Quad - lehký a pevný rám z darů našeho hobbycentra

Rámy pro coptery, závěsy pro kamery a jiná mechanika na coptérách
Zpráva
Autor
PenJo

Quad - lehký a pevný rám z darů našeho hobbycentra

#1 Příspěvek od PenJo »

Vždycky, když procházím nějakým hobbycentrem, koukám se po vhodných materiálech na stavbu modelů. V loni jsem v Bauhausu, v oddělení kde mají i hliníkové profily, objevil plastové spojky sloužící pro vytváření sestav z 20 mm hliníkových hranolů. Spojky se strkají do profilů.
Spojky mají ovšem ve středu čtvercovou díru o průměru přesně 10x10 mm do které se dá naprosto bez vůle zastrčit příslušný hranol. Křížová spojka se dá použít jako výborný základ kříže quadu. Aby štěstí nebylo málo, spojky mají na vnější straně takové plastové lamely kvůli lepšímu zastrkávání dovnitř hranolů, a mezi tyto lamely se dá zcela přesně zastrčit zápustná hlava šroubu M3 (viz. obrázky) čímž nám vznikne univerzální systém pro upevnění dalších věcí. A to celé tuším za 49,- Kč

Jako ramena je možné použít jakýkoliv hranol 10x10 mm, hliník, dřevo a ramena se dají snadno vyměnit i mimo dílnu.
Co se týče pevnosti plastu, v případě havárie a při použití hliníkového hranolu na ramena, dojde k ohnutí hliníku a ne k prasknutí plastu. Ta věc je opravdu festovní. Celý loňský rok jsem létal s rámem na tomto základě, moje koptéra je spíš experimentální obouchánek ve kterém často měním řídící desky a jejich firmware, a plastový kříž přežil všechno.

Letos jsem si koupil v HK rám SK450 protože jsem chtěl vyzkoušet tyhle laciné plasťáky a navíc se mi líbil. Rám je naprosto v pohodě, ramena se nekroutí, při pádu to pěkně zapruží (volný pád z cca 15ti metrů na beton skončil akorát jedním nalomeným ramenem, jinak zcela beze škod), na sportovní létání dobré za ty mikropeníze. Ale je dost těžký, vyšel mi o 100 gramů těžší než moje kreace z plastového kříže a hliníkového hranolu, což už je docela hodně. Proto jsem letos postavil učesanější verzi, z SK450 jsem použil aspoň plastové nožičky, taky nejsou nejlehčí, ale mě se líbí :)

Přikládám ilustrační obrázky rámu, PDF předlohu pro držák na baterku a vyvrtání děr do CD kraqbičky a i hotové quadkoptéry, tu jen tak pro inspiraci, tenhle post není o součástkách, ale pouze o konstrukci rámu.

(Pár obrázků ještě v dalším postu)

Pen

Pen
Přílohy
... sešroubovaný základ rámu, váha 225 gramů ...
... sešroubovaný základ rámu, váha 225 gramů ...
... předloha pro vrtání děr ...
... předloha pro vrtání děr ...
... a zasunutý šroub M3 se zápustnou hlavou ...
... a zasunutý šroub M3 se zápustnou hlavou ...
Plastový kříž ...
Plastový kříž ...
PenJo

Quad - lehký a pevný rám z darů našeho hobbycentra - obrázky

#2 Příspěvek od PenJo »

A tady ještě zbytek obrázků.

Pen
Přílohy
quad.pdf
PDF předloha pro držák baterky, CD krabičku a spodní kryt.
(236.92 KiB) Staženo 165 x
.. a ze spodu. Šrouby dole se dají použít pro uchycení dalšího nákladu.
.. a ze spodu. Šrouby dole se dají použít pro uchycení dalšího nákladu.
Finální produkt ...
Finální produkt ...
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Quad - lehký a pevný rám z darů našeho hobbycentra

#3 Příspěvek od TomasC »

A kolik ten rám hmotí??
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Ancistrus01 »

TomasC píše:A kolik ten rám hmotí??

Poznámka: ... sešroubovaný základ rámu, váha 225 gramů ...

Má to u jednoho obrázku u poznámky :)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od TomasC »

ÁÁÁÁ díky. To jsem přehlédl. Díky.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Ancistrus01 »

PenJo píše:Vždycky, když procházím nějakým hobbycentrem, koukám se po vhodných materiálech na stavbu modelů. V loni jsem v Bauhausu, v oddělení kde mají i hliníkové profily, objevil plastové spojky sloužící pro vytváření sestav z 20 mm hliníkových hranolů.

Ještě se zeptám: O kolik je úspora hmotnosti oproti tomu plastovýmu rámu z HK?
PenJo

#7 Příspěvek od PenJo »

Ancistrus01 píše:Ještě se zeptám: O kolik je úspora hmotnosti oproti tomu plastovýmu rámu z HK?

Já věděl, že jsem zapomněl na něco důležitého. Úspora je cca 100 gramů.

Kříž váží tuším méně než 60 a hliníkový hranol 95 (1 metr) (95 gramu vazi u SK450 jen 2 ramena a ten laminatovy stred je taky dost cvalik). To navíc do 225 gramu na obrázku je na šrouby, rozvodnou desku, držák na baterku a nožičky.
Loni jsem lítal bez nožiček, baterku jsem měl na spodku v pouzdře z 10 mm EPP vyztuženého plátem silnějšího plastiku a CD krabičku našroubovanou přímo nahoře. Takže váha se dá ještě hodně šetřit.
kitemonkee

#8 Příspěvek od kitemonkee »

dik za inspiraci, s tim krizem a 10mm Alu profilama se to da vsechno zbastlit do 2h.

nake foto tady:
http://smarturl.it/prskolet1

prvni let tady:
http://youtu.be/DhJgJRX0pSQ?t=1m7s

s tim 2.65 aku mi to litalo cca 15min (prvotni "vyvazovani" ve videu neni) - tedy spis to bylo takove "plouzeni" - je to muj prvni copter a zaroven i prvni RC model, takze jsem to radsi nehrotil...
frsky x7 & frsky xLite | telink toro & zohd orbit & hacker tomahawk.ng
PenJo

#9 Příspěvek od PenJo »

kitemonkee píše:dik za inspiraci, s tim krizem a 10mm Alu profilama se to da vsechno zbastlit do 2h.

Moc pekny. Nejlepsi na tom je, ze se nemusis stresovat nejakou havarii, alu profilů na ramena je tam odkud pochazi, jeste hromada a elektronika v boxu na svacinu je v podstate nerozbitna. Ale osvedcilo se mi mit nahradni hridele motoru. Vymena je vytlacenim ve sveraku celkem jednoducha a i kdyz se to ucko s motorem po poradnym narazu ze zip pasků vetsinou utrhne, cinska maslovita hridel vydrzi malo.
Zvaz tyhle adaptery na vrtule, sroubujou se do tech 4 der co jsou na motoru (musis zkratit puvodni hridel). Pomahaji s omezenim vibraci, oproti tem svorným (samozrejme te ale nutnosti vyvazit vrtule a pripadne motory nezbavi).
http://rctimer.com/index.php?gOo=goods_ ... oductname=

Pen
Amper

#10 Příspěvek od Amper »

Co jsou zac ty pouzity nohy ?

To jsem v Bauxxx nezahlid a docela by se me to zrovna hodilo
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#11 Příspěvek od Amper »

PenJo píše:kdyz se to ucko s motorem po poradnym narazu ze zip pasků vetsinou utrhne, cinska maslovita hridel vydrzi malo.

Jak mas zajisteny ty ucka proti posunu ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
kitemonkee

#12 Příspěvek od kitemonkee »

Amper píše:Co jsou zac ty pouzity nohy ?

To jsem v Bauxxx nezahlid a docela by se me to zrovna hodilo

nohy jsou 10mm rezy z nake vetsi vodarenske trubky. krasne to pruzi tvrdsi pristani, jednoduse se to uchyti paskama, atd...
kitemonkee

#13 Příspěvek od kitemonkee »

Amper píše:Jak mas zajisteny ty ucka proti posunu ?

ty Ucka jsou vevnitr tak cca 0.05mm mensi nez ten profil, takze to tam perfektne drzi, pasky jsou jenom "kdyby neco".
ale kdybys to mel presne, nebo dokonce s nakou vuli, tak tam muzes neco vlepit.

nechtel jsem ty motory davat primo na ram z duvodu bodouciho laborovani s delkou ramen, nove konstrukce, zmeny kabelaze, atd...
Amper

#14 Příspěvek od Amper »

PenJo

#15 Příspěvek od PenJo »

Amper píše:Myslel jsem tydle nohy http://www.rcmania.cz/download/file.php ... &mode=view

Tyhle nohy jsou z origoš quad ramu SK450 z Hobbykingu. Zbyly mi, kdyz jsemten ram vyzkousel a rozhodl se ho kvuliva vaze nepouzivat.
Holt nase Bauh**** obchody nemaji vse, co by bylo potreba :)

Pen
Odpovědět

Zpět na „Coptery - technika“