F3J Snake 3320mm s motůrkem

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
tpk

F3J Snake 3320mm s motůrkem

#1 Příspěvek od tpk »

Ahoj kolegové, podařilo se mi splnit jeden z mých snů a skrz tohle letadlo proniknout do kategorie velkých modelů. Pořád jsem prahl po tom koupit nějaký termický speciál až se naskytla příležitost a já neodolal. Letadlo toho dost zažilo a bohužel jeden z původních majitelů zřejmě ovládal jen kladivo, pilu a štětku což zanechalo na letadle těžko smazatelné stopy, ale s tím jsem tak nějak počítal už při koupi a naštěstí tomu odpovídala i cena. Takže jsem si za slušné peníze dovezl letuschopný stroj, ze kterého snad půjde vysochat pěkné letadlo na což se jako duší modelář těším. Nechtěl jsem na začátek téhle mojí letecké etapy, ketrá bude s největší pravděpodobností obsahovat i nějaké pády, vyhodit spoustu peněz a pak se bát pustit letadlo do vzduchu. Postupně se chystám letadlo upravovat a opravovat. Bohužel se mi nepodařilo najít, krom těchto stránek kde jeho velmi šikovný majitel, se kterým jsem v kontaktu, dělal kompletní rekonstrukci, žádné informace ohledně tohoto letadla a tak jsem si dovolil založit tohle vlákno kde bych chtěl konzultovat jednotlivé nápady na úpravy, postupy, nastavení atd.

Strategie je jasná, opravit letadlo tak aby bylo 100% v pořádku. Pak ho zalétnout a následně ho začít upravovat.

Jako první a asi jedinou nezbytnou věc která byla na letadle potřeba vyřešit je spojení křídel a centroplánu. Stávající kolíky na jedné straně byly vylomené a tak jsem je znovu vlepil napevno do centroplánu s tím, že jsem původní jen vrtané díry v křídle nahradil duralovými futry. V přípravku jsem dobrousil dosedací plochy pod úhlem a tím se zbavil nepříjemné mezery a hlavně vůle mezi křídly a centroplánem. Teď bych chtěl letadlo sestavit a zalétnout.

Další co se chystám udělat je odtučňovací kůra. Původní 250g motor nahradit lehčím o cca 120g a tím se částečně zbavit i nepříjemného 80g olova na ocase.

V konečném výsledku bych se chtěl ze stávající letovky 2800g dostat někam k 2500-2600g. Dost pomůže i odstranění stávající a udělání nové barvy. Letadlo je plné kapek a zatečených fleků, ale to vidím až jako jednu z posledních úprav.

A hned první dotaz na vás. Je mi jasné, že se výměnou motoru za lehčí bohužel nezbavím všeho olova. Těžiště by vycházelo stále příliš dopředu. Myslíte si, má smysl kvůli úspoře cca 30-50g olova na ocase posouvat serva pod křídlo a následně baterku na místo serv? Bude to na letadle znát a nebo je to zanedbatelné?

Fotky letadla a průběhu opravy jsou k nahlédnutí zde

Díky za názory.
Přílohy
SNAKE F3J 3320mm
SNAKE F3J 3320mm
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

Re: F3J Snake 3320mm s motůrkem

#2 Příspěvek od Milan Nes »

pěkná práce ... no skoro bych zauvažoval dát serva do motýla s takovýmhle dovážením, jaká je konstrukce motýla ? respektive jak de nosník ?

ideálně někde sehnat nějaký natest a zkusit ho fiknout ... tohle je totiž docela brutus dovážení :)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Milan Nes »

jinak ten stav není zase taková tragedie, pár večerů a je z toho voňavka :)
SOVA is YouR CO-pilot

tpk

#4 Příspěvek od tpk »

Ahoj, do galerie jsem doplníl fotky z broušení křídel, pár fotek motýla a pár fotek z měření příkonu. Bojím se, že do motýla, skrz jeho štíhlost, serva nenacpu. Ale je to zajímavá myšlenka, vůbec mě to netrklo :wink: musím se na to mrknou. Je pravda, že by to řešilo spoustu problémů hlavně s olovem.
tpk

#5 Příspěvek od tpk »

Milan Nes píše:jinak ten stav není zase taková tragedie, pár večerů a je z toho voňavka :)

To jo :) a pár minut strachu a jsem tam kde jsem byl, možná ještě o půl metru níž. Ale jak mě říkal jeden známý, pokud se bojíš tak si kup plachetnici a né letadlo :wink:

Naštěstí mě to modelaření opravdu baví a mám možnost si s tím pohrát.
pepin

#6 Příspěvek od pepin »

tpk píše:Ahoj, do galerie jsem doplníl fotky z broušení křídel, pár fotek motýla a pár fotek z měření příkonu. Bojím se, že do motýla, skrz jeho štíhlost, serva nenacpu. Ale je to zajímavá myšlenka, vůbec mě to netrklo :wink: musím se na to mrknou. Je pravda, že by to řešilo spoustu problémů hlavně s olovem.

Hezky si s tím hraješ :D na to, jak jsi to popisoval to ale nijak hrozně nevypadá.

ty serva ve výškovce by to asi opravdu pořešili .
pepin

#7 Příspěvek od pepin »

Ty soustružený futra jsou luxusní, ale možná bych se bál, že pokud by šel čep příliš pevně a byl delší, aby se to při nějakém nárazu pak nevyrvalo, asi i z tohoto duvodu to tam bylo právě poškozené, jestli by pak nebylo lepší mít ten čep konický a jen krátká přesná dosedací plocha na pruměr futer.
tpk

#8 Příspěvek od tpk »

Je pravda, že zas taková "vražda" to není. Ale je tam spousta věci, které nejsou z fotek patrné. Předpokládám, že letadlo zažilo minimálně jednu zásadni havárku při které se dost pochroumalo. Je vidět že někdo dost necitelně opravoval uhlíkové futra v centroplánu. Na spodku křídla jsou boule jak je nosník dolaminovaný bez odstranění původních vrstev. ale to není nic zásadního. Rozhodně ne tak aby se s tím nedalo lítat.

Myšlenka serv přímo v motýlů se mi líbí, ale jak je tam nacpat. určitě se serva nevejdou svou tloušťkou do motýla takže bych musel dávat dost vysoké krytky. Jak se řeší páka v případě že je servo v motýlu? Páka serva a výškovky jde spolu s táhlem mimo motýla a nebo jde táhlo motýlem? Ale na to tam asi nebude místo.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Milan Nes »

tak přinejhorším vždy de dodělat páka do "lože" z bavlny

jinak zase tak moc ty serva vyčuhovat nemusí, když se použijí nějaké low profile ...
i prachobyčejné 125 ky mají 10 mm
a jsou i 8mm serva s dostatečným tahem ale to je extrém 10 mm standartně ...
SOVA is YouR CO-pilot

tpk

#10 Příspěvek od tpk »

pepin píše:Ty soustružený futra jsou luxusní, ale možná bych se bál, že pokud by šel čep příliš pevně a byl delší, aby se to při nějakém nárazu pak nevyrvalo, asi i z tohoto duvodu to tam bylo právě poškozené, jestli by pak nebylo lepší mít ten čep konický a jen krátká přesná dosedací plocha na pruměr futer.

Těžko říct. Podle mě jsou čepy "jen" na slícovaní. Nosnou fci má uhlíková spojka. Samozřejmě k vytržení může dojit, ale to už by musela být velká rána, při které budou lítat třísky. Teda sklo :) Kónická futra by to řešila jen pokud by byla opravdu mělká s velkým úkosem. Tím by se křídlo při nějakém nárazu vysunulo z centroplánu, ale to by zas nefungovala jako futra.
tpk

#11 Příspěvek od tpk »

Milan Nes píše:tak přinejhorším vždy de dodělat páka do "lože" z bavlny

jinak zase tak moc ty serva vyčuhovat nemusí, když se použijí nějaké low profile ...
i prachobyčejné 125 ky mají 10 mm
a jsou i 8mm serva s dostatečným tahem ale to je extrém 10 mm standartně ...

Jak to myslíš z bavlny? To mě nic neříká. O jakou konstrukci jde?
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Milan Nes »

jakože vyvrtáš otvor a ten vyplníš mixem mikrobalony + sekaná bavlna + L285 + pak do toho dáš kulák
SOVA is YouR CO-pilot

tpk

#13 Příspěvek od tpk »

Jasně rozumím. Ta bavlnka mě zmátla. Myslel jsem, že budu něco štrykovat. :grin: Takže prověřím možnost serv v motýlu. No ale hned další dotaz k bavlnce. Mám 285 a k ní mikrobalóny, které používám na vylehčení a zahuštění 285. Pokud potřebuju někde vylaminovat větší díru a nebo mám snahu udělat spoj pevnější tak ještě přidám na jemno nastříhané sklo. To si vždy nastříhám v potřebném množství sám, ale vím že se dá i koupit skelná drť a skelné kousky kolem 3mm. Proč se ale přidává bavlnka a nebo je to jen slang pro jemné sklo?
Joza

#14 Příspěvek od Joza »

Jo tak to je moc prijemna modelarina. Kdyz uz ses tak sikovnej na soustruzeni, jiste nebude problem se nauzit i strikat napisy.
tpk

#15 Příspěvek od tpk »

Díky, je pravda že ten člověk co to stříkal to moc neřešil. Samá kapka a flek. Nápis komentovat nebudu. Pokud budu ladit barvu, což bych časem chtěl pokud to hned nerozštípu, tak bych s největší pravděpodobností šel, po doporučení lakýrníkem se kterým jsem to konzultoval, do bílé na celý model a následně lepil fólie od grafiků. Jak nápisy ale tak i pruhy a ostatní přechody.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“