Přechod z elektro na spalovák
-
michaltucek
Přechod z elektro na spalovák
Ahoj,
rád bych se Vás zeptal na vaše zkušenosti při přechodu z letadel elektro na spalovák. Jak velký je rozdíl v samotném létání? Je letadlo se spalovákem složitější na pilotování? Na co si dávat pozor v začátcích? Jaké letadlo byste doporučili jako první na spalovák pokročilejšímu elektromotoráři?
Díky za reakce
Michal
rád bych se Vás zeptal na vaše zkušenosti při přechodu z letadel elektro na spalovák. Jak velký je rozdíl v samotném létání? Je letadlo se spalovákem složitější na pilotování? Na co si dávat pozor v začátcích? Jaké letadlo byste doporučili jako první na spalovák pokročilejšímu elektromotoráři?
Díky za reakce
Michal
Re: Přechod z elektro na spalovák
michaltucek píše:Ahoj,
Díky za reakce
Michal
No, jde o to, jak velké letadlo chceš a jak moc umíš létat. Obecně jsou nejlepší hornoplošníky ( pro začátečníky - pokročilé). Pozor si musíš dát na správné seřízení motoru ( ať nakloníš letadlo jakýmkoliv směrem, motor musí běžet), taky se dávají jiné svíčky do teplého a jiné do zimního počasí. V létání se to nijak zvlášť neprojevuje, krom toho randálu
Ale obecně je to moc obsáhlé téma, měl by jsi radši položit konkrétnější otázky.
-
michaltucek
OK, budu konkrétnější, rád bych si pořídil toto:http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod.aspx?kategorie=75&polozka=1311&stranka=0&polozek=288
úplné začátky mám již za sebou, teď se troufám zařadit mezi pokročilejší elektro piloty včetně začátků akrobačky. Byla by to dobrá volba? Jde mi především o rozdíly v letání mezi elektro a spalovákem.
M
úplné začátky mám již za sebou, teď se troufám zařadit mezi pokročilejší elektro piloty včetně začátků akrobačky. Byla by to dobrá volba? Jde mi především o rozdíly v letání mezi elektro a spalovákem.
M
- sgames
- Kontaktovat uživatele:
nic mi do toho neni,ale proc chces spalovak?
Stoupak.cz - Portál pro všechny větroňáře, házedláře a jiné maníky :-D
- MarthiR
Rozdíl je v ceně, palivo do žhavíka něco stojí a pokud budeš lítat často tak není problém 9 litru za sezonu.
Žhavík není jen o palivu ale je potřeba startér, čerpadlo, žhavítko a jak už bylo řečeno i pár žhavících svíček.
Také zaleží na kubatuře motoru taková 12,7ccm MVVS si už něco veme
Jinak když je vše dobře naladěné a motor nechcípá tak je to super (u elektra ti motor nechcípne max dojdou baterky)
Další věcí je že žhavík sem tam chce něco jiného, krapet obohatit nebo ochudit (záleží na teplotách a vlhkosti vzduchu) ale většinou je to jen o zoubek.
To že éro je mastné a špinavé tak co to je kouzlo žhavíku.
Žhavík není jen o palivu ale je potřeba startér, čerpadlo, žhavítko a jak už bylo řečeno i pár žhavících svíček.
Také zaleží na kubatuře motoru taková 12,7ccm MVVS si už něco veme
Jinak když je vše dobře naladěné a motor nechcípá tak je to super (u elektra ti motor nechcípne max dojdou baterky)
Další věcí je že žhavík sem tam chce něco jiného, krapet obohatit nebo ochudit (záleží na teplotách a vlhkosti vzduchu) ale většinou je to jen o zoubek.
To že éro je mastné a špinavé tak co to je kouzlo žhavíku.
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
- blacklight
Zrovna to letadlo bych ti nedoporučoval.
Měl ho kámoš a tím jak je křídlo dole to bylo náročnější na pilotáž.(nejsem si úplně jistý jestli to byl super air nebo travel air). Hlavně u toho letadla to bylo více citlivé na těžiště a pak to šlo krásně do vývrtky. I při přetažení se to moc dobře nechovalo.
Podívej se po letadlech jako Excel2000 , Canary a podobný typ letadel. Budeš z toho mít mnohem větší radost, a polétáš si možná ještě lépe.
Rozdíly oproti elektru (... vzpomínám)
- budeš to muset skladovat nejlépe mimo obytné prostory, jinak přetáhnout přes motor sáček
- musíš jít v "horším" oblečení, protože budeš špinavý od oleje + hadry pod letadlo do auta
- ladění motoru (kapitola sama pro sebe), když koupíš dobrý tak budeš ladit 2x do roka
- setrvačnost - u elektra stáhneš plyn a brzdí to vrtulí, spalovák vždy běží, tak to tolik nebrzdí
- neomezené létání, můžeš letět 20 startů a nemusíš nic nabíjet
Dát pozor musíš na následující věci
- motor musí běžet, jak zhasne tak už jen kloužeš
- pozor na vrtuli i při startování
- pozor na těžiště
- pozor na dotahování šroubů - budeš to muset občas zkontrolovat
- palivo - některé části preventivně nalakovat před palivem
- baterky - u spalováku to svádí je neřešit, ale chce to vědět kolik startů dají ... i serva něco žerou
Spalovák je super, ale dneska bych už šel asi jen do benzína. Je to méně údržby, levnější provoz a pořádné letadlo. Nevím kolik do toho chceš dát, ale pokud bys do toho chtěl narvat 10tis. Tak já osobně bych radši za 10tis. koupil na modelbazaru olétané letadlo na benzín, než nové na metyl.
Toť můj názor
Měl ho kámoš a tím jak je křídlo dole to bylo náročnější na pilotáž.(nejsem si úplně jistý jestli to byl super air nebo travel air). Hlavně u toho letadla to bylo více citlivé na těžiště a pak to šlo krásně do vývrtky. I při přetažení se to moc dobře nechovalo.
Podívej se po letadlech jako Excel2000 , Canary a podobný typ letadel. Budeš z toho mít mnohem větší radost, a polétáš si možná ještě lépe.
Rozdíly oproti elektru (... vzpomínám)
- budeš to muset skladovat nejlépe mimo obytné prostory, jinak přetáhnout přes motor sáček
- musíš jít v "horším" oblečení, protože budeš špinavý od oleje + hadry pod letadlo do auta
- ladění motoru (kapitola sama pro sebe), když koupíš dobrý tak budeš ladit 2x do roka
- setrvačnost - u elektra stáhneš plyn a brzdí to vrtulí, spalovák vždy běží, tak to tolik nebrzdí
- neomezené létání, můžeš letět 20 startů a nemusíš nic nabíjet
Dát pozor musíš na následující věci
- motor musí běžet, jak zhasne tak už jen kloužeš
- pozor na vrtuli i při startování
- pozor na těžiště
- pozor na dotahování šroubů - budeš to muset občas zkontrolovat
- palivo - některé části preventivně nalakovat před palivem
- baterky - u spalováku to svádí je neřešit, ale chce to vědět kolik startů dají ... i serva něco žerou
Spalovák je super, ale dneska bych už šel asi jen do benzína. Je to méně údržby, levnější provoz a pořádné letadlo. Nevím kolik do toho chceš dát, ale pokud bys do toho chtěl narvat 10tis. Tak já osobně bych radši za 10tis. koupil na modelbazaru olétané letadlo na benzín, než nové na metyl.
Toť můj názor
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
Možná pro ten charakter........ Z mého pohledu je to takový víc letecký a míň hračkoidní. Přičemž nezpochybňuji přednosti elektropohonu....... 
- MarthiR
Tak musím reagovat protože sem majitel Travela AIR, není to tak jak si uvedl, je to hodné, nenáročné letadlo ale na přistaní to chce rychlost, krásně se stím dá zaletět základní akrobacie a dokonce to umí i kopaný výkrut sice to není tak rychle ale umí
Jediné co bych tomuhle levnému letadlu vytkl je činská překližka (jestli se to dá nazvat překližkou) a pak podvozek, rád se po čase vytrhne (pokud není přistavaní na asvaltu) Já sem si ho vytrhl po prvé vlastní blbostí když sem sedl do vysoké trávy
Po krídle mi to nepadlo ani jednou a ani žádná vývrtka se nekonala. Nese se to jako větron až je někdy za bezvětří problém sednout , musí se nalítávat z větší dálky. (chce to vyzkoušet)
Ano těžistě je problém ale tech 10mm je moc co se uvadí v návodu, je to tak cca 5mm takže sem musel dát 100g olova do čumáku
Dovolím si sem dát moje přistaní a podotíkám že bylo moje první
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=5l7_L2Tnb0o#t=396s
a po čase to umí i skákat
http://www.youtube.com/watch?list=UUVRGKnOoQ3CZDlE9H-xEcNw&feature=player_detailpage&v=p2k-IGiO6To#t=319s
Jediné co bych tomuhle levnému letadlu vytkl je činská překližka (jestli se to dá nazvat překližkou) a pak podvozek, rád se po čase vytrhne (pokud není přistavaní na asvaltu) Já sem si ho vytrhl po prvé vlastní blbostí když sem sedl do vysoké trávy
Po krídle mi to nepadlo ani jednou a ani žádná vývrtka se nekonala. Nese se to jako větron až je někdy za bezvětří problém sednout , musí se nalítávat z větší dálky. (chce to vyzkoušet)
Ano těžistě je problém ale tech 10mm je moc co se uvadí v návodu, je to tak cca 5mm takže sem musel dát 100g olova do čumáku
Dovolím si sem dát moje přistaní a podotíkám že bylo moje první
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=5l7_L2Tnb0o#t=396s
a po čase to umí i skákat
Naposledy upravil(a) MarthiR dne sob 10.11.2012 23:01, celkem upraveno 1 x.
- blacklight
Možná pak někde najdu video jak to jde nekontrolovatelnou vývrtkou do země, taky to máme natočené. Video je staré minimálně 7 let
. Ale říkám - tam to bylo hoooodně špatným těžištěm a kombinací dalších faktorů.
Věřím, že pokud to dovážíš a víš jak na to, tak to poletí super. Třeba 80% lidí s tím nebude mít problém.
Ale když si představím že blbě vyosíš motor, blbě to dovážíš a pak ti to ještě zdechne... pro začátečníka téměř jistá smrt. Proto jsem mu doporučoval radši hornoplošníka.
Michal píše, že je pokročilejší tak by s tím snad neměl problém.
Když jsem četl ten dotaz, tak jsem si představil člověka co sotva rozlétá elektro tak chce okamžitě spalováka (jako já kdysi
).
Věřím, že pokud to dovážíš a víš jak na to, tak to poletí super. Třeba 80% lidí s tím nebude mít problém.
Ale když si představím že blbě vyosíš motor, blbě to dovážíš a pak ti to ještě zdechne... pro začátečníka téměř jistá smrt. Proto jsem mu doporučoval radši hornoplošníka.
Michal píše, že je pokročilejší tak by s tím snad neměl problém.
Když jsem četl ten dotaz, tak jsem si představil člověka co sotva rozlétá elektro tak chce okamžitě spalováka (jako já kdysi
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
- MarthiR
http://www.youtube.com/watch?v=5raDE21siG8&feature=plcp ale tohle je asi polské
Travela jsem kdysi někomu zalétával a létá pěkně. Neshledal jsem na něm nic záludného. Správné seřízení je samozřejmost a je lepší použít větší vrtuli o menším stoupání. V tomto případě 12x5 - lépe jde do stoupání, nerozjíždí se tak z kopce a i pristávací rychlost se sníží..... Další samozřejmost je, že s tím nesmíš rumplovat jak s nějakou polystyrenovou houbou - musíš s tím létat jako s letadlem.
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
Vylítat 9 litrů mě přijde málo. Chodím létat pravidelně, ale myslím, že bych mohl chodit častěji, nicméně za sezonu vylítám kolem 25l.
K letadlu Super Air, které jsem měl, můžu napsat, že létá super a bylo velice hodné. Krásně klouže a i bez motoru dokáže doplachtit hodně daleko. Špatné zkušenosti s ním bych přičítal spíš necitlivým zásahům do výškovky, velkým výchylkám, nebo špatnému těžišti.
Jinak já si nedokážu představit, že bych vzal elektro do ruky. Je to otázka preferencí.
Pokud se člověk "naučí" se spalováky zacházet, není se vážně potřeba bát. Jdu si zalítat klidně v civilním oblečení po práci. Pokud se letadlo otře a vytankuje, vyleje z výfuku zbytek paliva, není v autě ani stopy po znečištění. To jsou všechno takové pověry.
K tomu co píše kolega o nebrždění spalováku, záleží na průměru a stoupání vrtule. Navíc vrtule která se točí, brzdí více než vrtule zastavená.
Baterky dobíjím před každým létáním a např. 5ti článek NiMh má odlétáno cca 250 startů. Nabíjím 0.5 C. Baterky ve spalováku doporučuji naopak řešit a to velmi. Představ si model, který poletí ještě 15 minut než dojde palivo a není možné ho z důvodů zanedbaných akumulátorů řídit. Zde se vyplatí být opatrný dvojnásob.
Rozhodně tuto změnu doporučuji a potom se můžeš rozhodnout, co a jak.
K letadlu Super Air, které jsem měl, můžu napsat, že létá super a bylo velice hodné. Krásně klouže a i bez motoru dokáže doplachtit hodně daleko. Špatné zkušenosti s ním bych přičítal spíš necitlivým zásahům do výškovky, velkým výchylkám, nebo špatnému těžišti.
Jinak já si nedokážu představit, že bych vzal elektro do ruky. Je to otázka preferencí.
Pokud se člověk "naučí" se spalováky zacházet, není se vážně potřeba bát. Jdu si zalítat klidně v civilním oblečení po práci. Pokud se letadlo otře a vytankuje, vyleje z výfuku zbytek paliva, není v autě ani stopy po znečištění. To jsou všechno takové pověry.
K tomu co píše kolega o nebrždění spalováku, záleží na průměru a stoupání vrtule. Navíc vrtule která se točí, brzdí více než vrtule zastavená.
Baterky dobíjím před každým létáním a např. 5ti článek NiMh má odlétáno cca 250 startů. Nabíjím 0.5 C. Baterky ve spalováku doporučuji naopak řešit a to velmi. Představ si model, který poletí ještě 15 minut než dojde palivo a není možné ho z důvodů zanedbaných akumulátorů řídit. Zde se vyplatí být opatrný dvojnásob.
Rozhodně tuto změnu doporučuji a potom se můžeš rozhodnout, co a jak.
Zase shoda.......... 
- MarthiR
jasně já sem to tak jen střelil od pasu a tak něak podle mě a také že mám jen jednoho spalováka
na 4č Sanyo 10 letu bez problému a teď měsíc nelítam a akupack má 5,1V ale také tam mám serva grauppner c507 které sou známe malím odběrem a celkem jako slušné serva
časteji chodí z elektrikou
časteji chodí z elektrikou
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
radi5 píše:Zase shoda..........
To budeme asi podobná krevní skupina