První stavba copteru - Hexa, FPV, GoPro, Notebook controlled

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
FidelCapo

První stavba copteru - Hexa, FPV, GoPro, Notebook controlled

#1 Příspěvek od FidelCapo »

Ahoj všichni,
asi mě budete považovat za blázna a děláte správně, ale byl bych moc rád kdyby jste mi trošku pomohli a poradili :). V modelařině nejsem úplný nováček, ale s coptery úplný.

Můj plán je Hexacopter ovládaný nejspíš výhradně přes APM Planner a za pomoci USB ovladače (klasika páčky, žádnej joystick). K tomu přidat nekvalitní, ale rychlé FPV + offline GoPro3 (píšu z důvodu hmotnosti). Celý by se to mělo ovládat pomocí PC/MAC.

Jako základ bych tedy viděl ArduPilot Mega 2.5+ spolu s 3DR radio telemetry kitem, kterým to bude připojené do PC/MAC.

No a hodně tápu jak to funguje s tim FPV, motorama a elektronikou celkově, propojením a trochu i s rámem.

Byla by tu hodná duše s chvilkou času pro mě? Nevím co všechno za info potřebujete, tak se dyžtak ptejte :)
Děkuju a připomínám že jsem noob, tak né že mě hned vyženete, že to nedám ;)
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

Re: První stavba copteru - Hexa, FPV, GoPro, Notebook contro

#2 Příspěvek od Nakadah »

No a prvne bych rad vedel jestli nepracujes na Palestinske ambasade. Nak
FidelCapo

#3 Příspěvek od FidelCapo »

Ne, ani to nehodlám využít na jiné než sportovní záběry. Možná budu trochu šmírovat holky, ale to je tak všechno ;)
vlkodlak
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od vlkodlak »

Je dobré si dávat náročné cíle .... :) Jen jestli by se tam člověk neměl propracovat postupně. Rady se tu dočkáš pravděpodobně u konkrétního problému. Ale pokud nemáš jasno v celkové koncepci...
RadiomasterTX16S, V 911, V 939, V912, Eachine E160
FidelCapo

#5 Příspěvek od FidelCapo »

Chápu, řeknete mi že jsem si ukousl moc velký, ale nebudu si kupovat/stavět něco co nepotřebuju a vymejšlet koncepci u který mi pak budu řesit problémy, nebo bude nesmyslná.

Hrubou představu mám, jen nevím komponenty a propojení, který ale si myslim nebude tak těžký, pokud si budu jistej že se to do sebe vůbec zapojit jde.
vlkodlak
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od vlkodlak »

...zásuvku můžeme zapojit dvěma způsoby:
Na jeden si nemohu vzpomenout, kdyby jste mě zabili a ten druhej vás spolehlive zabije.
Tady Ti nikdo nebude vysvětlovat, že červený drát patří do svorky A7. Protože na rozdíl ode mne, můžeš mít modrej. A bude fungovat taky. Podle toho co píšeš:
1. Udělej si s přítelkyní hezký weekend (když chceš utrácet)
2. Studuj, pak do toho ty peníze teprve nalej......
FidelCapo

#7 Příspěvek od FidelCapo »

Asi bude ale dobrý když trochu rozvedu dotazy..
1) Jakou použít elektroniku a motory, aby se to uneslo a mělo to dobu letu cca 15-20min?
2) Je ArduPilot Mega nejlepší/jedinej pro komunikaci s APM Planner?
3) Doporučíte mi Hexa frame? Nebo je lepší vlastní?
4) Lze ArduPilot propojit s radio telemetry kitem a zároveň s FPV kitem nebo ten už s Ardupilotem nemá co dělat?
5) Co všechno potřebuji pro FPV? Je možné posílat FPV rovnou na monitor počítače nebo externí monitor?
6) Lze do ArduPilota připojit víc telemetrií najednou? Např.: Optical Flow senzor + GPS + AirSpeed senzor?

Je toho samozřejmě víc, ale už se to většinou odvíjí od těhle dotazů. A ještě díky všem za čas a snahu ;)
FidelCapo

#8 Příspěvek od FidelCapo »

vlkodlak píše:...zásuvku můžeme zapojit dvěma způsoby:
Na jeden si nemohu vzpomenout, kdyby jste mě zabili a ten druhej vás spolehlive zabije.
Tady Ti nikdo nebude vysvětlovat, že červený drát patří do svorky A7. Protože na rozdíl ode mne, můžeš mít modrej. A bude fungovat taky. Podle toho co píšeš:
1. Udělej si s přítelkyní hezký weekend (když chceš utrácet)
2. Studuj, pak do toho ty peníze teprve nalej......

Dobrý. A teď zpět nohama na zem ;)

Nepotřebuju manuál k zapojení přehrávače, ale obecný rady do začátku složitýho projektu..
Otázky který mi dělaj problémy už jsem napsal.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Dejfak »

Obecné rady, dej te mi obecné rady na auto.
Má mít 4 kola, motor atd...
Každá coptera má své, ale také má několik motorů, regulátorů atd...
Obecná rada je dost všeobecná.
Navíc moc nerozumím proč to chceš řídit přez PC?
Není jednodušší souprava? Možná i bezpečnější?
Nejdřív to tady prolez a pozjišťuj si jak vše funguje.
Takových jako ty jsou tu spousty. Takže to co potřebuješ tu je.
Když budeš mít takové otázky jako, umím opravit televizi, ale kam patří ty dráty co jdou do zásuvky?
Dej te mi všeobecnou radu.
Tak se odpovědi nedočkáš.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
vlkodlak
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od vlkodlak »

.....zadrátuj to, nějak to nastav. Z noťase nastav body na který to má letět (nejlíp po městě, uvidí to hodně lidí) pak ENTER....FRRRRRRR
FidelCapo

#11 Příspěvek od FidelCapo »

Á. Tlupa mudrců tady zas.. Všichni chytrý jak rádia, ale pomoc 0. Jako na většině fór.. Tak se tu zas mějte, já jdu schánět nějaký hodnotný informace.
Sofin

#12 Příspěvek od Sofin »

FidelCapo píše:Nepotřebuju manuál k zapojení přehrávače, ale obecný rady do začátku složitýho projektu..
Otázky který mi dělaj problémy už jsem napsal.

Promiň, ale všechny odpovědi opravdu máš tady na fóru :D
Už začínám docela chápat, proč se spousta členů fóra raději nezapojuje do podobných diskuzí. Jsem tady členem teprve od Srpna 2013 a když můžu tak rád pomůžu. Ale odpovídat na tak obecné dotazy je skoro nadlidský úkol. Třeba na konfiguraci koptery je tolik možností, že je nereálné je všechny sepsat. Každý má jinou představu jak by to mělo vypadat, jaké použít komponenty. Takže si o tom nejdřív něco nastuduj tady na fóru, zkus si navybírat komponenty a pak je sem dej v seznamu. Potom se dá trochu debatovat jestli to nebo ono vyměnit a podobně...
Nebo se na to vykašli a kup si hotové řešení. Případně oslov někoho kdo má se stavbou zkušenosti a požádej ho, aby ti za úplatu něco sestavil, případně vybral. Jen navybírat vhodné komponenty a odladit jejich konfiguraci v ecalcu je "práce" na 2-5 hodin. Něco jiného je, když si to hledám pro sebe a něco jiného, když tím budu trávit čas pro někoho kdo není ochotný si to najít sám. Běžně si zedník bere 180,- a více kč za hodinu. Jsi ochotný dát někomu stejnou částku za pomoc s laděním konfigurace, případně pomoc se stavbou? pokud ne, tak studuj fórum, ptej se na jednotlivé konkrétní věci a máš to zadarmo :wink:
Sakra, to jsem se nějak rozepsal. Za tu dobu jsem mohl mít upravený jeden regulátor do mojí hexacoptery. Dlužíš mi 90,- kč :mrgreen:
vlkodlak
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od vlkodlak »

Na ten poslední příspěvěk o zamindrákovanejch jsem původně nechtěl reagovat. Evidentně jsi nepochopil nic. Poslední rozumná rada pro Tebe je tento link:

http://copter.ardupilot.com/wiki/table-of-contents/
Sofin

#14 Příspěvek od Sofin »

FidelCapo píše:Asi bude ale dobrý když trochu rozvedu dotazy..
1) Jakou použít elektroniku a motory, aby se to uneslo a mělo to dobu letu cca 15-20min?
2) Je ArduPilot Mega nejlepší/jedinej pro komunikaci s APM Planner?
3) Doporučíte mi Hexa frame? Nebo je lepší vlastní?
4) Lze ArduPilot propojit s radio telemetry kitem a zároveň s FPV kitem nebo ten už s Ardupilotem nemá co dělat?
5) Co všechno potřebuji pro FPV? Je možné posílat FPV rovnou na monitor počítače nebo externí monitor?
6) Lze do ArduPilota připojit víc telemetrií najednou? Např.: Optical Flow senzor + GPS + AirSpeed senzor?

Je toho samozřejmě víc, ale už se to většinou odvíjí od těhle dotazů. A ještě díky všem za čas a snahu ;)

ad 1) Elektroniku dle vlastního uvážení a finančních možností. Multiwii, APM, Naza, Wookong.
Motory a vrtule záleží na použité baterii, hmotnosti a velikosti koptery se zátěží atd.

ad 2) Asi ano

ad 3) Hexa, Y6, Oktocoptera, X8. Záleží co se ti líbí, jestli si budeš rám stavět sám, nebo kupovat hotový.

ad 4) Ano

ad 5) kameru, vysílač, vysílací anténu, přijímací anténu, přijímač, monitor nebo capture převodník do notebooku

ad 6) Ano
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od JirkaA »

FidelCapo píše:Á. Tlupa mudrců tady zas.. Všichni chytrý jak rádia, ale pomoc 0. Jako na většině fór.. Tak se tu zas mějte, já jdu schánět nějaký hodnotný informace.

Kdyby ses místo ptaní nejdřív trochu porozhlídl po fóru, nemusel jsi se v podstatě vůbec ptát na obecné věci. Otázka podobná tvojí je tady pětkrát do týdne, nediv se, že se lidi zrovna nehrnou odpovídat.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“