LRS UHF legálnosť
- vrabec1
- Kontaktovat uživatele:
LRS UHF legálnosť
Zdravím
Ako je to z legálnosťou použitia takéhoto a tomu podobných systémov:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... tion_.html
na Slovensku a v priľahlých končinách?
môže sa to použiť? alebo je to totálne nelegálne?
existuje nejaká legálna možnosť v našich končinách riadiť FPV model spoľahlivo na vzdialenosť cca 2-3km?
čo by ste odporučili?
dík.
Ako je to z legálnosťou použitia takéhoto a tomu podobných systémov:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... tion_.html
na Slovensku a v priľahlých končinách?
môže sa to použiť? alebo je to totálne nelegálne?
existuje nejaká legálna možnosť v našich končinách riadiť FPV model spoľahlivo na vzdialenosť cca 2-3km?
čo by ste odporučili?
dík.
Re: LRS UHF legálnosť
Ak tam vidíš niekde certifikát konformity a označenie CE, tak je to úplne legálne. Ale ušetrím ti námahu - nie, nie je. Legálne je tuším iba jedno zariadenie, a to DMD LRS: http://tienda.dmd.es/epages/ea0697.sf/es_ES/?ObjectPath=/Shops/ea0697/Categories/%22RC%2C%20FPV%20%26%20UAV%22/LRS
Funguje totiž na frekvencii 869MHz, v ktorom je povolený vysielací výkon až 500mW. Drvivá väčšina ostatných LRS systémov funguje na frekvencii 433MHz, kde však je povolený výkon tuším 10mW. Preto sa s legalizáciou a získaním CE certifikátu ani len neunúvajú...
Funguje totiž na frekvencii 869MHz, v ktorom je povolený vysielací výkon až 500mW. Drvivá väčšina ostatných LRS systémov funguje na frekvencii 433MHz, kde však je povolený výkon tuším 10mW. Preto sa s legalizáciou a získaním CE certifikátu ani len neunúvajú...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Není těch 869MHz blízko frekvence mobilních telefonů?
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Silne pochybuju ze to je u nas legalni, kdyz na rizeni modelu jsou vyclenene pasma 27MHz, 35MHz, 40MHz, 2.4GHz a 5.8GHz
To vyhnije, a kdyz ne tak na to hodime SPcko(s.re pere)
- JosefSvejk
Dejfak píše:Není těch 869MHz blízko frekvence mobilních telefonů?
Je to frekvence určená pro různé dálkové ovladače, zabezpečovací zařízení, meteostanice apod..
Ne, na tomto kmitočtu se nesmí vysílat trvale. Nevím to teď přesně, ale vysíláním se smí časově obsadit max. 5% pásma.
- vrabec1
- Kontaktovat uživatele:
Tak existuje nejaký legálny spôsob ako riadiť bezpečne ten model na vzdialenosť cca 2-3km? (vyzerá to že u nás a v blízkom okolí asi nie)
nič čo by bolo v súlade so zákonmi??....alebo len ostáva lietať si okolo hlavy, alebo prejsť na fpv kombat či dačo podobné...
či prejsť do ilegality ale z toho by už asi nebol ten pravý pôžitok z lietania.
A ak sa v tom niekto vyzná k čomu sa štandardne využíva to pásmo od 430-460 Mhz ?
Inak mám tu zaprášenú futabu FC16 40Mhz +R118 a kdesi fóre som čítal že by to mohlo mať väčší dosah ako 2,4G len tam nie je fail-safe vie niekto ako naučím autopilota aby zapol RTH ked neviem nastaviť fail-safe na kanály plynu?(ešte som to neskúšal ale ani netuším ako na to)a bez autopilota dosah skúšať určite nebudem.
Tarnanis by nemohla byť riešením pre lietanie na 2-3km?? vraj má predĺžený dosah nemá niekto vyskúšané?
nič čo by bolo v súlade so zákonmi??....alebo len ostáva lietať si okolo hlavy, alebo prejsť na fpv kombat či dačo podobné...
či prejsť do ilegality ale z toho by už asi nebol ten pravý pôžitok z lietania.
A ak sa v tom niekto vyzná k čomu sa štandardne využíva to pásmo od 430-460 Mhz ?
Inak mám tu zaprášenú futabu FC16 40Mhz +R118 a kdesi fóre som čítal že by to mohlo mať väčší dosah ako 2,4G len tam nie je fail-safe vie niekto ako naučím autopilota aby zapol RTH ked neviem nastaviť fail-safe na kanály plynu?(ešte som to neskúšal ale ani netuším ako na to)a bez autopilota dosah skúšať určite nebudem.
Tarnanis by nemohla byť riešením pre lietanie na 2-3km?? vraj má predĺžený dosah nemá niekto vyskúšané?
- JosefSvejk
U nás (ČR) se stejně legálně s modelem smí létat jen okolo hlavy. Přesněji na přímý dohled. A 2 až 3 kilometry už "na oči" neuřídíš. 
mhabr píše:Ne, na tomto kmitočtu se nesmí vysílat trvale. Nevím to teď přesně, ale vysíláním se smí časově obsadit max. 5% pásma.
Keby si si prečítal parametre toho DMD LRS, tak zistíš, že presne takto funguje (FHSS). A teda áno, tento LRS je legálny a má CE certifikát. Jeho cena však tomu zodpovedá. Keď sa tomu pripočíta dostupnosť technickej podpory jedine v španielčine, je jasné, prečo to takmer nikto nepoužíva...
K pôvodnej otázke ešte jedna protiotázka - ako chceš s legálnym výkonom video vysielača letieť 2-3km?
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
- vrabec1
- Kontaktovat uživatele:
na ten systém som už pozeral ale tá cena je mimo môj dosah...
čo sa videa týka je to jasné že s povolenýmivýkonmi to nejde na takú vzdialenosť ani omylom ale o tom je toho na fore dosť. O riadení modelu na takú a väčšiu vzdialenosť sa toho píše pomenej. Aj keď veľa ľudí aspoň naznačuje že tie 433Mhz systémy používajú. Tak ma to zaujíma hlavne nakoľko je použitie takého systému rizikové pre okolie.
Ja zatiaľ lietam max. do 900m tam mi to ešte DSM2 systém dovolí a autopilot to istí. Síce video je už s tým výkonom čo mám tiež viac menej na hrane. Ale som zvedavý a pátram po možnostiach tie sú však momentálne =0 ako video tak aj riadenie teda ak by to malo byť legálne.
Dík za tie odkazy vyššie (niečo som si už našiel aj sám ale veľmi mi to nepomohlo) potrebujem k tomu aspoň aké také vysvetlenie. Nie som radioamatér a tie skratky a to označovanie v tých tabuľkách mi nič nehovorí chcel som aby to niekto vysvetlil pár slovami laikovi v prenosoch.
Podľa tej tabuľky to vyzerá že väčšia časť pásma je využívaná hlavne vojakmi.
Vidím to ale tak, že mi to ostane len ako druhoradá zábavka. Idem sa teda ďalej venovať 3D modelu nového F3X.
M.
čo sa videa týka je to jasné že s povolenýmivýkonmi to nejde na takú vzdialenosť ani omylom ale o tom je toho na fore dosť. O riadení modelu na takú a väčšiu vzdialenosť sa toho píše pomenej. Aj keď veľa ľudí aspoň naznačuje že tie 433Mhz systémy používajú. Tak ma to zaujíma hlavne nakoľko je použitie takého systému rizikové pre okolie.
Ja zatiaľ lietam max. do 900m tam mi to ešte DSM2 systém dovolí a autopilot to istí. Síce video je už s tým výkonom čo mám tiež viac menej na hrane. Ale som zvedavý a pátram po možnostiach tie sú však momentálne =0 ako video tak aj riadenie teda ak by to malo byť legálne.
Dík za tie odkazy vyššie (niečo som si už našiel aj sám ale veľmi mi to nepomohlo) potrebujem k tomu aspoň aké také vysvetlenie. Nie som radioamatér a tie skratky a to označovanie v tých tabuľkách mi nič nehovorí chcel som aby to niekto vysvetlil pár slovami laikovi v prenosoch.
Podľa tej tabuľky to vyzerá že väčšia časť pásma je využívaná hlavne vojakmi.
Vidím to ale tak, že mi to ostane len ako druhoradá zábavka. Idem sa teda ďalej venovať 3D modelu nového F3X.
M.
na 2-3 km nepotrebuješ LRS, stačí ti FrSky.
pri použití štandardných antén je síce dosah na hrane (pri 3 km skôr za), ak však použiješ na vysielači smerovú anténu (napr. nejakú panelovú anténu pre wifi), tak FrSky ti bude v tomto rozsahu fungovať spoľahlivo....
Edit: Čiže áno, Taranis by bolo pre teba riešenie.
PS: Ja som sa s FrSky dostal najďalej práve tie 3 km pri štandardnej anténe na vysielači a notebookových anténkach na lietadle. Ale originálne antény prijímača pri dobrom umiestení na model mi prídu tiež dobré.
pri použití štandardných antén je síce dosah na hrane (pri 3 km skôr za), ak však použiješ na vysielači smerovú anténu (napr. nejakú panelovú anténu pre wifi), tak FrSky ti bude v tomto rozsahu fungovať spoľahlivo....
Edit: Čiže áno, Taranis by bolo pre teba riešenie.
PS: Ja som sa s FrSky dostal najďalej práve tie 3 km pri štandardnej anténe na vysielači a notebookových anténkach na lietadle. Ale originálne antény prijímača pri dobrom umiestení na model mi prídu tiež dobré.
No neviem,mam Frsky d8r s telemetriou a cakal som viac.
Pri pouziti na Fpv som zistil,ze dosah som mal dost biedny.
Lietadlo maxiswift vo vyske 700m a 700 m daleko a uz ma otacalo
na rth, nastastie tam mam cyclopa a svoju ulohu si plni dokonale.
Antenu z prijimaca som mal vyvedenu hore do pismena V.
Antena na TX povodna mala dodavana k zostave.
Dalej ako 730 m som sa nedostal, neviem preco..??
Pri pouziti na Fpv som zistil,ze dosah som mal dost biedny.
Lietadlo maxiswift vo vyske 700m a 700 m daleko a uz ma otacalo
na rth, nastastie tam mam cyclopa a svoju ulohu si plni dokonale.
Antenu z prijimaca som mal vyvedenu hore do pismena V.
Antena na TX povodna mala dodavana k zostave.
Dalej ako 730 m som sa nedostal, neviem preco..??
Frsky přijímače D8R mívaly běžně dosah přes 1km. Menší dosah může být způsoben nějakou závadou v anténách případně uvnitř přijímače nebo ve vysílacím modulu.
Na vzdálenosti v řádu několika km má Frsky aktuálně nové přijímače LR9, které by měly mít pro tento účel větší citlivost v pásmu 2,4 GHz a jejich použití je zcela legální.
Na vzdálenosti v řádu několika km má Frsky aktuálně nové přijímače LR9, které by měly mít pro tento účel větší citlivost v pásmu 2,4 GHz a jejich použití je zcela legální.