Výměna celé elektroniky v RTF setu el. větroně

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Gondo

Výměna celé elektroniky v RTF setu el. větroně

#1 Příspěvek od Gondo »

Ahoj,
jsem absolutní začátečník. Koupil jsem synovi k vánocům Soaring Eagle TW-738-II, RTF set, je to verze 35 MHz. Když jsem se ale pak podíval na videa jak to lítá, tak mi to na něj přišlo dost svižné a raději jsem si to nechal a jemu koupil kvadrokoptéru, se kterou je moc spokojený. :)

Letadlo bylo už po rozbalení v hrozném stavu. Na servech ulámané úchytky, táhla dobře nechodily. Návod na pikaču, na obrázcích k montáži ukazovali nesmysly.

OK, serva jsem slepil, i když dírama po ulomených úchytkách byla uvnitř vidět ozubená kolečka. Pak nastal další problém. Serva chodila špatně. Někdy se sekla v krajní poloze, kde zůstala s vrčením, jindy chodila tak, že uprostřed chodu to poskočilo a větší skok s hrozným zvukem. Dvakrát se stalo, že najednou letadlo přestalo reagovat na povely, jako by bylo bez napájení. Pomohlo odpojení a připojení aku a zase se chytlo. No celkově tragédie.

Přesto jsem se rozhodl s tím letět. Aku jsem přichytil přesně na místo, kde k tomu byl v trupu přilepený suchý zip. Letadlo mi přišlo trochu těžší na čumák, ale někde zde na fóru jsem se dočetl, že lepší tak, než aby byl těžký zadek.
Dal jsem plný plyn a hodil ho. Okamžitě šlo prudce po čumáku k zemi. Ještě že se louka svažovala. Zvedl jsem ho výškovkou a letadlo stoupalo cca pod 45° rychle vzhůru. A pak začalo jančit. Na povely reagovalo divně. Výškovku jsem dal do neutrálu a hned zase nastal pád k zemi. Taktak jsem stihl nějak podrovnat a padlo do trávy. Výsledkem je odtržená výškovka.

A co teď? Serva jsou o ničem, dokonce jsou od výrobce přelepená průhlednou páskou, jinak by upadla dna! Rozhodl jsem se pro jejich výměnu, ale ukázalo se že mají pětipinové konektory, což - jak jsem se dozvěděl - není standard. :)
Takže vyměnit i přijímač. Nakonec jsem se rozhodl pro radikální řez. Půjdu do Turnigy 9x s modulem a přijímačem Turnigy.

Současné parametry jak jsou popsané na webu:

Kód: Vybrat vše

Serva: 9g servo 2 ks
ESC: Brushless ESC 30A
Motor: 390A Brushed motor
Aku: 9,6 V 1100 mAh Ni-Mh

Jaká tam mám dát serva? 9g je označení, pod kterým se dají koupit?
Dále jsem se dočetl, že budu potřebovat regulátor, který je v této chvíli součástí vysílače (motor je připojený přímo k vysílači). Jenže netuším jaký. Budu tam moci nechat současný motor a akumulátor, nebo i to by bylo lepší vyhodit? Netuším jak motor vyndat. Na tu hřídel se bojím použít násilí, abych jí neohnul.

No a nakonec oprava. Byl jsem se dnes poradit u Pecky, dostal jsem plastové panty s tím, že mám hranu výškovky naříznout a vlepit to dovnitř. Je to dobrý postup?
Dále mi prodavač radil, ať rovnou koupím čtyři serva a udělám i křidýlka. Což o to, to by nebyl problém, jsou předlisovaná, ale připadá mi to pro začátečníka jen o způsob navíc, jak to letadlo shodit z oblohy. Mám dost práce řídit to třemi kanály, přeci si nenaložím další. :)

Co byste poradili? Díky moc za jakékoli podněty, dost v tom tápu.

[album]3494[/album][album]3493[/album][album]3492[/album][album]3491[/album][album]3490[/album][album]3489[/album][album]3488[/album][album]3487[/album][album]3486[/album][album]3485[/album][album]3484[/album]

--
Gondo
Gondo
Spektrum DX6i
2952

Re: Výměna celé elektroniky v RTF setu el. větroně

#2 Příspěvek od 2952 »

Zavolej mi zítra, ..vše ti povím...777263767 Honza
iwojima1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od iwojima1 »

Paneboze 8O to je nieco strasne.8O servo s piatimi vodičmi som este za svojich 13 rokov modelarcenia nevidel
•Letu zdar•Futaba FX20•Spektrum DX6i•DiablotinXL EME55+starter•Trainer 2500mm•Diablotin MVVS12,7•
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Kissman »

Pokud to s letanim myslis vazne (a i kdyby ne) tak to zahod nebo to nekomu venuj a porid neco jako EasyStar ci jeho klon (Beta atp.). Nejenze dostanes kvalitativne jinci ero ale i se standardni vybavou! Tohle je opravdu tfuj tfuj tfuj...
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
Pepiks

#5 Příspěvek od Pepiks »

Nevím kde sto koupil, já osobně bych to reklamoval než do toho dávat peníze navíc.
PatMat
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od PatMat »

Jako první letadlo jsem si před lety koupil olétaný a poslepovaný stroj. Hrozně jsem se s tím mořil a myslel jsem, že se snad nenaučím lítat. Až časem jsem zjistil, že začínat s křápem byla velká chyba. Kup si opravdu lepší stroj, který má ověřené letové vlastnosti a k tomu solidní (tím nemyslím drahé) vybavení. Jinak hrozí, že tě to od modelařiny odradí.
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
jonyx27
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jonyx27 »

:D :D :D :D To su tie vase vacsina cinske modely a vybavenia .
Clovek ked tu predava kvalitne osadeny a vybaveny model za vybornu cenu tak vsetci zalamuju hlavou ze ci mu nej... ze z ciny to ma kazdy za par babek . Tak si veselo kupujte nadalej tie krasne osadene modely .
. Takmer kazdy RTF set stoji za velke H...

Nechapem ako ma niek este odvahu ist do vzduchu s takym nefunkcnym modelom . :lol:
Ak viem poradim. Roky praxe v modelarcine ma naucili vela ,no ucim sa stale .
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Dejfak »

Asi by vyšlo opravdu lépe nové éro.
Jestli chceš kombinovat, tak vem Betu a k tomu nějaké lepší rádio.
Ta setovka i když na 2.4GHz není žádná sláva.
Nebo jestli to máš opravdu na začátek a nevíš zda budeš létat tak, vem ten RTF set Bety
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Gondo

#9 Příspěvek od Gondo »

Díky moc za názory. Jasně, kdybych si všechno nastudoval předem, tak bych koupil Betu nebo Easy Star. Teď je mi to jasné. Ale jak říkám, v době nákupu jsem o lítání nevěděl nic. Prostě jsem viděl laciný set a bez rozmýšlení ho koupil v dobré víře, že to bude lítat. :)
Zkusím nakoupit lepší komponenty a toto letadlo ještě proletět. Na Youtube jsou s tímto érem videa a lítá hezky. A hodlám pořídit i tu Betu, to letadlo se mi prostě líbí.

Především děkuji kolegovi 2952 - volali jsme si a zahrnul mě spoustou informací a rad.
Gondo
Spektrum DX6i
Gondo

#10 Příspěvek od Gondo »

Ještě se vrátím k té opravě. Jak opravujete nebo vyrábíte panty na výškovce, směrovce a křidélkách? Je vlepování plastových pantů s kovovým čepem dobrý nápad? Někde jsem četl i něco o laminátové pásce, ale to je asi dobré spíš k opravám náběžky, ne?
Gondo
Spektrum DX6i
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Dejfak »

Je spousta variant, každý preferuje něco jiného
Rád používám MPJet malé panty, je to prakticky navěky.
Ale někdo dává pásku, papíráky, nastříhané diskety čí víčka od Ramy, nebo to jde i tavkou atd... Je toho spousta, ale každý pant si žádá svoji specifickou montáž. Jinak to nebude fungovat.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Gondo

#12 Příspěvek od Gondo »

Dejfak píše:Je spousta variant, každý preferuje něco jiného
Rád používám MPJet malé panty, je to prakticky navěky.
Ale někdo dává pásku, papíráky, nastříhané diskety čí víčka od Ramy, nebo to jde i tavkou atd... Je toho spousta, ale každý pant si žádá svoji specifickou montáž. Jinak to nebude fungovat.

To jsou docela vtipný způsoby, teď je mi líto, že jsem loni vyhodil balík úplně nových disket. :) Kdo to mohl tušit. Na to tavné lepidlo jsem viděl videonávod, ale to se asi hodí spíš na EPP. Já to mám z EPS, taková ta pěna s hladkým lesklým povrchem.
Nicméně mám doma panty právě od MPJet, tak to bude moje cesta. Díky.
Gondo
Spektrum DX6i
JosefSvejk

#13 Příspěvek od JosefSvejk »

Kdybys do toho nechtěl moc investovat, tak se mi někde v dílně válí ss regulátorek z nějakého postaršího číňana, takový ten s tím tlačítkem. Otázkou taky je, jestli bude ta vysílačka fungovat s normálním přijímačem, ale teoreticky by mohla, po výměně krystalu.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Gondo

#14 Příspěvek od Gondo »

JosefSvejk píše:Kdybys do toho nechtěl moc investovat, tak se mi někde v dílně válí ss regulátorek z nějakého postaršího číňana, takový ten s tím tlačítkem. Otázkou taky je, jestli bude ta vysílačka fungovat s normálním přijímačem, ale teoreticky by mohla, po výměně krystalu.

Díky za nabídku, ale nakonec jsem se rozhodl že půjde pryč úplně všechno. Motor tam dám střídavý.
Gondo
Spektrum DX6i
Drondys

#15 Příspěvek od Drondys »

jonyx27 píše:To su tie vase vacsina cinske modely a vybavenia.

Tohle snad ani není z Číny, ale někde z čínské kolonie na Marsu. I průměrný čínský RTF set někde z Hobbykingu je lepší než tahle hrůza. 8O
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“