Odlití formy z Lukoprénu N 1522

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
MichalR
Kontaktovat uživatele:

Odlití formy z Lukoprénu N 1522

#1 Příspěvek od MichalR »

Zdravím všechny zájemce o seznámení se s variantou postupu odlití formy ze silikonu Lukopren N1522. Můj zveřejněný postup je jednou z možností jak takovouto formu vyrobit. Nafotil jsem vše krok za krokem.
Jedná se o odlitek karoserie RC auta Traxxas Slash 1:10 mojeho syna. Vzhledem k tomu, jakým způsobem s autem jezdí, jsem nabyl dojmu, že je nutné vyrobit rychle formu než dojde k první destrukci :)
Prvním krokem bylo vyrobení bedny z prken, která slouží k vytvoření hrubého kopyta z levného materiálu. Dle konzultace s mojím kamarádem jsem zvolil obyčejné lepidlo na kachličky - 1 ks pytel 25kg. Bednu jsem vyložil stretch fólií a škvíry vyplnil obyč akrylovým tmelem.
Obrázek
Letadla: K3600, F3K Isis, Champion 2,1m elektro, F3F Nemesis, Z226 EPP
MichalR
Kontaktovat uživatele:

Re: Odlití formy z Lukoprénu N 1522

#2 Příspěvek od MichalR »

Druhým krokem bylo dorovnání výšky boků karosérie slabým rigidním plastem, aby nestékalo lepidlo do vnitřku karosérie.
Obrázek
MichalR
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od MichalR »

Následuje obalení karosérie 3mm tlustým mirelonem a zabalení do strečové fólie
Obrázek
MichalR
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od MichalR »

A hurá na stavební část výroby. Rozmíchání lepidla na kaši, která je o něco řidší než při lepení obkladaček.
Obrázek
Při vyplňování formy je nutné karosérii zatížit, aby "nevyplavala". Já jsem ji naplnil vodou a zatížil cihlami.
Obrázek
MichalR
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od MichalR »

Druhý den je možné vyjmout karosérii a díký tomu, že lepidlo v takovémto bloku tuhne pomaleji, tak lze tvar odlitého bloku krásně doupravit a případně ještě uhladit.
Obrázek
MichalR
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od MichalR »

Do dna formy jsem vyvrtal díry pro vlepení šroubů, které budou držet karosérii pěkně tam, kde má být :)
Obrázek
MichalR
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od MichalR »

Nyní můžeme přejít k samotnému odlévání silikonu do kopyta. Jelikož není silikon levnou záležitostí (konkrétně 5kg balení včetně katalyzátoru stojí bratru 1800 Kč), tak je samotného odlévacího materiálu vhodné udělat slabou vrstvu - ca. 1-1,5cm. To je zároveň doporučeno i výrobcem kvůli omezení smršťování formy (ca. 0,5%). Pastu je nutné dobře promísit s katalyzátorem, a to nejlépe plochou stěrkou kvůli omezení vpravení vzduchu do kaše. ten je samozřejmě nežádoucí, proto není rozhodně vhodné použít elektrické nářadí. Od promísení s katalyzátorem dle návodu máme čas max. 30 min. na zpracování pasty, což znamená docela fofr. V mojem případě jsem použil celých 5kg, ca. 0,5kg byl výrobní odpad. Auto není žádný drobeček, na délku má více než půl metru.
Obrázek
MichalR
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od MichalR »

Kaši jsem nanesl do vnitřku formy. Můj původní záměr byl takový, že po částečném vyplnění formy ji otočím vzhůru nohama a budu dolévat další materiál dírou ve dně.
Obrázek
Rychle jsem pochopil, že je to blbost :), protože stékavost pasty je malá a prostě to takto nejde. Tudíž jsem do kopyta dal více materiálu a karosérii do něj "vtlačil". Zbylý materiál jsem vlil na boky po částečném odklonění bočnic do stran.
Obrázek
MichalR
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od MichalR »

Celé dolévání materiálu jsem prováděl na pračce se zapnutým ždímáním, aby došlo k snažšímu odchodu bublin z pasty a rovnoměrnému rozmístění pasty po celém povrchu karosérie. Jedná se o relativně členitý povrch. Pro takovéto odlití není potřeba používat žádný separátor, což je skvělou vlastností silikonových forem. To se týká i následného laminování výrobku z epoxidových pryskyřic.
Následovalo začištění a oříznutí silikonu z kraje karosérie
Obrázek
MichalR
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od MichalR »

No a jak to dopadlo? Po 12-ti hodinách následuje vyjmutí karosérie a výsledek můžete zhodnotit sami, já jsem naprosto spokojen:
Obrázek
Tady je detail kvality formy - dojde k naprosto dokonalému okopírování tvaru. Kde jsou např samolepky o tloušťce 50 micronů, tak jsou naprosto perfektně ve formě čitelné :)
Obrázek

Doufám, že ušetřím čtenářům čas a peníze se zbytečným experimentováním. To je hlavním účelem zveřejnění tohoto postupu.
Teď už bude následovat výroba karosérií ze sklolaminátu a také zkusím karbon. Ale to už je zase jiný příběh :)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od arda1 »

Proč tu formu děláš tak komplikovaně a draze? Vždyť stačí naseparovat - dát tak dvě vrstvy gelcoatu a pak tkaninu s nějakým obyč epoxydem - a máš formu pevnou jako hrom a lehoučkou oproti tomuhle monolitu. Radek
ICQ 638556901
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od JirkaA »

A hlavne daleko trvanlivejsi, ten lukopren moc nevydrzi.
OK2WY
MichalR
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od MichalR »

arda1 píše:Proč tu formu děláš tak komplikovaně a draze? Vždyť stačí naseparovat - dát tak dvě vrstvy gelcoatu a pak tkaninu s nějakým obyč epoxydem - a máš formu pevnou jako hrom a lehoučkou oproti tomuhle monolitu. Radek

Povrch karosérie při tebou uváděném postupu by se absolutně nedal srovnat s povrchem mojí formy. Budu laminovat ve vakuu. Pokud bys aplikoval tvůj postup se separátorem přímo na karosérii a laminoval ve vakuu, musel bys něčím opět vycpat kastli a dle mého názoru by hrozilo její poškození. Tato karosérie stojí konkrétně 1700Kč. Pokud bys to nedělal ve vakuu, tak takový produkt bych já na model této úrovně rozhodně nedal :) Ale možná jsem tebou navrhovaný postup jen nepochopil a tvůj výsledek by byl stejně kvalitní. V tom případě se rád poučím. Postup, který by se dal srovnat s povrchem kastle z mojí formy bych si dovedl představit pouze při štětcovém nanášení jiného druhu silikonu na karosérii. Potom je ovšem opět nutné zvenku silikon olaminovat a tento postup je podle mě zdlouhavější.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od arda1 »

A nebude se ten lukopren při vakuování deformovat? Tohle u kompozitový formy nehrozí a vyloupnu z ní výrobek jako zrcadlo - dle mě tohle není vůbec dobrá technologie výroby kastle. Radek
ICQ 638556901
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Milan Nes »

ty jo to vypada moc pekne :)
sem moc zvedavej na vystup, dokud neuvidim nekritizuji,
my sme to resili sadrovou formou a "vakuovanim" folie tluste plastove
v troube ale zadnej zazrak, tohle vypada ze by to mohlo byt pekne detailni i kdyz
se taky trochu bojim deformaci ale necham se prekvapit a verim ze prijemne

ps ardo ty snad laminujes era do formy ? ze ses jeste nicim nepochlubil vysledkem :)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Odpovědět

Zpět na „Dílna“