Snímač teploty v teploměru

Dneska se procesory objevují všude, pokud máte nějaký nápad, či udělát, tak se neváhejte pochlubit.
Zpráva
Autor
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

Snímač teploty v teploměru

#1 Příspěvek od Dejfak »

Ahoj, koupil jsem teploměr do auta
Teplota IN/OUT, je super že je podsvícený.
První zklamání bylo že po hodině provozu se vypnul.
A musel jsem ho resetovat.
To jsem vyřešil sražením napětí diodou a odporem.
Mám to připojené na svorce 15 takže ponzapnutí zapalování se zapne.
Takže se resetuje.
To je ok, ale teď jsem si všimnul že teplota je mimo.
Nadměřuje kolem 5c° na venkovní sondě.
Koukal jsem na PS electronic, že bych koupil novou teplotní sondu.
Je jich ale strašně moc.
Dokázal by mi někdo poradit jakou koupit?
Ta co tam je, tak vypadá jak černý keramický kondenzátor.
Touto problematikou jsem se nezabýval, tak nevím jak na to.
Byl bych vděčný za každou radu.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Snímač teploty v tepoloměru

#2 Příspěvek od arda1 »

Něco takovýho http://www.tme.eu/cz/details/b57237s047 ... tc/epcos/# tam je? Jinak myslíš že si jiným pomůžeš - nejde to nějak zkalibrovat? Radek
Naposledy upravil(a) arda1 dne sob 29.11.2014 21:40, celkem upraveno 1 x.
ICQ 638556901
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Dejfak »

Tak jak na to koukám, tak stěžejní bude zjistit, jakou Ohmickou hodnotu bude snímač mít při 0°c
V nabídce je 100, 500, 1000
http://www.pselectronic.cz/s3180-odporove.html
A podle toho vybrat jiný.
Jelikož je senzor nespolehlivý zkusim najít ty 3odpory a připojit je posupně na teploměr.
Doufám že to nebude nějaký čínský atip.
coro

#4 Příspěvek od coro »

NTC alebo PTC termistory doladíš asi ťažko.
Ale teoreticky odporovým deličom z dvoch trimov by to mohlo ísť. Jedným v úlohe deliča že by si znižoval strmosť krivky a druhým v sérii vkladal do obvodu odpor navyše (alebo naopak uberal odpor paralelne pridaným trimom, podľa potrebného smeru).
Jediné čo neviem ako na to by bolo zvýšiť strmosť.

Jo a ešte by bol prúser keby tam mali len diodu alebo čiastočne zapojený tranzistor - aj tým sa dá merať teplota..
Normálne by bolo použiť merač teploty čo vracia napätie ktoré zodpovedá teplote v stupňoch - ale asi cena bráni použitiu...

Ale fakt mám pocit že to nebude tak jednoduché ako sa zdá.. tá závislosť je nejak zakrivená a maximum čo sa dá očakávať by bolo že to naladíš v dvoch nejak významných bodoch (žeby mráz..) a zbytok budeš radšej považovať za ok..

Skorej by som sa presvedčil či Ti ho nezohrieva motor/chladič. 5 stupňov mimo, to je dosť.
Alebo namiesto zrazenia napätia diodou, na to použil seriózny stabilizátor napätia.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Dejfak »

Také jsem si myslel že to zahřívá motor.
Ale když přijdu ráno k autu, venku je na 0 a teploměr ukazuje +5 tak to nebude teplem. Koukal jsem i jestli nestojím na kanále, tak jsem i druhý den přeparkoval. Ale stejný výsledek (+4,2-5,1°c) níž to nikdy nejde. Pro daný účel bych to odhadoval na NTC
Zkusím něco naměřit. Akorád něco naměřit je sundat podběh, nebo pracně vymontovat, zdělaný teploměr :roll:
Lark

#6 Příspěvek od Lark »

Dnes už snad nikdo teploměry s termistorem nedělá. Většinou je jako čidlo dioda, nebo pokud je ten teploměr chytřejší, tak i převodníky teplota>napětí.

Edit: Zkus to čidlo odpojit a proměřit, jestli je to dioda, nebo termistor, nebo převodník. Převodníky jsou ale dost přesné a diodové se kalibrují při 0°C a 100°C. Při 0°C se balancuje offset, a při 100°C zisk zesilovače.
JosefSvejk

#7 Příspěvek od JosefSvejk »

Já jsem v teploměru s arduinem použil čidlo - převodník teplota střída, ale ten používá tři vodiče. Potom jsou ještě čidla s 1wire sběrnicí a ta se dají připojit i po dvou vodičích. Tyto senzory se nekalibrují, jsou nastaveny z výroby. Problém je ale vyšší cena, proto se ve většině těch obyčejných teploměrů stále používají termistory, které jsou o dva řády levnější. Většinou stačí zkusmo připojit paralelně nějaký rezistor a dá se to "přijatelně" dokalibrovat.
coro

#8 Příspěvek od coro »

Dejfak píše:..
Zkusím něco naměřit. Akorád něco naměřit je sundat podběh, nebo pracně vymontovat, zdělaný teploměr :roll:

Nemáš cvakačky? Použi nožničky z lekárničky...
Nie, fakt, tým že to rozmontuješ, nebudeš merať o nič viac ako na kábli hocikde cestou kde k nemu bude prístup (a bude sa dať potom schovať aj s konektorom ktorý tam hádam potom urobíš...)
To že termistor sa nepoužíva, no možno v európe. China výrobkov nie starých kde to smelo využívajú mám viacero..
Spikyair
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Spikyair »

Já budu spíš o zařízení než o čidle, koupil jsem jsi klasický teploměr do auta v Lidlu za 100 kč. Na prvním se my seklo čidlo a ukazovalo přehřátí venkovní teploty, zřejmně z toho jak čidlo nebylo napevno připevněno. Když byl v akci podruhý tak jsem ho koupil znovu a ten už běží spolehlivě. Ale budu psát o tom prvním, to čidlo je v ochraným plastíku naplněný nějakou tekutinou. Já jsem to opatrně rozebral čidlo vyndal a znovu natvrdo přiletoval na původní kabel a čidlo funguje. Teď ho mám doma venkovní čidlo vystrčený za okno. Protože to teplotu měří na desetiny a čidlo je odhalené tak je poznat i když fouká vítr, můžu říct že teplotu měří přesně. Proč proto kupovat díly a dávat větší peníz když za pár korun se dá koupit teploměr u kterého nebudu mít strach že se rozbije. To jen taková odbočka od tématu

Taky jde o to kde je čidlo umístěno jestli ho neovlivňuje jiná teplota
Jsi druhý, prohráls... http://www.rc.hys.cz/
Graupner MC-15, Alien fm. Svor, Piper L4
Lark

#10 Příspěvek od Lark »

Švejku máš pravdu, ty převodníky teplota/střída i teplota/napětí jsou třívodičové. Termistorové ale potřebují kompenzaci nelinearity. Ty diodové jsou lineární, takže stačí nastavení ve dvou bodech. Věřím že nějaká čína používá ještě termistor, ale pak není čemu se divit, že to kecá. Asi je používaj i ty laciný meteostanice, u kterých právě teploměry pěkně kecaj o několik stupňů. Mám doma dva dvojité teploměry asi po 250Kč a oba měří docela přesně. Asi se do jednoho schválně podívám, co má za čidla. Dobrou zkušenost mám taky s teploměrama ve škodovkách. Už jsem jich pár vystřídal a řek bych, že ukazují taky dobře. Už mi několikrát vrtalo hlavou, kde je to čidlo schované, že ho neovlivňuje ofukování za jízdy. Samozřejmně, že po zastavení s rozpáleným motorem, na rozpáleném asfaltu, to za chvíli vyskočí díky sálání, ale jinak to chodí dobře.
to Dejfak: To tě nenapadlo ten teploměr otestovat ještě před instalací? Nejdůležitější (hlavně v autě) je teplota kolem 0°C, což nejsnáz ověříš ve vodě s ledovou tříští, nejlíp ještě s kontrolním teploměrem. Já používám teploměr s převodníkem teplota/střída připojeným k čítači (od pana Zajíce), který měří opravdu přesně.
Lark

#11 Příspěvek od Lark »

Tak jsem jeden ten teploměr rozdělal, ale tišťák je přišroubovanej 12 pidišroubkama, zároveň přitaženej přes vodivý gumový sendvič na displej a všechny spoje jsou schované. Takže to rozdělávat nehodlám a kabel k venkovnímu čidlu štípat taky nebudu. Leda až se podělá. :lol: Běhá už ale asi 16 let a pořád dobře. :D
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

Re: Snímač teploty v teploměru

#12 Příspěvek od Dejfak »

Tak jsem vyndal ten snímač.
Venku jsou 2°c a multimetr ukazuje 24kOhmu. :roll:
Na teplotu odpor reaguje.
Tak zkusím nějaké rezistory na kablíky.
Lark

#13 Příspěvek od Lark »

Takže ten termistor bych zkusil "doladit", jak popisoval coro, sériovým nebo paralelním odporem, aby seděla hlavně 0°C, což tě v autě asi zajímá nejvíc a dál bych to neřešil.
JosefSvejk

#14 Příspěvek od JosefSvejk »

Dej do nádoby směs jemně nadrceného ledu a vody (přilej co nejstudenější). Vlož do směsi čidlo a odečti teplotu po ustálení. Vlož do série rezistor 1k a znovu odečti teplotu. Pak už to "doladíš" systémem pokus - omyl. Pro běžné měření v autě bude asi linearita dostatečná.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Dejfak »

Ok dík za radu...
Odpovědět

Zpět na „Procesory a jiné vychytávky“