Kvadrokoptéra - příčina pádu
-
Trigger737
Kvadrokoptéra - příčina pádu
Dobrý den, včera jsem byl létat s koptérou, a najednou z ničeho nic se převrátila a spadla (cca po 7 minutách letu). Naštěstí z malé výšky, takže se nic nestalo. Teď se ale bojím ji vzít do větší výšky, aby to nedopadlo ještě hůř. Foukal docela silný vítr a testoval jsem jí s novou Nazou-m V2, kterou ještě nemám dobře vyladěnou, proto se koptéra dost třese. Dříve jsem létal s deskou kk 2.1.5 a při mém posledním letu se mi stalo to samé a také z malé výšky. Proto jsem byl rozhodnutý koptéru renovovat, vylepšit a koupil jsem jí novou Nazua nové regly. Nyní se mi ale nedaří přijít na příčinu toho pádu. Nevíte si s tím někdo rady? Zdá se mi, jako kdyby při letu přestal jít jeden motor. Ale to je jen doměnka. Dole přikládám celou konfiguraci koptéry a video z onoho pádu. Předem děkuji za odpovědi a doufám, že jsem nic důležitého nezapomněl.
Konfigurace koptéry je:
Rám: Turnigy talon
Deska: Naza-m V2
Regly: Turnigy Multistar 30A (OPTO)
Motory: NTM Prop Drive Series 28-26 1200kv
Vysílač: Turnigy T9x
Přijímač: Turnigy 9X 8ch 2,4GHz V2
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4Ve4lbNKktc[/youtube]
Konfigurace koptéry je:
Rám: Turnigy talon
Deska: Naza-m V2
Regly: Turnigy Multistar 30A (OPTO)
Motory: NTM Prop Drive Series 28-26 1200kv
Vysílač: Turnigy T9x
Přijímač: Turnigy 9X 8ch 2,4GHz V2
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4Ve4lbNKktc[/youtube]
- JosefSvejk
Re: Kvadrokoptéra - příčina pádu
Tak jestli není třeba špatný ten motor, když jsi zbytek vyměnil. Zkus zkontrolovat konektory, jestli je používáš.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
-
Trigger737
Konektory používám a prohlížel jsem je. Nic jsem ale nezjistil. Na pohled vypadají motory v pořádku a nalétáno toho moc nemají.
Co si jako myslíš, že ten rotor před a za těmi stromy udělá ? No a udělal toho dost. Chce to trochu taky myslet kde litas.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Podle tohoj jak to padlo, přestal makat jeden motor.
Vsadil bych si na levý přední.
S motory co jsi napsal mám docela mizerné zkušenosti.
Tyhle MNT už nejsou co bývali.
Roztoč to bez vrtulí nastole a hýbej se vším postupně od motorů až k baterii.
Koukni na vinutí motoru, na izolaci jednotlivých fází.
Je na tom nastrčená smrštovačka, tak jestli se to uvnitř motoru nezkratuje.
Vsadil bych si na levý přední.
S motory co jsi napsal mám docela mizerné zkušenosti.
Tyhle MNT už nejsou co bývali.
Roztoč to bez vrtulí nastole a hýbej se vším postupně od motorů až k baterii.
Koukni na vinutí motoru, na izolaci jednotlivých fází.
Je na tom nastrčená smrštovačka, tak jestli se to uvnitř motoru nezkratuje.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Napiš ještě celkovou váhu, baterku a vrtule.
HK 450 + jiná poletovadla | DC-16
-
Trigger737
Ty motory ještě prohlédnu. Taky se mi to zdá na levý, přední
Co by tomu ty stromy měly udělat? Je to křoví u nás za barákem a pokud vím, tak jsem se jich ani nedotkl ( jsou tak 2m vysoké). Model byl chvilku nad nimy, to je pravda ale když padal, byl dobrých 5m vedle ( možná to z videa není tak znát) a na model jsem přímo viděl.
Co si jako myslíš, že ten rotor před a za těmi stromy udělá ? No a udělal toho dost. Chce to trochu taky myslet kde litas.
Co by tomu ty stromy měly udělat? Je to křoví u nás za barákem a pokud vím, tak jsem se jich ani nedotkl ( jsou tak 2m vysoké). Model byl chvilku nad nimy, to je pravda ale když padal, byl dobrých 5m vedle ( možná to z videa není tak znát) a na model jsem přímo viděl.
-
Trigger737
mall píše:Napiš ještě celkovou váhu, baterku a vrtule.
Celková váha včetně baterie a gopro kamery je cca 1900g
Baterie - Turnigy 3S 5000mAh
Vrtule - plastové 10x4,5
Pokud by došlo k zastínění signálu tak, že by přijímač měl ztrátu spojení tak by ta havárie mohla být způsobena přechodem přijímače do stavu fail-safe.
U 8-mi kanálového přijímače Turnigy totiž fail-safe nelze naprogramovat a je z výroby napevno nastaveno tak, že kanály 1,2,3,6,7,8 nemají při ztrátě spojení žádný signál zatímco kanály 4,5 mají Hold tj. signál dle posledního stavu před ztrátou spojení.
Skutečnost, že některé kanály na přijímači mají při výpadku spojení Hold zatímco jiné nemají žádný signál by mohla způsobit to, že Naza tento stav nevyhodnotí jako ztrátu spojení a následně dojde k havárii. Podobný případ se zrovna řeší v jiném tématu viz tento odkaz.
Předejít tomuto problému se dá buď přechodem na jiný přenosový systém tj. v T9X použitím kupříkladu Frsky vysílacího modulu a na straně modelu Frsky přijímače a nebo u stávajího systému tj. vysílacího modulu a přijímače Turnigy tím jak popisuji v tom odkazovaném tématu, pokud jsou k dispozici volné (myšleno do Nazy dosud nezapojené) kanály na tom stávajícím přijímači.
U 8-mi kanálového přijímače Turnigy totiž fail-safe nelze naprogramovat a je z výroby napevno nastaveno tak, že kanály 1,2,3,6,7,8 nemají při ztrátě spojení žádný signál zatímco kanály 4,5 mají Hold tj. signál dle posledního stavu před ztrátou spojení.
Skutečnost, že některé kanály na přijímači mají při výpadku spojení Hold zatímco jiné nemají žádný signál by mohla způsobit to, že Naza tento stav nevyhodnotí jako ztrátu spojení a následně dojde k havárii. Podobný případ se zrovna řeší v jiném tématu viz tento odkaz.
Předejít tomuto problému se dá buď přechodem na jiný přenosový systém tj. v T9X použitím kupříkladu Frsky vysílacího modulu a na straně modelu Frsky přijímače a nebo u stávajího systému tj. vysílacího modulu a přijímače Turnigy tím jak popisuji v tom odkazovaném tématu, pokud jsou k dispozici volné (myšleno do Nazy dosud nezapojené) kanály na tom stávajícím přijímači.
-
Trigger737
K zastínění podle mě nedošlo, stál jsem od koptéry cca 15m a přímo jsem na ni viděl, anténu od přijímače nemám ničím krytou, je na ní přímý výhled.
Trigger737 píše:K zastínění podle mě nedošlo, stál jsem od koptéry cca 15m a přímo jsem na ni viděl, anténu od přijímače nemám ničím krytou, je na ní přímý výhled.
OK. Nicméně i když se v tomto případě třeba nejednalo o problém způsobený přechodem toho přijímače do fail-safe tak obecně je dobré s tímto problémem do budoucna rozhodně počítat. Tedy, že přijímač Turnigy má stav výpadku spojení řešen ve vztahu ke stavu kanálových výstupů přijímače napevno tímto nekonzistentním způsobem což může být při výpadku spojení problém.
neumím odpovědět, proč to spadlo, ale to že přestal běžet jeden motor je skoro jistý. V každém případě ten zvuk před výpadkem mi víc než motor koptéry, připomíná elektrické chrastítko. Vzpomínám, že podobný zvuk měly motorky Igra v blahé paměti ....
To nemyslím nijak zle, jen říkám, co slyším, ale už i blbě slyším.......
To nemyslím nijak zle, jen říkám, co slyším, ale už i blbě slyším.......
Jak máš řešené napájení? nějaký BEC, Power modul? Přesně takto mi padla koptera (kotrmelec přes hlavu), když jsem měl poddimenzované napájenbí elektroniky - jel z něj i jednoosý gimbal, když jsem v něm analogové servíčko vyměnil za digitální, spolehlivě to spadlo. Když servíčko vzalo více proudu, něco se stalo a vždycky to udělalo kotrmelec na zem, vypadalo to taky jako výpadek jednoho motoru. Dokázal jsem tento stav spolehlivě reprodukovat i držíce kopteru v ruce, cvrnknul jsem prstem do gimbalu a už to bylo.
Naposledy upravil(a) Woita dne pát 16.05.2014 20:04, celkem upraveno 1 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz
Já to tipoval , že vlítnul do rotoru, co se musel točit za tím křovím. Začalo to točit ve směru toho rotoru. ale mohlo to být i něčím jiným. To že dostal opačnou ránu, když nad to roští nalítával tomu taky napovídalo. To že ten náklon už naza nemusela dát je taky možný ale nazu nemám, tak kdoví. ale na rozdíl od jistých teoretiků taky s coptery lítám a stromům a roští se při větru vyhýbám.
Zadruhé, spočítej si a zamysli se kolik jsi dal do vybavení coptéry a kolik stála ta jebka co to s ní řídíš. 
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
- jaroslav.falcon
Můžeš prosím tě napsat důvody proč nazýváš jeho radio jebkou?, má jí spousta kámošů a jsou naprosto v pohodě a má i do konce funkce, která nemá ani moje aurora