Spojky mají ovšem ve středu čtvercovou díru o průměru přesně 10x10 mm do které se dá naprosto bez vůle zastrčit příslušný hranol. Křížová spojka se dá použít jako výborný základ kříže quadu. Aby štěstí nebylo málo, spojky mají na vnější straně takové plastové lamely kvůli lepšímu zastrkávání dovnitř hranolů, a mezi tyto lamely se dá zcela přesně zastrčit zápustná hlava šroubu M3 (viz. obrázky) čímž nám vznikne univerzální systém pro upevnění dalších věcí. A to celé tuším za 49,- Kč
Jako ramena je možné použít jakýkoliv hranol 10x10 mm, hliník, dřevo a ramena se dají snadno vyměnit i mimo dílnu.
Co se týče pevnosti plastu, v případě havárie a při použití hliníkového hranolu na ramena, dojde k ohnutí hliníku a ne k prasknutí plastu. Ta věc je opravdu festovní. Celý loňský rok jsem létal s rámem na tomto základě, moje koptéra je spíš experimentální obouchánek ve kterém často měním řídící desky a jejich firmware, a plastový kříž přežil všechno.
Letos jsem si koupil v HK rám SK450 protože jsem chtěl vyzkoušet tyhle laciné plasťáky a navíc se mi líbil. Rám je naprosto v pohodě, ramena se nekroutí, při pádu to pěkně zapruží (volný pád z cca 15ti metrů na beton skončil akorát jedním nalomeným ramenem, jinak zcela beze škod), na sportovní létání dobré za ty mikropeníze. Ale je dost těžký, vyšel mi o 100 gramů těžší než moje kreace z plastového kříže a hliníkového hranolu, což už je docela hodně. Proto jsem letos postavil učesanější verzi, z SK450 jsem použil aspoň plastové nožičky, taky nejsou nejlehčí, ale mě se líbí
Přikládám ilustrační obrázky rámu, PDF předlohu pro držák na baterku a vyvrtání děr do CD kraqbičky a i hotové quadkoptéry, tu jen tak pro inspiraci, tenhle post není o součástkách, ale pouze o konstrukci rámu.
(Pár obrázků ještě v dalším postu)
Pen
Pen