dlouho jsem bádal, jak z uhlíkového trupu větroně vyvést antény. Jen tak trčet jsem je nechtěl nechat, plácaly by se v průvanu.
A druhý problém jsem řešil s odsáváním vzduchu z trupu (chlazení).
Pak jsem zabil dvě mouchy jednou ranou: Větrací otvory po stranách trupu, krytky, které udělají podtlak pro vysávání, a v nich schované anténky.
Anténky byly původně BODA antény (Optima9). Tyto jsem z přijímače demontoval (překážely mi tam ty BODA trubičky, protože antény prostrkávám v trupu přilepenými bužírkami). Udělal jsem nové styl Futaba - jen oholený konec 31 mm z kvalitního teflonového pigtailu s UFL konektorem). Dosah s těmito anténkami je prokazatelně a znatelně lepší než s původními BODA, pečlivě jsem to ověřil.
Materiál na ty krytky je z odstřižku výlisku krytek serv, je to materiál cca jako platební karty, ale tenčí, 0.7mm a ne tak hladký. Vyříznul jsem kosočtverce o straně asi 28 a úhlopříčce 55 mm, po úhlopříčce přehnul (mírně si pomáhaje horkovzduškou, aby to neprasklo) a k trupu je to za větracími otvory přilepené středním vteřiňákem.
Výsledek splnil očekávání - určitě to dělá podtlak pro ventilaci a drží to anténky ve správné poloze (obě antény vzájemně kolmo):
Budu rád, když tohle někomu pomůže, třeba jen jako inspirace. Určitě podobné řešení leckdo už používá, ale já jsem se dlouho trápil, než mě to napadlo.
... A JEŠTĚ JEDNA FINTA:
Všimněte si na té fotce jak je tam taková čárka na tom fialovém křídle, kolmo k trupu. Mám to na obou křídlech. Tak to je kousek tenké bužírky, přilepené ke křídlu izolepou. A je to v těžišti
Takže prstama podepřu éro za křídla a krásně kontroluju těžiště, žádný nakreslený značky, tohle je hmatem krásně cítit. Viděl jsem tuto fintu u Milana Nese
... kdo se chcete potěšit několika fotkama tohohle libového éra, tak tady, http://rc.ludl.cz/index.php/nase-rc-mod ... -frantisek - jsou tam vidět třeba ty ventilační otvory ještě bez těch krytek.
Přeju všem fajn den, v pátek je volno, počasí bude fajn, tak si pěkně zalítejte!