Motor REAR_L se zapíná později.
Motor REAR_L se zapíná později.
Dobrý den, mám následující problém a fakt nevím co s tím. Mám postavenou quadrokoptéru. Deska Multiwii Crisu SE, vysílač Turnigy T9X. Vše je zprovozněno, ale bohužel v GUI se ukazuje že motor na pozici REAR_L vykazuje anomálii v podobě nižších otáček. Při zkoušení vzletu se koptéra odebrala jedním směrem až sem ji připlác na zeď, zlomil vrtuli a ohnul rotor na motoru.
V přiloženém souboru je ukázka polohy motorů.
Děkuji předem za cenné rady.
V přiloženém souboru je ukázka polohy motorů.
Děkuji předem za cenné rady.
Re: Motor REAR_L se zapíná později.
Vytrimuj vysielač tak, aby si mal pri polohe kniplov v neutráli hodnoty pri PITCH, ROLL a YAW, 1500.
Vysílač bude ok, to jsou ty modré vodorovné sloupce nad tím.
Udělal bych kalibraci regulátorů.
A také (P) v ziskách mi přijde dost málo.
Třeba někdo poradí něco jiného.
Měl jsem tu samou desku, potýkal jsem se také s problémy.
Pomohlo až přehrátí desky na nejnovjejší SW v té době 2.2.1
Je tady o této desce celá diskuze.
Nebudu sem dávat konkrétní link, v sekci Coptéry-Elektronika je toho hromada.
Tady můj poslední přízpěvek
Tak jsem tu řešil Criuse a jak mi zlobil SW
Už jsem chtě montovat jinou desku.
Ale ještě předtím jsem vše udělal ještě jednou.
Kalibrace reglu, nastavení reglů podle program.karty.
S kamarádem jsme zkoušeli všechny možné verze SW.
Zkusil jsem se vrátit zpátky na 1.9 ale nic nepomáhalo.
Tak jsme tam nahráli 2.2.1 nějaká beta. No ale s ní to létá špičkově.
Takže ani přesně nevím kde byl problém.
Zkoušel jsem vše možné od smazání Epromu po kalibraci přes jednotku. Teď jsem to týden nechal být no a podařilo se to hned na poprvé a létá jak za mlada
Teď jsem z Nazověl, takže ty diskuze nesleduji, třeba někdo poradí něco jednoduššího
Udělal bych kalibraci regulátorů.
A také (P) v ziskách mi přijde dost málo.
Třeba někdo poradí něco jiného.
Měl jsem tu samou desku, potýkal jsem se také s problémy.
Pomohlo až přehrátí desky na nejnovjejší SW v té době 2.2.1
Je tady o této desce celá diskuze.
Nebudu sem dávat konkrétní link, v sekci Coptéry-Elektronika je toho hromada.
Tady můj poslední přízpěvek
Tak jsem tu řešil Criuse a jak mi zlobil SW
Už jsem chtě montovat jinou desku.
Ale ještě předtím jsem vše udělal ještě jednou.
Kalibrace reglu, nastavení reglů podle program.karty.
S kamarádem jsme zkoušeli všechny možné verze SW.
Zkusil jsem se vrátit zpátky na 1.9 ale nic nepomáhalo.
Tak jsme tam nahráli 2.2.1 nějaká beta. No ale s ní to létá špičkově.
Takže ani přesně nevím kde byl problém.
Zkoušel jsem vše možné od smazání Epromu po kalibraci přes jednotku. Teď jsem to týden nechal být no a podařilo se to hned na poprvé a létá jak za mlada
Teď jsem z Nazověl, takže ty diskuze nesleduji, třeba někdo poradí něco jednoduššího
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Díky za rady. Mrknu jeste na regulatory a zkusim. Nahrat novejsi verzi Firmware.
-
Sofin
Dejfak píše:Vysílač bude ok, to jsou ty modré vodorovné sloupce nad tím.
Hodnoty 1468 a podobně v klidovém stavu zas tak OK nejsou. Zkus to vytrimovat, aby se hodnota blížila co nejvíc k číslu 1500.
Další krok bych udělal tu kalibraci regulátorů a kalibraci snímačů na desce.
Ovšem kalibrace regulátorů má smysl až za letu. Ve stavu kdy je koptera na stole a bez vrtulí, tak řídící deska neví nic o hodnotách jaké jsou na regulátorech. tohle jsou signály které posílá deska do regulátoru, takže je vidět, že se snaží kopteru "dorovnat" do směru který jí určuje nastavení kniplů nebo hodnoty ze snímačů.
Teď jsem zkusil nahrát firmware 2.3 a spájel jsem si konektor na propojení ESC a nastavil jsem max a min plyn. Bohužel jsem to ještě nevyzkoušel na GUI.
To trimování myslíte přímo pomocí tlačítek na vysílačce nebo uvnitř menu?
Kalibraci senzorů jsem zkoušel v GUI takže by to mělo bý t v pořádku. Ale připadám si jak Lama
nějak nedokáži číst ty hodnoty z GUI (resp. Nerozumím jim) . Ještě dám vědět. Zatím díky
To trimování myslíte přímo pomocí tlačítek na vysílačce nebo uvnitř menu?
Kalibraci senzorů jsem zkoušel v GUI takže by to mělo bý t v pořádku. Ale připadám si jak Lama
-
Sofin
Nowis píše:To trimování myslíte přímo pomocí tlačítek na vysílačce nebo uvnitř menu?
Ano, zkus to vytrimovat na vysílači. Pitch, Roll a Yaw by měly být v klidovém stavu co nejblíž hodnotě 1500.
Tak jsem spojil ESC (zkoušel jsem to i postupně pro každý ESC zvlášť) a nastavil podle pípání horní a dolní mez PWM. Po připojení na GUI jsou již hodnoty opravdu stejné, ale je tu jiný problém, který řeším. Regulátory neustále pípají a samozřejmě nefungují motory vůbec. Zkoušel jsem podle manuálu o co jde a myslím, že toto pípání vykazuje nějakou nenulovou hodnotu plynu. Zkoušel jsem vše nastavit ještě několikrát a pořád ESC pípají a motory se netočí. Přitom odblokování funguje. Má strach, že jsem ESC oddělal.
Musel jsem mít v rádiu nastavené EPA koncové body né na 100% ale min na 120% Jinak jsem motory neroztočil, ale ani neodarmoval.
A když regl zkusíš samostatně tak se motor rozeběhne?
To spíš vypadá že jsi to blbě zkalibroval.
Zkus jestli ty regulátory chodí samostatně, to pípání se děje když se regl po připojení načítá a není v 0 pozici.
A když regl zkusíš samostatně tak se motor rozeběhne?
To spíš vypadá že jsi to blbě zkalibroval.
Zkus jestli ty regulátory chodí samostatně, to pípání se děje když se regl po připojení načítá a není v 0 pozici.
Koncové body mám na 120%. Regl po připojení samostatně funguje. Právě, že vůbec nevím jak to nakonfigurovat, protože už jsem zkusil kde co. Zkoušel jsem je dát do výchozího stavu, znovu naprogramovat přes kartu a pořád nic.
Dělal jsem to tak že každý regl jsem dal zvlášť na prog.kartu
Nastavil NiCd, brzdu OFF, normální rozeběh atd..
Pak jsem zvlášt udělal kalibraci regulátorů se 100% výchylkou na vysílači.
Připojil k desce. Smazal EPROM, nadefinoval a nahrál...
A pak to šlo... Ale nebylo to snadné zkoušeli jsme nějaký kalibrační program a kdo ví co ještě. Po nezdarech se to pak prostě povedlo standartním způsobem a létá dodnes.
Nastavil NiCd, brzdu OFF, normální rozeběh atd..
Pak jsem zvlášt udělal kalibraci regulátorů se 100% výchylkou na vysílači.
Připojil k desce. Smazal EPROM, nadefinoval a nahrál...
A pak to šlo... Ale nebylo to snadné zkoušeli jsme nějaký kalibrační program a kdo ví co ještě. Po nezdarech se to pak prostě povedlo standartním způsobem a létá dodnes.
Tak teď jsem všechno udělal následovně:
napojil ESC na programovací kartu a každý zvlášť nastavil, pak jsem jim nastavil max a min na plynu a to tak, že jsem každý regulátor postupně dával do přijímače na pozici plynu, vysílačka je na max plynu a po zvukovém signálu jsem ji stáhnul na min zase počkal na signál a odpojil. Pak jsem vymazal Eprom, nahrál znova Firmware 2.3, nastavil. Připojil GUI všechno reaguje. Jakmile jsem připojil baterku, dva ESC začali pípat. Odblokoval jsem pouze dva, které se točí i na naprosto staženém plynu, dva se netočí a pípají. Tak to je na mašli.
napojil ESC na programovací kartu a každý zvlášť nastavil, pak jsem jim nastavil max a min na plynu a to tak, že jsem každý regulátor postupně dával do přijímače na pozici plynu, vysílačka je na max plynu a po zvukovém signálu jsem ji stáhnul na min zase počkal na signál a odpojil. Pak jsem vymazal Eprom, nahrál znova Firmware 2.3, nastavil. Připojil GUI všechno reaguje. Jakmile jsem připojil baterku, dva ESC začali pípat. Odblokoval jsem pouze dva, které se točí i na naprosto staženém plynu, dva se netočí a pípají. Tak to je na mašli.
To že se točí na staženém plynu je v pořádku, to je volnoběh.
Takže zkus řešit ty co se netočí.
Máš vše správně nadefinované? A máš regulátory ve správných pozicích na desce? Zkus prohodit ty co se točí s těmi co ne. Jestli je problém v desce, nebo v regulátorech
Takže zkus řešit ty co se netočí.
Máš vše správně nadefinované? A máš regulátory ve správných pozicích na desce? Zkus prohodit ty co se točí s těmi co ne. Jestli je problém v desce, nebo v regulátorech
Aké máš regulátory?
Mám tyto regulátory: http://www.rc-levneji.cz/turnigy-4/vybo ... h-30a-40a/
Teď už se netočí žádné. Pokud připojím regulátor přímo na přijímač do pozice plynu, tak jej dokáži řídit, takže tuším problém v desce.
Teď už se netočí žádné. Pokud připojím regulátor přímo na přijímač do pozice plynu, tak jej dokáži řídit, takže tuším problém v desce.