bude vlastní stavba as kabinou se mi nechce laminovat, jelikož mám dost broušení se Sokolem :-D :-( případně neválí se někomu doma? Vel. 600-700. ;-)

www.vario-helicopter.net/products/fusel ... te-ii.html
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Alouette II. Vario

#2 Příspěvek od blesk »

Ještě případně díly z heli co vyráběl Kavan, ale ty jsem našem jen v USA, ale nechtějí posílat do ČR :-(
RadovanH
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od RadovanH »

Díly prodávají i samostatně. Tady je ale v austrálii: http://www.vario-helicopter.biz/au/advanced_search_result.php?keywords=300%2F7
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od pkotatko »

Vario ma zastoupeni v CR. Zeptal bych se tam.
http://www.heli-spindl.cz/
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
martin z

#5 Příspěvek od martin z »

kabina na Alouettu od Kavana je malá, to byl model tak velikosti dnešní třicítky na 6,5ccm. Současná kabina od Varia je zase celoprůhledná, nemá pevný laminátový spodek a i tak jako všechno od Varia je nekřesťansky drahá http://www.vario-helicopter.biz/de/prod ... s_id=31987

Snad by takový peníze bylo lepší dát do kabiny od Hallmanna, má několik velikostí
http://www.hallmann-modellbau.de/index. ... II-12.html

Občas se dá nějaká kabina nebo trup koupit na německým Ebayi, měl jsem takhle doma odsud i ten trup Vario Lama na benzín variantu a nakonec nevyužitý prodal, nechtělo se mi kupovat kabinu za tyhle peníze když je to jen výlisek kde spodek musíš zabarvit a navíc se mi nelíbilo že trup nemá přesně maketový proporce. Některý příčky byly dokonce úmyslně křivý nebo prohnutý aby se tam vešla ta jejich benzín mechanika a příčka tam překážela něčemu co vyčnívalo. Podobně ošizený je trup na Bell47GII, kde např. varianta na SkyFox mechaniku má rotorovou hřídel umístěnou o několik centimetrů dozadu, takže mechanika tolik nezasahuje do kabiny a jistě i líp vychází těžiště, ale mě tohle zjednodušení dost vadí. Sám mám doma už asi 12 let starodávný trup Alouette 2 ještě na Vario mechaniku (v podstatě předchůdce SkyFox/Kobold), tenkrát jsem to koupil na Ebayi a bylo to asi desetiletý a už sloužilo prej jen jako dekorace v kanceláři nad stolem. Na tomhle trupu je kabina ještě s poctivým laminátovým spodkem. Ale taky je hřídel posunutá dozadu, laik to nepozná, já se ale zařek, že příště už nic proporčně výrobcem zkurvenýho nechci. Mám dojem, že u laminátových trupů ten proporční nešvar není tolik vidět od oka, ale příhradový či trubkový trupy (Bell47G, Alouette2, Lama, Hughes/Schweizer 300) przní jak Vario, tak ten Hallmann (fuj! http://www.hallmann-modellbau.de/produc ... --1-6.html ), u SSM i Hiroba ty trupy na Bell47G jsou taky ošizený nebo zjednodušený (chybějící příčky na boku atd).

Tak přeju při stavbě trupu mnoho úspěchů při dodržení maketových proporcí!
blesk
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od blesk »

Ty ceny jsou šílené... No ještě varianta nechat to vytáhnout z vivaku nebo něčeho podobného... "plánek" už mám :-D

11044630_1034154706599264_5212359133247158106_o.jpg

formát 1A (2x A0)
pavel123

#7 Příspěvek od pavel123 »

Ahoj, jaká to vlastně bude velikost? 600 nebo 700?
Já jsem o stavbě Lamy taky uvažoval, vlastně možná ještě uvažuju. :D
Mám amatérskou benzínovou heli stejně velkou, jako má v sortimentu Vario a minulý rok na jaře mě napadlo udělat z toho Lamu podobně jako ji před časem postavil L. Hort, jen o něco menší, na listy cca 800mm. Musel bych ale tu svou mechaniku dost předělat, aby se do Lamy vešla, takže jsem od toho v myšlenkách zatím upustil, ale dokud nezačnu dělat něco jiného, tak to pořád jako možná varianta existuje :D
Kabinu bych asi řešil právě jako vakuový výlisek, ale pokud by se dala sehnat za 65 EUR na tom eshopu Hallmann Modelbau, možná by bylo výhodné ji tam koupit.
P.
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
blesk
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od blesk »

No prozatím mám jen díly na kompletní náhon ocasu (úhlové převody,smýkátko,...) hlavní ozub kolo, domky hl. hřídele,... Hlava tam půjde bezpádlo z T-600, vytisklé to mám na průměr 1550mm, tj 700 heli, nejspíš tam ale dám o kousek menší a to 650mm listy.

Prozatím pořád váhám nad konstrukcí ocasu, buď pájený hliník, nebo lepený uhlík. Trubky vychází průměru cca 5mm a "výplet" 3mm. Náhon bude ocelovou strunou 2mm, tak to má i SkyFox/Kobold, takže na maketové polétání by to mělo stačit. Podle toho jak se mi podaří udělat těžký zadek, budu řešit zda zachovám +- uspořádání t-rexe, nebo motor půjde víc dopředu a doplním převod řemenem...
pavel123

#9 Příspěvek od pavel123 »

Tak to jsem hodně zvědavý na pokračování stavby :D a držím palce, ať se to povede :D
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
blesk
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od blesk »

Teď jsem pročítal stránky p.Horta, jedním slovem perfektní, takto se k tomu nepřiblížím a po pravdě ani nechci. Bude to taková čtvrtmaketka, aby to ve vzduchu vypadalo a nemusel se o to tak moc bát. Uvidíme jak se to všechno podaří :)
pavel123

#11 Příspěvek od pavel123 »

V každým případě se těším zprávy ze stavby :D
petula v

#12 Příspěvek od petula v »

Ahoj pánové,četl jsem Vaší debatu a musím se přiznat že mě zaujala.Já osobně jsem zdědil model vrtulníku ALOUETTE 2 od Kavana a pomalu se snažím ho zprovoznit ale pořád narážím na nějaké problémy.Už jsem předělal náhon na zadní vrtulku,vyměnil motor ale pořád bojuji s chlazením motoru.Vrtulník ještě neletěl protože když už ho konečně nastartuji tak během chvilky je motor upečenej že se kousne píst ve válci.Poraďte jak vyřešit chlazení???Chladící vrtulka co je přidělaná zespoda na hřídeli motoru není originál protože ta původní se rozpadla.Jenom pro upřesnění -tento stroj jsem zdědil v nelétajícím stavu ještě s mechanickými mixy bez elektroniky a bez gyra.
Naposledy upravil(a) petula v dne ned 05.07.2015 1:08, celkem upraveno 1 x.
martin z

#13 Příspěvek od martin z »

Napiš jaký máš motor, jaký palivo, jaký výfuk, taky jaký rádio. Kamarád měl od Kavana model Shark, což je v podstatě totéž, jen je to cvičný model a ne připomínající Al2. Ty mechanický mixy jsi nahradil třemi nebo čtyřmi servy pod cyklikou jako CCPM? Nám se to taky hřálo, 6,5 MVVS s běžnou bačkorou ještě k tomu bez heli hlavy byla slabota. Už je to asi 10 let, nerozchodili jsme to do použitelnýho stavu, jiný motor kupovat nechtěl, asi to má na poličce v dílně. Jako ventilátor tam máš třílist od Varia? Originál byl dvoulist, taková parodie. Příp. přilož nějakou tu fotku, já si pamatuju, že možná to nějakej průvan v tom překližkovým bedničkovým trupu dělalo, ale rozhodně to nebylo účinný chlazení motoru, to už snad bylo lepší i mizerný chlazení na raptoru.
petula v

#14 Příspěvek od petula v »

Napiš jaký máš motor, jaký palivo, jaký výfuk, taky jaký rádio. Kamarád měl od Kavana model Shark, což je v podstatě totéž, jen je to cvičný model a ne připomínající Al2. Ty mechanický mixy jsi nahradil třemi nebo čtyřmi servy pod cyklikou jako CCPM? Nám se to taky hřálo, 6,5 MVVS s běžnou bačkorou ještě k tomu bez heli hlavy byla slabota. Už je to asi 10 let, nerozchodili jsme to do použitelnýho stavu, jiný motor kupovat nechtěl, asi to má na poličce v dílně. Jako ventilátor tam máš třílist od Varia? Originál byl dvoulist, taková parodie. Příp. přilož nějakou tu fotku, já si pamatuju, že možná to nějakej průvan v tom překližkovým bedničkovým trupu dělalo, ale rozhodně to nebylo účinný chlazení motoru, to už snad bylo lepší i mizerný chlazení na raptoru.[/quote]

Motor tam byl původně 6,5 ccm Thunder Tiger - ten jsem nahradil ASP 7,5 ccm
Palivo používám Rapicon 5% nitra a výfuk je tam standartní
Rádio mám Optic 6
Mechanické mixy jsem zrušil a nahradil 3 servy na cikliku plus 1 na ocas a samo i na plyn ale přepákování jsem nechal původní.
Jako ventilátor mám přímo na hřídeli motoru pod ozubeným kolem na řemínek k náhonu hlavní hřídele přes spojku udělanou vrtulku z 3 AL plechu protože ta původní se rozpadla.
Fotky udělám a pokusím se je sem dát pro lepší orientaci.
Přílohy
100_3095.JPG
100_3094.JPG
100_3093.JPG
100_3090.JPG
martin z

#15 Příspěvek od martin z »

Tohle nemá snadný řešení, chlazení u spalovacích vrtulníků je prostě velkej problém. Někdo to prostě zamaskuje použitím paliva s 15 -30 % nitra. Když jsme měli s bráchou první vrtulník Moskito Basic, tak jsme se v tom roce 2001 dostali vždy jen do metrové výšky a pak hned motor pro přehřátí ztratil výkon. Motor byl MVVS 6,5 s větší dělanou helihlavou, ale výfuk bačkora. Pomohla až dlouhá laděná roura, měla asi 30cm. Pak tomu stačilo palivo s 10% Aerosynthu 2 bez nitra. Výfuk měly všechny ostatní Moskita ošklivě pod ocasní trubkou směrem k vrtulce, tak jsem ho umístil nad pravou lyžinu, vyrobil kolínko od motoru a na výstup směřující dopředu dal kolínko pravoúhlý gumový aby spaliny směřovaly do boku. Někdo místo dlouhý roury používal i za cenu většího řevu kratší černý výfuk od MVVS. Řekl bych, že na zprovoznění Alouette 2 od Kavana platí hodně z http://vitocz.net/ odkud jsem tenkrát v začátcích čerpal. Zlepšit zásadně chlazení (lepší ventilátor, ucpat všechny díry), namontovat velkou helihlavu, použít lepší výfuk. Nevím nakolik přínosem by bylo použít ještě trochu silnější motor cca 10ccm, pokud by se do mechaniky vešel.
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“