Prohnutý trup EPP - nejde srovnat
Prohnutý trup EPP - nejde srovnat
Zdravím. Kolegové, už si fakt nevím rady. Koupil jsem Betu 1400. Bazarovou, ale novou nelétanou. Bohužel je již y výroby prohnutý trup. Zkoušel jsem podle různých rad trup prohřát narovnat a zafixovat na pár dní. Po odendání latí které fixovaly rovnou polohu se trup prohnul zpět do původního tvaru. Celý postup jsem zopakoval a ještě do zafixovaného trupu jsem dospod vlepil 5mm uhlíkovou kulatinu. Ale ani to nepomohlo a trup se okamžitě prohnul zpět. Už si opravdu nevím rady.
Prohnutí je na levou stranu. Měřil jsem vzdálenost mezi špičkou křídla a špičkou výškovky na obou stranách. Rozdíl je 1,8 cm. Jsem začátečník a na první let s nerovným trupem si fakt netroufám.
Napadá vás prosím nějaké jiné řešení. Ještě asi zkusím trup olaminovat v zafixované poloze. Myslíte, že to laminát udrží ? Pak už jen zbývá koupit nový trup, ale na verzi 3 jsem trup samotný nenašel.
Předem všem děkuji.
EDIT: Trup na verzi 3 jsem již našel.
Prohnutí je na levou stranu. Měřil jsem vzdálenost mezi špičkou křídla a špičkou výškovky na obou stranách. Rozdíl je 1,8 cm. Jsem začátečník a na první let s nerovným trupem si fakt netroufám.
Napadá vás prosím nějaké jiné řešení. Ještě asi zkusím trup olaminovat v zafixované poloze. Myslíte, že to laminát udrží ? Pak už jen zbývá koupit nový trup, ale na verzi 3 jsem trup samotný nenašel.
Předem všem děkuji.
EDIT: Trup na verzi 3 jsem již našel.
Naposledy upravil(a) SirBaron dne ned 24.03.2013 10:22, celkem upraveno 1 x.
Nikdy neříkej, že něco NEJDE. Vždycky se najde hlupák, který neví, že to nejde a udělá to !
Re: Prohnutý trup EPP - nejde srovnat
A si si istý že je naozaj prehnutý trup? je to vidiet ked sa to pozreš v ose modelu?
Nieje krivo vlepená výškovka alebo krídlo? si si istý že to bude moc pri lietaní vadiť? Možno si to ani nevšimneš..Ja by som sa nebál a skúsil by som to.
Nieje krivo vlepená výškovka alebo krídlo? si si istý že to bude moc pri lietaní vadiť? Možno si to ani nevšimneš..Ja by som sa nebál a skúsil by som to.
pilot205 píše:A si si istý že je naozaj prehnutý trup? je to vidiet ked sa to pozreš v ose modelu?
Ano, je to vidět pouhým okem. Trup je do oblouku. Taky uvažuji, že to prostě zkusím a až to rosekám, koupím nový kit. Ale nejdřív jsem chtěl vědět vaše názory, třeba s tím půjde ještě něco udělat.
Nikdy neříkej, že něco NEJDE. Vždycky se najde hlupák, který neví, že to nejde a udělá to !
Nahřej to horkou vodou a trup výrazně prohni na druhou stranu.
Dělejte to ve dvou. Jeden drží prohnutý trup, druhý to polévá vodou.
Do vany si napusť studenou vodu, ať ti ta vařící neteče přímo do vany, trup drž nad vanou a ten druhý to polévá vodou z rychlovarné konvice. Vodu uveď do varu (plnou konvici) a tak 10min počkej, aby nebyla úplně vařící. (Když to budeš polévat hned po vypnutí konvice, tak to udělá trochu výraznější struktruru těch kuliček , jinak se nestane nic). Polévej to v délce toho prohnutí - cca 30cm.
Hlavně to drž prohnuté na druhou stranu, ne v rovině osy trupu!
Do vany si napusť studenou vodu, ať ti ta vařící neteče přímo do vany, trup drž nad vanou a ten druhý to polévá vodou z rychlovarné konvice. Vodu uveď do varu (plnou konvici) a tak 10min počkej, aby nebyla úplně vařící. (Když to budeš polévat hned po vypnutí konvice, tak to udělá trochu výraznější struktruru těch kuliček , jinak se nestane nic). Polévej to v délce toho prohnutí - cca 30cm.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
zaříznout pásnice třeba z uhlíku/stačily by takové ty pásky z balíků či z letáků/ do boků trupu ,zalít řídkým vteřinákem a to vše samozřejně ve správné poloze a pásnice udělat delší než je místo ohnutí nebo ono polití horkou vodou-vše je jednodušší než to olaminování
Zkusím tu vodu a uvidíme. Kdyžtak ještě ty pásky, to je dobrý nápad. Pak už to vzdám a půjdu zkusit asi létat, jak to dopadne...
ahoj vyrovnávání provádíme po nějakém pádu vřelou párou z konvice a vždy to pomůže a nemá epp již paměťový efekt aby se vrátil do původního stavu. Určitě provádět ve dvou....
...polepším se, beru toho už jen půlku :):):)
www.vzduchoplavci.rajce.idnes.cz
www.vzduchoplavci.rajce.idnes.cz
JMalik píše:Nahřej to horkou vodou a trup výrazně prohni na druhou stranu.
Zdarvím debatující a trochu využiji toto vlákno.
Mohu tímto postupem rovnat křídlo, které je natřeno akrylátovou barvou? Nepoleze barva dolu?
Děkuji za odpověď
Loop VA Models ; Spacewalker II SIG 1/4 ve výstavbě
narovnat ano............u barvy ti to sotva někdo poví, záleží na barvě ale určitě to nebude jako dřív,udělá to husí kůži a barva se možná roztrhá v místech spojení kuliček možná že ne
Každopádně bude snažší "opravit" poškozené místo nátěru než létat z prohnutým křídlem. Zkusím a uvidím.Děkuji
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem ten trup foukal fénem asi z pěti centimetrů a fén držel mezi nohama, a trup co nejvíc roztahoval jakoby ho chtěl vytáhnout aby byl mnohem delší, ty bubliny se tak zvláštně roztáhly a na druhé straně kde to nebylo potřeba zůstaly pořád trošku smrsknuté, ale měl jsem to po nárazu, když je to málo ale po celé délce tak nevím, zkus to ale od sebe co nejvíc roztahovat, samozřejmě taky ohýbat na druhou stranu. A neboj se to roztahovat fakt silou, co to jde ono se to pak začne vytahovat a rovnat
hodně štěstí, kdyby to nešlo tak si na zálet srovnej výškovku stejně s křídlem a směrovku taky do pravého úhlu ke křídlu, stačí podle oka a trup tam tak zásadní vliv mít nebude, spíš zanedbatelnej, a případně to trochu dotrimuješ, samozřejmě tím dáš větší odpor vůči vzduchu, ale pro začátečníka je vždycky potěšení že to "nějak" lítá tak se s tím netrap 
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
Pokud máš trup prohnutý do boku (máš na mysli asi ocas), tak ti vlepení uhlíku do spodku nemůže pomoct.
Nevím jakou máš verzi Bety, ale u té mojí vedly po vnější straně trupu trubičky, ve kterých jezdila táhla.
Odlepil bych je, ocas srovnal a znovu zalepil.
Nevím jakou máš verzi Bety, ale u té mojí vedly po vnější straně trupu trubičky, ve kterých jezdila táhla.
Ticcino píše:Pokud máš trup prohnutý do boku (máš na mysli asi ocas), tak ti vlepení uhlíku do spodku nemůže pomoct.
Tohle pomůže taky stoprocentně, pokud jsou tam ty vodící trubičky.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
milode píše:Mohu tímto postupem rovnat křídlo, které je natřeno akrylátovou barvou? Nepoleze barva dolu?
Děkuji za odpověď
Skoro určitě ti sleze barva.
Zkus to napřed fénem, nebo horkovzdušnou pistolí na malou teplotu.
JMalik píše:milode píše:Mohu tímto postupem rovnat křídlo, které je natřeno akrylátovou barvou? Nepoleze barva dolu?
Děkuji za odpověď
Skoro určitě ti sleze barva.
Zkus to napřed fénem, nebo horkovzdušnou pistolí na malou teplotu.
Tahle možnost mě napadla, ale čekal jsem, jestli ji někdo potvrdí. Takže děkuji za rady.