Lipol Fox kontra White Line Expert
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Lipol Fox kontra White Line Expert
Porovnával jste prosím někdo Lipol Pelikánovy Foxy kontra Kostkovy Experty? Potřebuju 4S cca 2,6Ah 35C. Na Experty jsem slyšel od jednoho uživatele samý ódy na radost ale jinou referenci nemám. Je to obojí podobná cenová a proudová kategorie. Potřebuju koupit 2-3 packy na obyčejný polítání a nerad bych zaplatil spoustu navíc a nebo naopak šláp vedle. Můj oblíbený a odzkoušený Dualsky zrovna potřebnou kapacitu a váhu nemá. Nebo něco jinýho, třeba z Hobbyking?
Díky
Jirka
Díky
Jirka
Re: Lipol Fox kontra White Line Expert
Ono prakticky vsetko je cina len v inom obale. Tak isto aj White line je len Schweighoferov prebal ale zial lacnejsej produkcie. Mal som 4 a uz nechcem ani kus. Jednu som zlikvidoval sam pri havarii a dve sa nafukli ani nie po celej sezone. Stvrtu este mam prakticky je nova a uz tiez sa nafukuje. Nabijam na Robbe power peak 6S EQ. Teraz prechadzam na tieto http://www.skymodel.sk/akumulatory/lipo ... h-111v-30c. Jedna sezona a spokojnost. Maju z oboch stran hlinikovy plech takze su aj ciastocne chranene a hmotnostne vychadzaju podobne ako white line.
Futaba FX20; Ellipse 1, Elita, Durafly F4U Corsair, Sagita, Grace, ASW 19
- StrycAlois
Tady kluci mají stejné zkušenosti jako PeterR:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... re-turnigy
Obzvláště závěr článku je povzbuzující: "Spomínaná ModellExxpert 1350 mAh je stále najdrahšia a súčasne najhoršia LiPolka akú som kedy mal
."
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... re-turnigy
Obzvláště závěr článku je povzbuzující: "Spomínaná ModellExxpert 1350 mAh je stále najdrahšia a súčasne najhoršia LiPolka akú som kedy mal
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
to StrycAlojs: Dík za suprovej odkaz. Hned jsem ubastlil ten jednoduchej měřák vnitřního odporu z zatěžovacího odporu a digitálního multimetru a prubnul ty mý Foxy 4S 3,3Ah 36C. Přes noc jsem jim dal cyklus a vypadlo z nich 3278mAh. Byl to jejich druhej cyklus. Podle toho jejich programu na výpočet skutečný kapacity se pohybuje mezi 34-39C.
Ty Experty co tam popisují to je teda bída.
Co by člověk chtěl za 900,- 4S 2,6Ah 35C.....
Jirka
Ty Experty co tam popisují to je teda bída.
Jirka
Celeron píše:Můj oblíbený a odzkoušený Dualsky zrovna potřebnou kapacitu a váhu nemá.
http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=1381
Tyto kapacitou a váhou vyhovují, předpokládám, že vadí cena?
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Aha, já koukal jen do Jina, kam zejtra jedu a ten má jen EX30 a v nich je jen 4S 2,4 a 4S 2,8. Přímo k Hořejšímu jsem se na G5 nekouknul. Ty by vyhověly ale je to ranec, za dvě bych měl 3 Foxy.
Teď jsem zrovna donabíjel a otestoval 3 ks Dualsky EX 1000 3S 30C. Jsou v provozu 3 roky a 4 měsíce , nesčetně letů v Jaku, mírně nafouklý už asi 2 roky a stále mají 19, 22 a 24 C. Tak jsem na vážkách jestli drahej G5 na dýl, nebo levnej Foxy na sezónu...
Díky
Jirka
Teď jsem zrovna donabíjel a otestoval 3 ks Dualsky EX 1000 3S 30C. Jsou v provozu 3 roky a 4 měsíce , nesčetně letů v Jaku, mírně nafouklý už asi 2 roky a stále mají 19, 22 a 24 C. Tak jsem na vážkách jestli drahej G5 na dýl, nebo levnej Foxy na sezónu...
Díky
Jirka
Celeron píše:to StrycAlojs: Dík za suprovej odkaz. Hned jsem ubastlil ten jednoduchej měřák vnitřního odporu z zatěžovacího odporu a digitálního multimetru a prubnul ty mý Foxy 4S 3,3Ah 36C. Přes noc jsem jim dal cyklus a vypadlo z nich 3278mAh.......
V tom odkazu píšou, že je "opatrně" vybili (nepíšou jak, takže je těžké je vinit, že by to dělali principielně špatně). Ty jsi je vybil dle svého uvážení = blbě - do mrtě.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Musíš na mě trošku pomalejc. O jaký vybití do mrtí jde? Při tom cyklu se nabilo, pak vybíjelo na 3,2/článek a pak se zase nabilo na 4,2V a změřil Ri.
Jirka
Jirka
Celeron píše:.....O jaký vybití do mrtí jde? Při tom cyklu se nabilo, pak vybíjelo na 3,2/článek a pak se zase nabilo na 4,2V a změřil Ri.
Jirka
Takhle ty baterky hodně rychle odděláš.
Pokud vycházíš z kapacity baterky, tak vybíjej jen cca 80, max.85% jmenovité kapacity. To znamená, že do těch 3,3Ah jsi měl dobít jen cca 2600 až 2800mAh, na koncové napětí 4,2V. Pokud to létáš nějak úplně nadoraz, tak se tam nechává minimálně 10%. To znamená, že by jsi dobíjel cca 2950 mAh. Tam už ale můžeš čekat problémy, pokud to budeš takhle praktikovat dlouhodobě.
Pokud vybíjíš na nějaké koncové napětí, tak je to podstaně složitější a rozhodující je velikost toho proudu. Taky platí, že čím tvrdší ta baterka je ( nízká hodnota Ri), tím snáze jí odpravíš vybíjením malým proudem na nízké hodnoty koncového vybíjecího napětí.
Pokud to vybiješ impulsně v hotlineru 200A na 3,2V /čl, tak je to v pořádku. Pokud to budeš vybíjet 5A na 3,2V na článek, tak to s baterkou vezme dost rychlý konec.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Vybíjel jsem ji 10 hodin Raytronicem C14-kou, ta si na 15 V bere maximálně 0,3A. To snad lipolce nemůže nijak uškodit, nebo jo? Dělat to opakovaně nebudu, to ji opravdu radši vylítám.
Chtěl jsem jen vědět, jestli ty Foxy mají aspoň to, co píšou. Nejspíš mají.
Těch zbytkovejch 10%. Přes 3 roky lítám na 3 ks Dualsky EX1000. 17A maximum. Pokaždý až do vypnutí reglem. Nabíjím 960-980 mAh. Všechny se jeví po ty hromadě cyklů stále dobře. Tak nevím.
Jirka
Těch zbytkovejch 10%. Přes 3 roky lítám na 3 ks Dualsky EX1000. 17A maximum. Pokaždý až do vypnutí reglem. Nabíjím 960-980 mAh. Všechny se jeví po ty hromadě cyklů stále dobře. Tak nevím.
Jirka
Celeron píše:Vybíjel jsem ji 10 hodin Raytronicem C14-kou, ta si na 15 V bere maximálně 0,3A. To snad lipolce nemůže nijak uškodit, nebo jo? Dělat to opakovaně nebudu, to ji opravdu radši vylítám.Chtěl jsem jen vědět, jestli ty Foxy mají aspoň to, co píšou. Nejspíš mají.
Jirka
Já to létám taky hodně na vypnutí reglem. Ale mám to vypnutí nastavené tak jak píšu.
Ty Dualsky máš nafouknuté asi proto, že je vylétáváš z 1000mAh kapacity na 960-980 a dobré se ti zdají jenom proto, že je zatěžuješ maximálně 17C.
(Jestli jsi tu 3,3Ah lipolku vybíjel proudem 0,3A po dobu 10h na 3,2V/čl, tak jí to rozhodně neprospělo)
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Asi si o tom budu muset něco přečíst. To že se Lipolky ničí vybíjením malým proudem teď slyším od Tebe poprvé. A už vůbec nevím, jak nastavím na reglu aby vypínal s rezervou 10%, když jde pouze zadat typ a počet článků a nebo si to regl určí sám.
Jirka
Jirka
Celeron píše:Asi si o tom budu muset něco přečíst. To že se Lipolky ničí vybíjením malým proudem teď slyším od Tebe poprvé. A už vůbec nevím, jak nastavím na reglu aby vypínal s rezervou 10%, když jde pouze zadat typ a počet článků a nebo si to regl určí sám.
Jirka
Ty jsi to špatně pochopil lipolky se neničí vybíjením malým proudem. Ničí se vybíjením na nízké koncové napětí.
Můžeš to posoudit i tak, že vybiješ tu konkrétní lipolku proudem 100A na koncové napětí 3,2V. Po deseti minutách na ní naměříš cca 3,7V = O.K.
Potom jí vybiješ na koncové napětí 3,2V proudem 0,3A a zase po deseti minutách změříš napětí. Bude tam 3,2V, nebo jen o málo víc. Baterce to ubere značně života, pokud nebude úplně po ní.
Na regulátoru to můžeš takhle udělat jen v případě, že je nastavitelné koncové napětí. Nastavíš to pro začátek bezpečně vysoko, změříš kolik jsi dobil a budeš to sundavat tak dlouho, až se dostaneš na těch cca 80-85%. Samozřejmě když dáš regl do jiného letadla, které má jiný proudový odběr, tak tohle nastavení musíš zopakovat.
( a umožňují to jen některé regulátory)
Pokud tohle na regulátoru nemůžeš nastavit, máš létat na čas, nebo na telemetrii baterky.
Celeron píše:Vybíjel jsem ji 10 hodin Raytronicem C14-kou, ta si na 15 V bere maximálně 0,3A. To snad lipolce nemůže nijak uškodit, nebo jo?
Vybíjení malým proudem na nízkou úroveň napětí, které je obecně vztaženo k vysokému odběru proudu to je u lipolek ten nejhorší možný způsob vybíjení, který je nejvíce škodlivý.
Při vysokém proudovém odběru může být pokles napětí úplně jiný (třeba okolo 10 až 20%) zatímco při nízkém odběru může být pokles napětí třeba jen okolo 1%. Díky tomu při vysokém odběru proudu je dosaženo napětí 3,2V zhruba v době kdy je aku vybitý okolo 80%, ale pokud se vybíjí nízkým proudem na napětí 3,2V tak se vybije hluboce i přes 95%, a to neprospívá i když jsi to dělal pro účely měření tak to není moc vhodné.
Navíc takové vybíjení může být výrazně zkreslující jelikož vůbec nemusí odpovídat tzv. skutečně využitelné kapacitě při poklesu napětí odpovídajícím deklarovanému vybíjecímu faktoru C.
Stručně řečeno vybíjel jsi to v podstatě zbytečně, protože podstatné je hlavně to, kolik ta lipolka dá využitelné kapacity což je závislé na odběru proudu v kombinaci s vnitřním odporem článků. Nejvhodnější je tedy měřit to na průměrný až maximální odběr proudu odpovídající odběru v konkrétním modelu, ve kterém se lipolka má používat a nikoli na nějaký nereálně nízký odběr proudu, při kterém mohou být hodnoty poklesu napětí i řádově zkresleny.
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Na posledních závodech RCEN v Roudnici ty White Line baterky kolegové probírali a podle toho, co jsem slyšel, tak spokojenost. Ale shodli se na tom, že je potřeba brát tu řadu s 45C.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...