Elektrovětroň do pole

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
mab
Kontaktovat uživatele:

Elektrovětroň do pole

#1 Příspěvek od mab »

Hledám letadlo, asi elektrovětroň, se kterým bych mohl celoročně létat na poli a aby hezky vypadalo, žádné epp.

Abych to osvětlil, na letiště se dostanu, ale je tu kolem spousta míst s daleko hezčím výhledem než na letišti, ale tady v okolí jsou jen samá pole nebo les, takže přistaní na poli.

Mám optimu, ale ta přistává na rychlosti a dlouho klouže, takže to nehrozí. Zatím jsem dostal tip na nco od LS jen náběžku smrkovou, nebo konstrukční křídlo opět se smrkovou náběžkou a pokud možno něco co lze vydojit a přistávat s nulovou rychlostí.
Pak mě ještě při shlednutí soutěžních videí s F5J napadlo , že by možná šlo tohle "zapíchnutí". :)

Díky za Vaše návrhy.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
sramy
Kontaktovat uživatele:

Re: elektrovětroň do pole

#2 Příspěvek od sramy »

To není zrovna nejlepší řešení, do vysokého obilí by přistávat šlo, ale zemědělci tě nebudou mít rádi.
Představ si přistávat do oranice nebo do posekané řepky, tam je možné velmi lehce poškodit model.
Jinak ani ve vzrostlé řepce se dobře nechodí, nemluvím ani o tom jak budeš zelenej až vylezeš.
Známej létá mezi poli, vzlítává z cesty, která je zatravněná a jde o EPP model.
Kdyby jsi chtěl EPP tak to přimouřím oči, jinak si myslím že stroje F5J je opravdu škoda.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
Fiba

#3 Příspěvek od Fiba »

Obousmerny regulator a brzdit vrtuli ...
Toman
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Toman »

Tady to vlákno mě zajímá. :)
Řešil jsem a řeším podobný problém.
Taky mi tu bylo doporučeno mrknout na něco od LS, ale na tady takový přistávání na pole, či louku mi can modelu připadne vysoká, bych se bál lítat. :)
A zase EPP mě neposune, myslím, že stejný problém, jako má autor :)
ludicek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ludicek »

Ja lietam s vetroňom iba na nepokosenom poli.
Lietam na po pás nepokosenom poli s Variant III od Reicharda, zatiaľ bez problémov, pristáva priklincovaním na fleku pri namixovaní krídelok nahor na max. výchylku. Odolný, pomalý aj rýchly, schopný do termiky aj vetra, taký univerzál.
Ľudo.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od mihlit »

Toman píše:A zase EPP mě neposune, myslím, že stejný problém, jako má autor :)

To netuším, co má EPP společného s nějakým (ne)posouváním.
http://www.youtube.com/watch?v=pSVCkG7MlDE
http://www.youtube.com/watch?v=b5-exJgDX58

K dotazu:
Pokud chce létat úplně všude, tak třeba F3K a chytat do ruky. Jinak to bude chtít spíš nějakého lehouše, ale i vydojitelnější letadla hnusný terén nesnesou moc dobře. Záleží kde přesně všude plánuje létat. Já také létám všude, kde mě napadne. Používám k tomu Mefisto od Reicharda, do kterého jsem si dodělal klapky. Přistával jsem s tím prakticky všude možně. Do oranice bych s tím ale nešel. Zorané a bránami uvláčené pole ale není problém. Stejně tak jako vyšší tráva. Samozřejmě, na letadle je to trochu vidět. Křídlo s dýhovým potahem by bylo na tohle lepší, než potah balzou, která pak má otlačeniny. Pro létání všude možně, kde není místo, jsem používal Kinetic (HK kopie Merlina od Multiplexu). To je malé, skladné a přitom dokáže být relativně svižné a obratné.
Toman
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Toman »

Jo :D .... tak na tohle bych si asi nezvykl, to je na mě moc divoký tady to, ale pěkný, obdivuju ty lidi. :)
Ale přece jen, teda co bylo řečeno, EPP není tak dobrý pro létání, i když je pravda, že furt lepší, jak doničenej a polepovajen (neodborně) konstrukční model. Spíš se v tomhle pohledu musím dívat i na ruce a na samotný model, jeho vlastnosti a vyvážení. Což mě u teho EPP trochu vadí :(

Jinak co já vidím jako přistávací plochu, obilí, všeho vzrůstu, louku, tedy střední a vyšší trávu, případně i polní vcestu, tam je taková nižší tráva. Nemám rád kukuřici :D
A velmi jsem si oblíbil jetelinu :D ... at malou, nebo vysokou ( tedy tak nad kolena). Nebo posekanou, na to mse dá doclea vždy přistát.
Nn samotnou oranici nemám rád, ale ta není tak dlouhodobá :)

http://img3.rajce.idnes.cz/d0303/6/6690 ... 301853.jpg
http://img3.rajce.idnes.cz/d0303/6/6690 ... 301924.jpg
http://img2.rajce.idnes.cz/d0201/6/6690 ... 1049_o.jpg
http://img2.rajce.idnes.cz/d0201/6/6690 ... 9708_o.jpg

Moje "letiště" :)
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Milan Nes »

mihlit píše:
Toman píše:A zase EPP mě neposune, myslím, že stejný problém, jako má autor :)

To netuším, co má EPP společného s nějakým (ne)posouváním.
http://www.youtube.com/watch?v=pSVCkG7MlDE
http://www.youtube.com/watch?v=b5-exJgDX58

protože bejt takhle naloženej polyš balza tak to lítá jinak a hlavně to tak šíleně nevytrácí na rychlosti energii,
měl sem na 750W naloženého na testy EG :-d a 450W Slim lítal při srovnávačkách radikálně lépe v naprosto všech režimech ...

ale uznávám toto jsou dobře naložené kuličky

jinak podle mne je základ 4 servové křídlo, pořádny butterfly co pak přistává skoro do ruky nebo minimální kinetickou energií + lehké letadlo ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od mihlit »

Milane, to já vůbec nepopírám. I když vzít do srovnání EG - to je letadlo pro začátečníky, takže to je postavené bez očekávání jakýchkoliv výkonů. Takže tam to srovnání přeci jen není vůči EG úplně fér, po něm zrovna moc chtít nemůžeš. Výkonnější letadlo najdeš spíš mezi ne-EPP stroji, ale já jsem reagoval na to, že EPP ho nikam neposune. Tedy že EPP jsou pomalé přestabilizované pohodalety pro začátečníky, které vůbec nic neumí.

Pokud chce univerzála, tak bych zrovna lehouše moc nebral. Ono potvora skoro pořád fouká aspoň trochu, takže s něčím normálním si zalítá spíš. Jinak to, co odkazovaly fotky, tak to ve srovnání s tím, kde lítám já, považuji za luxusní přistávací plochu :lol: Tam musí nějaká dvoumetrovka s dýhovým potahem, klapkami a T-ocasem přistávat jak do peřin. Vzal bych něco, kde je křídlo přiděláno polyamidovými šrouby, aby když se fakt nezadaří, tak ať se střihnou. Což je třeba Rytmus Energy od vhmodel nebo nejspíš i Optima XL (nevím, jak jsou tam přidělána křídla).

Zakladatel píše, že Optimu má. Tipuji to na bezklapkovou verzi, protože jinak netuším, kde by měl být problém. Pak si tam ty klapky může dodělat nebo koupit si křídlo s klapkami, pokud si na to netroufne.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Milan Nes »

tu optimu sem mu dělal já :) je to malý warmliner 1,5m a klapky se na ní nedělají / teda ona se už vůbec nedělá

jinak blizze 500w sem měl taky a vůbec mne to nenadchlo

podle mne pro něj je ideální klapkový termik - lehčí váhově co na klapkách přistává skoro do ruky

rcek / F5J styl .... případně když fouká přiložit ale opravdu pohodově přistane na minimálce
rytmus i xxl ka prostě má dost kinetické energie a když trefíš drn na rychlosti tak jsou to opravdu hvězdná přistání :)

Milan
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
tomashr

#11 Příspěvek od tomashr »

mab píše:Pak mě ještě při shlednutí soutěžních videí s F5J napadlo , že by možná šlo tohle "zapíchnutí". :)

Naokraj, teď v zimě na sněhu při tréningu přistávám s F5J Storkem prakticky jen do ruky - proč bych ho měl máčet ve sněhu či bahně :-) Tohle je daleko praktičtějíš než zabodávání, to mi stačí na soutěžích...
Ale začátečníkovi bych přistání s tímto modelem do ruky spíš neradil :lol:
graup15

#12 Příspěvek od graup15 »

tomashr píše:
mab píše:Pak mě ještě při shlednutí soutěžních videí s F5J napadlo , že by možná šlo tohle "zapíchnutí". :)

Naokraj, teď v zimě na sněhu při tréningu přistávám s F5J Storkem prakticky jen do ruky - proč bych ho měl máčet ve sněhu či bahně :-) Tohle je daleko praktičtějíš než zabodávání, to mi stačí na soutěžích...
Ale začátečníkovi bych přistání s tímto modelem do ruky spíš neradil :lol:

Někdy si zkus přistát do ruky s 3kg těžkým F3B..to zažiješ adrenalin :-) :-)
Já to občas testnu a ne vždy to dopadne na jedničku :-) :-)
rtep
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od rtep »

Myslím si, že Mini Corado je při vhodně nastavených klapkách dobrá volba pro tento účel, protože se s ním na malé rychlosti dá přistávat i do ruky. Mám to vyzkoušené.
Toman
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Toman »

OK, tak to že mě EPP neposune beru zpět :D
Protože tady začíná být nebezpečno, když slyším co všechno se dá dát třeba do EG. :)

Jako jo, EPP není vůbec špatnej materiál, co se týče takovýho lítání, to co jsem viděl na videích bych si ani nemyslel, že se jedná o EPP, ale hold, jo jedná. :)

Spíš jsem to myslel, že se spíš zamřeuju, nebo chci na větroně, a s tím EPP to není takový jaký by mohlo být, co se třeba v termice týče, ale zase to taky nemusí být úplně pravda. Ono asi dobrý EPP poletucha na tady ty podmínky bude Gama 2100, asi, ta má i klapky, nevím teda jak víc o tom modelu, já mám tedka toho Tulixe, a není to zlý, ale vyhlídkově do toho budoucna, co jinýho by se tak mohlo ukázat jako odolávatel místní zemědělské orbě :D
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od mihlit »

Mno, abych to trochu ještě víc rozvedl... Záleží na jaké úrovni lítáš, jestli máš letadlo jako příležitostný vozembouch, jestli provádíš s letadlem při přistání gymnastiku (hvězda, pirueta, svíčka,...). V ne-EPP katergorii se najde vhodné letadlo snáz. Můj předešlý příspěvek byl jen komentář na to, že i EPP tě může posunout, protože jsou i EPP modely vyžadující pokročilejší dovednosti. Nebylo to myšleno, že vem EPP, to určitě ne.

Myslím, že skoro s jakýmkoliv pevnějším modelem lze přistávat do té vzrostlé trávy. Přistávám s oklapkovaným Mefistem i do horších podmínek a kromě omačkanin měkkého balzového potahu na něm nejsou žádné následky. Za celou dobu akorát při dvou horších přistáních v blbém terénu jsem střihl šrouby, ale od toho tam jsou. Jinak jsem ho musel opravovat jen dvakrát (1x servo kaput, 1x jsem za skoro tmy blbě odhadl vzdálenost a zavadil o strom). Takže podle mě, když přistávání na louku, obilí, bránami podrcenou oranici,... vydržel Mefisto, tak to musí vydržet skoro cokoliv, co má klapky. Neber to ale jako doporučení mefista, tam je ten balzový potah fakt na prd. Dýha je lepší.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“