Hexa VS Y6

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
honzaop

Hexa VS Y6

#1 Příspěvek od honzaop »

Zdravím všechny.
Ohledně mého dotazu jsem zde našel dvě vlákna se stářím 9 a 12 měsíců, kde hlavně figuroval dotaz na rozdíl mezi tri, quad a hexa.
Vzhledem k tomu, že nějaký čas již uplynul a spousta majitelů koptér mají další a další zkušenosti, než před rokem, tak jsem se chtěl zeptat, jaký vidíte rozdíl mezi hexa a Y6, co považujete za lepší.
Začal jsem quadem, kde mi po povolení červíka u motorku let skončil nekontrolovatelným pádem. U quadu jsem zůstal, ale postavil jsem si i hexu, abych ochránil elektro vybavení, pokud by opět zkolaboval nějaký motorek, ale dozvídám se, že to není tak jisté, že to hexa ustojí.
Proto uvažuju, že přejdu do Y6, i když má nižší účinnost pohonu, ale jak to vidíte v rozdílech mezi těmito dvěma typy a hlavně dá se s Y6 ustát kolaps jednoho motorku?
Díky za vaše názory.
Honza
Turnigy T9x, 6ch Belt CP, quad MW328P, hexacopter AIO V2, RC létající sáňky, Slowflyer, Big twin ero
Ackroyd
Kontaktovat uživatele:

Re: Hexa VS Y6

#2 Příspěvek od Ackroyd »

Osobne si myslim ze Y6 sa pri vypadku jedneho motora dala uriadit len za predpokladu, zeby firmware vypol aj druhy motor a tympadom by si docasne lietal Y4
johny107

#3 Příspěvek od johny107 »

klasicka hexa by ti mala v pohode ustat pri vypadku 1 motora,pokial budes mat prebytok vykonu,
pokial budu vediet nahradit 2 susediace motory tahom ten degradovany.
Sofin

#4 Příspěvek od Sofin »

Já jsem se rozhodl pro Y6 copteru hlavně kvůli možnosti složit ji do hodně malých rozměrů. To se u klasické hexy nedá zas tak snadno udělat v domácích podmínkách. S drobnou ztrátou účinnosti počítám, ale v reálných podmínkách to možná nepůjde ani poznat.
honzaop

#5 Příspěvek od honzaop »

Sofin píše:Já jsem se rozhodl pro Y6 copteru hlavně kvůli možnosti složit ji do hodně malých rozměrů. To se u klasické hexy nedá zas tak snadno udělat v domácích podmínkách. S drobnou ztrátou účinnosti počítám, ale v reálných podmínkách to možná nepůjde ani poznat.

Četl jsem to vlákno Skládací Y6 coptera, kde jsi popisoval test vrtulí, dobrá práce!! thumbs up
A jak jsi nyní daleko se stavbou?
Turnigy T9x, 6ch Belt CP, quad MW328P, hexacopter AIO V2, RC létající sáňky, Slowflyer, Big twin ero
honzaop

#6 Příspěvek od honzaop »

Ackroyd píše:Osobne si myslim ze Y6 sa pri vypadku jedneho motora dala uriadit len za predpokladu, zeby firmware vypol aj druhy motor a tympadom by si docasne lietal Y4

Jak to přesně myslíš? Který motor by měl firmware vypnout po vysazení jednoho motoru? Y4 jsou tuším dva motory vzadu, ale kdyby vypadnul motor vzadu?
Sofin

#7 Příspěvek od Sofin »

honzaop píše:Četl jsem to vlákno Skládací Y6 coptera, kde jsi popisoval test vrtulí, dobrá práce!! thumbs up
A jak jsi nyní daleko se stavbou?

Momentálně se po chvilkách hraji s Afro slim regulátory, aby šli dobře napasovat dva za sebou do jedné 16mm trubky. Vyměnil jsem na nich filtrační kondenzátor za větší a od lepšího výrobce, nahradil část vodičů delšími a ještě čekám až mi přijde smršťovací bužírka správných rozměrů :)
silcom

#8 Příspěvek od silcom »

Y6 má asi najväčšiu výhodu v tom, že rozovrenie ramien cca 120° nebráni kamere vo výhľade. Čo sa týka účinnosti pohonu - neviem posúdiť, ale nemyslím, že by bol dramatický rozdiel oproti hexa. Výpadok motora a následná pilotáž - jednoznačne firmware riadiacej jednotky. A je úplne jedno, či sa jedná o hexu alebo Y6. Mám osobnú skúsenosť s DJI Nazou, každopádne je nutné sa na takúto eventualitu dopredu pripraviť. Pretože koptéra bez jedného motora bude rotovať. Konkrétne u DJI je na toto myslené aktivovaním funkcie Course lock, takže pilotovi piruety koptéry neprekážajú a vie bezpečne pristáť.

Každopádne - aby človek nemusel zažívať túto situáciu ja osobne doporučujem používať kvalitné a overené komponenty (motor + regulátor) a nezanedbávať predletovú kontrolu a pravidelnú údržbu stroja.
HonzaS

#9 Příspěvek od HonzaS »

Ackroyd píše:Osobne si myslim ze Y6 sa pri vypadku jedneho motora dala uriadit len za predpokladu, zeby firmware vypol aj druhy motor a tympadom by si docasne lietal Y4

Ale to je přece nesmysl :wink: Stačí ve vhodném poměru ubrat/přidat zbývajících 5 motorů, což umělo už KK Blueboard. Ono to vyplyne z logiky věci samo, ta deska nemá tušení, že ti jeden motor vypadl ani který to je :wink: Tak jak by mohla odstavovat motory? :lol:
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Troll

#10 Příspěvek od Troll »

honzaop píše:... jaký vidíte rozdíl mezi hexa a Y6, co považujete za lepší...
..... uvažuju, že přejdu do Y6, i když má nižší účinnost pohonu, ale jak to vidíte v rozdílech mezi těmito dvěma typy a hlavně dá se s Y6 ustát kolaps jednoho motorku?
Honza

Stavěl a provozoval jsem obé. Co je lepší- nelze odpovědět, to musíš Ty sám. Podle toho, co potřebuješ a očekáváš. Snížení doby letu u Y6 není nikterak dramatické a mně osobně nijak nevadilo. Ale já dělám coptery lehké a zkrácení doby letu z 12 min na 11 min mi nevadí. Pokud budeš mít velkou těžkou krávu, tak to může vypadat zcela jinak. Y6 ustojí výpadek motoru spolehlivěji jako hexa. Ale musíš mít motory dostatečně výkonné. Když budeš viset jenom taktak, tak Y6 spadne.
jaroslav.falcon

#11 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Zdravím,
čtu zde mělo by .. to je podmiňovací způsob :D Klasická hexa ti v letu neustojí ztrátu motoru - ověřeno.
můžeš ji zvednou s 5 motory to jo. Y6 - záleží který motor ti vypadne. Rozdílně se bude chovat při výpadku horního a dolního. Požaduješ li redundanci tak jedině OCTO nebo X4. Co se týče koaxiálního uspořádání motorů tak mám změřeno na stolici , že v některých režimech je účinnost větší. Při měření byly použity stejných vrtule.
jaroslav.falcon

#12 Příspěvek od jaroslav.falcon »

jinak jsem také dlouho řešil redundanci a pak jsem z toho upustil, protože rizikových faktoru je daleko více.Musíš mit oddělené napájení protože třeba při zkratu FETu v esc pravděpodobně dojde i k resetu dalších CPU a bum. Nakonec jsem se spokojil s tím, že používám motory, kde je vrtule spojeny s pláštěm bez kleštinový unašečů. Používám jedině karbonové vrtule a šrouby zakapávám modrou kapalinou proti povolení
Sofin

#13 Příspěvek od Sofin »

jaroslav.falcon píše:Co se týče koaxiálního uspořádání motorů tak mám změřeno na stolici , že v některých režimech je účinnost větší. Při měření byly použity stejných vrtule.

Zkoušel jsi měřit i proudy tekoucí přes horní a spodní motor? já když jsem to testoval, tak pokud jsem použil obě vrtule stejné jako při klasickém uspořádání tak ty motory běžely odlehčené, zejména ten spodní. Aby se vyrovnal tah, tak by se dalo použít obě vrtule o něco větší, ale v tom případě je zase horní motor mnohem víc zatížený (pokud mají oba stejné kv) a spodní jede optimálně. Takže nejlíp mi vyšlo, dát horní vrtuli jako při singl uspořádání a spodní o něco větší. Potom bylo to zatížení motorů zhruba stejné. Případně by to šlo řešit větším stoupáním, ale neměl jsem takový výběr vrtulí, abych to mohl pořádně otestovat :)
silcom

#14 Příspěvek od silcom »

jaroslav.falcon píše:Zdravím,
čtu zde mělo by .. to je podmiňovací způsob :D Klasická hexa ti v letu neustojí ztrátu motoru - ověřeno.
Nesúhlasím, mám overený presný opak. Počas letu uletela jedna vrtuľa, koptéra šla do piruety. Bola samozrejme obtiažne pilotovateľná, pokiaľ pilot nie je skúsený vrtulnikár, čo ja nie som :) Každopádne fungovalo pravidlo - čím skôr k zemi, aby koptéra nestihla nabrať doprednú rýchlosť. Odniesla to jedna ohnutá pristávacia noha. K pádu ako takému však nedošlo.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Woita »

Já jsem u kolegy zažil výoadek jednoho motoru na hexe. Ihned to šlo hlavou dolů a bum. Pravda, bylo to ve velmi malé výšce, tak 1 - 1,5m, kdoví jestli by se to ve větší výšce nevzpamatovalo, ale tohle byl velmi rychlý kotrmelec.
Takže bych řekl, že možná u některé konstrukce to může zamakat, ale rozhodně to neplatí obecně že hexa ustojí výpadek jednoho motoru.
Naposledy upravil(a) Woita dne úte 07.01.2014 10:21, celkem upraveno 1 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“