F45?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
zacatecnik

F45?

#1 Příspěvek od zacatecnik »

Dobrý den, vím, že otevírám často diskutované téma...
Zaujal mě model MJX F45. Chci pro začátek něco levnýho, 4kanál, cely set i s vysilackou, protoze doma mam jen starsi vysilac FM314. Rikam si pro zacatek spis vetsi, at ho jen tak nevezme mirny poryv vetru nekam do kytek? Podle zdejsi diskuze by f45 nemel byt slapnutim vedle?
Jakou byste mi k němu doporučili alternativu? Vyrábí se nějaký vrtulník s pádlem, abych si s nim casem uzil i vic zabavy (obdoba esky hb v2)?, resp. je opravdu rozdil v zataceni do obou stran? Je v teto nizsi cenove kategorii i nejaky vrtulnik s kovovou presnejsi cyklikou?
Predem dekuji za veskere odpovedi!
zacatecnik

Re: F45?

#2 Příspěvek od zacatecnik »

A jeste bych se zeptal, jestli nekdo nevite, jake jsou na trhu verze? Protoze cena se na e-shopech pohybuje od 1600 az po 4000, lisi se nejak, nebo je rozdil opravdu jen v cene? Pry existuje nejaka verze 2 a verze pro rok 2013??
mascom22

#3 Příspěvek od mascom22 »

Ahojky cena se liší podle toho jaká je výbava například cena s kamerou nebo bez. a na verze se mužeš podívat na ofiko stránky, http://www.mjxtoys.com/
Joshuax

#4 Příspěvek od Joshuax »

ad cena - da se sehnat v kamenne prodejne v Praze za 1700. kamera prijde na 600 Kc, ale z ciny vyjde levneji, takze bych ji poridil kdyz uz tak spolecne s nejakymi dily, ktere se budou hodit a ktere by bylo dobre mit v zacatku do rezervy doma. (oba motorky, dostatek vrtuli, hlavni ozubene kolo, soucastky cykliky, baterie atd...)

ad verze - v tomhle segmentu nedostanes nic lepsiho, je to jenom reklamni tahak... za 3600 nedostanec nic vic, nez za 1600... Daleko lepsi je zvolit nejnizsi cenu modelu a vybavit jej lepsimi soucastmi, pak vis, ze jsi treba za ty dalsi 2000 korun opravdu dostal neco vic ;) Ony ty soucastky co jsou v tom namontovany vydrzel nejak min, nez ty samy dokupovany, ikdyz je to mozna jenom subjektivni pocit :) nekdo ma kliku a lita na tom co koupil dele, jiny meni po par letech dily jako splaseny ;) je to kus od kusu a taky o tom, jak moc s tim budes triskat o zem :)
zacatecnik

#5 Příspěvek od zacatecnik »

Diky za odpoved! Vrtulnik uz je doma, na prvni pohled mnohem kvalitnejsi model nez Stratos, ktereho jsem vracel. Zatim jsem s nim neletel, ale mam dotaz - kdyz roztocim rotor, tak to jedno volny raminko pod deskou cykliky celkem dost vibruje (myslim to treti, ktery nema napojeny servo). Je to ok? A jeste kdyz zkousim kloneni/klopeni jen tak v ruce, tak pri pohybu dopredu se flybar pekne klopi kupredu, ale dozadu ani do boku ani ne (i kdyz mam vychylky na 100%), na listech rotoru ten naklon trochu videt je.
Diky za jakoukoli radu, jdu vyrabet stabilizacni kriz:)
Joshuax

#6 Příspěvek od Joshuax »

A v klidu mas desku cykliky vodorovne ? Vibrace na necem tak "plastovem" asi neni potreba resit, pokud to lita spravne. Ono kdyz se to roztoci, tak tam teprve zacnou pracovat vsechny ty sily jak maji, takze se to "v tahu" dost uklidni. Ale je tady mnoho navodu a tipu co a jak udelat s F-45tkou pri ruznem chovani, vcetne vymezovani vuli na cyklice. ;)

Jinak v tehle kategorii nemuzes cekat zazraky, idealni je poridit simulator a tam si zkouset, co by te asi tak bavilo a co od toho cekas. Z tohoto duvodu a taky ze je zima, jsem si nechal poradit a poridil vysilac na 6ch, abych se uz ted ucil na vysilaci, na kterem chci pozdeji litat 6ch vrtulnik a pokud to pujde, tak na to prestavim i F45tku :) Ikdyz je to RTF a ma svuj vysilac, rad bych mel vsechny modely na jednom vysilaci, abych si nemusel neustale zvykat na jine packy a jiny chod (odpor). Tak uvidime jestli se zadari :)
ulja1986

#7 Příspěvek od ulja1986 »

na začátek ta F45 dobrá,ale jestlli tě to chytne,tka tě zachvíli přestane bavit jako mě.Hlavněya co jsem se dočetl nejsem sám,z nějakýho důvodu se ta helina zblázní,přestane reagovat a jde bokem pod ůhlem cca 45 stupňu k zemi :roll: Stává se mi to když třeba dělám esíčko točím tušim doleva a klopim vlevo plnej,tak se najednou zblázní...jak kdyb yse překlopila a "kontra" už nepomáhá
zacatecnik

#8 Příspěvek od zacatecnik »

Diky za odpovedi! V klidu je cyklika rovne...no zatim cekam na simulator, pak uvidime jak se bude chovat za letu, kdyztak zkusim podlozit cykliku dle navodu zde na strankach. Je mi jasny, ze to neni srovnatelny s opravdovym modelem vrtulniku, ale za ty penize to ucel splni..
A neni moznost nejak zkontrolovat naprogramovani mixu nebo tak neco? Popr nejak upravit, aby vrtulnik jen tak z niceho nic nepadal?
Joshuax

#9 Příspěvek od Joshuax »

Jsou tu uzivatele, kteri uz narazily na nejake konkretni problemy ktere popisujes,tusimze se seka tahlo cykliky o sroub s tou medenou podlozkou, ale sam s tim nedelam takove obraty, aby se to asi projevilo. Nektera tahla jsou ohnuta od vyroby, asi z tohoto duvodu, udajne jsou i podle toho ruzne hlavy, ja mam zatim vse original, takze jsem dve ruzne pro porovnani v ruce nemel, ale zkus tojit temata k F45tkam, nekde jsem to tu cetl.

Ad litani vs zabava - je potreba davat pozor na to, co tady reknes :) V tematu k F45 se lidi bavi o vrtulniku a letani, ale zatvrzeli RCckari co uz ridi rekneme ty dospelejsi stroje ti rychle vyvedou z omylu, ze tohle neni letani, ani vrtulnik :)
A maji pravdu, je to v zasade hracka, ale na trenink visu a ziskani jistoty na packach postaci. Do vetsich akci bych se s nim ale nepoustel. Nejen ze se ti prave muzee stat ze to opres o zem, ale co je bohuzel smutne, nemusi to byt tvoje chyba, nybrz kontrukcni vada a nejen ze to pak leze do penez za sice docela levne dily, ale kdyz see to zacne scitat, nakonec se ti muze podarit prekonat nekolikanasobne porizovaci cenu stroje.

Ad mixy, s tema nemas co udelat, je to vsechno napevno ve vysilaci, ikdyz co tady povazovat za mixy, kdyz to v zasade nic neumi a plyn si stejne ovladas sam. Jedine co ti tu pomaha s letem je gyro ktere ovlada zadni vrtulku a natoceni stroje, tim to ale konci. Zadne triose gyro, ktere by stabilizovalo stroj, nebo tak neco, to za 1700 korun za ktere se to da sehnat fakt cekat nemuzes :) Kor kdyz to je cena za set i s vysilacem. Za ty penize opravdu nemuzeme cekat zazraky. Spis bych tento stroj zaradil do sekce levnejsiho trenazeeru v real life :) Ne kazdeho bavi sedet u simu, kor kdyz do simulatoru musis zainvestovat cca 3000 korun v zakladu a to ti ten vysilac bude uplne k nicemu.
Pokud chces trenovat na vetsi heli, nedej boze pak pouzivat ten vysilac delsi dobu skoncis u neceho co ma 7 a vice kanalu coz je cca 4500 korun treba za Eclipse 7 a cca 2200 korun za simulator Phoenix. A to se bavime jenom o tom, ze nemas s cim letat v realu, takze pokud nemas v planu byt pripraven do investice presahujici 20 000 korun (cca 10 000 za alespon trochu smysluplny stroj tridy 450) + ten simulator + vysilac + bateriie + nabijec s balancerem..... No proste nemuzes od F45tky cekat vice, nez co vidis :)

A to se tu jeste nebavime o vymenach motorku za stridave, protoze ty stejnosmery docela rychle odchazej atd atd atd.... Proste si procti co tu je napsano k F45tce, pokud mozno aplikuj co mozna nejvice ted tipu jako jsou chladice hlavniho motoru (kdyz uz ne prestavba na stridak), uprava kapotaze pro lepsi proudeni vzduchu na chladic motoru a snad budes mit kliku a aspon trochu si zalitas ;)

Ja se zatim u F45tky docela bavim, beru to jako test, budto me to chytne a zblazni do opravdoveho vrtulniku, nebo ne, ale zadne zasadni investice do F45tky delat nechci. To ty penize radeji vlozim do stavby dospeleho vrtulniku ;)
OrDa

#10 Příspěvek od OrDa »

Na kříž se vybodni, že se rovina stabilizátoru nepohybuje podle kniplů je normální a v pořádku. Vůle v cyklice a z ní plynoucí občasné vibrace jsou bohužel normální, ale nemusely by až tak vadit.

Kvůli tomu se montují ty různé pružinové vymezovače vůle. Můj osvědčený najdeš na vedlejším tématu o F-45 a motorcích někde v září (nevyžaduje žádnou demontáž). Hlavní problém vůlí je v tom, že zmenšují i tak malý vliv pilota a tak vítězí gyroskopická a aerodynamická stabilita.

Občasné rozkmitání desky cykliky (a tedy i listů) způsobuje mírné prosednutí při zásahu do cykliky. Ale pružinový vymezovač vůle to řeší. Ale pro začátek není nutný. Pro začátek je nutný pevný podklad, dost místa a bezvětří. A to bezvětří jako bezvětří. A pomůže Ti, pokud něčím podložíš levou ližinu asi o 5 až 10 mm (třeba k ní něco přivaž). Prostě, aby vrtulník stojící na zemi byl mírně nakloněný vpravo. V pravém náklonu totiž bude viset a při vzletu ti nebude utíkat vlevo.

A k tomu padání. Nic zničehonic nepadá.
zacatecnik

#11 Příspěvek od zacatecnik »

ad Joshuax a OrDa: mockrat dekuju za odpovedi.
F45 beru podobne jako Joshuax, dal uvidim jak me to chytne. Temata o F45 jsem tady uz procital, takze to vse jeste prohledam a upravim. Bohuzel porad cekam nez dorazi ten simulator, takze k letani se jen tak nedostanu - stve me to, ptz se nemuzu dockat, ale nerad bych vrtulnik hloupe rozflakal hned pri prvnim letu.
Jinak tahla k rotoru mam rovny, ne zahnuty, tak treba se to nahle padani pri naklonu doleva teto verze nebude tykat - tu fotku jsem tady uz videl, vim co mate na mysli. Levou lyzinu mam podlozenou uz od vyroby, myslim, ze bude stacit, kdyztak se aspon naucim startovat a pocitat pri packovani s utikanim doleva.
Tak jeste jednou diky!

PS: hodil byste sem pls nekdo odkaz na vyvazeni flybaru? Nasel jsem jen to video na youtube, jak sem daval René Hornych, kde je to pry spatne? A nemuzu k tomuto tematu najit diskuzni vlakno...
Joshuax

#12 Příspěvek od Joshuax »

FLybar jsem nevyvazoval, u toho jsem doufal, ze je spravne. Ja nastesti nemam s vibracemi problem a vrtulnik dokaze viset relativne sam, koriguju opravdu jenom vitr a vlastni blbost :) Neni od veci si prenastavit ucinnost ovladani, tzn citlivost a zacit na 50%, pak se s tim da docela v pohode zaviset ikdyz nejsi zadny superpilot a jak ziskavas cit do ruky, muzes si pridavat procenta a tim si vlastne zvysovat obtiznost :)

Jinak mozna jedna vec, kterou jsem tady nikde nevidel, ac teda se priznam jsem ji nehledal. Zamysleli jste se nekdy nad tim, jak vlastne ovladate packy ? Nemyslim mod 1 - 4, ale jak je drzite. Zacinal jsem jako asi vetsina s tim, ze jsem je ovladal jenom palcem, coz je sice asi nejprirozenejsi, ale aspon podle meho nazoru daleko mene presne, nez kdyz uchopis packy mesi prsty, tzn palec a ukazoval. Dlane se tim padem mohou lepe uvolnit na ovladaci a cele mi to prijde presnejsi a preciznejsi. Mozna jsem neobjevil ameriku a dela to vetsina modelaru, ale schvalne jsem se na to zameril u prohlizenych videi a vetsina tech co litaji tyhlety nase hracky ovlada jenom palcem.

Jak jste na tom vy ?

Ovladate takto ?
http://www.youtube.com/watch?v=DFzja0W_Iks
Joshuax

#13 Příspěvek od Joshuax »

Palce:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 0_VQoD8cz0

Prsty:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=p3nNiUStTE0#!

Kdyz vam nejde uplne dobre jedna metoda, zkuste druhou, treba to bude lepsi ;)
zacatecnik

#14 Příspěvek od zacatecnik »

no az s tim budu umet litat takto: http://www.youtube.com/watch?v=SB--kGYxuaM tak budu naprosto spokojenej:)
tlavelza

#15 Příspěvek od tlavelza »

Neboj,to natrénuješ.Nějakou tu hodinku lítání a je to tam.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“