Výroba uhlíkové ostruhy

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Výroba uhlíkové ostruhy

#1 Příspěvek od Celeron »

Zjistil jsem, že ať dělám, co dělám, Funtána 2600 mě stále přistává na 3 body a protože jsem kvůli váze dost odvrtal ostruhu z 4 mm Al plechu, je to na ní moc a ohýbá se. Tak bych rád kvůli váze uplácal list ostruhy z uhlíkovýho laminátu. Mám představu, že ze dvou hliníkových pásků š 20 mm ohnu esíčko tvaru ostruhy, nalepím na ně izolepu jako separátor. Po stranách nalepím naplocho třeba M2,5 matky na definování tloušťky. Z uhlíkovýho rowingu a laminačního epoxydu (obojí mám) uplácám nudli, zabalím ji do 40-ky tkaniny aby se trochu definovala šířka nudle po smáčknutí mezi ty tvarový plechy. Bude to fungovat a nebo bude problém že se to bez bočnic formy nudle nějak nedefinovaně rozjede a nebo zkroutí? Předpokládám, že po vytvrzení se to celý ořeže a obrousí, takže úplně finální list z "formy" nepředpokládám.
Díky
Jirka
Vilda74

Re: Výroba uhlíkové ostruhy

#2 Příspěvek od Vilda74 »

A opravdu se ti to chce vyrábět?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... odels.html
Jinak pokud to nebude ve formě po krajích se ti to podle mne rozjede 100%
Navíc broušení uhlíku dost nebezpečná a hnusná práce
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Celeron »

Malá a je to na dlouhý lokte. Tohle mám za večer uplácaný a druhej den na letadle.
Jirka
dudaj

#4 Příspěvek od dudaj »

Tohle se dá taky zpracovat tak, že mezi 2 destičky a igelitem vylaminuji pásek, stlačím a nechám ztvrdnout-
jenom trochu. Po ohřátí celek změkne a já ho vytvaruju do správného tvaru.
Pak nechám dotvrdnou a sloupnu igelit. Bezpečně a rychle lze brousit uhlík pod vodou.
I když nikde se mi nepovedlo najít že prach je karciogenní. Našel jsem jenom, že jsou nebezpečné mikročástice při spalování
v dieselových motorech.
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od sharkcom »

S plastové desky na výrobu reklamy ohnu S, s toho samého materiálu sekundáčem nalepím bočnice o výšce předpokládané síly ostruhy. Naseparuji, laminuji, lítám...
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
misamltr

#6 Příspěvek od misamltr »

Ahoj,
přesně tak jsem to udělal. Vylaminoval jsem dva samostatné jazíčky a potom jsem je slepil a mezi ně dal pásek uhlíku. Má 10g. Akorát jsem to měl udělat celé z uhlíku, protože pruží.

Michal
LittleFalco

#7 Příspěvek od LittleFalco »

Kdyz udelas bocnice, bude to vyrazne snazsi. Jina varianta je udelat formu bez bocnic, ale pak ten dil zas musis udelat cca 3x sirsi a oriznout ho - naplacas tam furu matrose zbytecne. Vzhledem k tomu o jak dulezity dil se jedna, bych zvolil variantu s bocnicemi. Do toho to naplacal a bud odvakuoval, nebo formu uzavrel svrchnim dilem a stahnul sverkama. Bude to pak o neco lehci,ale hlavne vyrazne pevnejsi..

Kdyz budes rezat uhlik treba pilkou na zelezo, nestane se nic. Kdyz na to vezmes flexu, chce to min. rousku na hubu. Kdyz to budes polevat vodou, nebude to ani prasit.. Orezaval jsem pomerne velke uhlikove dily nekolik let (4m dlouhe lode a listy padel) temer kazdy den. No, oproti takove odpoledni prochazce Legerovou ulici je brouseni uhliku primo balzam na plice :lol:
Zpátky doma, v kopcích :-)
StanleyP
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od StanleyP »

Ahoj. JA som robil ostruhu tak že som si vyrobil lisovaciu formu zo styroduru tak ako je na obrázku. samotnú ostruhu som laminoval tak že jadro ostruhy tvori dyha 2x 0,8mm a potom niekolko vrstiev skla po oboch stranách potom niekolko vrstiev uhlíkového rovingu po oboch stranách a nakoniec skelná tkanina cca 48g/m2. Celé vložené medzi dva pláty hrubšieho durofolu. Vložil som to všetko medzi tie lisovacie šablony a stiahol sverkami. potom po vytvrdnutí som polotovar orezal na potrebnú šírku.

edit: bolo to na piper čo mám medzi mojimi modelmi na rcalbume
Přílohy
priklad.jpg
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

dudaj píše:Tohle se dá taky zpracovat tak, že mezi 2 destičky a igelitem vylaminuji pásek, stlačím a nechám ztvrdnout-
jenom trochu. Po ohřátí celek změkne a já ho vytvaruju do správného tvaru.
Pak nechám dotvrdnou a sloupnu igelit. Bezpečně a rychle lze brousit uhlík pod vodou.
I když nikde se mi nepovedlo najít že prach je karciogenní. Našel jsem jenom, že jsou nebezpečné mikročástice při spalování
v dieselových motorech.

To není vůbec špatnej nápad. Nemám totiž nic nelepivýho, co by se dalo použít na ty bočnice tl 3 mm a zároveň šlo při tý tloušťce ohnout do S. Čím jsi laminoval? L285? Kolik je asi ta "jen trochu" doba abych kolem toho nemusel stále dupat?
Díky
Jirka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Celeron »

LittleFalco píše:Kdyz udelas bocnice, bude to vyrazne snazsi. Jina varianta je udelat formu bez bocnic, ale pak ten dil zas musis udelat cca 3x sirsi a oriznout ho - naplacas tam furu matrose zbytecne. Vzhledem k tomu o jak dulezity dil se jedna, bych zvolil variantu s bocnicemi. Do toho to naplacal a bud odvakuoval, nebo formu uzavrel svrchnim dilem a stahnul sverkama.

Máš pravdu, zas toho uhlí moc nemám a pak z toho 2/3 zahodit... Jak jsem psal ten rowing zabalit do třicítky tkaniny, to by se nemuselo moc rozjet. Nebo myslíš, že se to při stlačení "rozmotá"? Asi jo, takovýhle nudle je dost "živá".
Díky
Jirka
LittleFalco

#11 Příspěvek od LittleFalco »

Kdyz to udelas z jednosmerky tkaniny, tak se ti to nerozjede, ta je prosita proti posunu. S rovingem nevim. Ale hlavne - dovnitr nikdy nevidis..
Ohybat vyrobek, kdyz pryskyrice naskocila do gelu - no, je to asi dobra vec, jak si zjednodusit zivot, ale obavam se, ze to ma vyrazny vliv na pevnost. Takze pro tvuj pripad nevhodne. Vlakna tkaniny jsou v kompozitu zalita pryskyrici proto, aby se jim zabranilo v posunu. Hadej, co se stane, kdyz pryskyrice zgelovati a ty to ohnes?? Ano, jednotliva vlakna si udelaji tunylky ve kterych se budou moci pohybovat. A to je presne to, co nechceme. Tim pohybem se zacnou prerezavat az to jednou dojde na mez pevnosti a rupne to cele.
Kazdopadne diky za radu - i kdyz to tvuj problem nevyresi, tak o tomhle jsem jeste neslysel a je to dobry napad, jak snadno vyrobit nejake nenosne dily.
LittleFalco

#12 Příspěvek od LittleFalco »

Jeste me napadlo zkusit Veku, ten urcite vytahne z rukavu nejaky dobry napad - ja jsem proti nemu v laminovani takovy brouk pytlik :lol: :lol: :lol:
dudaj

#13 Příspěvek od dudaj »

LittleFalco píše:Kdyz to udelas z jednosmerky tkaniny, tak se ti to nerozjede, ta je prosita proti posunu. S rovingem nevim. Ale hlavne - dovnitr nikdy nevidis..
Ohybat vyrobek, kdyz pryskyrice naskocila do gelu - no, je to asi dobra vec, jak si zjednodusit zivot, ale obavam se, ze to ma vyrazny vliv na pevnost. Takze pro tvuj pripad nevhodne. Vlakna tkaniny jsou v kompozitu zalita pryskyrici proto, aby se jim zabranilo v posunu. Hadej, co se stane, kdyz pryskyrice zgelovati a ty to ohnes?? Ano, jednotliva vlakna si udelaji tunylky ve kterych se budou moci pohybovat. A to je presne to, co nechceme. Tim pohybem se zacnou prerezavat az to jednou dojde na mez pevnosti a rupne to cele.
Kazdopadne diky za radu - i kdyz to tvuj problem nevyresi, tak o tomhle jsem jeste neslysel a je to dobry napad, jak snadno vyrobit nejake nenosne dily.

tím nahřátím se to hodně povolí, takže to není až takové drama jak popisuješ, a ostruhu považuji za nenosný díl :)
Samozřejmě jde o prohnutí - ne zlom 90°.
LittleFalco

#14 Příspěvek od LittleFalco »

Protože v autor vlákna v úvodním příspěvku psal že se mu ohýbá ostruha z duralu, dovolil bych si jí označit za nosný díl :)

Samozřejmě že to vydrží, ale záleží i na tom, jak to bude těžké. Přece jenom je to váha na ocase.
Možná že jenom zbytečně maluju čerty na zeď, nevím, nikdy jsem tohle nezkoušel. Ale když si vzpomenu co mě kdy jak prasklo, tak zrovna podvozek bych u takhle velkého letadla touto metodou nedělal.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem na to šel jinak trochu opačně. Než ohýbat hotovou uhlíkovou ostruhu jsem z deskovýho delrinu udělal na fréze plochou formu na ten list ostruhy. Boky mají trochu úkos aby to šlo vyklepnout z formy. Delrin je "mastnej" takže se ani nemusí separovat. Pak jsem formu nahřál horkovzduškou pistolí, ona změkla a vytvaroval jsem ji do esíčka. Víko k formě jsem udělal z bezpečnostní tabulky, ta se podá sama. Jestě nevím, zda to po vylaminování jen smáčknu X svěrkama a nebo to půjde do vákuovýho pytle. Zítra má pršet a tak budu patlat uhlíkovej laminát. :)
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Dílna“