Pozor na Hobby King Quadcopter Power Distribution Board

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
tomashr

Pozor na Hobby King Quadcopter Power Distribution Board

#1 Příspěvek od tomashr »

Chtěl bych všechny varovat před možnými problémy u rozvodné desky http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... Board.html .
Mám dva kusy, provedení mi bylo sympatické, zatižitelnost vyhovuje a celkově se zprvu osvědčilo.

Ale - praštil jsem s copterem po výpadku jednoho motoru a na zemi jsem se nestačil divit. Přívod ke konektoru XT60 pro připojení accu se utrhl, ovšem způsobem, který naznačoval absolutně nekvalitní pájení - na konektoru nebyla po cínu ani stopa, zjevně naprosto neprohřáté. Upadlo to až po ráně se, ale to není omluva.
A pozor - den poté jsem osazoval druhou rozvodnou desku, zatáhl jsem za XT60 a jeden drát mi zůstal v ruce. Opět absolutně nekvalitní pájení, které se vymyká slušnému komentáři.

A nejhorší nakonec... Při tom zmíněném pádu se od desky utrhl i jeden výstupní konektor 3,5mm. Pájení zase trochu divné. A v tomto případ si navíc nejsem tak docela jistý, zda se utrhl až po pádu, trochu mi vrtá hlavou, zda se nemohl uklepat už za letu, což by bylo příčinou pádu. Zjistit nelze, ale hlavou mi to vrtá :(
Každopádně doporučiji všem důkladně zatahat za kabel u XT60, zjevně není malá šance, že vám zůstane v ruce. Oprava je snadná. Ovšem ty konektory 3,5mm na desce mi vrtají hlavou, tam je nějaké rozumné ověření nemožné. Snad to upadnutí byla náhoda, ale...

Osobně sice desky, které už mám, vyhazovat nebudu, ale další stejnou si nekoupím ani náhodou :?
Přílohy
Distro2.jpg
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozor na Hobby King Quadcopter Power Distribution Board!

#2 Příspěvek od Walhalla »

osobne jsem si uz nejednu vec koupenou z HK sam doma prepajel, nez jsem to dal do ostreho provozu... zacal jsem s tim kdysi, kdyz jsem vyndal jeden regl z obalky ve ktere to poslali, regl mel na sobe uz konektory.. vlastne jenom jeden.. ten druhy byl odpadly...
jipav

#3 Příspěvek od jipav »

Mám podobnou zkušenost, kdy si též nejsem jist, jestli ta 3,5 náhodou kolegovi neupadla už za letu, když kopter havaroval na vysazení jednoho motoru bez jakéhokoli varování. Já sám jsem tu rozvodnou desku nikdy nepoužil, i když jsem si ji jednou koupil, už ze zásady, že konektorům nevěřím a všechno pájím natvrdo. Několikrát mě zůstal při manipulaci s motorem konektor v ruce (drát se ulomil těsně za konektorem a pokud je zatažený ve smršťovačce, tak na to přijdete až po havárce). Od té doby jsem neměl s napájením problémy.
oplu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od oplu »

To jsi moc nepotěšil (i když já mám XT přepájen na 5,5mm).
A co teda s těma 3,5mm? přepájet to nevím, co zkusit pro jistotu kolem napatlat epoxid, nebo nějaké jiné lepidlo?
Asek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Asek »

Díky za upozornění, taky ji mám. Přívodní konektory naštěstí používám 4mm goldy, ale na ty výstupní raději kouknu. V příštím copteru jsem už stejně distribuční desku použít nechtěl - je to sice elegantní, ale je to další zdroj možných problémů.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
sgames
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozor na Hobby King Quadcopter Power Distribution Board

#6 Příspěvek od sgames »

to je klasicky neduh elektroniky z HK
radeji vse prepajet nebo minimalne zkontrolovat
Stoupak.cz - Portál pro všechny větroňáře, házedláře a jiné maníky :-D
tomashr

#7 Příspěvek od tomashr »

pokud se ty 3,5mm přepáji olovnatym cínem, tak to bude OK. Podle mě je to trochu i o bezolovu- je křehčí a když se to udělá navíc blbe, tak je zle.

nicméně na pohled jsou spoje u 3.5mm v pořádku, prasarna je to u XT60 :-(
Woita
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Woita »

Asek píše:... V příštím copteru jsem už stejně distribuční desku použít nechtěl - je to sice elegantní, ale je to další zdroj možných problémů.

Ze stejného důvodu a navíc kvůli zbytečné hmotnosti navíc moje "distribuční nedeska" :D vypadá takto:
Napajeni.jpg
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Ticcino

#9 Příspěvek od Ticcino »

Já jako distribuční desku použil obyčejnou elektrikářskou čokoládu. Trošku prasárna, ale funkční ;)
exanko

#10 Příspěvek od exanko »

Tuhle desku mám taky, párkrát jsem už ošklivě boural, zatím drží. Jen jsem měl na dvou 3,5mm konektorech přehozenou barvu bužírek, naštěstí jsem si toho před zapojením všimnul. Jinak na baterku používám 4mm goldy.
Kajosek
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Kajosek »

ted jsem kontroloval svoji novou rozv.desku, co přišla v pondělí ... a málem jsem to vyrval i s vrstvou mědi, jak jsem testoval jestli drží ... drží jak čert (jak xt60, tak 3.5) 8)
1) quadcopter Locust (TBS clone), Cirus AIOP v2
2) original TBS Discovery PRO, Naza V2, Graphene 4S
Woita
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Woita »

Tak teď jsi tomashr uhodil hřebíček na hlavičku. Shodou okolností dneska přišla tato deska kámošovi. Hned jsme na to koukli.
3,5mm jsou připájené solidně, téměř luxusně, zato kabel od baterky, no hnus velebnosti:
P5290095.JPG

S tímhle bych tedy v raketoplánu neletěl!
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
holmer83

#13 Příspěvek od holmer83 »

Taky ji mám novou, tak jsem to hned všechno otestoval a zdá se že vše drží jako čert.
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
Dareba

#14 Příspěvek od Dareba »

Já spadnul i na origoš konektor od baterky. Od té doby novou baterku každou kontroluji
Dareba

90% mozku je kapalina. Škoda, že u většiny lidí brzdová
Duska

#15 Příspěvek od Duska »

Rozmýšlím se jestli jit u nového quadu formou rozvodné desky, třeba jako je tato, nebo použít klasické pájení, třeba viz obrázek (bez konektorů, napřímo). Bude to pro 6s baterii

Obrázek

Má ta deska i nějaké výhody, krom elegantnosti řešení?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“