Inicialni dotazy :
Dobry den
zajimalo by mne jaky je soucasny vyklad pojmu "automatický let na zvolené místo" a mel bych k tomu nekolik dotazu.
Je vyuziti GPS pro udrzeni pozice modelu automatický let na zvolené místo ?
Je vyuziti non GPS senzoru (gyro, akcelerometr, barometr, sonar, optical flow, video kamera) pro udrzeni pozice modelu automaticky let na zvolene misto ?
Je aktivace failsafe (v pripade copteru pristani, v pripade letadla vypnuti motoru a vynulovani kormidel) automaticky let na zvolene misto ?
Jak je reseno pouziti GPS pro ucely zaznamu letu a to v pripade kdy :
- GPS je propojena do elektroniky modelu a to zda je ci neni pouzivana pro rizeni je pouze zalezitost uzivatele (kdyz vemu analogii k automobilu tak mam auto ktere muze ject 200 ale dodrzuji predepsanou
rychlost)
- GPS je propojena do elektroniky modelu ale v ridici desce neni povoleno jeji pouziti pro ucel rizeni letu (tj. auto muze jezdit pres 200 ale omezovac rychlosti mne nedovoli ji prekrocit)
- GPS je pritomna na modelu ale s elektronikou je spojena pouze dvouvodicove pro zajisteni napajeni a datovym vystupem do telemetrie k prenosu na zem.
Mezi modelari se mnozi celkem dost dohadu a rad bych v tom mel jasno. Letam na modelarskem letisti, modely mam pojisteny a na rozdil od provozovatelu ruznych hracek vim presne co model dokaze v pripade poruchy a
vim i to jak presne se mne muze/nemuze chovat protoze mam disposici zdrojove kody k ridici elektronice.
Chapu ze jistotou je odstraneni GPS z modelu ale prijde mne to pomerne nesmyslne reseni a take bych se nerad zbytecne soudil jen proto abych dokazal ze GPS tam sice je ale specifikaci modelu to neporusuje.
Odpoved :
za účelem co nejsrozumitelnějšího vyjádření si dovolím konkrétně reagovat na Vaše dotazy ve formě, v jaké jste je položil:
· „Je vyuziti GPS pro udrzeni pozice modelu automatický let na zvolené místo ?“ Odpověď: Ne. Ovšem bohužel naprostá většina systémů, které umožňují automatický let na zvolené místo GPS obsahuje.
· „Je vyuziti non GPS senzoru (gyro, akcelerometr, barometr, sonar, optical flow, video kamera) pro udrzeni pozice modelu automaticky let na zvolene misto ? „ Odpověď: Ne.
· „Je aktivace failsafe (v pripade copteru pristani, v pripade letadla vypnuti motoru a vynulovani kormidel) automaticky let na zvolene misto ? „ Odpověď: Ne. Ovšem obdobně, jako u první otázky, většina fail-safe systémů užívaných v dnes hojně provozovaných coptérách obsahuje funkci v rámci systému fail-safe, na základě které se letadlo vrátí na místo vzletu a poté přistane. Takový let je již považován za let automatický, případně autonomní.
· „Jak je reseno pouziti GPS pro ucely zaznamu letu a to v pripade kdy : „
„- GPS je propojena do elektroniky modelu a to zda je ci neni pouzivana pro rizeni je pouze zalezitost uzivatele (kdyz vemu analogii k automobilu tak mam auto ktere muze ject 200 ale dodrzuji předepsanou rychlost)“ Odpověď: Přítomnost samotného systému GPS ještě nekvalifikuje model letadla na bezpilotní letadlo (UA). Pokud je ovšem systém, který umožňuje provedení automatického letu na palubě přítomen, byť není v daný okamžik letu pilotem aktivován, nespadá letadlo do kategorie modelu letadla, ale do kategorie bezpilotních letadel (UA).
„- GPS je propojena do elektroniky modelu ale v ridici desce neni povoleno jeji pouziti pro ucel rizeni letu (tj. auto muze jezdit pres 200 ale omezovac rychlosti mne nedovoli ji prekrocit) „ Viz odpověď výše.
„- GPS je pritomna na modelu ale s elektronikou je spojena pouze dvouvodicove pro zajisteni napajeni a datovym vystupem do telemetrie k prenosu na zem.“ Odpověď: Pokud model letadla neobsahuje jiný systém, který by umožňoval provedení automatického letu, daný stroj je možné kvalifikovat jako model letadla. Samozřejmě záleží také, mimo jiné, na účelu použití daného letadla.
Uvědomujeme si, že v dnešní době řada systémů obsahuje funkce, které letadlu umožní provedení automatického letu, byť o tyto funkce provozovatel nemá zájem a systém využívá za jinými účely. S odkazem na uvedenou problematiku bych rád poznamenal, že pro letadlo spadající do kategorie bezpilotních letadel (UA), které je provozováno výhradně za účelem rekreace a sportu (tzn. za nekomerčními účely) není vyžadováno speciální Povolení k létání letadla bez pilota (pro letadla hmotnostní kategorie 0-20kg). Pilot pouze musí dodržovat pravidla létání stanovená Doplňkem X, předpisu L2.
Doplnujici dotazy :
Diky za rozsahlou odpoved, na internetu koluji mezi modelari dost zajimave skazky a jiz pri zacatku praci na D.X jsem zjistil ze je lepsi se ptat primo u zdroje
Dovolil bych se zeptat jeste trochu jinak abych si overil ze jsem dobre pochopil vase odpovedi.
Pokud dobre chapu tak v pripade ze budu mit desku na ktere budu mit software ktery nebude mit funkce pro RTL/Waypoint let ale bude mit aktivni position hold plus failsafe bude pristani rovnou na pozici na ktere jsem v okamziku letu tak je takto vybavena coptera i nadale klasifikovana jako model a nejedna se o UA ?
Vzhledem k tomu ze D.X je psany leteckou pravnictinou tak bych se zeptal lidsky – rekneme ze budu letat s copterou rozumne, na modelarskem letisti kde vim jake jsou letove pomery, neni umisteno v rizenem prostoru, neni umisteno v zastavbe, pilot je pojisten a samozrejme leta pro nekomercni ucely a jsem schopen kdykoliv prerusit let. Potrebuji pak pro copteru s aktivni RTL funkci nejake dalsi papiry ? Vidim ze v tomto pripade nepotrebuji Povoleni k letani letadla bez pilota ale nerad bych si nabil na tom ze bude potreba nejaky jiny papir (napr. letovy denik nebo neco podpobneho)
Rad bych vas jeste pozadal o vyhled do budoucnosti – myslite ze v dohledne dobe nastane nejaky zasadni zlom v provozu copter z modelarskeho hlediska ? Opet mluvim o letani nekomercnim a za bezpecne situace kdy clovek splnuje vsechna doporuceni D.X pro modely do 20kg.
A jeste jeden dotaz – mohu publikovat vase odpovedi na modelarskem foru ? Myslim tim hlavne pro spoustu lidi kteri uz vytrhavaji GPS jednotky ze vsech modelu co maji
Doplnujici odpoved :
pokud bude mít letadlo pouze funkci umožňující nouzové přistání prostřednictvím funkce fail-safe v místě, kde došlo ke ztrátě kontrolního a datového spoje, lze takové letadlo považovat za model letadla.
Pro provoz bezpilotního letadla za nekomerčními účely, je dle Doplňku X potřeba vést deník letadla (v blíže nespecifikované podobě, tzn. např. fyzicky, příp. elektronicky) a mít sjednáno pojištění odpovědnosti z provozu letadla (v tomto případě stačí klasické modelářské pojištění).
Ve věci dalšího vývoje legislativy, lze očekávat úpravy regulace provozu v oblastech hustě osídlených prostor (především města). Nicméně bližší informace v tuto chvíli nemám k dispozici.
Se zveřejňováním závěrů této komunikace, případně citací problém nemám. Případní tazatelé se mohou na ÚCL obrátit standartní formou (prostřednictvím podatelny).