docmrndávání externí autobaterie

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
pepin

docmrndávání externí autobaterie

#1 Příspěvek od pepin »

Ahoj, u karavanu mám dvě občasně využívané z auta už vyřazené autobaterie--cca 80 Ah, jednu používám hlavně na venkovní 12v sprchu a občasné svícení, druhou na občasné nabijení baterek do era, pokud potřebuji rychle ládovat 10 A, což muj karavanovský zdroj z 220 ti nedává, využívám je opravdu jem příležitostně, ale nabít je občas musím, přenášet k nim zdroj a modelářskou nabiječku je pro mě vcelku nepohodlné, podstatně víc by mi vyhovovalo, kdybych je mohl mít pernamentně připojené na nějaké obyčejné trafíčko a když si na to vzpomenu, tak ho třeba jednou za čas na víkend zapnout do zásuvky, která je hned vedle těch baterek, ale nevím, jestli a jaké trafo by na to bylo použitelné, případně jestli tam vsadit třeba diodu.

jde opravdu o vyřazené autobaterie, ale na to mé použití odběru pár amper a občas fungují v pohodě, ale to nabijení--vzít zdroj, nabiječku je opravdu otravné, vždy to odkládám, než opravdu kleknou uplně.

Myslím, že na to, co potřebuji dobijet by stačil i nějaký docmrndávající solární pidičlánek, ale pokud by to šlo vyřešit opravdu přez nějaké běžné trafíčko, co dává třeba 15-18 voltu a občas, když si na to vzpomenu, tak ho jen píchnu na víkend do zásuvky, určitě by mi to stačilo, ale vím opravdu prd, co má a nemá ten správný efekt funkčnosti a taky efektivity--abych ve výsledku nedocmrndával trafíčkem za dáčo z šuplíku se spotřebou na elektřině 1000 kč ročně , páč bude víc topit, než dobijet :lol:
novfra

Re: docmrndávání externí autobaterie

#2 Příspěvek od novfra »

http://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?action=showDetail&id=17680
Jediný co musíš řešit je zastávka v Lidlu.
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od HavelAircraft »

A co něco takového?? http://www.alza.cz/gwl-sunny-80-d366745.htm
o to by jsi se nemusel starat vůbec a solární článek má životnost 20 let
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Nakadah »

Pokud si koupis tu Lidl nabijecku, tak ti silne doporucuji rozdelat ji a na primarni strane DPS prepajet vsechny letovaci body poctivou olovnatou pajkou. Je tam bez-olovo. U primarniho filtracniho kondiku se v bez-olovnate pajce udelal studenak, zapalil se oblouk a prehraty kondik explodoval.
Oblouk vypalil do DPS diru o prumeru skoro 1cm, z ktere jsem jenom vysprtal cisty uhlik a zbytky skelnych vlaken. Nabijecka neopravitelna. Nak
Nacelnik

#5 Příspěvek od Nacelnik »

Ahoj, asi bych to řešil tímto způsobem:
http://www.dstechnik.cz/nabijece-autobaterii-12v-de-500-auto-pulsni-nabijec-baterie-1961.html

Ovšem je otázkou nakolik by to bylo funkční - to zas musí elektronkový inženýři schválit :-)
Woita
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Woita »

Táta měl kdysi udělaný takový nazýval to konzervátor. Do plastu zalité trafíčko 220V/12V 2VA. Za ním dioda a jedna suffitka žárovka 6V (a přes přepínač druhá paralelně, polohy přepínače "dobíjení" a "konzervace"). Na konci konektor do zapalovače do auta. Celé to bylo v bakelitové krabici od vodotěsné zásuvky, a na tom zástrčku. Vypydalo to jako dnešní zdroje do zásuvky, co se používají dneska na všechno. Míval to zapnutí v garáži na autech (veteránech) celou zimu. Baterky mu vždycky vydržely hodně roků.
Výhodou byla zkratuvzdornost (žárovka se rozsvítila), a hlavně: díky hodně křivé V-A charakteristice žárovky s wolframovým vláknem to byl zdroj konstantního proudu, nedokázalo to baterku přebít nad plynovací napětí. Nutné u tohoto udělátka bylo, vybrat komponenty (napětí trafíčka a žárovku) tak, aby při pracovním režimu ta žárovička lehce oranžově žhnula. Pak to byl ten pravý stabilizátor.
Podle svitu žárovky bylo na první pohled vidět, jak je baterka nabitá.

Na jaře se přišlo k veteránu, zatrčil se klíček a prostě se nastarovalo.

Spotřeba byly maximálně ty 2W, takže kolik stál trvalý provoz se dá lehce spočítat

Neříkám, že je to to pravé pro tebe (ten solár by se mi líbil taky víc), ale pro inspiraci a kvůli tomu nápadu se žárovičkou. :idea:
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
pepin

#7 Příspěvek od pepin »

Nacelnik píše:Ahoj, asi bych to řešil tímto způsobem:
http://www.dstechnik.cz/nabijece-autobaterii-12v-de-500-auto-pulsni-nabijec-baterie-1961.html

Ovšem je otázkou nakolik by to bylo funkční - to zas musí elektronkový inženýři schválit :-)

přesně takto jsem si to představoval :D

solární článek za 2000kč když tu mám 220v je nesmysl, Lídlovskou nabiječku mám , jenže na ní musím vždy zmáčknout knoflík, já to chci vyřešit opravdu pididobijením, které bude když přijedu a nahodím jistič 220v rovnou automaticky do těch autobaterek něco málo docmrndávat a ideálně právě jednoduché trafíčko do zásuvky.

PS: tu lidlovskou nabiječku tedy raději rozeberu a přeletuju.
Lark

#8 Příspěvek od Lark »

Kdysi jsem používal přes zimu něco podobného jako táta Woity, jen s tím rozdílem, že jsem měl to trafíčko 24V/2W (používalo se na kontrolkách v rozvaděčích a mělo svorky na šroubky, zastříknuté v červeném, nebo černém plastu). To trafo je zkratuvzdorné a měl jsem tam jen diodu, tehdy KY130/60V. Dnes bych tam dal 1N4001. Neměl jsem tam ani tu žárovku, protože to trafo při přetížení stejně nedá velký proud a oteplení je minimální. Měl jsem to zalité v epoxidu i se zástrčkou, jako dnešní adaptéry. Tehdy Š110 startovala i v největších mrazech jako v létě. :D
Woita
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Woita »

Lark: Tak táta asi používal to samé trafo, takové to s tou rybinou dole, žejo? Ty trafíčka se používaly do rozvaděčů, ke kontrolkám apod., daly se na tu rybinu nacvakávat další komponenty jako tlačítka atd. Je dokonce možné že to bylo to 24 voltové (těch 12V jsem si vycucal z prstu, ony se ty trafíčka dělaly na na 12 i 24V). Myslím že na tu baterku by se dalo použít 12 i 24 voltové, ona ta baterka si to stáhne na své napětí dle zásady Silnější vyhrává. Díky zkratuvzdornosti těch malých trafíček je to velice bezpečné.
(Je to v podstatě stejné řešení jako psal Náčelník)
Lark

#10 Příspěvek od Lark »

Jó, to sou přesně ona.
JardaRůžička

#11 Příspěvek od JardaRůžička »

Kdysi jsem používal totéž. Protože sklerotik jsem byl i za mlada, měl jsem to udělátko přišroubované na stropu garáže a kablík vedený oknem a zapojený do zásuvky zapalovače (to abych neodjížděl se zapojeným dobíjením :oops: ). Ale baterie mi tak vydržela 7 let bez zaváhání.
Lark

#12 Příspěvek od Lark »

Měl jsem to taky tak a uskřípnutý do okna, aby mi tam nevlezli myši. :lol:
pepin

#13 Příspěvek od pepin »

kluci a nestačí mi teda opravdu nějaké obyč trafo--12-15 voltu, cca 300ma, těch mám ruzných několik a jen to potunit nějakou diodou ?

Zásadní dobytí už bych vždy vyřešil bud modelářským nabiječem, nebo tou nabiječkou z Lidlu, v podstatě mi jde ale opravdu nejvíc o udržování baterií, které využívám občasně, ale samozřejmě, že když z nich pak potřebuji sosat větší proudy, tak jsou vybitý.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Woita »

Určitě takový malý trafíčko, třeba 2 až 3 VA, jedna dioda, a je to hotové. Tahle minitrafiíčka jsou pěkně měkká a to se na tuto aplikaci hodí. Diodu dej jen jednu, ono to pulsování je zřejmě pro Pb aku dokonce užitečné.
Lark

#15 Příspěvek od Lark »

Woita má pravdu, při použití většího trafa už budeš muset řešit omezování proudu i limitaci napětí. To kontrolkové trafíčko můžeš nechat připojené trvale.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“