Lanka...a případný "restart" po 20-ti letech... .

Krása letu v kruhu či na polokouli má něco do sebe. jak spalováky, tak elektro. Od cvičných modeů přes UŠ až po F2B. Samozřejmě včetně maket.
Zpráva
Autor
Mirek D

Lanka...a případný "restart" po 20-ti letech... .

#1 Příspěvek od Mirek D »

Ahoj všem,

opakované přesvědčování od pár "upoutaných" přátel asi zaselo semínko... .
Před cca. 20 léty jsem odložil poslední účko. Věnoval jsem se jim od svých cca. 14-ti do cca. 20-ti let (1987 - 1993). Vždycky nás bylo víc, tedy alespoň 2.. . Kamarád pak ale nějak víc "čuchnul k frndě", prodal motory a už se mnou ani nechodil na kruh (po létech ale aspoň zradiovatěl a lítá i staví modely dál).
Měli jsme a svým způsobem ještě máme v Třebíči - Poušově asfaltový kruh pro upoutané modely. Byl vybavený pro soutěže F2A a F2C, opatřen plotem, nalajnován... . Lítala se tu Cena Vysočiny pro F2A. F2D se létalo vedle na trávě.
Plot už je pryč, z okolních tehdejších keříčků jsou teď vzrostlé stromy přesahující do letové dráhy. Asfalt je ale použitelný.
Stavěl a provozoval jsem tehdy hlavně cvičné akrobaty na 2,5 ccm. Měl jsem několik Trenérů podle starého Modeláře. Každý další kus byl různými úpravami jednodušší na stavbu a taky hlavně lehčí na váhu. Moje pilotní schopnosti stačily na klasické i obrácené přemety, vodorovnou osmu, záda, dvojitý souvrat a možná něco dalšího. Tuším že v r. 1992 jsme se zúčastnili soutěže UŠ ve Svitavách, a taky jednoho z posledních setkání úček v Hr. Králové, které pořádal p. Vydra.
Taky jsem si pořídíil Super Mastera dle plánu p. Gábriše, s motorem TONO 5,6 s tlumičem. Karburátor byl můj samodělek (na motoru byl původně RC), oceněný ve škole v rámci Středoškolské odborné činnosti. O nic zvláštního nešlo, jen jsem si na něj nakreslil dílenské výkresy a napsal nějaké povídání. Vylepšilo to známku.. .
Tehdy jsem ještě neměl auto ani řidičák, tak jsem často s érem v ruce a cajkama v ruksaku šel přes celé město 6 km na kruh doufaje, že mi tam éro někdo podrží na startu.
Super Master byl ale těžký - 1,7 kg je moc, chtělo to hodně dlouhé lanka. Ale ještě ho mám!! Jen by potřeboval vyměnit potah.
Posledním modelem, který toho ale moc nenalítal, je Gargamel konstr. K. Galatíka. Než jsem vychytal nádrž a chod motoru, tak jsme s účkama přestali. Mám v něm MVVS 2,5 DF předělanou na žhavíka.

Všechno tohle jsem lítal na strunách 0,3 mmn, které kdysi prodávala Modela. I toho Super Mastera... . Trošku mě mrazí, měl jsem tehdy 60 kg a když trochu fouklo tak se mnou smýkal po kruhu... . Kdyby se urval... .

Můj dotaz je: Kde je možno dneska sehnat pletená lanka pro účka? Zkoušel jsem Veku, ale ten už je nemá. Po tel. hovoru mi poradil zeptat se tady.
Když už jsem v tom ptaní se tady: Měli by jste k dispozici nějaký plánek nebo nákres na model pro UR 20 a UR 25. Když už bych eventuálně proháněl UŠ (možná i SUM), tak proč ne i tohle. Nějaký vhodný motor doma mám.
Díky všem za info.
vlečná Bellanca Decathlon (65 ccm) a pár historiků, převážně se spalováky... . Jo, a taky C/L..!
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

Re: Lanka...a případný "restart" po 20-ti letech... .

#2 Příspěvek od jofrey007 »

ahoj Mirku

kazdy navrat pilota uputanych modelov je vitany a je to super, ze ludia po mnohych rokoch nezabudli na tuto sportovu disciplinu.

Pletene lanka sa daju obstarat:

1. na medzinarodnych sutaziach, kde ich vacsinou nosia rusi alebo ukrajinci
2. priamo z ruska alebo ukrajiny nakupom cez eshop
3. nakupom z USA - firma Brodak

Co sa tyka planikov na US, UR - napis mi na email jofrey007@gmail.com a poslem ti nejake na email
J-Z

#3 Příspěvek od J-Z »

Ahoj Mirku
co se týká lenek, nějaké má Foxík, možná se tu objeví a napíše. V časopise volný let jenž co nevidět bude vydán (myšleno nejnovější číslo), se objeví plánek jednoduchého URka co létá můj tatík a dělá je s klukama v kroužku. Časopis vydává pan P. Kubeš asi na něj najdeš kontakt někde na internetu a nebo ti ho tu někdo napíše. Držíme ti pěsti s návratem. Osobně jsem na tom byl podobně a stojí to za to.
Foxik

#4 Příspěvek od Foxik »

Zdravím, nějaké lanka se najdou. Jestli máte zájem, tak napište na email zbynekkravcik@seznam.cz a nějak se dohodneme. Zbyněk
oplu
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od oplu »

Mirek D píše:Posledním modelem, který toho ale moc nenalítal, je Gargamel konstr. K. Galatíka.

Jen tak OT, nejedná se o pana Karla Galatíka z Otrokovic? :-)
jardah62

#6 Příspěvek od jardah62 »

Ahoj Mirku,
vítej zpět v U-rezervaci. Nákup lanek mám vyzkoušený od Brodaka, kupoval jsem takhle i izolovaná lasa pro maketáře (včetně mě). K ceně u něj přidej cca 10$ a máš cenu tady. Samozřejmě čím větší balík, tím relativně míň se dá za poštovné. Pokud se bojíš nákupu přes internet, koupím já a přepošlu. Pokud jde o další materiál pouze pro U-modeláře, mohu nabídnout zvětšeného (na 1330mm) a modifikovaného (na elektriku) Gargamela. Myšleno jak plán, tak sadu frézovaných dílů (žebra, trup, domeček motoru,..) a v případě zájmu i pohonný elektro set. Špičkový v UŠkách, použitelný i do F2B.
Dnes jsou možnou alternativou k ocelovým lankům vysokopevnostní pletené rybářské šňůry (Spidewire). Pevnostně víc než vyhovující, méně náročné na údržbu - nerezaví, nelámou se. UŠky na ničem jiném nelétám. A rychlíky nelétám. 1)u nás nemám kde 2)moje spalováky už jsem odložil do historie i proto že s elektrikou není potřeba pomocník.
Něco o mě si můžeš najít na http://www.jardah.estranky.cz .
Tak porozmýšlej, případně napiš dotaz(y).
Naposledy upravil(a) jardah62 dne pát 24.01.2014 21:32, celkem upraveno 1 x.
Jardah
jardah62

#7 Příspěvek od jardah62 »

oplu píše:Posledním modelem, který toho ale moc nenalítal, je Gargamel konstr. K. Galatíka.

Jen tak OT, nejedná se o pana Karla Galatíka z Otrokovic? :-)

Ano je to on. I s jeho vědomím jsem překonstruoval jeho Gargamela do mého Gargamaxe. A dobrý základ modifikovaný na hranici povolené velikosti v kategorii UŠ dal loni 1. a 3. místo na MČR. I takto bych chtěl panu Galatíkovi poděkovat.
Jardah
Mirek D

#8 Příspěvek od Mirek D »

Díky všem za odpovědi.

Nabídky určitě využiju. Ještě jsem kontaktoval kolegu co se mnou kdysi lítal, a patrně se taky přidá.

Jardah62: Kde v Rakovníku lítáte? My se přece známe - pár let k vám a do Pavlíkova jezdím na RC polomakety.
vlečná Bellanca Decathlon (65 ccm) a pár historiků, převážně se spalováky... . Jo, a taky C/L..!
zahal

#9 Příspěvek od zahal »

Take mohu nabidnout lanka,ale mam jen kombatácky(16m)..Take mam Gargamela-leta dobře a kamoš reže zebra na lejzru-pro mě vyhoda,protoze mame s kolegou zhruba asi 15kluku na m.krouzku a hlavni náplni je stavba uček :D
igorb

#10 Příspěvek od igorb »

ak nie je rozumny zdroj (napriklad kombatacke sa daju zohnat lahko - nedavno vypukla afera ked sa nedzi akrobatakov dostali kombatacke lanka nasekane uz na 16m, cize nepouzitelne pre F2B, skus kontaktovat Rada Dobrovolneho z Brna, bude ich mat za furik) najlepsie vysomrovat stare akrobatarske, treba prerobit oka, pripadne odstrihnut ich tak aby tam nebolo poskodene miesto kvoli ktore sa lanka vyhadzuju a vybavene, na mensie modely dobre posluzia
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jyrry »

Mirek D píše:... Jardah62: Kde v Rakovníku lítáte? ....

Odpovím než se vyhrabe z pelechu - jsme po maškarním plese :-D
http://mapy.cz/#!x=13.687159&y=50.095779&z=18&l=15
kruh je hezky vidět :-)
jyrry.webnode.cz
Mirek D

#12 Příspěvek od Mirek D »

Odpovím než se vyhrabe z pelechu - jsme po maškarním plese :-D
http://mapy.cz/#!x=13.687159&y=50.095779&z=18&l=15
kruh je hezky vidět :-)[/quote]

Dík, takže je to stávající letiště pro RC.
Ani jsem si tam toho rozšíření nevšimnul...!
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jyrry »

Mirek D píše:Ani jsem si tam toho rozšíření nevšimnul...!

ono neni moc videt kdyz je (vzacne) posekana cela plocha, jinak to je videt velmi dobre - anglicky travnik a kolem 20-30cm mantinely :-)
jyrry.webnode.cz
jardah62

#14 Příspěvek od jardah62 »

Mirek D píše:Díky všem za odpovědi.

Nabídky určitě využiju. Ještě jsem kontaktoval kolegu co se mnou kdysi lítal, a patrně se taky přidá.

Jardah62: Kde v Rakovníku lítáte? My se přece známe - pár let k vám a do Pavlíkova jezdím na RC polomakety.

No a už víme kdo je kdo. Pokud nejsem na nějaké U-soutěži, tak počítám maketářům v Rakovníku i v Pavlíkově výsledky. Swordfishe bych ale nechal v provedení RC.
Koukal jsem na mapách na ten krásný kruh, co tam máte. Závidím. Tady nejblíž byl kruh ve Slaném, ale ten je od devadesátých let zabraný jakousi soukromou společností. A hlavně je téměř v centru města, takže bohužel lukrativní.
Jardah
risah

#15 Příspěvek od risah »

Mirek D píše:Ahoj všem,

opakované přesvědčování od pár "upoutaných" přátel asi zaselo semínko... .
Před cca. 20 léty .......

Navrátilec (už 5 sezónu) blahopřeje navrátilci k lankům, která znamenají svět.

Šak se někde spolu utkáme :o))))
RisaH - C/L team Rakovník
Odpovědět

Zpět na „Upoutané modely“