Způsoby uchycení kamery na letadlo

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
toty

Způsoby uchycení kamery na letadlo

#1 Příspěvek od toty »

Ahoj, otevírám nové vlákno, protože jsem podobné "ucelené" tady nenašel.
Zajímá mě Vaše způsoby uchycení kamer na letadla.
Hned na úvod posílám svoje uchycení, jedno "první" jen pokusné a "nefunkční"
Přidělal jsem kamery na kabinu přímo oboustrannou páskou. Kameru jsem měl omotanou balící potravinovou folíí abych pásku nelepil přímo na kameru.
Kabinu jsme neřešil, ta lze jednoduše umýt lihem od zbytků pásky.
Toto umístění mělo 2 nevýhody: kamera neměla tlumení vibrací a tak při puštěným motoru nebylo prakticky nic vidět a druhá nevýhoda je oboustranka. Stále to motat do folie a čistit...
Uchycení co není idelální, ale nenáročné na výrobu
Uchycení co není idelální, ale nenáročné na výrobu

Druhé uchycení požívám celkem dlouho,ale není to ideální.
Na EPP trup jsem přilepil suchý zip a druhou stranu jsem přilepil na takovou bílou pěnu, kterou přigumičkuju ke kameře. (na fotce je ještě bavlnka, co to měla "jistit", než jsem tomu začal věřit, že to bude držet - teď už tam ta bavlnka není a kamera nikdy neupadla, ani když jsem zastavil o obrubník)
Kabel je tam jen pro ověření úhlu sklonu...žádné FPV ani externí úložiště ani napájení [:)]
Je to rychlé pevné a nemám sucháč přímo na kameře a krásně to tlumí vibrace, ale rád bych viděl i jiné nápady...
Uchyceni 2, co zatím používám,ale rád bych ho nějak vylepšil nebo dal kameru jinam...
Uchyceni 2, co zatím používám,ale rád bych ho nějak vylepšil nebo dal kameru jinam...

Uvažuju i o uchycení kamery na držák co jsem si objednal s kamerou na přilbu,ale je to dost hmotnosti navíc, musela by tam být ta "vanička" a ještě ten kloubový spoj...
Srážka s blbcem je problém, ale srážka s blbcem v zrcadlovém bludišti je neřešitelný problém..
kroxigor

Re: Způsoby uchycení kamery na letadlo

#2 Příspěvek od kroxigor »

Mobiuse chytám jen na sucháč. Vydrží to i řádění s Toro900. Sucháč výborně tlumí vibrace.
Sony jsem vozil jen v zářezu v kabince z EPP celé to drželo gumové oko. Taky to dobře tlumilo vibrace.
Jakákoliv pevná montáž kterou jsem zkoušel příliš vibrovala a byla zbytečná zátěž navíc.

http://kroxigor.rajce.idnes.cz/Litani_2 ... G_1470.jpg

http://kroxigor.rajce.idnes.cz/Litani_2 ... name_3.jpg
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
toty

#3 Příspěvek od toty »

To tvoje uchycení přes sucháč je opravdu bezpečné?, líbí se mi, je to jednoduché a rychlé, ale bál bych se podélného vyklouznutí ? Ale asi by stačilo tam vložit nějakou malou gumu (mezi sucháč a kameru) a ta by tření zvýšila.
Takže mezi kamerou a letadlem je pouze ten sucháč? Žádná houbička nebo něco podobného ?
Srážka s blbcem je problém, ale srážka s blbcem v zrcadlovém bludišti je neřešitelný problém..
kroxigor

#4 Příspěvek od kroxigor »

Sony drží jen v žlábku z EPP do kterého je vtlačována buď gumou nebo páskem sucháče.

Mobius normálně leží jen na sucháči ničím ho nejistím - zatím to vydrželo všechno i několik pádů.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

a funguje to takhle:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U--VdkRg8js[/youtube]
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
celadnik
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od celadnik »

foto s keychain HD, aktuálne už prerobené na uchytenie mobius-ky.
Přílohy
foto36640.jpg
foto36639.jpg
Moje modely (tie ktoré som už zalietal) najdete na rcalbum.cz
Asek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Asek »

toty: Pokud nevadí pár gramů navíc, další možnost je tato. Výhodou je možnost nastavení (otočení) kamery.
Přílohy
IMG_9050.jpg
IMG_9049.jpg
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
toty

#7 Příspěvek od toty »

Takhle jsem o tom taky uvazoval, ale vaha a vibrace me zatim odradily. Jak to prenasi vibrace?
Asek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Asek »

vydrž chvilku, dám někam kousek videa - vibrace se téměř neprojevují
Asek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Asek »

Ba jo, trochu se to vlní, ale když se na to nezaměříš, docela to jde. Jinak tu kvalitu celkově mrší vimeo (youtube ale taky).
http://vimeo.com/103266122
Troll

#10 Příspěvek od Troll »

Zkus dát před objektiv kamery nějaký tmavší šedý filtr. Třeba pro začátek kousek plastu z brýlí od vietnamců. Docela to pomůže.
gardenroute

#11 Příspěvek od gardenroute »

Asek píše:...Ba jo, trochu se to vlní, ale když se na to nezaměříš, docela to jde. Jinak tu kvalitu celkově mrší vimeo (youtube ale taky)...
Vlnění je způsobené jello efektem, postačí ND filtr.

A Vimeo video nemrší, pokud dodržíš doporučená pravidla pro import videa na Vimeo (tzn. formáty, datový tok a rozlišení)... Na rozdíl od YouTube...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
toty

#12 Příspěvek od toty »

To co jsi posílal nemá žádné vlnění :lol: . Tohle je pořádně vlvnění. Je to video z prvního uchycení, tedy kamera přímo na kabině oboustrannou páskou:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xaGNFnZefv8[/youtube]
JRB
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od JRB »

Ahoj, já řeším uchycení Mobiuse na letadlo budˇpřes stavivový závit z držáku z číny (mám to vidět na obrázcích na RC albu), nebo rychlým magnetickým držákem. S magnetem létám tak 3/4 roku a zatím bez problémů. Na letadlech mám obvykle několik magnetů na různých místech dle požadovaných záběrů. Krátké video s postupem na stavbu magnetického držáku jsem dal na "jůtrubku" :
https://www.youtube.com/watch?v=_fBj68XA320
Jirka
toty

#14 Příspěvek od toty »

To je pěkné...Kde sehnat magnety ? Magneto prodejna není zatím v mám hledáčku :oops:
JRB
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od JRB »

Šly by sehnat třeba na aukru, nebo na DX. Nějaká prodejna je i v čechách, ale nevím o ní.
http://aukro.cz/listing/listing.php?order=m&string=neodymov%C3%A9+magnety&bmatch=s0-czech-0717
Jirka
P.S. Chvíli mě trvalo, než jsem si vzpomněl. Magnety jsem pro držák koupil tady:
http://www.rc-foto.cz/produkt/neodymovy-magnet-kulaty-10x2mm/
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“