Sony Action Cam HDR-AS100

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
ondra1402
Kontaktovat uživatele:

Sony Action Cam HDR-AS100

#1 Příspěvek od ondra1402 »

Už je to nějakou dobu, co byla představena 3. verze Sony Action Cam - AS100:

https://developer.sony.com/devices/came ... hdr-as100/

kamera má 67g, je částečně voděodolná sama o sobě, má zabudovaný stativový závit, GPS a konečně i A/V out!

Momentálně mám první verzi AS10 a jsem s ní nadmíru spokojen. Začínám pokukovat po FPV, bohužel moje kamera má pouze hdmi výstup, což její použití značně komplikuje. Parametry nové AS100 mi přijdou na natáčení z modelů a FPV ideální - lehoučká, odolná, stativový závit, AV out.. Co se kvality videa týče, u předchozích modelů byla výborná - dobrá stabilizace, videa za špatného osvětlení taky lepší než konkurence - AS100 má být zase dál.

Co si o ní myslíte?
Ondra
malé zvíře

Re: Sony Action Cam HDR-AS100

#2 Příspěvek od malé zvíře »

taky začínám pokukovat po nějaké kamerce, ale radši si počkám na nějaké testy a srovnání s konkurencí. Jinak mě zarazila jedna věc: všude píšou že to nahrává s bitrate 50Mb/s, jenže co jsem hledal tak SDHC karta se zápisem 50Mb/s+ je snad jenom jedna a stojí čtvrtinu toho co takhle kamera... ?!?
Last one alive, lock the door!
kroxigor

#3 Příspěvek od kroxigor »

Tak já nevím mám AS15, ale kvalita videa je bídná. Neostrý obraz, studené barvy i obyčejnej Mobius za pár kaček dělá lepší video.
Co jsem viděl nahrávky z AS100V tak to není o nic lepší. GoPro 3+ to nesahá ani po kotníky.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
ondra1402
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ondra1402 »

na youtube už se začínají objevovat videa, včetně srovnání s GoPro, pod jedním řeší i karty/XAVC

kroxigor: nemáš nějakej vadnej kus? Teď jsem byl na horách, videa z AS10 jsou skvělý. Vyvážení bílé a detaily sněhu a mraků vypadají na kamarádový GP3 silver jako špatnej vtip..

špenát dělá mj. i youtube
Naposledy upravil(a) ondra1402 dne ned 23.03.2014 21:40, celkem upraveno 1 x.
kroxigor

#5 Příspěvek od kroxigor »

GoPro Killer tak to se musím jenom smát. Sony by se měla naučit komprese videa, ten špenát co dělá ze vzdálenějších objektů je hroznej.

Tady máš hromadu videí v porovnání GoPro 3+ a V100
http://www.youtube.com/user/MotorcycleR ... &flow=list
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
ondra1402
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ondra1402 »

kroxigor píše:Tak já nevím mám AS15, ale kvalita videa je bídná. Neostrý obraz, studené barvy i obyčejnej Mobius za pár kaček dělá lepší video.
Co jsem viděl nahrávky z AS100V tak to není o nic lepší. GoPro 3+ to nesahá ani po kotníky.

nechci, ať je z toho flame GP vs Sony, ale co koukám na srovnávací videa, tak mi vážně přijde video z AS100 o dost lepší, než z GP3+. Zejména ostrost, barvy a stabilizace, viz
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bntrkCX5chE[/youtube]

Spíš by mě zajímalo, jestli AV out, co to má mít, může přímo posloužit pro přenos FPV videa, jako je tomu u GP. V tomhle se nevyznám.

Další věc je údajná zvýšená účinnost stabilizace při rychlých vibracích, což by se do modelů taky mohlo hodit..
kroxigor

#7 Příspěvek od kroxigor »

Tohle je jediný video kde to vypadá líp. Buď má poškozenou GoPro nebo prohodil záznamy. Vzhledem k tomu, že mám k dispozici Mobiuse, AS15 i GoPro Black 3+ tak vím, že GoPro takhle hnusně neostrý vyblitý obraz nemá.
ananas

#8 Příspěvek od ananas »

je to jen reklamní tah :-) GP B3+ nemá tak humusnej obraz :-D jo treba snížil rozlišení a zapl protune.. Gopro je etalon pro outdoorové kamery :-)
tomashr

#9 Příspěvek od tomashr »

kroxigor píše:Tohle je jediný video kde to vypadá líp. Buď má poškozenou GoPro nebo prohodil záznamy. Vzhledem k tomu, že mám k dispozici Mobiuse, AS15 i GoPro Black 3+ tak vím, že GoPro takhle hnusně neostrý vyblitý obraz nemá.

Já teda nevím, ale videí z AS15 i AS30 (z AS100 zatím ne) jsem viděl spoustu a z hlediska kvality dané optikou a vlastním točením přímo ve FullHD byly ve vetšině případů kvalitou s GoPro rovnocenné nebo spíš lepší. GoPro vítězilo (týká se výhradně verze Black) pouze v situacích, kdy se dalo využít točení ve větším rozlišení či s větší frekvencí a pak to využít k lepšímu postprocesu. Druhou výhodou GoPro pak byly zajímavé vlastnosti pro sekvenční focení, pro modely pak AV out a v neposlední řadě velká rozšířenost a z toho plynoucí široké příslušenství. Celkově GoPro pořád vede, ale zrovna v kvalitě primárního záznamu mi to tak skvělé nepřišlo.

Pokud v tvém případě vychází AS15 opravdu "výrazně hůře", tak mám spíš podezření na kusovou vadu (v tomto bych si nic nenalhával, dnešní masová produkce k tomu občas vede).

Jinak když porovnám Sony AS30 (AS100 zatím dostupné reálně není) s aktuální GoPro Hero Black 3+, tak je sice pro mne GoPro pořád vítězem, ale zdaleka ne všech bodech. Rozdíl ceny cca 6700:10300 (aktuální minima u řekněme důvěryhodných prodejců) přitom není právě malý.
kroxigor

#10 Příspěvek od kroxigor »

Vejš jsem dával odkazy na reálná videa z AS100V již se prodává v zahraničí.
Vidím na nich stále stejné problémy které má jak AS15 tak AS30 oproti GP Bk3+:
- vzdálené objekty jsou kompresí slité do "špenátu"
- vyvážení bílé jde výrazně do studených tónů
- neostrost a aberace obrazu

Prostě tohle si značka Carl Zeiss nezaslouží
Jediné co je lepší oproti GoPro Bk 3+ je stabilizace a ovládání přes WiFi, to ale nevyváží, stabilizací zprzněný obraz.
Prostě kdo neviděl za stejné situace pořízené nahrávky GP a Sony v surovém stavu vedle sebe nepochopí.
Jo a cena AS100V bude téměř stejná jako cena GP Bk3+

Samozřejmě porovnání s GP nižších řad je na tom Sony +- stejně nebo lépe, ale v porovnání s GP Bk3+ je to výrazně horší...
O tom, že GP umí u několikrát lepší fotky ani nemluvím tady Sony zaspala mnoho let.
tomashr

#11 Příspěvek od tomashr »

Sorry, ale AS100 se moc neprodává - je to ve stavu "předobjednávka", viz třeba patrně největší prodejce foto/video v USA: http://www.bhphotovideo.com/c/product/1 ... order.html . Podle udaného termínu by to mělo být ke koupi brzy, ale zatím se prostě o běžný prodej nejedná.
Co se týče ceny, tak u zmíněného BHP je Hero 3 Black + za 398USD zatímco u AS100 avizují 298 USD - to zas tak malý rozdíl není, pořád to je 25%. Mimochodem těch 298 USD je jen o 50USD víc, než tam chtějí za AS30, to zas tak velké navýšení není.

Jinak k tomu srovnání - já ta surová videa viděl, ale na rovinu říkám, že v surovém stavu jsem viděl vedle Sony jen Hero 3 Black, ne 3+, tak nevylučuji zlepšení. Osobně nesouhlasím s tím barevným vyvážením, mě naopak přijde výstup ze Sony věrnější , Hero má sklon k "pouťovce". O problémech s kompresí bych dost diskutoval, naopak mi v některých případech přišel výstup Sony ostřejší.
K tomu srovnání - podle mě Sony některé věci vyřešilo u AS30, kde se hodně zlepšilo právě focení (byť ne úplně na úroveň Hero Black), někdy bude zajímavá i vestavěná GPS, narostly i možnosti videa. Nejvyšší GoPro je ale pořád jasně napřed v podpoře módů nad rámec FullHD, 4k je spíš symbolických, ale třeba 2k7 už bez zajímavosti není.

Nové AS100 bude třeba prozkoumat, určitě je kladem vyšší vodotěsnost i bez housingu, stativový šroub bez housingu, atd. Otázkou je, co bude s kvalitou videa - ten nový režim s vyšším bitrate nutně musí případné problémy s kompresí zmenšit, ale to se pozná jen nad surovými daty.
kroxigor

#12 Příspěvek od kroxigor »

Chápu rozdíl je v tom, že GP Bk 3 a GP Bk 3+ mají propastný rozdíl v kvalitě obrazu.
Ve srovnání s GP Bk3 není Sony tak špatná, ale ve srovnání s GP Bk3+ je to hrůza.

Mimochodem už i na českých stránkách Sony je zveřejněná cena 10 399,- viz.:
http://www.sony.cz/electronics/videokam ... 0v-as100vr

No nic nebudu zde svinit vlákno pomlouváním Sony.
Snažím se jí zbavit, ale nikdo jí nechce všichni si radši koupěj GP.
tomashr

#13 Příspěvek od tomashr »

Hm, tak tu avizovanou českou cenu lépe nekomentovat. Při zachování stejné relace k US ceně, jako je u GoPro, by měla stát asi jako Gopro Silver, což by zajímavé bylo, za cenu prakticky GoPro Black to budou mít těžké. Fakt ale je, že u starších Sony obvykle reálná cena klesla pod tu doporučenou výrazněji, než je stejný poměr u GoPro, takže to počase zas tak horké být nemusí...

Ad zbavení se Sony - tak u AS15 je otázka, kolik jsi za to dal a za kolik to chceš prodat, tento starší typ má limitů více a dnes už bych do něj taky nešel. O AS30 se už přemýšlet dá...

Na okraj řečeno - osobně vážně uvažuji, že si zrovna dneska pro nové GoPro zajdu, takže opravdu mě nelze brát za nějakého odpůrce této značky :-) Polemizuji pouze s tím názorem o extrémním rozdílu...
kroxigor

#14 Příspěvek od kroxigor »

OT:
dal jsem za ni v červnu 2013 cca 8500,-
nabízel jsem ji v na začátku roku 2014 za 2500,-
jaroslav.falcon

#15 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Mám slíbené zapůjčení nové Sonky na testy. Pokud to dopadne dám vědět. Předpokládaný termín 2.4. Jinak GP3BE je super jenom když svítí slunce, jinak žádná sláva, ale lepšího asi nic v této třídě není, jenom to plusko.

Mám dilema zda Sony sázím na Carl Zeiss, nebo počkat do léta na GP4. už čekám od začátku roku na tu Sonku :)
mají předchozí modely Carl Zeiss objektiv ? V porovnání foťáků Carl Zeiss/Standart Sony to je nebe a dudy.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“