Podivně otočené kuláky na DFC hlavě

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Podivně otočené kuláky na DFC hlavě

#1 Příspěvek od Woita »

Ahoj všichni,
na novém vrťasu TRex 450 plus DFC jsou kulové čepy táhel na desce cykliky, co jdou nahoru k listům, zvláštně otočené o 90°. Přijde mi to divné, zdá se mi že jsou při otáčení swashplate namáhané v nevhodném směru, takže by mohla mít tendenci se očka z kulových čepů vytáhnout.
Copak je tohle za inovaci? Dokážete někdo vysvětlit, co konstruktéra vedlo k tomu otočení?
Napadá mě jedině, že by to mohlo plnit funkci mechanické pojistky, kdy třeba při naražení listů do překážky by to vylítlo z těch čepů aby se předešlo škodám.
DFC Plus.jpg
Naposledy upravil(a) Woita dne pon 02.06.2014 14:40, celkem upraveno 2 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Elfew
Kontaktovat uživatele:

Re: Podivně otočené kulaáky na DFC hlavě

#2 Příspěvek od Elfew »

Tak to maji vsechny nove DFC cykliky.. no stres :)
myslim ze to je zduvodu vetsi prasnosti hlavy... urcite jsem o tom neco cetl na helifreaku
mirda328

#3 Příspěvek od mirda328 »

Woita píše:Ahoj všichni,
na novém vrťasu TRex 540 plus DFC jsou kulové čepy táhel na desce cykliky, co jdou nahoru k listům, zvláštně otočené o 90°. Přijde mi to divné, zdá se mi že jsou při otáčení swashplate namáhané v nevhodném směru, takže by mohla mít tendenci se očka z kulových čepů vytáhnout.
Copak je tohle za inovaci? Dokážete někdo vysvětlit, co konstruktéra vedlo k tomu otočení?
Napadá mě jedině, že by to mohlo plnit funkci mechanické pojistky, kdy třeba při naražení listů do překážky by to vylítlo z těch čepů aby se předešlo škodám.
DFC Plus.jpg

Ahoj,

sice přesně nevím, co soudruhy z Taiwanu vedlo k této prazvláštní konstrukci čepů na cyklice (možná to je kvůli eliminaci namáhání uchycení táhla v gripu), ale vím naprosto přesně, že montáž i demontáž táhel kolektivu je dost obtížná. Mám to přesně tak u T-Rexe 500 PRO DFC a už jsem si s tím užil dost. I seřizování délky zmiňovaných táhel není dobře vyřešeno, protože ten mezikus mezi táhlem a plastovým očkem má na obou koncích stejný závit, takže seřízení táhla nacvaknutého na kuličce (čepu) je prakticky nemožné.
Přeji příjemnou zábavu :-) Zlatá normální hlava.
Bölkow BO-105 (500) Spirit PRO, EC-135 DRF (500), Spirit, T-Rex 500, Spirit 2, OMP M2 Evo
a éra
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: Podivně otočené kuláky na DFC hlavě

#4 Příspěvek od Woita »

No já jen že mám objednanou a na cestě tuhle hlavu
Tarot_DFC_hlava.jpg

tak jestli nejsem sto let za opicema :?
Tam jsou ty čepy podle mě z konstrukčního hlediska správně, ale třeba trend jde jinam?
beka

#5 Příspěvek od beka »

No já kdysi dělal v dílně kde měly jakysi specielní stroj z ameriky ktery měl točící hlavu,vypadala podobně jako deska cykliky vedli k tomu čtyři táhla bylo to na vyvažování nějakych součástek točilo to dvacet tisíc otáček, ty táhla tu hlavu vychylovaly z osy. jde o to že ty kuláče byly také tak jako u DFC.ale dělo se toto když vypadl proud tak se nic nestalo,ale jednou tu hlavu při ůdržbě otočily obráceně a při vypadku proudu ty táhla vypadli a zničily vše v okolí. nemohlo se přijít na to proč , až přijeli z usa a vysvětlily to: při vypadku proudu ty táhla mají snahu vypadnout ale když jsou jako u DFC tak se táhla tlačí vahou k závitu kulového čepu ale když se to zamontovalo obráceně tak odstředivá síla má snahu ty táhla vyrazit,čili se táhla tlačí k zavitu kulového čepu, když to bylo obráceně a vypadl proud ,táhla vypadávaly z kuláčů a ničily. a ted si to přeberte, je to už hooodně dlouho
MCPX-BL, blade 130x,trex 500, trex 550 dominator, dx7
Woita
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Woita »

Tak to by mohlo být vysvětlení, ta odstředivá síla.
Ale zase všechno má svoje pro i proti.

Při tom výpadku proudu (neboli při vypnutí plynu na vrtulníku) by se to tlačilo k "závitům", ale od toho máme na vrťasech volnoběžku, takže tohle nenastane. Avšak když přidám plyn (při roztočení) to bude mít snahu vyběhnout ven. Takže se těmito přidávacími (roztáčecími) cykly budou očka opotřebovávat (roztahovat), jako kdybych je stále sundaval a nandaval. :?:

Tohle při uchycení ala klasika nehrozí, tam stále sedí očka pevně na kulových čepech. Ale zase tam je ten efekt s odstředivou silou, která tahá za ty páky směrem ven. Ach jo... Nic není černobílé.
Čert ví, jak velká ta odstředivá síla je??? Kdo nejste moc daleko od fyziky v šesté bé, nedokážete tu sílu aspoň přibližně spočítat? Otáčky 3000/min, poloměr 15 mm, hmotnost 3g (všechno odhaduju, navíc ta páka je nahoře na ložisku, ale pro představu co se tam děje by to mohlo takto zjednodušeně stačit). :idea:

Edit: Tak jsem to zkusil spočítat, na to táhlo Tarot z obrázku nahoře, po dosazení hodnot které jsem zde odhadnul, mi vyšla odstředivá síla 4,43N. Nevím, je to na ten kuláček hodně nebo málo? No snad kvůli tomu nevypadne. (Pro představu těch 4,43N je síla kterou působí gravitace na závaží o váze 443gramů - to je dost ne? To by snad i mohlo vypadnout, kdyby byl kuláček volnější.)
Safra spočtěte to někdo, jestli jsem se někde neseknul, mě se to nezdá. Nejdřív jsem zapomněl mocninu, to mi vyšlo málo, a teď tohle, to je zase moc :mrgreen:
Naposledy upravil(a) Woita dne pon 02.06.2014 17:46, celkem upraveno 1 x.
if1

#7 Příspěvek od if1 »

[i][/i]
Chlapi a prečo nejdete radšej lietať..? dokonca aj sex je lepší naživo ako pri compe.. :) :P
Prôtos 500/Spirit, Tarot450PRO/KBAR
SoloPro 100 3D, Rave 450FBL
T8FG Super, Phoenix5
Woita
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Woita »

Nojo ale tady fouká vítr jako sviň... Tak aspoň koukam co kde lítá, vylepšuju, ... a pak vznikají takovýhle blbý debaty. :oops:
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Elfew »

Podle me to ma aerodynamicky efekt kdyz uz nic :D

Mam tu otocene kulaky na DFC cyklice, proto jsem ti rikal at si koupis tu T-Rex hlavu :( snad tam ta tarot bude pasovat
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Arcicorsa »

Už se to párkrát řešilo, je to kvůli jinému poměru přepákování a je to z důvodu aby stouplo rozlišení serv (využije se celá dráha serva ale také zatížení serva) kdežto když se to nechá postaru jako to je na klasické FB či FBL hlavě tak klesne rozlišení serv (nevyužije se celá dráha serva a servo není tak namáhané protože tahá za delší páku)... Nakreslit a proštudovat je to jednoduchý stroj na principu pák.. Každopádně funguje obojí.
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
Václav Procházka

#11 Příspěvek od Václav Procházka »

Arcicorsa : a není to náhodou z důvodů, že u první DFC hlavy měl Align velké problémy, které spočívaly, že se občas utrho ovládání hl. gripu, protože se příčilo v horním uložení úchytu.
Align se snažil okopírovat DFC hlavu od Goblina, ale úchyt ovládání od desky cykliky neuděl plovoucí a vysoké namáhání vykonalo své. Později se to řešilo zvětšením vůle v horním uložení, ale toto pozdější vylepšení na desce cykliky, vypadá funkčně.
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Arcicorsa »

O tom vím ale touto úpravou by si nepomohli, nemá to na namáhání DFC táhel a jejich uchycení v gripech opravdu žádný vliv.. Jen je kratší páka na cyklice a servo musí ujet delší dráhu na stejný úhel náběhu listů.. Má to takto i Sniper FBL který má klasickou hlavu s kompenzátorem.. Je to pro to aby se využilo plné rozlišení serv a tudíž řízení bylo jemnější.. Sám létám DFC na R600 kde mám klasickou desku cykliky, také jsem měl DFC hlavu na R450 kde byla také stará cyklika a nikdy s tím nebyl ani není žádný problém (R450 už nemám tedy), ten problém s trháním táhel z gripů vyřešily tvrdou až skoro kamennou hlavou, tzn příčná hřídel se méně vyvrací v hlavě a ty páky od gripů se nepříčí přes desku cykliky..
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
OPR
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od OPR »

.... je to skutečně tak, jak popisuje kolega Arcicorsa. Opravdu se tím dohání nesprávná geometrie hlavy a prodlužuje náhon desky cyklky od serv - bezpádlu se zvětšuje možnost pracovního prostoru a jemnost. Víc v tom nehledat.
chastra
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od chastra »

Já se na to koukám trochu jinak. První kdo přišel s DFC hlavou byl SAB a aby se Align odlišil dal ty kuláky kolmo (pro mě to má efekt v tom, že se táhla u alignu blbě sundavaji.)
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od pkotatko »

SAB neprisel jako prvni s DFC hlavou, ale to je jedno.
Otoceni kulicek o 90 stupnu je opravdu o tom dostat se blize k hlavni hrideli a prizpusobit pomery prepakovani co nejlepe.
Stejny system pouziva treba Kasama na klasicke FBL i FB hlave.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“