Jaký Wi-fi router ?
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Jaký Wi-fi router ?
Chci se zeptat, zda je tu někdo znalý problematiky domácích sítí. Potřebuji pořídit nový wifi router, bo ten starý už má odslouženo. Mám rychlé pevné připojení 240 Mbit/s, takže první věc je, že musí mít GigaLAN, aby nebrzdil stolní PC. Nevím, zda je nutný standard ac (moje noťasy ani tablet ho zatím neumí). Nicméně rád bych k tomu připojil časem nějaký NAS server a propojil tak televizor s wifi, PS3 s PC, noťasem, tabletem a mobilem. Nevím, jestli tedy musí mít podporu DLNA nebo to stačí až v tom NAS serveru. Taky bych rád používal cloud a vůbec vzdálenou správu. Líbí se mi routery Asus, mají podporu Aicloud. A ještě asi podpra USB 3.0 mi připadá rozumná v dnešní době.
Nerad bych, ale koupil, to nejdražší a pak zjistil, že polovinu funkcí vůbec nevyužiji. Takže ještě možná rozšířím dotaz o to, co by měl umět router a co NAS popř. jakou kombinaci doporučujete (nejlépe vyzkoušenou).
Dík za vaše názory.
Nerad bych, ale koupil, to nejdražší a pak zjistil, že polovinu funkcí vůbec nevyužiji. Takže ještě možná rozšířím dotaz o to, co by měl umět router a co NAS popř. jakou kombinaci doporučujete (nejlépe vyzkoušenou).
Dík za vaše názory.
TRex 100, Blade Nano cpx, Beta 1400, DX8 + Phoenix v4.0
Re: Jaký Wi-fi router ?
Ahoj , mam velmi oblibenou značku Netgear . Osobně mam doma WNDR4500 všechny porty včetně WLAN portu jsou gigabitove , router je dualní umí jak 2,4 tak 5 ghz . Přes 5 ghz se připojuji rychlostí 300 Mb . Umí DLNA atd...může být spravován přes mobilní aplikace a má USB porty a co je nejduležitěší výborné pokrytí .
Jinak routery Cisco/Linksys taky dobrá volba .
Jinak routery Cisco/Linksys taky dobrá volba .
Ides na web vyrobcu NAS a tam ma zoznam otestovanych routerov. Z nich by som vyberal, dalej by som si nasiel testy routerov napr. z casopisu computer, archiv na publero. Ale nejako extra som to neriesil proste som za 40€ kupil DLink DHP1565 a mam NAS Synology a iPad a bezne veci. TV nemam smart, pouzivam externy player. NAS zvlada drvivu vacsinu, router staci bezny standard, aj tak je v nom tolko ficuriek ktore vobec nepouzivam. P.S. internet mam optiku az do bytu momentane 100Mbit ale coskoro to bude 250Mbit.
Naposledy upravil(a) BrAtKo dne pon 06.01.2014 22:55, celkem upraveno 2 x.
Axial SCX10 Dingo/Tamiya TA-02T F150/HobbyZone Champ/EasyStar/QuadCopter
Fotky:bratko.rajce.idnes.cz
1) mas UPC - a jeste to nejrychlejsi, tudiz te nezajima, zda-li ma router gigove porty, ale zda-li jeho procesor dokaze tuto rychlost uroutovat. Spousta dnesnich routeru je gigabitova, pak si to clovek prinese domu a nevymackne z toho vic jak stovku.
Vlastne tech bodu by mohlo byt desitky, tahle problematika je natolik obsahla, ze fundovane odpovedet nemam silu protoze bych se upsal k srmti... takze to zjednodusim, podivej se na http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/r ... harts/view a vyber si router ktery ti bude rychlostne vyhovovat.
Osobne mam Mikrotik RB2011UAS-2HnD-IN a muzu garantovat, ze z tech highendovych SOHO routeru za nekolik tisic vykonove na nej ma mozna tak jeden ci dva - funkcne pak zadny.
Vlastne tech bodu by mohlo byt desitky, tahle problematika je natolik obsahla, ze fundovane odpovedet nemam silu protoze bych se upsal k srmti... takze to zjednodusim, podivej se na http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/r ... harts/view a vyber si router ktery ti bude rychlostne vyhovovat.
Osobne mam Mikrotik RB2011UAS-2HnD-IN a muzu garantovat, ze z tech highendovych SOHO routeru za nekolik tisic vykonove na nej ma mozna tak jeden ci dva - funkcne pak zadny.
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
Koukni na ASUS RT-N65u nebo RT-N55u. Ohledně Linksys bych si od modelu EA6700 už dal pozor, koupil je Belkin...(resp. už to prostě není Cisco) 
Nebo ten Mikrotik, ale nejsem si úplně jistý jestli je to vhodné pro amatéra...
Nebo ten Mikrotik, ale nejsem si úplně jistý jestli je to vhodné pro amatéra...
Gigovy port vyuzijes v tvojej LAN na prenos medzi pc a nas.
Axial SCX10 Dingo/Tamiya TA-02T F150/HobbyZone Champ/EasyStar/QuadCopter
Mikrotik 2011UiAS-2HnD-IN
nebo nějaký routerboard
jako třetí volba mne napadá jiný mikrotik, pak dlouho nic a pak nějaký dvakrát tak drahý router s třemi anténami a gigabitovými porty....
A musel bys mít opravdu hrozný odpor k hledání návodů a nastavování, abys vybral něco jiného. Zatím jsem od verze 5 nenašel nic, co by neuměl, a na 300mbit se dají provádět i hrozné věci, které by ostatní routery zadusily.
nebo nějaký routerboard
jako třetí volba mne napadá jiný mikrotik, pak dlouho nic a pak nějaký dvakrát tak drahý router s třemi anténami a gigabitovými porty....
A musel bys mít opravdu hrozný odpor k hledání návodů a nastavování, abys vybral něco jiného. Zatím jsem od verze 5 nenašel nic, co by neuměl, a na 300mbit se dají provádět i hrozné věci, které by ostatní routery zadusily.
DX8, 2x mCP X, Nano CP X, Gaui 200FBL, T-Rex 450PRO FBL, 3x T-Rex 550E FBL
Asus rt-16n (pokud jen 2,4ghz) mam s pouzitim tomato fw tomato raf prenos pres wan/lan 243mbit.
Pokud 5ghz tak zase bych vzal asus a to asi model n56 s dual core a arm procesorem
Pokud 5ghz tak zase bych vzal asus a to asi model n56 s dual core a arm procesorem
- Kuba78
- Kontaktovat uživatele:
asus RTN mam doma. nestiha. porid nejvykonnejsi mikrotik. mam ted tohle http://www.mikrotik.cz/S-krytem-a-do-ra ... 1n-L4.html
Pokud to mas se stock fw tak se nedivim
bezi mi na nem voip, nas a web server, pripojeni po optice a s realnou rychlosti 243mbit z 250mbit jsem spokojen 
Tak potom mas rt-16n od ufounu
mam v praci nekde na dne skrine dve revize, ani z jedne sem nikdy nevymackl z WAN > LAN vic jak 170 Mb/s. A to vc. Open a DD-WRT a vc. jumbo. Vzpominam si, ze ta WiFi byla docela taky tragedie, ale jako levny router na takove to domaci zvykani, proc ne 
/edit: nechci rejpat, ale nejakou dobu jsem travil testovanim a rozebiranim vsemoznych routeru prave z duvodu nasazovani jako koncovych bodu u zakazniku... zejtra si tu 16nku muzu vytahnout a otestit znova pro jistotu.
/edit: nechci rejpat, ale nejakou dobu jsem travil testovanim a rozebiranim vsemoznych routeru prave z duvodu nasazovani jako koncovych bodu u zakazniku... zejtra si tu 16nku muzu vytahnout a otestit znova pro jistotu.
Naposledy upravil(a) Kissman dne pon 06.01.2014 23:58, celkem upraveno 2 x.
- JosefSvejk
Kissman píše:...ani z jedne sem nikdy nevymackl z WAN > LAN vic jak 170 MB/s.
Vůbec tomu nerozumím, ale mně to přijde docela dost.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Opraveno
chybka v shiftu, reflex 
Kuba78 píše:asus RTN mam doma. nestiha. porid nejvykonnejsi mikrotik. mam ted tohle http://www.mikrotik.cz/S-krytem-a-do-ra ... 1n-L4.html
Na tento RB951G-2HnD som doma dostal OpenWRT aby mi dal zdielať aj nejaké súbory z externého disku a podobne, a som nadmieru spokojný.
Mikrotik OS ma ale nenadchol, nie že by nemal milion možností ale pripadá mi akosi prehnane zložitý a nie celkom so všetkým kompatibilný..
Na 2,4GHz je ale prenos nutne pomalý, prekopať to na 300Mbit s nutným porušením predpisov to ide ale aj tak to nie je nič moc, aj som to zrušil a mám "štandard", proste na 2,4 je prenos obmedzený a bodka.
Takže ak je niekde taký internet že 250Mbit a má tam zmysel, je chýbajúca 5GHz Wifi jednoducho obmedzujúca. A USB 2.0 je tam pri použití NAS nanič, možno je dobré akože v núdzi neviemnačo (reálnych 10Mb/s mi to dá takže prehrať nejaké video zvládne), ale na to by som vôbec nepozeral ak píšeš že bude synology ktoré je rýchlosťou úplne inde.
Takže ak stačí že to má gigové porty a tá WiFi a USB neni nijak podstatná tak je to super krabička, ale inak (a s perspektívou že upgradneš noťas..) hľadaj síce podobný ale s 5GHz.