Patrona

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Ticcino

Patrona

#1 Příspěvek od Ticcino »

Ahoj,
před třiceti lety jsem strejdovi nimrodovi ukradl z kabely nábojnici do kulovnice. Schoval jsem si jí do skrýše.
Nyní si ve skrýši hrají mé děti. Nábojnici jsem z tajného místa vyhráb. Vypadá ok. Ale co s ní? Donést na městskou ?
Dík za tip.
JosefSvejk

Re: Patrona

#2 Příspěvek od JosefSvejk »

Pokud nejde o celý náboj a v nábojnici není zápalka, tak to vyhoď do popelnice. To je teda otázka :o .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
ariane
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ariane »

Kdyby granát, ale patronu do kulovnice ????, tam nemáš poblíž rybník, nebo řeku ?
novfra

#4 Příspěvek od novfra »

Využij amnestii. Ale na PČR, nikoli u měšťáků.
http://www.gunlex.cz/clanky/hlavni-clanky/1583-amnestie-na-zbrane
LittleFalco

#5 Příspěvek od LittleFalco »

Bože, už jste někdy někdo viděl myslivce, co má na pochůzce náboje bez zápalky? To je bude po škodné házet?? Teda to jsou odpovědi.. :roll:

S úřadama bude opruz.
Asi nejsi moc zběhlý v přebíjení, podle toho, co tu píšeš, takže: Já bych to dal za nábojnici do svěráku (mezi dřevěné obložení), pak kývavým pohybem vylomil ven kulku (bude to chtít trochu síly, je tam zalisovaná kvůli účinnosti), vysypal prach a vypláchl nábojnici vodou. Pak znovu upnout a budto odpálit zápalku (třeba hřebíkem), nebo ji také vypáčit. Zbývá pouze naklepnout kulku zpátky a delaborace je hotová. Kluci budou mít další hračku.
Pokud si na to netroufáš, zašel bych do prodejny zbraní, tam bývá někdo zběhlý v přebíjení vystřelených nábojnic, pro toho to bude operace tak na minutu.

Pak je ještě možnost třeba zakopat, nebo hodit do ohně a utéct, to jsi asi číst nechtěl, že.. :lol:
Zpátky doma, v kopcích :-)
JosefSvejk

#6 Příspěvek od JosefSvejk »

LittleFalco píše:Bože, už jste někdy někdo viděl myslivce, co má na pochůzce náboje bez zápalky? To je bude po škodné házet?? Teda to jsou odpovědi.. :roll:

Bože :? , napsal jsem to schválně, protože dotaz byl na "nábojnici", nikoliv na náboj.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
stas

#7 Příspěvek od stas »

LittleFalco píše:Bože, už jste někdy někdo viděl myslivce, co má na pochůzce náboje bez zápalky? To je bude po škodné házet?? Teda to jsou odpovědi.. :roll:

no Ticcino by to mal uviesť na správnu mieru - názov témy - "patrona" a v príspevku "nábojnica", ak sa jedná o prázdnu /po výstrele/ nábojnicu,
čiže bez prachovej náplne, projektilu a vypálenej zápalky, tak Švejk radil dobre....poľovník tie nábojnice nehádže po škodnej , ale ďalej zúžitkuje, ako si sám naznačil - prebíjanie...
ak sa jedná o celý náboj /ostrý / tak to daruj najbližšiemu poľovníkovi, alebo zakop /variantu polícia, rozoberanie, alebo oheň by som zavrhol
Bozha

#8 Příspěvek od Bozha »

Loni jsem našel v obchoďáku na zemi nevystřelený pistolový 9 mm. Cestou jsem ho dal městské na služebně do okýnka se slovy tady to jsem našel, tak si to nechte... Nic neříkali...
Ticcino

#9 Příspěvek od Ticcino »

Dobře, mám to tady.
Jedná se o 7x57R (dle popisku)
Normální náboj, co ležel 30 let v kůlně.
Nebylo to nikdy vystřelené. Vystřelit to může.

Jestli se to jmenuje náboj nebo patrona, za to se omlouvám, nejsem kovaný v této terminologii.
Každopándně, nahání mi to strach a rád bych se toho zbavil.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Nakadah »

JJ odevzdej to poldu a budou te mit v registru, jako potencionalniho nelegalniho ozbrojovace. Nak
jmjm

#11 Příspěvek od jmjm »

Ahoj, někde to zahrab a to bude nejjednodušší. Po takové době už bude zřejmě patrona nestabilní takže ani pro nimrody (se zdravým rozumem) nebude použitelná a s policajty chtít něco řešit je opruz. Hlavně se nepokoušej jí rozebírat jak někteří radí, i ta zápalka dokáže ošklivě potrhat prsty
psena
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od psena »

Vyrůstal jsem mezi nábojama do kulovnic, brokovnic od mala, nevím proč někomu nahání jedna takovou úzkost.
V klidu ji fakt hod nějak do jezera nebo zahrab do země, víš kolik daleko težší munice je v zemi na území ČR?
LittleFalco

#13 Příspěvek od LittleFalco »

Před třiceti lety se náboje moc nepřebíjely. Byly za pár korun, tak to trochu postrádalo smysl. Já jsem začal střílet v roce 1987. Ne jako nimrod, ale sportovní střelbu a přebíjení se mi vyplatilo až po roce 90, kdy došlo ke skokovému nárůstu ceny. Takže vystřelené nábojnice tenkrát všichni rovnou vyhazovali.

Jestli si někdo myslí, že 30 let je na střelivo hodně, tak je dost mimo mísu. V armádě jsme běžně stříleli samopalovou a kulometnou munici starší než jsem byl já (odešel jsem ve 32 letech). Prvně se ze skladů spotřebovává to, co je nejstarší. Dále -střelivina není trhavina, a už vůbec ne levný a na toto náchylný německý ekrazit, který potí na povrch účinnou látku a stává se tak nestabilním.

Zápalka náboje této velikosti je cca stejně nebezpečná, jako hlavička sirky. Navíc, i kdyby odešla, tak si pšoukne kanálkem do nábojnice, vždyt je v jejim dně zapertlovaná. Něco jiného je zápalka nábojů třeba z tankových kanónů ráže 100mm, to jsou trošku jiná hovada, ale to žádný soudný člověk snad ven páčit nebude. Nedělal bych z toho vědu, není to žádný houfnicový granát s membránovým zapalovačem a podobné chuťovky. Pár let jsem tahal samopalové náboje po kapsách volně ložené-daleko větší nebezpečí je chodit po ulici, kde jezdí auta po chodníku.
Zpátky doma, v kopcích :-)
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Milan Nes »

zahodit do rybníka, řeky, zahrabat ... ... s policií vůbec neřešit (1 naboj), když bys našel bednu s 600ks tak to má smysl v rámci amnestie řešit ale ... jinak oceňuji respekt, lepší než případy co to hodí do ohně :)

jinak na PČR v amnestii, pokud nechceš tak ani nemusíš říct kdo seš, jen doneseš, předáš a hurá domu, identifikace se dává jen pokud chceš legalizovat zbraň ... aby věděli komu po expertize dát vědět že si může po splnění zákoných podmínek zbraň zase vzít ... ale již legalizovanou s průkazem zbraně atp ... nic víc v tom není, z právního hlediska amnestie znamená že nemůžeš být za cokoliv v ní jmenované stíhán ...

rejpání a slovíčkaření přehlížím, i když jsem ho čekal, víme co bylo myšleno ... ale známe své lidi :-d

add munice, za dobrého skladování není problém střílet ani 80 let starou municí ... aktuálně v rezervách jsou 7,62x39 bxn z let kolem r. 85? = 30+ let a nikdo neuvažuje že by nefungovaly ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Ticcino

#15 Příspěvek od Ticcino »

ok, díky
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“